Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


Gradinita

'CE O SA MA FAC CAND O SA FIU MARE?'

didactica pedagogie

+ Font mai mare | - Font mai mic

Proiect de educatie pentru cariera

exercitii de autocunoastere si dezvoltare personala -

Acest proiect se adreseaza elevilor de liceu. Urmeaza ca el sa fie aplicat elevilor claselor IX - XII, pe grupuri formate din 15 elevi.

IPOTEZA

Plecam de la ipoteza ca exista, actualmente , necesitatea asistentei in alegerea carierei - in conditiile in care se constientizeaza ideea ca educatia are o responsabilitate mai mare in societate decat simpla oferire a unui mediu de invatare. Asumptia care sta la baza este ca educatia pentru cariera poate sa ii ajute pe elevi sa treaca mai usor din mediul scolii in campul muncii. Cu alte cuvinte, educatia devine un mecanism mult mai eficient, depasind statutul de pregatire a elevilor pentru universitate (scoala de dragul scolii).

SCOPUL

Cunoasterea de catre elevi a propriilor caracteristici de personalitate, abilitati si limite, deprinderi, interese, valori, convingeri, in vederea luarii unei decizii de cariera - prin :

a)    Cresterea autoconstientizarii

b)    Identificarea rolurilor profesionale, functiilor si mediilor de munca preferate, identificarea alternativelor ocupationale

c)     Diferentierea intre preferintele ocupationale si hobby-uri.

d)    Determinarea surselor de insatisfactie ocupationala/ profesionala

e)     Stimularea explorarii educationale.

OBIECTIVE

1. Ilustrarea relatiei dintre valorile, abilitatile, interesele individului si oportunitati.

2. Oferirea unor instrumente de autoevaluare.

3. Cunoasterea unor trasaturi ale propriei personalitati : aptitudini, abilitati, valori, interese, calitati, limite.

Constientizarea oportunitatilor de catre elevi, prin conectarea informatiilor despre sine cu cele legate de ocupatii.

TEHNICI DE LUCRU

Instrumentele care vor fi folosite in acest program sunt prezentate participantilor intr-o succesiune care sa le permita construirea treptata a autoconstientizarii:

1. Construirea liniei vieti - prin aceasta activitate elevii dobandesc o perspectiva asupra starii lor prezente si sunt indemnati sa se orienteze spre viitor.
2. Genograma - putem oare vorbi de "profesii mostenite ?" . Se vor explora interactiunile cu persoanele semnificative care pot influenta alegerea carierei.
3. Chestionare si activitati de autocunoastere si dezvoltare personala - elevii vor avea posibilitatea sa isi constientizeze calitatile personale care sa le serveasca ulterior in identificarea propriului tip de personalitate (Chestionarul de autoevaluare a lui Holland).

Insusirile proprii vor fi relationate cu valorile si interesele individului, identificate prin chestionare si activitati specifice. . Factorii care determina alegerea carierei - se prezinta schematic acesti factori si se accentueaza importanta autocunoasterii prin prezentarea schematica a componentelor ei (aptitudini, interese, valori, abilitati, stil de viata, stil decizional).
4. Stilul decizional - ii va ajuta pe elevi sa inteleaga de ce decid intr-un anume fel. Se vor discuta, de asemenea moduri eficiente de luare a unei decizii
5. Strategii de coping - ii pot ajuta pe elevi sa faca fata stresului asociat cu probleme ce tin de deciziile academice si profesionale pe care le vor avea de luat.

Descrierea sumara a instrumentelor de lucru :
Construirea liniei vietii - aceasta este un procedeu care te va ajuta sa privesti lucrurile pe care le-ai facut in trecut si totodata sa te orientezi asupra viitorului.

Genograma - este o reprezentare grafica a carierelor membrilor familiei (bunici, parinti, unchi, matusi). Vizualizand genograma va puteti da seama in ce masura sunteti influentati sau exista vreo legatura intre optiunile voastre si optiunile membrilor familiei.

Cum se realizeaza genograma :

Treceti initialele fiecarui membru al familiei in rubrici si identificati cariera actuala a fiecarei persoane. Dupa ce ati identificat numele profesiei marcati cu "N" persoanele care nu au avut succes si cu "S" persoanele care au avut succes in cariera, in functie de perceptiile voastre subiective.

Chestionare si activitati de autocunoastere si dezvoltare personala

a) Chestionar de autoanaliza

Urmatoarea lista a fost construita cu scopul de a te ajuta sa iti evaluezi calitati personale care ar putea fi vizate de o persoana care doreste sa te angajeze. Aceste calitati au fost alese pe baza atributelor considerate importante de catre angajatorii din diverse domenii. Citeste intrebarile si alege una din variantele : slab, mediu sau bun..Analizeaza raspunsurile tale la chestionar si ierarhizeaza calitatile cu care te simti confortabil si pe cele la care simti ca ar trebui sa te mai dezvolti.

b) Chestionarul de autoevaluare (Holland )

Mai jos aveti un tabel cu cele sase tipuri de personalitate identificate de Holland si caracteristicile lor. Incercuiti acele adjective care va caracterizeaza, fara a tine seama de tncadrarea lor in tipurile respective. Calculati totalul pe fiecare coloana (numarul de cuvinte incercuite) si notati initialele tipurilor pentru care ati obtinut cele mai mari trei scoruri. Astfel veti obtine un cod pe baza caruia puteti afla ce profesii vi se potrivesc.

c) Nevoi referitoare la munca

Nevoile referitoare la munca pot fi relationate cu activitati si medii de munca specifice care satisfac aceste cerinte si ofera un cadru adecvat de realizare a acestora. Cunoasterea relatiei dintre nevoi si modalitatile de satisfacere a lor ajuta persoana in procesul de decizie.

d) Evaluarea intereselor prin modele de viata

Elevii vor alcatui o lista cu modelele pe care le au in viata (personaje reale, imaginare, personalitati mass-media). Dupa intocmirea listei urmeaza o discutie colectiva al carei obiectiv principal este evidentierea legaturii dintre model si interesul persoanei si a modului in care poate fi identificat interesul , cunoscute fiind modelele unei persoane .

4. Stilul decizional Abilitati decizionale

Fiecare dintre noi foloseste mai multe stiluri in a lua o decizie. Cercetatorii din domeniul stiintelor sociale au identificat si descris opt stiluri diferite.

5. Strategii de coping

Mai jos veti gasi o lista a celor mai uzuale strategii de coping. Acestea sunt tehnici pe care le folosim cu totii in diverse momente din viata pentru a face fata stresului. Citeste-le si tinand cont de experientele de viata da-le o nota intre 0 si 3 ( 0 -; deloc, 1 -; rar, 2 -; des, 3 -; foarte des), in functie de cat de des le-ai folosit in momentele tale dificile. Mai citeste-le o data si bifeaza-le pe cele pe care le-ai putea folosi in situatia ta curenta. Gandeste-te cum ai putea include strategiile mai putin folosite in viitor, cand vei intalni situatii stresante.

MODALITATI DE EVALUARE A PROGRAMULUI

Cursul va fi precedat de un chestionar de evaluarea a cunostintelor si atitudinilor elevilor fata de consilierea pentru alegerea carierei. La incheierea cursului se va aplica un chestionar de evaluare a acestui proiect.

I. Chestionar pre - curs

1. Ai participat pana acum la vreo activitate de consiliere pentru alegerea carierei?

2. Ai vreo idee despre cariera spre care vrei sa te indrepti?

3. Stii de ce calificare ai nevoie pentru cariera pe care ti-ai ales-o?

4. Stii ce universitati ofera calificare in cariera aleasa de tine?

5. Ai informatii specifice despre aceste universitati?

6. Ai nevoie de asistenta pentru:

a) A-ti explora interesele, abilitatile si alte caracteristici personale legate de cariere specifice? b) A te informa despre cariere specifice?

c) A te informa despre universitati specifice?


II. Chestionar de evaluare a cursului

1. Cum ati evalua cursul per ansamblu?

2. Cum ati evalua consilierul ?

3. Cum vi s-a parut munca in grup?

4. Ati fi preferat un alt stil de lucru?

5. V-a fost de ajutor sa vorbiti despre interesele si abilitatile implicate in alegerea unei cariere?

6. V-a fost de ajutor sa discutati despre valorile voastre implicate in alegerea unei carierei?

7. V-a fost de ajutor sa va descoperiti tipul de personalitate?

8. Ce efect a avut cursul asupra dumneavoastra ?

CONCLUZII

Educatia pentru cariera trebuie sa fie prezenta pe tot parcursul traseului educational al elevilor (ciclul primar ; ciclu gimnazial ; liceu / scoala profesionala ; universitate si educatia pe tot parcursul vietii). Pe de-o parte fiecare materie inclusa in curricula scolara trebuie sa introduca concepte legate de cariera si sa prezinte aplicatiile temelor abordate in context profesional. Pe de alta parte este nevoie de asistarea elevilor in luarea deciziilor legate de cariera. Liceul este locul privilegiat in care asistarea carierei prin diverse mijloace se poate realiza cu rezultate optime, avand in vedere interesul crescut al elevilor pentru acest subiect si nevoia de adecvare a expectantelor lor la contextul ocupational existent. Mai mult, liceul este momentul in care elevii detin maturitatea psihologica necesara unui demers de autoconstientizare.

Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1592
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2023 . All rights reserved