Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

Gradinita

Descrierea domeniilor de activitate profesionala

didactica pedagogie

+ Font mai mare | - Font mai mic
Descrierea domeniilor de activitate profesionala

“Propriul succes poate fi asigurat

doar ajutandu-I pe altii sa se dezvolte”

H.I. Firestone

Conceptul de invatamant formativ implica o sporire intensa a conexiunii inverse prin prelucrarea globala a informatiilor si transformarea lor in acte operationale. Metodele de stimulare a conexiunii inverse sunt variate si complexe, iar abordarea lor il obliga pe elev sa gandeasca si sa lucreze in mod individual , sa-si verifice si sa-si aprecieze activitatea , astfel asigurandu-se asimilarea cunostintelor prin efort propriu.

A ramane la formula “transportarii informatiei” de la profesor la elev inseamna a contribui foarte putin la dezvoltarea personalitatii copilului, deoarece faptul ca opiniile altor persoane “plutesc” prin creierul nostru nu ne face deloc mai intelepti.

O metoda ce satisface nevoia de matricitate si gandire e cea a jocului didactic , care imbina spontaneitatea si imaginatia cu efortul solicitat si programat de procesul invatarii.

Organizarea invatarii sub forma unor activitati cu caracter de joc aduce animatie si destingere, placere si bucurie, inviorand procesul de instituire. In acest scop, la orele de matematica pentru inviorarea activitatii utilizez diferite sarcini cu caracter distractiv: sarade, curiozitati numerice , labirinturi, jocuri de transformari in spatiu, jocuri matematice ,ghicitori matematice ,etc. (Anexele 3.1;3.2) acestea fiind interesante prin continut ,distractive ca forma, se deosebesc prin rezolvari neobisnuite si prin rezultate paradoxale.

In cadrul lectiei practic aceste forme de activitate la captarea atentiei , ca momente recreative si la ridicarea interesului intelectual al elevilor pe parcurs.

O forma eficienta de asigurare a invatarii interactive ce le cultiva elevilor capacitati de conlucrare si comunicare, practicata deseori este lucrul in grup. Utilizez aceasta forma mai ales la activitatile de postrezolvare a problemelor, care permite consolidarea deprinderilor formate si dezvoltarea creativitatii

fiecarui discipol.

Spre exemplu calatorind imaginar in Padurea Piticilor, elevi (clasa a II –a) au rezolvat insarcinarile si au trecut obstacolele propuse pentru a trezi pe Alba ca Zapada din somnul ei letargic. Unul din obstacole a fost problema compusa :,,In padurea piticilor sunt 9 stejari si de 7 ori mai multi brazi .Cati copaci sunt in padurea piticilor?”

Dupa constientizarea enuntului problemei, stabilind interdependenta logica intre marimi, a fost propusa schema problemei:

Stejari :9 copaci

Brazi :?, de 7 ori mai multi -? copaci.Dupa rezolvarea problemei, in cadrul activitatii de postrezolvare fiecare grup, sub forma de joc , primeste cate o sarcina:

I grup: Modificati intrebarea problemei fara a adauga vreo valoare numerica.

Exemple:

1 Cu cati brazi sunt mai multi decat stejari?

2 Cati stejari trebuie sa se mai sadeasca pentru ca numarul lor sa fie egal cu cel al brazilor ?

II grup :Schimbati valorile numerice din enuntul problemei.

Exemple : In padurea Piticilor erau 10 stejari ,iar brazi de 5 ori mai multi :Cati copaci sunt in padure?

III grup: Reformulati enuntul problemei :

Exemplu : Cati copaci sunt in Padurea Piticilor, daca au fost saditi 9 stejari, iar brazi de 7 ori mai multi?

IV grup : Compuneti o problema in baza formulei numerice : 9 +(9*7)=72

Exemplu: Intr-un crang au inflorit 9 ghiocei, iar viorele de 7 ori mai multe .Cate flori au inflorit in total?

In scopul dezvoltarii creativitatii , mai tarziu in clasele III – IV ,voi utiliza si altele activitati de postrezolvare ca:

rezolvarea problemei date prin alt procedeu;

transformarea unei probleme compuse in simpla si invers;

transformarea si compunerea din 2-3 probleme simple a uneia compuse;

transformarea unei probleme clasice simple intr-o problema creativa s.a.(Anexa 2).

Compunerea problemelor este una din modalitatile principale de a dezvolta gandirea independente si originala a copiilor, de cultivare si educare a creativitatii gandirii lor .

In cadrul orelor de matematica practic diverse forme si metode de instruire care devin eficiente doar inima in masura in care toate actiunile sunt corectate cu cunostintele acumulate, integrate in fundul curricular de baza, in scopul asigurarii caracterului unitar al ideilor ,conceptiilor, atitudinilor.Politica de confidentialitate

DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1109
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2021 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site