Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
Gradinita

'EDUCATIA INCLUZIVA" STUDIU DE CAZ

didactica pedagogie+ Font mai mare | - Font mai micPROIECTUL PHARE 2004

" Acces la educatie pentru grupurile dezavantajate"MODULUL: " EDUCATIA INCLUZIVA"

TEMA: STUDIU DE CAZ

STUDIU DE CAZ: TULBURARI DE COMPORTAMENT

INTRODUCERE

Societatea umana este bazata pe relationarea grupurilor ce o compun. Fiecare persoana apartine mai multor grupuri, iar fiecare grup functioneaza pe baza unui set de norme: morale, juridice, de dezvoltare psiho-fizica, etc, a unor reguli, modele, prescriptii; grupul are o anumita structura si un anumit numar de membri avand scopuri comune, care il delimiteaza fata de alt grup. Apartenenta la grup implica respectarea normelor explicite si implicite ale acestuia. De exemplu : apartenenta la grupul scolar(clasa de elevi) presupune respectarea Regulamentului scolar, Regulamentului de ordine interioara, etc.

Un copil poate apartine urmatoarelor grupuri:

Grupul de colegi

 

Grupul de

prieteni

 

Familia

 


Grupul sportiv

 

Grupul activitatilor culturale

 

Societatea, ca grup, promoveaza si impune un ansamblu de norme, obiceiuri, practici sociale, cu ajutorul carora se asigura ordinea, disciplina, coeziunea interna si stabilitatea institutiilor acesteia. Dar, asa cum se spune, "orice lege este facuta pentru a fi incalcata", nu toti membrii societatii se pot supune acestor norme, reguli, obice-iuri, scrise si nescrise ale societatii.

Orice abatere de la normele de orice natura constituie un act deviant, deci, orice tulburare de comportament reprezinta un act de devianta.

Nonconformist(incalcarea normelor morale)

Comportamentul deviant poate fi Delicvent (incalcarea normelor juridice)

Psihopatologic(incalcarea normelor de dez-

voltare psiho-fizica)

COMPORTAMENTUL DEVIANT NONCONFORMIST


LIMBAJ IMBRACAMINTE ACTE DE

Injurii, jigniri  INDISCIPLINA


DISTRUGEREA DOCU-MENTELOR SCOLARE

 

FURTURI GRAVE, TALHARII

 


Factorii care favorizeaza comportamentul aberant se regasesc la nivel macro-social ( de exemplu, fenomenul saraciei), microsocial ( de exemplu, familii dezorganizate, violenta in familie) sau individual ( carente educationale ale individului).

IDENTIFICAREA SI DEFINIREA PROBLEMEI

Eleva Ancuta P. a frecventat cursurile clasei a IX-a de liceu, sectia mecanica, la care a fost repartizata in urma admiterii, in semestrul I; la inceputul semestrului al II-lea, a facut cerere de inscriere la Scoala de Arte si Meserii din localitatea natala. Si a fost admisa la clasa cu profil textil. La putin timp dupa inscriere, au inceput sa apara probleme de adaptare, manifestate prin certuri si chiar batai cu colegii, reactii nepotrivite la cerintele profesorilor, absentare nemotivata, culminand cu fuga de la domiciliu.

Prietenul Ancutei a fost, de asemenea, "un copil-problema" in cadrul si in afara scolii si este mai mare decat Ancuta cu 3 ani; mama fetei nu-l accepta in preajma fetei, astfel incat cei doi se intalnesc pe ascuns.

Ancuta provine dintr-o familie normala ( mama si tatal), avand insa un frate cu un usor handicap mintal, de care are grija in timpul liber.

Tatal elevei a plecat de putin timp in alta tara, cu un contract de munca, pentru a spori veniturile modeste ale familiei, dupa plecarea sa eleva manifestand abateri de comportament ( lim-baj nepotrivit la scoala si in afara ei, inventarea unor povesti in care ea este urmarita de persoane necunoscute, in vederea vatamarii sale si a recuperarii unor "datorii" facute de tatal sau).

CULEGEREA DATELOR SI ANALIZA LOR

S-a discutat cu Ancuta. Ea repeta povestile inventate si o acuza si pe mama ca o impovareaza cu ingrijirea fratelui bolnav, desi recunoaste ca asta nu se intampla prea des, ci doar atunci cand mama are treburi urgente. Spune ca nu stie de ce pleaca de acasa si ca nu stie de ce ajunge sa se plimbe si chiar sa doarma pe dealuri. De asemenea, spune ca nici colegii n-o inteleg si nu o accepta in grupul lor, si de aceea riposteaza

In paralel se discuta cu mama. Aceasta a adoptat atitudinea " nu mai stiu ce sa mai fac cu ea de cand a plecat taica-sau", ca acesta "o tinea in frau" atunci cand ea se ocupa de cel mic.

Profesorii clasei au parerile impartite, desi au ajuns cu totii la concluzia ca este o eleva inteligenta, printre cei mai buni elevi din clasa, dar avand un comportament nepotrivit la unele ore.

Colegii o descriu, de asemenea, in moduri diferite: cei cu care a avut neinte-legeri spun ca este prea aroganta, ca li se crede superioara pentru ca a venit de la liceu, iar cei care o contrazic primesc din partea ei "corectii; cei care-i sunt prieteni o descriu ca pe o fata buna, dar careia ii lipseste autoritatea paterna.

Din discutia avuta cu prietenul ei a reiesit faptul ca Ancuta reactioneaza violent la orice observatie, al orice semn de neacceptare in grup, dar pretinde ca, in rest, fata este un om pe care te poti baza la nevoie.

In opinia mea, exista mai multi factori implicati in aparitia tulburarilor de comportament manifestate de Ancuta:

  • Neacomodarea cu o specializare  de liceu destinata in principal baietilor;
  • Absenta tatalui - figura dominanta in casa;
  • Neacceptarea statutului social "inferior" dat de urmarea cursurilor de SAM, frecventate in compania unor elevi cu mult mai slab pregatiti decat ea ( cu unii fiind colega si la gimnaziu, ea fiind singura admisa la un liceu);
  • Perceperea timpului petrecut cu fratele ca pe o povara inacceptabila;
  • Compania nepotrivita a unui adolescent cu probleme comportamentale;
  • Lipsa increderii in sine, ascunsa sub aparente.

CONCLUZIE

Este vorba despre o situatie reala de tulburare de comportament, datorata mai multor factori, si care, in ultima instanta urmareste atragerea atentiei asupra propriei persoane.

Ancuta este o persoana cu probleme reale de neadaptare, desi avand capacitati intelectuale peste media clasei;are norocul unei mame interesate totusi de evolutia copilului ei, fiind prezenta la scoala cel putin o data pe saptamana, si de a unui prieten care o ajuta sa treaca peste unele probleme de adaptare, chiar daca si el a fost, la randul sau, un copil-problema ( sau poate tocmai de aceea). Pe de alta parte, colegii nu sunt dispusi, in mare masura, sa o primeasca in grupul lor social, astfel incat este necesara o interventie in vederea determinarii lor sa-si schimbe atitudinea.

STABILIREA PROGRAMULUI DE INTERVENTIE

Am convenit de comun acord ( parinte, copil si diriginte) urmatorii pasi pe care trebuie sa-i parcurgem impreuna:

Diriginta si eleva se intalnesc o data pe saptamana, cate 50 de minute pentru discutarea si evolutia programului.

Mama ia legatura cu dirigintele cel putin o data pe saptamana si urmareste respectarea programului, verificand si indeplinirea sarcinilor.

Colegii o vor accepta pe Ancuta in grup, fara a o provoca in nici un fel.

I-am cerut Ancutei sa nu mai absenteze si sa incerce sa comunice cu colegii cu care s-a certat, sa le ceara scuze celor pe care i-a batut. Daca mai simte nevoia de a fugi, sa discute cu mama sau cu mine,sa intelegem ce a determinat atitudinea aceasta, si sa incercam rezolvarea ei, implicandu-i si prietenul de care este nedespartita decat in perioada cursurilor. Atat Ancuta cat si prietenul ei au acceptat programul zilnic de intalniri propus de mama si de mine, fiind de acord cu noi ca timp liber inseamna acel timp ramas dupa terminarea lectiilor, a activitatilor casnice sau a celor desfasurate cu colegii, scolare si extrascolare.

IDENTIFICAREA INTERESELOR SI VALORIFICAREA LOR

Pe masura derularii programului, Ancuta se comporta din ce in ce mai bine, nu mai adresa injurii colegilor, nu s-a mai batut, si nu a mai fugit de acasa. A inceput chiar sa se imbrace mai frumos, ca sa-si impresioneze colegii. Mama a spus ca si cu fratele ei a inceput sa stea mai mult, din proprie initiativa.

EVALUAREA PROGRAMULUI

Programul a durat pana la sfarsitul anului scolar, 11 saptamani, deoarece elevii scolilor de arte si meserii au instruire practica comasata timp de 3 saptamani pe semestru, si in aceasta perioada nu am putut monitoriza derularea programului. In toata aceasta perioada, acumularea absentelor nemotivate s-a redus treptat, Ancuta a devenit mai intelegatoare cu colegii si acestia cu ea, iar in clasa a aparut o amicitie intre toti elevii, e drept, pe la sfarsitul semestrului, dar care s-a mentinut si dupa vacanta; explicatia consta in faptul ca majoritatea elevilor clasei locuiesc in aceeasi comuna si au preocupari asemanatoare in ceea ce priveste petrecerea timpului liber.

La sfarsitul anului urmator, Ancuta a plecat, impreuna cu prietenul ei la tatal fetei, unde locuiesc si acum, desi vin in comuna la intervale regulate de timp, pentru ca Ancuta sa-si viziteze fratele si mama.

Consider ca programul si-a atins obiectivele.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 4552
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved