Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


Gradinita

Evaluarea in invatarea centrata pe elev

didactica pedagogie

+ Font mai mare | - Font mai micEvaluarea in invatarea centrata pe elev

Vom exemplifica invatarea si evaluarea centrata pe elevi si pe grupe de elevi pe un text literar, O scrisoare pierduta de I. L. Caragiale. Grupul tinta il reprezinta elevii clasei a X-a.Prima etapa o constituie activitatea de invatare pe grupe valorice prin descoperire. Se imparte clasa in grupe valorice si se dau urmatoarele sarcini:

Grupa numarul I utilizand metoda “casuta personajului” , completeaza “casuta” lui Zaharia Trahanache. Metoda consta in desenarea unei casute si se numeroteaza dupa cum urmeaza: baza casei si a acoperisului se noteaza cu 1si 2 si vor reprezenta trasaturile de baza ale personajului, peretii casei cu 3 si 4 si reprezinta trasaturi secundare ale personajului, laturile acoperisului cu 5 si 6 si vor face referire la trasaturi ce ajuta personajul in relatiile cu ceilalti, ferestrele cu 7 si 8, insemnand trasatura ascunsa a personajului, usa cu 9 si reprezinta o trasatura intima a personajului.

Grupa numarul 2 are de caracterizat personajul Zoe Trahanache urmarind modul in care apare reflectat in viziunea personajelor cu care intra in contact. Metoda folosita este brainstorming-ul. Elevii acestei grupe vor desena un “ soare “ pe ale carui raze vor scrie trasaturile personajului.

Grupa numarul 3 , folosind metoda “ciorchinelui “ , caracteriza personajul Ghita Pristanda. Pentru aceasta grupa va fi impartita in doua. O echipa se va ocupa de caracterizarea directa si cealalta cu caracterizarea indirecta. Fiecare elev va primi cate o sarcina si anume sa caracterizeze personajul printr-un anumit mijloc: -prin faptele sale

-prin nume

-prin limbaj

-autocaracterizare

-parerile altor personaje

prin didascalii

Grupa numarul 4 trebuie sa portretizeze personajul Nae Catavencu prin diverse tipuri de comic:  - de moravuri

de caracter

- de situatie

- de limbaj

- de nume

- de intentie

- de eruditie

A doua parte consta in evaluarea centrata pe grupe de elevi. In acest sens acelorasi grupe li se traseaza urmatoarele sarcini:

Grupa numarul 1 trebuie sa demonstreze rolul aparte pe care-l au cele doua personaje secundare Cetateanul turmentat si Agamemnon Dandanache.

In fiecare activitate, in momentele de maxima tensiune, Cetateanul turmentat intra in scena, avand interventii involuntare, dar decisive in derularea intrigii. El apare ca instrument al hazardului, fiind cel care gaseste scrisoarea din intamplare, in doua randuri.

Dandanache este elementul- surpriza prin care se realizeaza deznodamantul; el rezolva ezitarea scriitorului intre a da mandatul “prostului” Farfuridi sau “canaliei” Catavencu.

Grupa numarul 2 . Pompiliu Constantinescu precizeaza in Comediile lui Caragiale noua clase tipologice, dintre care unele se regasesc si in O scrisoare pierduta.. Argumentati ca Stefan Tipatescu se incadreaza in tipul politicianului

Tipatescu, prefectul judetului( este unul din stalpii puterii locale, orgoliosul si amorezul; are gandire de stapan medieval, trnsformandu-l pe functionarul public, politaiul orasului, in sluga personala: ”Trebuie sa punem mana pe el. Du-te, Ghita, ia jandarmii… viu ori mort, trebuie sa mi-l aduci la politie, acuma intr-un moment…”

Grupa numarul 3. Garabet Ibraileanu in studiul Nume proprii in opera comica a lui Caragiale arata ca “ Autorii comici obisnuiesc sa puna nume care prin continutul lor notional (…), ori prin sonoritate, ori prin altceva, sa semene cu personajul si sa-l caracterizeze.” Pornind de la aceasta afirmatie explicati ce sugereaza numele Agamemnon Dandanache.

Agamita diminutivul caraghios al strasnicului nume Agamemnon” , purtat de eroul homeric, razboinicul cuceritor al Troiei, - “reda caderea in copilarie a acestui ramolit” ). Dandanache( derivat de la dandana, incurcatura, cu sufix grecesc, semn al vechilor politicieni “ de la patuzsopt” ).

Grupa numarul 4 trebuie sa caracterizeze grupul Farfuridi- Branzovenescu, precizand modalitatile de caracterizare.

Conflictul secundar este reprezentat de grupul Farfuridi – Branzovenescu, care se teme de tradarea prefectului

Nae Catavencu – caracterizare prin tipuri de comic

de situatie : Exista un comic de situatie obtinut prin pierderea si gasirea scrisorii de amor, prin postura ridicola a lui Catavencu de a ajunge din stapan pe situatie, victima unei escrocherii asemanatoare celei la care apelase;

de moravuri : Coruptia politicienilor imbraca o diversitate de forme aleland la santaj si escrocherii;

de caracter: izvoraste din comportarea lui Catavencu, din atitudinea lui si din ipostazele in care este acesta prezentat. Nae Catavencu genereaza rasul prin contrastul dintre pretentiile pe care le are si comportamentul sau. Acesta se pretinde patriot, dar urmareste interese personale meschine. De fiecare data este ipocrit, teatral, sentimental, plin de sine si dovedeste un tupeu iesit din comun. Cat timp este stapan pe situatie este inflexibil, agresiv si orgolios, refuzand orice propunere a lui Tipatescu si incercand sa-si impuna pretentiile. Cand situatia se schimba si este nefavorabila, devine umil, neputincios si accepta, fara nici o impotrivire, toate conditiile puse de Zoe;

de nume : Catavencu reprezinta pe cel care se agata de altii de orice pentru a-si atinge scopul, se agita si “ cataie “, (flecaeste), fiind tipul demagogului “ latrator “;

de limbaj: “ Vreau sa zic intr-o privinta, poporul, natiunea, Romania…( cu tarie) Tara in sfarsit… cu bun simt , pentu ce Europa cu un moment mai inainte sa vie si sa recunoasca de la care putem zice ce panda…”

Profesiile de avocat si gazetar ii favorizeaza demagogia si de aceea in fraze lungi, sforaitoare, ca un actor desavarsit, se adreseaza auditoriului pe care incearca sa-l impresioneze, plangand, apoi stapanindu-se, apoi hohotind si rostind intr-un limbaj patriotic vorbe mari, gandindu-se la “ tarisoara mea “, la “ Romania mea “ , la “ fericirea ei”, la “ progresul ei” .

de intentie : Catavencu este ingamfat si doreste sa parvina, urmarindu-si realizarea intereselor personale indiferent prin ce mijloace o face, conform pricipiului: “ Scopul scuza mijloacele “ pe care i-l atribuie “nemuritorului Gambeta “ sau altfel spus, coform unui principiu de drept : “ fiecare cu al sau, fiecare cu treburile sale”. De aceea nu se da inapoi de la santaj si declara deschis scopul ( deputatia ), considerandu-se indreptatit sa o obtina, asa cum insusi remarca intr-un limbaj ambiguu care starneste umorul involuntar.

de eruditie: Nae Catavencu este tipul demagogului ambitios. El este avocat, director- proprietar al ziarului “ Racnetul Carpatilor”, prezident, fondator al Societatii Enciclopedice- Cooperative ”Aurora Economica Romana “ si sef al “Grupului independent.”

Modul in care este si se simte evaluat elevul influenteaza performantele si reusita sa scolara. Pozitia pe care el crede ca o ocupa pe o scara de evaluare, elaborata de profesor, in comparatie cu ceilalti ( pe baza rezultatelor scolare efective) , are consecinte asupra functionarii cognitive.

 

Oval: “Pentru mine sa vie cineva sa banuiasca pe Joitica ,ori pe amicul meu Fanica ,totuna e.” 


6 disimulare 5

“stalpul” local al partidului aflat la putere

8

 


“stalpul” local al partidului aflat la putere

Practica frauda

 
abil

 


3 Ticaiala 4 viclenie rudimentara,

9 Tine la onoarea de familist

 
“aveti 

putintica

rabdare”

1 Tipul incornoratului simpatic

Organization Chart

Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2114
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2023 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site