Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


Gradinita

Functiile evaluarii scolare

didactica pedagogie

+ Font mai mare | - Font mai micFunctiile evaluarii scolare

Functiile evaluarii vizeaza incidenta activitatii de evaluare, a carei exercitare confera unitate si echilibru procesului de invatamant. In activitatea didactica privita ca sistem, evaluarea este un element component al acestuia, alaturi de activitatea de predare si cea de invatare. De aceea, pentru a surprinde cat mai exact functiile indeplinite de evaluare, se impune a avea in vedere interactiunea cu celelalte componente ale procesului didactic. Functiile evaluarii in cadrul procesului de invatamant sunt date de contributia sa specifica la realizarea (sau impiedicarea realizarii) finalitatilor acestuia.Abordarea sistemic - reglatorie a evaluarii permite intelegerea evaluarii ca o activitate simetrica: atat a educatorului, prin care acesta regleaza instruirea, cat si a educabilului, prin care acesta se adapteaza si interiorizeaza fluxul informational, isi formeaza deprinderi, capacitati, atitudini.

Dupa cum se poate constata din enunturile de pana acum, functiile specifice ale evaluarii descriu urmatoarele doua perspective:

perspectiva profesorului, cu functia de reglare a activitatii si de perfectionare a stilului de predare;

perspectiva elevului, cu functia de formare a unui stil de invatare, de stimulare a activitatii de invatare, precum si a capacitatii si a atitudinii de autoevaluare.

Functiile generale ale evaluarii pot fi ordonate in jurul a trei functii specifice demersului de aceasta natura:

a)   Functia constatativa constand in cunoasterea starii procesului evaluat, reflectarea fidela si realista a rezultatelor constatate, in vederea ameliorarii sistematice a procesului didactic.b)   Functia diagnostica: ceea ce presupune explicarea situatiei constatate prin realizarea unei diagnoze etiologice: precizarea factorilor aflati la originea situatiei constatate si a conditiilor initiale de realizare a procesului de instruire; evidentierea elementelor izbutite ale acestuia (care au asigurat succesul)

c)    Functia prognostica constand in anticiparea rezultatelor posibile; sugerarea / fundamentarea unor decizii de crestere a eficientei si eficacitatii procesului didactic, acolo unde asemenea decizii se impun si, totodata, sunt posibile.

Valorificarea tuturor functiilor de evaluare determina schimbari constructive la nivelul curriculumului, inclusiv la nivelul metodelor de predare/invatare.

Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 4123
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2023 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site