Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

Gradinita

Instrumente de evaluare

didactica pedagogie

+ Font mai mare | - Font mai mic
Instrumente de evaluare

'O problema importanta pe care o genereaza noul sistem de evaluare   este aceea a proiectarii instrumentelor de evaluare conform standardelor, care sa corespunda unor indicatori precum validitatea si fidelitatea. Pentru a raspunde acestei cerinte este necesara relationarea a trei componente:'¹abilitatea/ abilitatile ce trebuie sau se doresc a fi evaluate prin fixarea sarcinii de lucru; elementele de continut, tinand de specificul curricular, ce reprezinta probleme de evaluat; criteriile de apreciere/ corectare.
'Pentru ca rezultatele evaluarii sa aiba o anumita semnificatie pentru elev, instrumentele de evaluare (probele), prin care se efectueaza masuratorile trebuie sa aiba anumite calitati :'² validitatea ( calitatea unei probe de evaluare de a masura exact ceea ce este destinat sa masoare); fidelitatea (calitatea unei probe de evaluare de a da rezultate constante in cursul aplicarii ei succesive); obiectivitatea (gradul de concordanta intre aprecierile facute de evaluatori independenti, in ceea ce priveste un raspuns « bun » pentru fiecare din itemii unei probe); aplicabilitatea (calitatea unei probe de evaluare de a fi administrata si interpretata cu usurinta).

' Cadrul didactic ar trebui sa-si puna de fiecare data, cand evalueaza, urmatoarele intrebari

Masor ceea ce doresc sa masor ? (validitate)

Peste o luna voi considera foarte bun acelasi raspuns, pe care astazi il consider foarte bun ? Va fi apreciat ca fiind excelent de catre alt coleg ? (fidelitate)Notele acordate de mine variaza (sunt destul de sensibile) in functie de diferentele calitative ale raspunsurilor elevilor ? (sensibilitate)

Sunt recunoscute trei forme de evaluare: orala, scrisa si practica, dar o a patra ocupa din ce in ce mai mult gandurile educatorilor si educabililor, anume, evaluarea cu ajutorul software-ului specializat.

Dar, de la caz la caz, profesorul poate aplica si forme grafice (tabele, grafice) si iconice (executarea ilustratiilor plastice la opera) de evaluare. Observarea si aprecierea verbala, chestionarea orala (curenta si finala), lucrarile scrise (curente sau extemporale, semestriale, de sinteza), testele docimologice (standardizate pentru evaluarea sumativa, si alcatuite de profesor, pentru evaluarea formativa), verificarea prin lucrari practice, examenele, scarile de apreciere – vor fi aplicate diferentiat, in functie de tipul si scopul evaluarii, de tipul obiectivelor/standardelor in raport cu care se efectueaza evaluarea, precum si in functie de continuturile educationale abordate.


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1057
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2021 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site