Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
Gradinita

Interrelatiile didacticii cu alte stiinte

didactica pedagogie+ Font mai mare | - Font mai micInterrelatiile didacticii cu alte stiinte

Didactica se foloseste de un vast sistem de cunostinte si metode din domeniul particular al altor stiinte. In contextul actual, numai adoptarea unei viziuni pluridisciplinare, cu concursul diferitelor stiinte in abordarea aspectelor educationale asigura baza stiintifica, eficienta si utilitatea demersurilor investigative, fie ele teoretice, fie practice.Pentru didactica, o importanta speciala, prin materialul oferit, o are psihologia, din domeniul careia cunostintele despre insusirile psihicului, despre posibilitatile sale de dezvoltare si posibilitatile de a invata, sunt indispensabile. Amintim, de asemenea, psihologia gandirii, a memararii, a motivatiei, a intereselor, psihologia sociala - alte subdomenii ale psihologiei utile didacticii.

Studierea procesului invatarii este mult facilitata de biologie, fiziologie, genetica, stiinte despre activitatea sistemului nervos central, dar si de stiinte ca matematica, logica, cibernetica, informatica, teoria cunoasterii, modelarea si algoritmizarea, care sprijina studierea procesului instruirii ca autentic sistem de comanda si control.

Amintim si aportul stiintelor socio-umane: filosofia, istoria s.a. care, pe langa materialul faptic oferit, asigura orientarea stiintifica a cercetarilor si a activitatii didactice, precum si metoda generala de lucru, pe fondul careia, devin operante metodele specifice.

Oferim in continuare cateva exemple pentru a ilustra diversitatea stiintelor care sprijina conceperea si realizarea efectiva a actiunilor educationale de diferite tipuri si la diferite nivele:

Exemplul 1; Actiunile de adoptare a masurilor de politica a educatiei nu pot fi izolate de achizitiile din domenii cum ar fi: sociologia, economia, managementul, filosofia si de relatiile obiect de invatamant-stiinta (pentru cazurile in care stiintele au corespondent in obiect/obiecte de invatamant).

Exemplul 2: Stabilirea finalitatilor educatiei este sprijinita de stiinte ca teleologia, axiologia, sociologia, stiintele economice, filosofia educatiei s.a.

Exemplul 3: Demersurile care tin de pedagogia adultilor au la baza date oferite de psihologia varstelor, psihologia sociala, sociologie, management s.a.

Exemplul 4: Comunicarea educationala, care conditioneaza reusita oricarei actiuni educationale este sprijinita de informatii din teoria comunicarii, teoria cunoasterii, teoria informatiei, psihologia varstelor, sociologie s.a.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2348
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved