Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
Gradinita

Jocuri didactice - biologie

didactica pedagogie+ Font mai mare | - Font mai micJocuri didactice - biologie

,,Sa ocrotim Natura !''La clasa a V - a, la tema ,,Ocrotirea plantelor in Romania'', se poate organiza un joc pe echipe de cate cinci elevi, folosindu - se cartonase cu imaginile unor plante ocrotite prin lege si un atlas geografic.

Fiecare echipa primeste cartonase cu imaginea unor specii de plante, dupa cum urmeaza:

pentru echipa nr. 1: floarea de colt, drete si strugurii ursului;

pentru echipa nr. 2: laleaua pestrita, tisa, papucul - doamnei;

pentru echipa nr. 3: garofita Pietrei - Craiului, bujorul romanesc, ghimpele;

pentru echipa nr. 4: sangele voinicului, zada, narcisele din Poiana Narciselor.

Fiecare echipa are sarcina de a identifica speciile ilustrate in cartonase, gasirea elementului comun in corelatie cu legile din tara noastra si fixarea cartonaselor pe harta din atlasul geografic in zona corespunzatoare mediului lor de viata.

Clasamentul se efectueaza in functie de corectitudinea jocului si timpul de joc (cel maxim este de 10 minute).

Evaluarea profesorului se coreleaza cu autoevaluarea echipelor de joc. Se prezinta toate cartonasele si toate rezultatele echipelor la nivelul intregii clase.

,,Cine stie, castiga !''

Se poate aplica la lectia de recapitulare ,,Animale nevertebrate'' la clasa a VI - a sau la o lectie introductiva la clasa a IX -a, dar si in altele in functie de resursele cu care se lucreaza.

Forme de organizare: individual si in echipa.

Individual, elevii vor schimba ordinea literelor din cuvintele de mai jos si vor redescoperi denumirea unor animale nevertebrate, dupa care vor stabili ordinea evolutiva si incadrarea sistematica:

PILITOAREA (LIPITOAREA)

NITEA (TENIA)

BINAL (ALBINA)

BLUCAR (CRABUL)

PRISCONIOUL (SCORPIONUL)

ZADUME (MEDUZA)

JENIANAPUL (PAIANJENUL)

RACASUBUL (CARABUSUL)

CARUL (RACUL)

BRICILMUL (LIMBRICUL)

In echipe de cate patru elevi isi vor confrunta rezultatele obtinute individual si in plus vor alege de pe masa lor de lucru, dintre mai multe preparate animale conservate pe acelea care corespund speciilor a caror denumire a fost identificata anterior. Clasamentul echipelor se stabileste in functie de corectitudinea rezultatelor jocului si de incadrarea in timpul de joc, prin imbinarea autoevaluarii cu coevaluarea la nivelul colectivului de elevi.

Jocul argumentelor / contraargumentelor

Echipe de cate patru elevi: un arbitru, un secretar, un atacator de afirmatie, un aparator de afirmatie.

Arbitrul noteaza un defect sau o calitate a argumentului folosit. Da un punct pentru calitatea argumentului, scade un punct pentru argumentul incorect. De asemenea, acorda un punct atacatorului pentru argumentul corect impotriva afirmatiei sau scade un punct daca acesta nu a fost corespunzator. Secretarul noteaza tot ce se discuta. Aparatorul afirmatiei elaboreaza raspunsuri tot prin argumente, sesizeaza ce calitati ii lipsesc atacului. Se admit comparatii, analogii, toate integrate intr - o forma eleganta, clara, directa. Se discuta afirmatiile si nu persoana ce o emite. Se indica a se face afirmatii legate de probleme biologice de controversa pentru varsta elevilor, cum ar fi cele despre relatiile sexuale, consumul de tutun, alcool, altor droguri, folosirea contraceptivelor, etc. pentru elevii adolescenti.

Anexa XI

Cazuri de studiu

A.  ,,SIDA este iremediabila.Nu ignorati acest pericol real !''

Andrei a aflat ca este seropozitiv in urma cu un an. Totul a inceput de la o petrecere organizata de niste prieteni, cu voie buna, muzica, o bere si fete noi. Printre acestea, se afla si o fata care i - a placut foarte mult. A inceput in acea noapte o poveste banala, dar foarte trista, respectiv o aventura de o noapte fara prezervativ. Nu s - a gandit nici un moment la folosirea acestuia, mai ales ca se mai intamplase si in alte dati fara nici o consecinta. In plus, fata i se paru ,,ok''. O greseala pe care nu si - o poate ierta nici astazi, fata fiind seropozitiva si infectandu - l. O fata ce era dintr - un alt oras, cu care nu a mai vorbit dupa aceea si pe care vag si - o mai amintea.

A trait un soc cumplit la aflarea vestii ca este seropozitiv.In perioada imediat urmatoare a avut tendinta izolarii complete, chiar si de cei mai apropiati, de familie, de prieteni. A fost disperat, a avut numeroase temeri, dar cu trecerea timpului a devenit mult mai linistit. Aceasta si fiindca cei apropiati ii cunosc acum situatia si il ajuta. Sunt si unii care nu stiu mai nimic despre boala si il evita, de frica infectarii doar band un suc cu el. Sunt zile in care se ingrozeste la gandul ca o asa prostie de a nu folosi prezervativul, dupa ideea raspandita ca sexul cu prezervativ nu e sex, i - a ruinat viata.

(Prejudecati si regrete.)

B.  ,,Pentru unele fete un vis, pentru altele o drama.''

Maria, 16 ani: are sanii foarte mari, de 94 cm. Nu poate purta fara sutien nici bluza, asa cum fac toate colegele ei. A vorbit cu medicul de familie si i - a spus ca pana nu se opresc din crestere nu poate sa faca nici un control sa vada daca are probleme endocrine. Nu mai stie ce sa faca. Odata a vrut sa - si taie venele de disperare. Este foarte ingrijorata, cerand sfaturi psihoterapeutilor.

(Trebuie gasita partea plina, pozitiva a situatiilor si utilizata.)

C.  ,,Fiecare are ritmul lui de crestere.''

Alexa este in clasa a VI - a si are 13 ani. Toate colegele ei sunt dezvoltate, inalte. Ea isi face griji si pentru aceasta, dar si fiindca are sanii mici si nu are ciclu menstrual. In plus, colegii ii vorbesc urat, fac glume pe seama cresterii ei incete. De mult timp incearca sa gaseasca raspunsuri la mai multe intrebari, dar nu reuseste. La medic nu a fost. Traieste doar cu bunica si nu i se destainuie. Cu parintii nu poate vorbi pe aceasta tema, ei fiind plecati in Australia.

(Daca te uiti bine in jur, vei observa ca nici unul nu e perfect, doar ca unii isi pun o masca a perfectiunii.)Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 5166
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved