Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
Gradinita

Lectia de comunicare si insusire de noi cunostinte - demers didactic

didactica pedagogie+ Font mai mare | - Font mai micLectia de comunicare si insusire de noi cunostinte demers didacticLectia: "Ciclul mitotic" din capitolul "Unitatea structurala si functionala a vietii - celula", clasa a IX - a

Conceptele biologice ce trebuie invatate de catre elevi sunt urmatoarele: ciclul celular, ciclul mitotic, interfaza, diviziunea celulara, mitoza, cariochineza, citochineza, profaza, prometafaza, metafaza, anafaza, telofaza. Conceptualizarea acestor notiuni ce va fi descrisa sumar mai jos se realizeaza dupa un model logocentric modern, in care stiinta este prezentata ca un produs finit ca in modelul logocentric traditional, dar mijloacele moderne utilizate, respectiv calculatorul, dischetele, fisele de instruire programata mijlocesc foarte bine studiul realizat de elevi, efortul la care sunt supusi acestia fiind mult crescut fata de modelul traditional si eficienta instruirii de asemenea.

Se folosesc fise de instruire programata pe baza programarii lineare, scrise cu ajutorul calculatorului si copiate pe dischete. Acestea contin unitati de informatii - explicatii, aplicatii, itemi de evaluare, raspunsuri la acestia cu urmatoarele denumiri: I. ,,Celula eucariota - componente, procese fundamentale'', II. ,,Ciclul celular - concept + interfaza'', III. ,,Profaza'', IV. ,,Prometafaza + metafaza'', V. ,,Anafaza + telofaza'', VI. ,,Cariochineza + citochineza''.

Prima unitate contine informatii de reactualizare a unor cunostinte legate de alcatuirea generala a celulei eucariote , de structura nucleului, centrozomului acesteia, de alcatuire a cromozomilor, de semnificatia diviziunii celulare. Alaturi de informatii sunt prezente desene ale unei celule eucariote, ale unui cromozom. Aceasta reactualizare este urmata de evaluare prin itemi cu raspuns scurt, precum si de raspunsurile corecte la acestea.

Pentru unitatea II. ,,Ciclul celular - concept + interfaza'' fisa de pe discheta contine diagrama ciclului celular, explicatia notiunii de ciclu celular - perioada de timp cuprinsa intre momentul in care s - a incheiat diviziunea prin care a luat nastere o celula si momentul in care se incheie diviziunea acestei celule, etapele ciclului mitotic - interfaza si diviziunea mitotica, perioadele interfazei- G1, S si G2 - cu toate procesele morfogenetice si biochimice, itemi cu raspuns scurt, raspunsurile corecte la acestea.

Unitatea III. ,,Profaza''contine informatii - structuralizarea cromozomilor, dezorganizarea progresiva a nucleolului, deplasarea la polii opusi ai celulei a centrozomilor sau a altor structuri, dezorganizarea invelisului nuclear, imagine cu aceasta faza a ciclului celular, aplicatie - modelarea acestei faze cu ajutorul plastilinei, unor nasturi, unor sarme, altor materiale, evaluare prin itemi cu raspuns scurt, raspunsurile corecte la acestea.

IV. ,,Prometafaza + metafaza'' este structurata astfel: informatii despre prometafaza - diferentierea fusului de diviziune celulara, cromozomii se ataseaza de firele acestuia si comigreaza spre planul ecuatorial al celulei si despre metafaza - formarea placii metafazice, dedublarea centromerului; imagini cu prometafaza si metafaza, aplicatii - modelarea acestor faze cu ajutorul materialelor mai sus mentionate, evaluare prin itemi cu raspuns scurt, raspunsurile corecte la acestea.

V. ,,Anafaza + telofaza'' este alcatuita din urmatoarele componente: explicatii despre anafaza - cromozomii monocromatidici migreaza spre cei doi poli opusi ai celulei, fiind "trasi"de firele fusului de diviziune si despre telofaza - dezorganizarea fusului de diviziune celulara, decondensarea treptata a cromozomilor si pierderea aparenta a individualitatii acestora, reorganizarea invelisurilor nucleare, reorganizarea nucleolilor; imagini cu aceste anafaza si telofaza, aplicatii - modelarea acestor faze, evaluare prin itemi cu raspuns scurt, raspunsurile corecte la acestea.

Unitatea VI. ,,Cariochineza + citochineza''contine: informatii despre cariochineza, alcatuita din cele cinci faze expuse anterior si care reprezinta diviziunea nucleului, informatii despre procesul de citochineza - diviziunea citoplasmei, diferentele existente intre citochineza celulelor animale (strangulare propriu - zisa) si cea a celulelor fungale si vegetale (formarea unui perete celular in planul ecuatorial al celulei prin intermediul veziculelor golgiene care fuzioneaza),desene cu citochineza diferitelor tipuri de celule eucariote, evaluare prin itemi cu raspuns scurt, raspunsurile corecte la acestea. Se realizeaza schema lectiei la tabla de catre profesor, cu ajutorul elevilor, realizandu - se astfel conexiunea inversa si evaluarea gradului de atingere a performantelor scontate prin obiectivele operationale ale lectiei si se realizeaza desenul ciclului mitotic, fiind antrenati elevi la tabla in efectuarea lui. Toti elevii scriu in caiete schema lectiei si efectueaza desenul ciclului mitotic.

Practic, rolul profesorului scade in aceasta lectie, el rezumandu - se la conceperea si distribuirea materialelor, la indicatii de utilizare a mijloacelor de invatamant programate pentru lectie, la corectarea unor greseli posibile in activitatea elevilor, la ajutor acordat unor elevi care il solicita, la efectuarea schemei lectiei etc., o mare parte din rolul lui fiind preluat de calculator si dischete, de fisele de instruire programata.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2621
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved