Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
Gradinita

LIMBAJUL PSIHOLOGIC SI DIFICULTATILE RECEPTARII LUI:

didactica pedagogie+ Font mai mare | - Font mai micLIMBAJUL PSIHOLOGIC SI DIFICULTATILE RECEPTARII LUI:

Scopul cunosterii omenesti este unul practic si anume de a face viata mai buna.

Pt a avea o viata mai buna omul tb sa cunoasca , deci sa domine natura.FR. BACON (filozof empirist englez, secolul XVIII) preciza : cunoasterea autentica nu poate fi atinsa de individ fara debarasarea acestuia de prejudecati (idoli) care pot fi innascute sau dobandite.

IDOLII = notiuni false care denatureaza mersul cunoasterii si il impiedica sa ajunga pe calea adevarului; prejudecati formate de-a lungul vietii.

Idolii si notiuniile false care au pus stapanire pe intelectul omenesc au napadit spiritele oamenilor, astefel incat adevarul abia mai poate sa patrunda in mintiile lor.

Exista 4 categorii de idoli: idolii tribului, idolii pesterii, idolii forului si idolii teatrului.

  1. Idolii tribului

Isi au izvorul in natura umana

Prin constructia sa omul este tentat sa deformeze realitatea

Omul pe baza unor idei  preconcepute se lasa influentat de afecte, iluzii perceptive.

In momentul in care afectele nu functioneaza cum trebuie atunci intervin erorile care pandesc cunoasterea.

  1. Idolii pesterii :

Sunt proprii fiecarui individ in parte, izvorasc din particularitati individulale, prin cultura , educatie etc.

Au un rol important in formarea si deformarea opinilor.

  1. Idolii forului

Se concretizeaza mai ales in cuvintele anezate si confuze pe care le utilizeaza individul in expresiile improprii care impiedica desfasurarea normala a operatiilor de spirit (de gandire).

Aceste cuvinte duc la controverse si discutii sterile, siluiesc si tulbura intelectul.

Ex: definitiile inteligentei in psihologie, faptul ca sunt foarte multe duce la o dezorientare generala in ceea ce priveste acest concept.

  1. Idolii teatrului

Ei isi au originea in dogmele diferitilor filozofi.

Sistemele filozofice sunt ca si piesele de teatru adica niste imagini care ne prezinta lumea nu asa cum este ea ci asa cum o vede, o doreste autorul.

Ele prezinta fiecare lumea diferit, in felul lor aparte.

Toate aceste tipuri de dificultati (idoli) se regasesc si la nivelul cunoasterii psihologice.

In receptarea limbajului psihologic, pot sa apara tot felul de erori datorate faptului ca psihologia utilizeaza termeni din limbajul comun (neacademic).

ex: atentia, memoria, imaginatia, deprinderi, senzatii. perceptii etc

In cunoasterea acestor elemente intervin erorile pentru ca exista diferente intre notiunile psihologice si intelesul lor comun. Intre intelesul comun al termenilor si cel psihologic exista discrepante importante, acest lucru poate crea confuzii, ambiguitati si folosirea improprie a termenilor.

Erorile pot fi generate si de faptul ca fenomenele psihice sunt traite nemijlocit de noi dar el este cunoscut mijlocit. Faptul ca fiecare individ traieste emotii, este atent, isi imagineaza, adica cunoaste fenomenele psihice prin propria traire ii face pe unii sa creada ca psihologia este o stiinta simpla si usoara la care contribuie fiecare prin auto-observare. Realitatea este alta: fenomenele psihice sunt foarte complexe, prin auto-observare individul le cunoaste intr-un mod subiectiv. Experienta subiectiva nu va fi niciodata suficienta pentru determinarea unor enunturi cu caracter de lege.

Demersul stiintific al psihologiei urmareste determinarea legilor stiintifice si explicarea comportamentelor pe baza acestor legi. De multe ori constatam ca regasim in opinia generala pareri gresite din punct de vedere psihologic. Aceste pareri eronate sunt formate pe baza de impresii si evaluari subiective. Evaluarile subiective sunt determinate de factori obiectivi. Aceste erori se fac inconstient datorita anumitor factori de mediu. Nivelul de subiectivitate difera de la un individ la altul.

Psihologia simtului comun este marcata de prejudecati si stereotipuri. Cliseul, prejudecata provin din constientul colectiv . Prejudecata este preluata de individ de la grupul de apartenenta si se exprima in reprezentari foarte diverse. Dificultatea pe care  o intampina profesorul de psihologie in explicarea fenomenelor psihologice consta in faptul ca diversele pareri subiective pot sa aiba si un sambure de adevar.

KELLY recunoaste faptul ca stiinta  simtului comun ii este propriu un anumit nivel de cunoastere psihologica; el are in vedere diversele observatii si concluzii asupra aspectelor direct observabile ale comportamentului uman.

ex: indivizi care se pricep la cunoasterea comporatmentului uman, indivizi care nu au studii de specialitate.

In stereotipuri si clisee gasim un amestec de adevar si eroare, acest lucru reprezinta un obstacol in insusirea limbajului psihologic mai ales cand profesorul apeleaza la exemple si la fapte concrete pt a ajunge apoi la generalizare, la definirea notiunilor.

ex: cele mai frecvente stereotipuri sunt cele legate de trasaturile fiziologice si inteligenta sau trasaturi de personaliatate

Prejudecata : inteligenta, non inteligenta se afla inscrisa in fizionomia unei persoane.

Oamenii de stiinta fac distinctia clara intre simple corespondente si procesul determinarii cauzale. Prin observarea expresiei mimice se obtin o serie de informatii mai ales cu privire la dispozitia emotionala, la starile psihologice generale dar nu despre caracter sau coeficientul de inteligenta.

Simtul comun face legatura intre fizic si psihic dar asta pe baza unor coincidente din experienta.

Influenta mentalitatii mediului din mediul ambiant face ca in psihologie sa existe prejudecati etnice.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2137
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved