Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
Gradinita

Modelul empiriocentric de instruire aplicat in lectia ,,Increngatura Pteridophyta''la clasa a IX-a

didactica pedagogie+ Font mai mare | - Font mai micModelul empiriocentric de instruire aplicat in lectia ,,Increngatura Pteridophyta''la clasa a IX-a

Pe baza modelului empiriocentric de instruire, se poate realiza procesul conceptualizarii si in predarea - invatarea lectiei "Increngatura Pteridophyta" din capitolul"Variabilitatea lumii vii" (clasa a IX - a), conceptele biologice de baza ale acestei lectii fiind: pteridofite, corm, geotropism negativ, geotropism pozitiv, fototropism pozitiv, traheide, criptogame vasculare, protal, sor, sporange.

La inceputul lectiei, profesorul va initia o conversatie euristica pe baza demonstrarii unei plante de feriga in ghiveci si in atlasele botanice si reactualizarii de catre elevi a alcatuirii ferigii studiata in clasa a V -a.

Elevii vor redescoperi inductiv organele vegetative - radacina, tulpina subterana - rizomul, frunza, notiunea de corm - corp vegetal alcatuit din organe vegetative. Pe baza acelorasi observatii, dar si pe baza reactualizarii de cunostinte studiate la lectia "Functiile de relatie la plante", elevii vor redescoperi inductiv geotropismul pozitiv al radacinii - miscari active de orientare a radacinii, in cresterea sa, in directia de actiune a fortei gravitationale, geotropismul negativ al tulpinii - miscari active de orientare a tulpinii in directia opusa actiunii fortei gravitationale in timpul cresterii si fototropismul pozitiv al frunzei - miscari active de orientare a frunzei catre lumina.

In continuare, elevii vor fi solicitati sa efectueze preparate microscopice cu sectiuni prin petiolul unei frunze de feriga ce a fost tinuta intr - un pahar Erlenmeyer cu apa cu cerneala, sa observe preparatul efectuat, sa reactualizeze notiunile de histogeneza insusite anterior, sa identifice tesuturi vegetale in preparatul microscopic si sa compare structura ferigilor cu a muschilor. Elevii vor redescoperi aparitia in seria evolutiva a lumii vegetale a vaselor conducatoare.

Profesorul va preciza ca la ferigi sunt cele mai simple vase conducatoare lemnoase, acestea numindu - se traheide, precum si etimologia notiunii de planta criptogama -

gr. kryptos = ascuns; gamos = unire, cerandu - le elevilor sa redescopere conceptul de planta criptogama vasculara.

Prin efort propriu, pe baza rezolvarii sarcinilor anterioare si dirijati de profesor prin adresarea de intrebari facilitatoare si prin informatii suplimentare, elevii vor redescoperi conceptul de planta criptogama vasculara - plante la care organele sexuale nu sunt vizibile, ele prezentand tesuturi conducatoare adevarate.

In urmatoarea etapa a lectiei, profesorul va organiza o alta secventa de predare - invatare, si anume, pe cea in legatura cu conceptualizarea ciclului de viata la ferigile propriu - zise. In acest sens, li se va cere elevilor, mai intai, sa observe epiderma inferioara a frunzelor de feriga de pe mesele de lucru, sa efectueze preparate microscopice cu fragmente de gramajoare de culoare bruna de pe dosul frunzelor de feriga.

Prin observatiile microscopice efectuate , dar si prin observarea ciclului de dezvoltare la ferigi (desen schematic existent in manual) si prin comparatii cu ciclul de dezvoltare de la muschi, insusit anterior, elevii vor redescoperi sorii - gramajoare de culoare bruna, aflate pe epiderma inferioara si care contin sporangi - saculeti cu spori, formarea sporilor prin meioza. Pe baza rezolvarii sarcinilor anterioare, dar si prin observarea unor spori de feriga incoltiti, elevii vor redescoperi formarea protalului (lama verde in forma de inima, cu rizoizi, capabila de fotosinteza, asemanatoare unei alge verzi pluricelulare) prin incoltirea sporilor, formarea pe protal a anteridiilor si arhegoanelor, si apoi prin fecundatia dintre celulele sexuale, formarea zigotului, din care ia nastere o plantula ce se va dezvolta si va da nastere plantei adulte, care reprezinta sporofitul. Elevii vor reactualiza cu aceasta ocazie conceptele de meioza, fecundatie, gametofit, sporofit genom, alternanta de generatii, etc.

In urmatoarea etapa a lectiei, elevii vor observa si alte specii de ferigi - pedicuta, coada - calului, feriguta in planse de herbar si in atlase botanice. Prin observatiile efectuate si prin conversatie euristica, elevii vor conceptualiza notiunea de pteridofite - plante cormofite inferioare, la care corpul este alcatuit numai din organe vegetative cu vase conducatoare lemnoase primitive si vase conducatoare liberiene, complexul de organe de reproducere - floarea fiind absent.

Pe tot parcursul lectiei, profesorul va stabili cu ajutorul elevilor, concluzii partiale, pe care le va nota pe tabla, iar elevii, in caietele lor. Se va efectua, de asemenea, desenul schematic al ciclului de dezvoltare. Se vor efectua fixari partiale, dar si finala, ale notiunilor conceptualizate in aceasta lectie, feed - backul si autoreglarea procesului de invatamant fiind realizate.

Astfel, au fost "castigate" de catre elevi, prin efortul lor, atat concepte biologice, cat si un plus de deprideri practice cu microscopul, in aplicarea tehnicii efectuarii preparatelor microscopice, de deprinderi de observare macroscopica, de comparare, analiza, sinteza, etc. , activitatea elevului fiind maximalizata, iar a profesorului minimalizata.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2566
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved