Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

Gradinita

NORME TEHNICE CU CARACTER METODOLOGIC

didactica pedagogie

+ Font mai mare | - Font mai mic
NORME TEHNICE CU CARACTER METODOLOGIC

privind aplicarea formei de salarizare in acord direct individual in activitatea de proiectareI.           Principii generale

In activitatea de proiectare se va utiliza cu precadere forma de salarizare in acord direct individual.

Acordul direct individual in activitatea de proiectare este forma de salarizare potrivit careia un proiectant isi asuma raspunderea de a elabora un proiect, intr-un anumit termen si de calitate, pentru care primeste o suma stabilita pe baza de norme de munca pe unitati fizice, aplicate pe obiective, obiecte, parti de obiecte sau categorii de lucrari.

Acordul direct individual trebuie sa stimuleze pe proiectanti pentru perfectionarea solutiilor de proiectare, scurtarea termenelor de elaborare a documentatiilor si intocmirea unui numar sporit de proiecte in concordanta cu cerintele clientilor.

La proiectele pentru care s-a stabilit aplicarea formei de salarizare in acord direct individual , pe parcursul elaborarii nu se poate aplica o alta forma de salarizare.

II.        Masuri tehnico-organizatorice in vederea aplicarii acordului direct individual

Pentru aplicarea formei de salarizare in acord direct individual este necesar:

sa existe norme de munca pe unitati fizice, temeinic fundamentate, pe baza carora se stabileste manopera pentru salarizarea proiectantului;

volumul total de munca necesar – determinat pe baza normelor de munca pe unitati fizice – aferent proiectelor din planul atelierului/colectivului, inclusiv timpul destinat consultantei, sa fie la nivelul capacitatii integrale a atelierului/colectivului, exprimata prin volumul total de munca (opm) al intregului personal din atelierul/colectivul de proiectare

sa existe posibilitatea de a se contracta noi proiecte, peste cele prevazute initial in plan, sau de a elabora prin devansare, din cele prevazute in planul anului urmator, pentru a se asigura de lucru atelierului/colectivului in cazul realizarii proiectelor inainte de termenele stabilite initial.

La stabilirea si aplicarea normelor de munca pe unitati fizice si la determinarea manoperei pentru salarizare se va avea in vedere ca adaosul pentru acord sa rezulte prin reducerea duratei de elaborare a proiectelor.

Pentru aplicarea in conditii corespunzatoare a formei de salarizare in acord direct individual, conducerea atelierului/colectivului trebuie sa stabileasca urmatoarele:

raspunderile concrete ale personalului privind aplicarea normelor de munca pe unitati fizice, lansarea proiectelor, coordonarea pe parcursul elaborarii acestora, precum si cele privind avizarile interne sau la unitatile si organele prevazute de lege, organizarea evidentei necesare, stabilirea manoperei pentru salarizare;

proiectele care se elaboreaza in acord direct individual;

responsabilii si colectivele de munca pentru elaborarea fiecarui proiect tinand seama de volumul de munca necesar, complexitatea lucrarilor care se proiecteaza, termenul de predare si celelalte conditii din contracte, precum si de necesitatea incarcarii complete a fiecarui membru al atelierului/colectivului.

Conducerea atelierului/colectivului de proiectare trebuie sa ia masuri atat pentru asigurarea materialelor si aparaturii si pentru punerea la dispozitia colectivelor, a materialelor documentare necesare pentru realizarea proiectelor respective, cat si pentru exercitarea unui control riguros privind modul de aplicare a acordului direct individual si eficienta acestuia.

III.     Responsabilitatile sefului atelierului/colectivului de proiectare

Seful atelierului/colectivului de proiectare stabileste urmatoarele:

proiectantul care urmeaza sa elaboreze documentatia tehnico-economica (pozitie de plan, indicativ, denumire) inclusiv colectivul de munca elaborator (colectivul poate fi completat pe parcursul lucrarii in functie de necesitati, urgente, redistribuire de personal in cazul unor noi lucrari, etc).
termenele interne de predare, corelate cu termenele finale de predare la beneficiar, tinand seama de gradul de refolosire si de complexitate a proiectului

parametrii sau indicatorii tehnico-economici care trebuie obtinuti , termenul prevazut pentru realizarea lor, precum si alte caracteristici tehnice ori conditii de calitate in care trebuie realizat proiectul;

volumul de munca stabilit pe total proiect, pe baza normelor de munca pe unitati fizice;

manopera pentru salarizarea colectivului elaborator, determinata pe baza volumului de munca stabilit si a salarizarii tarifare ore proiectant mediu (aprobat) precum si defalcarea acesteia pe specialitati;

IV.      Acordarea sumelor cuvenite in acord direct individual

Pe parcursul elaborarii DTE (documentatie tehnico-economica), personalul de proiectare primeste avansuri lunare reprezentand 100% din retributia tarifara corespunzatoare timpului lucrat in cadrul programului de lucru aprobat.

La predarea proiectului confirmata de CTA a atelierului/colectivului de proiectare, manopera aferenta DTE elaborata, se repartizeaza membrilor colectivului elaborator de catre seful atelierului/colectivului de proiectare in functie de contributia efectiva si aportul fiecaruia, tinandu-se seama de participarea la stabilirea conceptiei si de eficienta solutiilor prezentate, de complexitatea problemelor rezolvate, de volumul de lucrari realizat si a proiectelor stabilite prin normele de munca in vigoare. Aplicarea acestor prevederi va trebui sa conduca la diferentierea salariului personalului in raport cu participarea la elaborarea proiectelor si in special a personalului de conceptie fata de celelalte categorii de personal din cadrul atelierelor/colectivelor de proiectare.

In cazul nerespectarii termenului de predare se vor aplica sanctiuni conform prevederilor CCM personalului ce se face vinovat de nerespectarea termenului de predare. Atelierul/Colectivul de proiectare este obligat sa finalizeze proiectul pana la noul termen ce va fi stabilit.

V.         Prevederi finale

In acord direct individual pot lucra toate categoriile de personal din atelierele/colectivele de proiectare care contribuie la realizarea proiectului.

In atelierele/colectivele de proiectare personalul de la multiplicarea pieselor scrise (dactilografiere) si desenate poate fi retribuit in acord direct individual pe baza normelor de munca specifice acestor activitati.

Manopera pentru salarizare din programul de lucrari se stabileste in cadrul fondului de salarii planificat, atunci cand intreaga capacitate este acoperita cu proiecte sau in cel corespunzator gradului de incarcare a capacitatii. Salarizarea in acord direct individual nu este plafonata.

Alte tipuri de DTE: studii (energetice, tehnice, dezvolare, etc.), prognoze, detalii de executie, documente de licitatie, documentatii pentru obtinerea avizelor si acordurilor precum si activitatea de consultanta au acelasi caracter din punct de vedere al salarizarii (acord direct individual).

- Privind inregistrarile financiar – contabile ale rezultatelor activitatii de proiectare

Activitatea de proiectare, organizata ca o entitate organizatorica la nivel de sectie, atelier, colectiv in cadrul structurii organizatorice a Agentiilor de intretinere si servicii energetice comporta o serie de cheltuieli (cu munca vie, cu amortizarea mijloacelor fixe, cu materiale, etc) si tot odata are venituri din activitate prin valorificarea documentatiilor tehnico – economice elaborate.

Pentru ca activitatea de proiectare sa fie eficienta din punct de vedere economic veniturile trebuie sa fie mai mari decat cheltuielile aferente unei perioade de plan si pentru a putea face analiza veniturilor si cheltuielilor aferente activitatii de proiectare acestea trebuie evidentiate separat pentru entitatea organizatorica. Analiza activitatii de proiectare se face conform “Fisei proces principal” – PROIECTARE.

Cheltuielile activitatii de proiectare se colecteaza separat, pe centrul de cost iar veniturile la fel se colecteaza separat in conformitate cu fisele de proces.
Politica de confidentialitate

DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 774
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2020 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site