Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
Gradinita

TEMATIC "DIN TAINELE PADURII !"

didactica pedagogie+ Font mai mare | - Font mai micPROIECT TEMATIC"DIN TAINELE PADURII !"

"Padurea si vietuitoarele ei au nevoie de ajutorul tuturor"!

Argument

Peste nimbul povestilor si legendelor, padurea s-ar putea defini ca o frantura din sfera vie, numita biosfera, un mediu de viata foarte complicat, unde anumite plante si animale se aduna si vietuiesc impreuna, luptandu-se si sprijinindu-se intre ele, astfel incat sa infaptuiasca un echilibru care da viata acestei asociatii.

Astazi, cand aerul este poluat tot mai mult, padurile joaca rolul unor imense filtre care purifica aerul oraselor moderne. De aceea, copiii trebuie sa cunoasca de mici, importanta plantarii copacilor in spatiile verzi ale oraselor, in jurul locuintelor si pe marginea soselelor intens circulate.

Ce copil nu a fost macar o data intr-o padure si nu a fost fermecat de misterele ei?

Padurea este mediul natural de viata in care o multime de vietuitoare isi gasesc culcusul la adapostul arborilor sau vin atrase de aroma fructelor de padure, iar

alaturi de freamatul aripilor pasarilor, in padure poti auzi si pasii marunti sau greoi ai animalelor mai mari: mamiferele.

Natura, prin caracterul sau viu si dinamic, trezeste interesul copiilor, iar sub indrumarea educatoarei, activitatile desfasurate ii inarmeaza pe copii cu informatii diverse, largindu-le capacitatea de-a cerceta si de a descoperii relatiile dintre fenomene, le raspunde dorintei acestora de investigare, raspunde curiozitatii lor caracteristice si specifice varstei.

Copiii trebuie sa creasca sanatosi si fericiti intr-o tara frumoasa cu paduri minunate, iar vietuitoarele care locuiesc in ele au nevoie de ajutorul tuturor.

SCOP

Largirea orizontului de cunoastere in legatura cu mediul natural, specific padurii si a vietuitoarelor ei, si insusirea unor cunostinte valoroase pentru dezvoltarea capacitatii de cunoastere si a pasiunii de a cerceta, ocroti si investiga.

Trezirea curiozitatii si a interesului pentru natura si intelegerea cauzelor care genereaza schimbarile si transformarile esentiale la sfarsitul/inceputul unui anotimp.

Obiective

Identificarea caracteristicilor padurii in anotimpul toamna si redarea lor prin mijloace diverse;

Aprofundarea cunostintelor privitoare la padure si copaci, la vietuitoarele care traiesc in padure

Antrenarea copiilor in ingrijirea plantelor si animalelor;

Stimularea copiilor in desfasurarea unor activitati cu caracter experimental si demonstrativ, prin care sa contrbuie la pastrarea sanatatii lor si a unui mediu natural curat;

Dezvoltarea unor atitudini/comportamente favorabile ameliorarii relatiilor dintre om si natura, dintre om si animale;

Dezvoltarea capacitatilor de investigare , cercetare, asimilare si utilizare a cunostintelor;

Dezvoltarea invatarii prin cooperare si insusirea de responsabilitati si sarcini specifice in realizarea unui proiect comun

Acordarea sansei scolarilor si prescolarilor de-a fi parteneri in luarea deciziilor referitoare la tot ce se desfasoara in cadrul proiectului

Extinderea activitatii scolare in zone din afara gradinitei

Implicarea parintilor si a altor factori educationali ai comunitatii in realizarea unor sarcini de lucru in cadrul proiectului;

Dezvoltarea capacitatii de gandire critica si aplicativa;

SCENARIUL PROIECTULUI

Alegerea proiectului tematic "Din tainele padurii" a pornit de la un eveniment petrecut intr-o dimineata in sala de clasa: un copil, Tudor, a adus la gradinita doua conuri de brad, pe care a dorit sa le aseze la coltul "Stiinta", alaturi de frunze si alte materiale din natura adunate de copii. Le-a povestit copiilor ca a primit conurile de la un padurar, care i-a povestit multe despre ce face el in padure.

Colegii lui au fost foarte interesati de conuri, de unde provin, ce se poate face cu ele si au inceput sa le studieze cu atentie, sa puna intrebari despre povestirile padurarului, sa comenteze intre ei.

Am purtat o discutie cu ei despre cele observate de ei si am hotarat ca impreuna sa discutam mai multe despre padure si ceea ce se intampla in padure, la sfarsit de toamna. Toti copiii au fost incantati si dornici sa afle cat mai multe noutati.

Pentru a ne aminti de padure am recitat poezia "Ce te legeni codrule " de Mihai Eminescu si am interpretat cantecul "In padure", promitand copiilor ca vom invata cat mai multe lucruri interesante despre padure si locuitorii ei.

Durata proiectului este 10.11. 2007 - 17.11.2007

Grup tinta

 • 12 scolari din clasa a II-a de la Scoala cu clasele I-VIII, Florica

Resurse umane

 • cadre didactice
 • elevi
 • parinti
 • profesor de biologie
 • angajatii atelierului de mobila
 • reprezentanti ai comunitatii locale

Resurse materiale

 • materiale din natura
 • carti ilustrate, enciclopedii, planse cu imagini, albume
 • carton, coli, acuarele, carioca, lipici,
 • placaj, cuie, ciocan, cutii, carton
 • suport pentru expozitie
 • costume pentru dramatizari
 • dipome pentru concursuri
 • calculator, CD-uri, casete

DEMERSUL DIDACTIC AL PROIECTULUI

EVOCAREA

REALIZAREA SENSULUI

REFLECTIA

Ce stiu copiii

Ce doresc sa afle copiii

Asigur intelegerea noilor informatii si semnificatia lor prin activitati integrate: copiii rasfoiesc carti, invata poezii, cantece, asculta povesti, fac vizite, primesc vizite, redau cele invatate prin desene, pictura, dramatizari, activitati practice, alcatuiesc albume, expozitii, concursuri; invata prin cooperare, in echipe   Resurse procedurale:

 • dezbaterea
 • explicatia
 • brainstorming
 • ciorchinele
 • harta conceptuala
 • observarea
 • problematizarea
 • conversatia
 • interviul de grup
 • ganditi-lucrati in perechi
 • mai multe capete la un loc

Se integreaza noile cunostinte in sistemul celor vechi, se face legatura intre ele, se emit concluzii, si se expune in forme variate "noul aflat":

-imaginea clara asupra cunostintelor despre ceea ce se intampla in padure la sfarsit de toamna,

-modalitati de colaborare intr-un proiect

-rezultatele muncii desfasurata in grupuri de 3-4 copii

-feedbackul imediat, prin prezentarea tuturor informatiilor culese si a materialelor realizate de fiecare grup

In padure

cresc copaci si traiesc animale

Oamenii

taie copacii

Lemnele

ard

Iarna

padurea ramane pustie

Merg in

padure cu parintii pentru aerul curat

Vanatorii

vaneaza animalele salbatice

Cine

planteaza copacii?

Ce fel de

copaci cresc?

De ce sunt

diferiti copacii?

De ce sunt

taiati copacii?

Ce se fac cu

copacii taiati?

Ce

animale traiesc, de ce sunt vanate?

Cine

hraneste animalele?

Ce fac

animalele cand vine iarna?

Cum se

inteleg animalele

intre ele?

De ce se

vaneaza animalele?

Cum putem

ajuta vietuitoarele padurii?

Se stabilesc cuvintele cheie ale proiectului:

Toamna

Padurea

Animale

HARTA PROIECTULUI.

Impreuna cu copiii realizez Harta proiectului, pe baza a ceea ce vor sa afle copiii, pe care o asez la coltul tematic impreuna cu Scrisoarea pentru parinti.

De asemenea trimit Scrisorile de intentie, persoanelor invitate sa participe la proiect.

Dragi parinti,

In cadrul activitatilor pe care le organizam cu copiii, vom desfasura proiectul "Din tainele padurii" incepand cu data de 10. noiembrie 2007.

In acest scop, va rog sa discutati cu copiii dumneavoastra evenimente sau aspecte pe care le-ati trait sau observat impreuna si care au legatura cu acest subiect (carti, documentare T.V., imagini, poze, mulaje).

Suntem mici, dar foarte curiosi sa aflam ce se intampla in padure la sfarsit de toamna, ce fac vietuitoarele, cum se pregatesc de iarna, cat de trista e padurea dupa plecarea pasarile calatoare.

In acest sens, va rog sa discutati cu copiii D-voastra despre acest subiect, sa le dati cunostinte si informatii corecte, pe care sa le impartaseasca si celorlalti copii din clasa.

Orice materiale legate de tema pe care le puteti trimite pentru observare si discutare ar fi de folos: imagini, obiecte, fotografii, reviste, carti, CD-uri, casete , albume, pliante, materiale din natura, etc.

Va anuntam ca prezentarea si concluzionarea muncii de proiect cu aceasta tema se va face de catre copii, vineri, 17.11.2007, ora 11, ocazie cu care sunteti invitati sa participati si dumneavoastra.

Va multumesc,

Invatator Nicula Mariana Olguta

Stimata D-na profesoara Mandricel Dana Carmen

Va cunoastem daruirea si profesionalismul de care dati dovada in activitatea D-voastra si de aceea ne-am gandit sa va invitam in gradinita noastra, in cadrul Proiectului tematic "Din tainele padurii" pe care-l derulam incepand cu 10. 11. 2007

In calitate de profesor de biologie, am dori sa le explicati copiilor importanta padurii si cat mai multe lucruri despre vietuitoarele padurii, la sfarsit de toamna.

Va rugam sa veniti in mijlocul nostru si sa aduceti carti, albume, atlasuri, mulaje, pentru a ne informa cat mai bine despre subiectul ales.

Va anuntam ca prezentarea si concluzionarea muncii de proiect cu aceasta tema se va face de catre copii, vineri, 17.11.2006, ora 11, ocazie cu care sunteti invitati sa participati si dumneavoastra.

Va multumim,

Invatator Nicula Mariana Olguta

Elevii clasei a II-a

Stimata D-na invatatoare Cristinescu Constant

De curand, am petrecut clipe placute, educative si utile, cu scolarii clasei a IV-a A, din frumoasa D-voastra clasa, cu ocazia Zilelor Toamnei. A sosit timpul sa ne amintim ca poetul care poarta numele scolii D-voastra a cantat codrul si natura in opera sa:

"Imparat slavit e codrul

Neamuri mii ii cresc sub poale,

Toate vietuind din mila

Codrului,Mariei Sale"

Pentru ca D-voastra, impreuna cu elevii, ati fost alaturi de noi in derularea diferitelor proiecte, va rugam sa va alaturati si de data aceasta Proiectului tematic "Din tainele padurii", pe care-l desfasuram incepand cu data de 10. noiembrie 2006, pentru a deslusi impreuna cu scolarii taina padurii si-a vietuitoarelor, acum, cand padurea, noi credem ca este trista, deoarece isi pierde treptat frunzele si o parte din cantaretii ei.

Va anuntam ca prezentarea si concluzionarea muncii de proiect cu aceasta tema, se va face de catre elevi, vineri, 17.11.2007,ora 11, ocazie cu care sunteti invitati sa participati si dumneavoastra impreuna cu scolarii.

Va multumim,

Invatator Nicula Mariana Olguta

Elevii clasei a II-a

Le cer copiilor sa propuna activitati prin care sa invatam cat mai multe lucruri despre padure si vietuitoarele ei la sfarsit de toamna:

Sa aducem carti cu imagini

Sa vizitam padurea de la marginea orasului

Sa intrebam parintii ce stiu despre padure si animalele care traiesc in ea

Sa desenam, pictam, sa invatam cantece si poezii

Sa organizam concursuri, expozitii

Sa ne costumam in animale, sa facem o dramatizare

Sa invitam scolarii sa participe alaturi de noi

Sa adunam materiale din natura

Toti copiii aleg ca prim moment vizita la scolari pentru a le povesti de proiect si pentru a-i invita sa participe alaturi de ei la derularea activitatilor.

Momentele pregatitoare derularii proiectului fiind incheiate, am trecut la intocmirea planificarii activitatilor si la stabilirea strategiei didactice .

ACTIVITATI DE GRUP:

Vineri, 10.11.2006

1.Educatie pentru societate:

In vizita la scolarii din clasa a IV-a A

Obiective:

 • Prezentarea proiectului tematic"Din tainele padurii"
 • Sa se antreneze intr-un dialog cu scolarii despre ceea ce cunosc fiecare despre padure si locuitorii ei
 • Sa observe "Coltul toamna" realizat de scolari si sa comunice impresii, idei pe baza celor observate
 • Sa faca un plan de actiune pentru a aduna materiale din natura si a aduce la gradinita carti,enciclopedii,etc

2.Activitate practica:

Padurea, asa cum o stiu eu!

Obiective:

 • Sa gaseasca idei de rezolvare a sarcinii si punerea lor in practica cu spirit creator si artistic
 • Sa foloseasca tehnici cunoscute de realizare a temei

Activitati pe sectoare:

 1. Biblioteca

- Un grup de 3 copii rasfoiesc carti despre toamna, interpreteaza imaginile

- 4-5 copii deseneaza cuvinte intr-un contur trasat: toamna, padurea animale salbatice

- Unui grup de copii le citesc poezii despre toamna

2. Jocuri de masa : Mama si puii ei

- sa imbine jetoanele pentru ca fiecare animal sa fie langa puiul lui

- din jumatati intreg

3. Plimbare pentru a aduna frunze si castane

La sfarsitul zilei am discutat cu prescolarii despre activitatile desfasurate si am stabilit responsabilitatile ce le revin pentru zilele urmatoare.

Feed-back-ul s-a realizat prin prezentarea fiecarui grup a modului in care si-au indeplinit responsabilitatile:

 • Interpretarea imaginilor
 • Turul galeriei: desenarea literelor si realizarea practica a padurii

Luni, 13.11.2006

1.Cunoastere mediului

Lectura dupa imagini "Toamna in padure"

Obiective:

Sa perceapa mediul de viata specific padurii, actiuni si insusiri caracteristice

Sa interpreteze atitudinea animalelor

Sa denumeasca, sa descrie , conditiile de mediu si hrana

2.Educatie muzicala:

Cantec "Veverita"

Joc muzical"In padure

Obiective:

 • Intuirea si intonarea mersului melodic suitor si coborator al melodiei
 • Asocierea miscarilor cu textul si ritmul melodiei

Activitati pe sectoare

1.Stiinta

- Joc distractiv: Cum vorbesc animalele ?

- Joc senzorial: De ce se sfarma frunzele?

2.Arta

- grup de 6 copii picteaza copaci prin tehnica suflarii cu paiul

- grup de 5 copii modeleaza copaci

- grup de 7copii deseneaza copaci personalizati

3.Jocuri de miscare in curte

Feed-back-ul zilei:

Copiii au povestit in grupuri mici ce au invatat despre padure si animale

Au interpretat in grupuri mici cantecul invatat

Marti, 14.11.2006

1.Educarea limbajului

Povestirea educatoarei "Caprioara"de Emil Garleanu

Obiective:

Sa asculte cu interes povestirea si sa interpreteze faptele petrecute

Sa povestesca in propozitii dezvoltate

Sa analizeze personajele, sa compare cu alte povestiri

2.Activitate plastica

" Padurea toamna"

Obiective:

Sa redea prin limbaj plastic padurea perceputa de ei

Sa dea frau liber imaginatiei creatoare

Sa arate prin creatie individuala padurea cum ar vrea ei sa fie

Activitati pe sectoare:

1.Biblioteca

- un scolar le citeste copiilor "Intamplari despre animalele salbatice"

- recitarea poeziei" Caprioara"

-decupam animale din cartile colorate pentru a alcatui un album

- soft educational "Familia mea toamna"

2. Constructii

- o echipa formata din prescolari si scolari fac adaposturi pentru animale

- o echipa de 4-5 prescolari fac scari pentru copaci

- o echipa construeste casa padurarului

3. Primim vizita D-nei profesoare Adela Tudor care ne aduce multe informatii si materialele necesare intelegerii cunostintelor despre padure si locuitorii ei.

Drept multumire, copiii au recitat poezii si au interpretat cantece si jocuri muzicale despre toamna si animale.

Feed-back-ul zilei :

Copiii au desenat scena care i-a impresionat cel mai mult din povestirile si materialele ascultate

Miercuri, 15.11.2006

1.Educarea limbajului

Povestirea copiilor:" Am fost si eu in padure"

Obiective:

Sa compuna in echipa o povestire dupa o intamplare traita sau auzita, sa o redea

Sa respecte logica si ordinea fireasca a intamplarilor

Sa se exprime coerent in propozitii dezvoltate, sa respecte corect acordul subiect- predicat; substantiv-adjectiv

Sa redea un alt sfarsit povestirii alcatuite de o alta echipa

Sa denumeasca cea mai frumoasa povestire

2. Activitate matematica

Unde sunt vietuitoarele? - pozitii spatiale

Obiective:

Sa analizeze si sa denumeasca pozitia fiecarui animal

Sa numere animalele, sa faca corespondenta cu copacii din plansa

Sa aseze cifra corespunzatoare numarului de animale

Sa arate drumul animalelor spre casa lor

Activitati pe sectoare:

1.Stiinta - concurs

- o echipa spune foloasele care ne aduc animalele salbatice

- o echipa spune pagubele facute de animale

- o echipa spune ce se face din lemn

2. Joc de rol

- Vulpea si iepurasii

- De-a vanatorul

3. In vizita la un atelier de mobila unde copii vor vedea de ce se taie copacii, la ce se foloseste lemnul

Feed-back-ul zilei : Se alcatuieste Jurnalul reflexiv in care se noteaza carteva idei, pareri, interpretari, despre cele invatate pana acum

Joi, 16.11.2006

1.Activitate matematica

Recesamantul animalelor- adunarea in limitele 1-10

Obiective:

Sa formeze multimi de animale dupa forma

Sa numere animalele

Sa calculeze cu o unitate: cate animale sunt daca mai vine

Activitate pe echipe:

1.Sa compuna probleme

2.Sa rezolve problema propusa

3.Sa rezolve exercitii la calculator

2.Activitate practica

Casuta pentru pasarele

Obiective:

Sa taie si sa imbine prin lipire forme geometrice pentru a realiza casute

Sa foloseasca corect uneltele de lucru

Sa-si exprime imaginatia creatoare

Sa dea o utilitate realizarii lor intr-o lucrare colectiva

Activitati pe sectoare:

 1. Harta conceptuala

- copiii sunt impartiti in echipe dupa metoda mana oarba

- fiecare echipa primeste o coala A4 pe care are desenat la mijloc un copac

- copiii deseneaza tot ceea ce stiu despre copac

- se realizeaza Turul galeriei, se completeaza hartile incomplete de catre copiii din celelalte echipe

 1. Arta- Masti de animale

- se confectioneaza masti de animale in cooperare cu scolarii

 1. Jocuri sportive: "Iepurasii jucausi"; "Intrecerea din padure"
 2. Auditii - cantece despre animalele din padure

Vineri, 17.11.2006

1.Analiza SOWT

Importanta padurii

Obiective:

Stabilirea punctelor Tari, Slabe, Oportunitati si Amenintari

2. Evaluarea proiectului:

Expozitie cu lucrarile realizate pe parcursul proiectului

Dramatizare " Animalele din padure in povesti cunoscute"

Carnavalul din padure

Activitatile desfasurate in Proiectul tematic "Din tainele padurii" fac apel la capacitatea copiilor de a-si activa curiozitatea pentru a cauta noi sensuri, pentru a-si folosi cunostintele ca mijloc de cunoastere pe mai departe.

Proiectul reflecta efortul individual si de grup pentru atingerea anumitor obiective formulate de programa si copii, dirijati de un cadru didactic; reprezinta expresia performantei individuale si a grupului, dovedind implicarea fiecarui copil si a interesului pe care- l manifesta pentru implinirea unui parcurs colectiv.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 16149
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved