Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

Gradinita

SENSUL COMUN SI SENSUL STIINTIFIC IN CUNOASTEREA PSIHOLOGICA

didactica pedagogie

+ Font mai mare | - Font mai mic
SENSUL COMUN SI SENSUL STIINTIFIC IN CUNOASTEREA PSIHOLOGICA

In afara de o psihologie stiintifica , exista si o psihologie naiva, cotidiana, psihologia populara.
Psihologia populara este o suma de cunostiinte , opinii, interpretari psihologice create si insusite de popor. Acestea s-au dezvoltat inaintea psihologiei stiintifice.

Dupa apritia psiho.stiintifice acestea au fost mentinute ca o preocupare cognitiv empirica preponderent practica. Aceste opinii eronate au aparut din nevoia de adaptare in cadrul comunitatilor.

Psihologia populara se reflecta in limba si in folclor: proverbe, zicale, expresii legate de firea omului si starea lui sufleteasca

EX: „ unde nu-i cap vai de picioare”

„ cap ai minte ce-ti mai trebuie”

„mi se face inima cat un purice”

„ cine se aseamana se aduna”

„ ochii sunt oglinda sufletului”

Din existenta acestora rezulta ideea ca psihologia populara este destul de activa iar aceasta generalizare, a psihologiei populare, duce la erori.

Ea exista in cultura fiecarui individ.

Are la baza intuitia si rationamente cu premise inconstiente.

Intuitia este prezenta zilnic in procesul de intelegerii rectiilor celor din jur si in raspunsul nostru la aceste reactii.

Intuitia ramane imprecisa neavand rationamente logice si nu are un sistem logic.

Psihologia cotidiana acrediteaza un sens comun termenilor psihologici  stiintifici.

Sensul comun al termenilor ne ajuta sa ne orientam in relatiile cu cei din jur.

Sensul stiintific

Pimul pas este delimitarea sensului comun de sensul stiintific; trecerea de la empiric la stiintific. Conceptele empirice omit esentialul din continutul lor ‚ ele includ elemente subiective bazate pe impresii iar datorita acestui fapt apare posibilitatea erorilor.

Dar notiunile empirice sunt punctul de plecare in formarea notiunilor stiintifice iar ele pot avea un rol pozitiv sau negativ in formarea acestora. De asemenea este necesara cunoasterea lor in vederea utilizarii lor adecvate in procesul de invatamant.

Suportul intuitiv al notiunilor empirice poate fi utilizat de catre educator fie in vederea valorizarii lui fie in vederea restrucurarii lui si transformarea lui in suport intuitiv stiintific concret.

EX1: conceptul de personalitate:

La nivelul simtului comun este individul de exceptie, creativ pe plan social sau alte planuri. „ nu are personalitate” ; „e plin de personalitate”

Conceptia populara se refera la ansamblul de trasaturi care sunt atragatoare si eficienta d.p.d.v. social.

G. Allport: „ aceasta coceptie confunda personalitatea omului cu reputatia acestuia”

La nivelul psihologiei stiintifice personalitatea si problematica ei ocupa un rol central, existand foarte multe definitii.G. Allport propune urmatoarea definitie: personalitatea este organizarea dinamica in cadrul individului a acelor sisteme psiho-fizice care determina comportamentul sau adecvat , specific fiecarui individ in parte.

Aceasta definitie neglijeaza abordarea psiho – sociala a personalitatii.

Ex: manualul de liceu nu ofera o definitie a personalitatii ci o analiza ca sistem bio, psiho, socio, cultural al acestui termen.

Trebuie inteleasa ideea, de catre elevi, ca fiecare individ dispune de personalitate si ca ea este un sistem de valori, ideietc.

O analiza a trasaturilor generale de personalitate va determina elevii sa incerce sa se cunoasca mai bine, sa se compare cu altii, sa-si fixeze scopuri realizabile dar si sa se autodepaseasca.

EX2 : IQ

Un alt concept care are inteles diferit in cele 2 limbaje este cel de IQ.

Ex: in viata de zi cu zi un om este considerat inteligent daca dovedeste o abilitate verbala, daca raspunde promt si adecvat la intrebari, daca sustine o discutie dificila. La nivel intuitiv omul inteligent este acela care este capabil sa rezolve probleme din viata cotidiana mai usor decat ceilalti.

Din punct de vedere al educatorilor, inteligenta desemneaza gradul de adaptare al elevului la cerintele de tip scolar .

Se face diferenta intre IQ practic si IQ teoretic: exista oameni care pot rezolva un rationament, o problema mentala grea, dar sunt pusi in dificultate in rezolvarea problemelor practice, si invers.

Mai exista si inteligenta de tip social : aceia care o poseda se descurca foarte bine in problemele de tip social, cele care tin de mediul social si de relatii exista o foatre mare diversitate de def. in cazul acestui concept. Manualul de psihologie ia in considerare acest lucru de aceea el prezinta mai multe definitii ale IQ. J. Piaget: „ inteligenta este o forma superioara de adaptare eficienta la situatiile noi din mediu pin restructurarea experientelor sale anterioare” aceasta def poate fi un bun punct de plecare in def inteligentei pt elevii de liceu.

Pt o intelegere mai buna a conceptelor psihologie trebiue sa se plece de la cunostintele elevilor, chiar daca nu eronate, si prin generalizare si abstractizare se ajunge de la conceptele empirice la cele stiintifice.

Diferentele dintre sensul comun si sensul stiintific au fost sintetizate in urmatoarele caracteristici:

  1. ambele utilizeaza scheme conceptuale, asociatii cauzale cu explicatii limitate; (in cel stiintific aceste explicatii sunt revizuite permanent)
  2. in stiitific orice tentativa de generalizare trece intai prin stadiul de ipoteza, in comun nu exisat aceasta precautie.
  3. in stiintific este adevarat doar ceea ce este verificabil, in comun este adevarat ceea ce cred fiecare
  4. in stiintific cunoasterea se fixeaza prin legi, deci are un caracter durabil, in comun cunoasterea se exprima in forma imediata si fluctuanta a opiniilor
  5. explicatiile stiintifice sunt cauzale in timp ce cele ale sensului comun sunt explicatii meta-fizice (credinte, doctrine, dorinte, etc.)

Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1660
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2021 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site