Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
Gradinita

Sunt acceptati copiii autisti in gradinita ?

didactica pedagogie+ Font mai mare | - Font mai micSunt acceptati copiii autisti in gradinita ?

"Cuvantul progres nu are nici un sens cat exista copii nefericiti" - Albert Einstein


Atunci cand vorbesc despre copii, sufletul meu incepe sa infloreasca deoarece copilaria este intotdeauna asociata cu zambete, veselie, ghidusii si totul iti transmite o stare de fericire. Orice varsta am avea, orice profesie sau in orice zona a Pamantului am trai, copilaria este perioada care ne aduce zambetul pe fata si bucurie in suflet. Ea este voie buna, ea este joaca, ea este hohote de ras. Sunt convinsa ca este fermecatoare pentru toti copii, inclusiv pentru cei cu deficiente, chiar autiste. Ei nu decodifica expresia faciala si trairile noastre, dar asta nu inseamna ca ei nu au trairi ca si noi. Diferenta este ca ei si le exprima in alt mod decat noi. Ei sunt altfel, si din totdeauna tot ceea ce este diferit, fata de ceea ce ne-am obisnuit noi, cere un timp de intelegere si acomodare pentru ambele parti.
Daca acum 15 ani copiii autisti erau considerati niste inadaptati la mediul nostru, carora li se acorda atentie doar pentru a trai in conditii igenico-sanitare si alimentare normale, acum cautam sa descoperim canalul de comunicare prin care sa ne facem intelesi si sa intelegem modul lor de a vedea viata.
Treptat, se creeaza servicii specializate destinate modelarii unui mod de viata acceptat si benefic pentru pentru ambele tabere, astfel incat sa nu mai vorbim de doua tabere, ci de una singura, a noastra.
Prin intermediul procesului de integrare in gradinita si apoi in scoala, ne straduim sa le trasam un drum in viata, asa cum am fost si noi invatati la randul nostru si pe care il cunoastem cel mai bine. Oare este un drum gresit ? Pe care noi ne incapatanam sa mergem ? Raspunsurile la aceste intrebari inca le cautam, ceea ce stim sigur este ca pentru a le afla, trebuie sa fim atenti la reactiile copiilor autistii la acest mediu nou.
Atunci cand vorbim despre integrarea copiilor autisti in gradinita si scoala ne referim la cei cu potential de scolarizare. Suntem constienti ca exista copii autisti care pot fi integrati in scoala normala, in scoala speciala si copii care sunt integrati in servicii adaptate nevoilor si potentialului lor.
Pentru ca gradinita este primul pas spre scoala, am incercat sa aflu de ce este atat de greu sa accepti un copil autist intr-o grupa de gradinita, avand in vedere si contextul socio-economico-cultural in care ne aflam.
In randurile care urmeaza veti gasi parerea a 57 de educatoare care profeseaza in Timisoara si au fost de acord sa raspunda intrebarilor noastre.
Trebuie sa tinem cont de un aspect foarte important si anume acordul verbal vis-à-vis de integrarea copiilor autisti in gradinita este doar primul pas spre integrare.
"Hopul" cel mare si cel mai dificil de trecut este atunci cand, bati din usa in usa, la fiecare gradinita pentru a accepta un copil autist intr-o gradinita.

Atitudinea pe care o au cadrele didactice - educatoarele fata de copiii cu deficienta este de sprijin si acceptare in proportie majoritara, dar cu cat cadrul didactic are mai multa experienta si este mai inaintat in varsta creste procentul de toleranta dupa cum urmeaza:

Acceptare Sprijin Toleranta

20-35 ani 16% 84% 0%

35-45ani 22% 64% 14%

45-55 ani 29% 50% 36%


La intrebarea: "Optati pentru integrarea copiilor cu deficienta ?" am primit raspunsurile:

Da Nu Nu stiu

20-35 ani 52% 32% 16%

35-45ani 78% 8% 14%

45-55 ani 46% 33% 21%La intrebarea: "Cunoasteti comportamentul copiilor autisti ?" am primit raspunsurile:

Trebuie sa mentionez ca am considerat valide si afirmatiile generale de genul "traieste in lumea lui", "retras", "timid", "nu ii place sa vorbeasca" si afirmatiile specifice autismului: "vorbeste, repeta fara sens", "jocuri stereotipe", "rezistenta la schimbare", "ecolalie".

Da Nu

20-35 ani 53% 47%

35-45ani 43% 57%

45-55 ani 25% 75%


La intrebarea: "Ati accepta un copil cu comportament autist in grupa dumneavoastra ?" am primit raspunsurile:

Da Nu Nu stiu

20-35 ani 47% 21% 32%

35-45ani 43% 28% 29%

45-55 ani 38% 38% 24%


Educatoarele accepta integrarea copiilor autisti in grupele de gradinita in urmatoarele conditii:
- Educator de sprijin, specializat pentru copilul autist,
- Numar redus de copii in grupa (10-12 copii),
- Cresteri salariale
- Colaborarea permanenta cu parintii

Probleme care se intalnesc in fiecare zi si mai ales in tara noastra unde exista foarte putine servicii specializate pentru copii cu sindrom autist:
1. Lipsa informatiilor necesare dezvoltarii copilului in primul an de viata, in special in cazul parintilor tineri.
2. Lipsa informatiilor despre cresterea si educarea unui copil cu sindrom autist.
3. Timpul limitat petrecut cu un astfel de copil care prezinta diverse handicapuri asociate. Cum este de exemplu dificultatea cu care copilul mananca in primii ani de viata.
4. Resursele financiare limitate. In cazul unui copil cu sindrom autist in general mama trebuie sa renunte la serviciu pentru a se ocupa de copil, astfel limitandu-se bugetul familiei.
5. Lipsa timpului liber. In primii 4 ani de viata ai copilului familia renunta chiar si la weekend.
6. Calitatea serviciilor specializate oferite pentru educarea prescolara a copilului.
7. Competentele si personalitatea cadrelor didactice prezente in scoli.
8. Riscul crescut de accidente pentru copiii cu sindrom autist.
9. Natura handicapului copiilor care frecventeaza aceleasi scoli ca si copiii cu sindrom autist.
10. Securitatea copilului in clasa, in recreatie, in drumul sau spre casa.

Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1782
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved