Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

Gradinita

TINERII CAPABILI DE PERFORMANTE SUPERIOARE - SA-I CUNOASTEM!

didactica pedagogie

+ Font mai mare | - Font mai mic
TINERII CAPABILI DE PERFORMANTE SUPERIOARE - SA-I CUNOASTEM!

Este laudabil principiul de ordin umanitar etic de a fi incurajati prin diferite mijloace si forme copiii defavorizati. Aceeasi grija exprimabila in fonduri, instrumente didactice moderne, persoane competente trebuie acordata copiilor capabili de performante superioare, valori umane capabile sa impulsioneze progresul.
Scoala, organizatie specifica prin care se exercita in principal functia educativa are rolul de a descoperi incuraja si stimula pe toate caile pe cei capabili de performante superioare. Daca misiunea scolii este depistarea si dezvoltarea copiilor capabili de performante superioare, atunci este necesara cunoasterea trasaturilor generale ce caracterizeaza acesti copii.

Tinerii capabili de performanta constituie o categorie aparte in cadrul populatiei scolare, valorificarea potentialului lor intelectual si aptitudinal solicitand aplicarea unor strategii specifice atat in domeniul de manifestare al performantei, cat si din punct de vedere psihopedagogic.

Cercetari recente asupra diferitelor aspecte ale personalitatii copilului/tanarului supradotat (National Association for Gifted Children- Washington), ale mediului familial si scolar au conturat cateva directii de interventie in procesul de consiliere a acestor tineri. Prezentam cateva din trasaturile generale ce caracterizeaza acesti copii:

Caracteristicile generale ale personalitatii tanarului care obtine performante deosebite vizeaza urmatoarele aspecte: independenta, disciplina, perseverenta, rabdarea, vointa puternica, existenta unui scop, autodirijarea, echilibrul. Acest patern de trasaturi nu exclude existenta unor probleme de adaptare cauzate de evenimente familiale negative, respingerea din partea covarstnicilor, lipsa canalizarii intereselor  si a organizarii activitatilor.

Elevii capabili de performanta proveniti din medii socio-economice defavorizate pot prezenta diferente calitative in plan motivational si emotional in ceea ce priveste modul de raportare la performanta scolara.

In cazul elevilor capabili de performanta se remarca o incidenta crescuta a perfectionismului, a stresului si a epuizarii mentale.

S-a constatat ca poate aparea din partea profesorilor tendinta de suprasolicitare a acestei categorii de elevi,  prin ignorarea caracteristicilor varstei si a caracterului specific al domeniului de performanta.

Se remarca o crestere a performantelor si optimizarea adaptarii scolare a tanarului supradotat in cazul in care i se ofera posibilitatea de a lucra independent, fara accentuarea exagerata a competitiei in grup.

Experientele de invatare din copilaria timpurie, stilul parental bazat pe respect contribuie la dezvoltarea sanatoasa a personalitatii copilului supradotat.

Suportul persoanelor semnificative are un impact puternic asupra stimei de sine, sentimentului de autoeficienta si asupra motivatiei de a reusi.

In relatia parinti-scoala s-au conturat doua tendinte: pe de o parte parinti care se concentreaza pe completarea programului scolii, iar pe de alta parte parinti care se simt exclusi de la deciziile educationale privind copiii lor, distantandu-se si mai mult de scoala.Tinerii cu un potential creativ mare se pare ca au parinti care incurajeaza independenta, accepta comportamentul neconventional si sunt deschisi la experiente noi.

Copilul supradotat poate avea un impact negativ asupra familiei, determinat de perceperea discrepantei intre capacitatea intelectuala a acestui copil si cea a altor membrii ai familiei.

In familia copilului supradotat pot aparea probleme in relatia dintre parinti, in special daca acestia nu se pun de acord in privinta modului de tratare a acestui copil; existenta unui copil capabil de performanta poate afecta imaginea de sine a parintilor in sens pozitiv sau negativ. 

Atmosfera familiala echilibrata si sigura, acceptarea copilului pentru ceea ce este si nu doar pentru performantele sale asigura dezvoltarea afectiva armonioasa a acestuia.

Indiferent de calitatea de parinte sau de profesor este foarte important sa fie respectate principalele trebuinte, nevoi ale tanarului:

  • trebuinte de sanatate si securitate fizica
  • trebuinta de a se simti dorit si acceptat de parinti si de alte persoane reprezentative pentru el
  • trebuinta de a fi acceptati si de a coopera cu alti tineri de varsta lui
  • trebuinta de explorare, de stabilire a propriei competente si realizare nevoia de joc: fizic, social, de imaginatie

Bibliografie: Philip E.Vernon,georgina Adamson,dorothy F.Vernon,The psychology and education of gifted children Methuen and Co.Ltd.,London,1977

Parker,M,The joy of Excellence,Kootenay,BC:Kootenay Centre for the Gifted,1975


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 917
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2021 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site