Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
Gradinita

Tehnologia instruirii, metodologia instruirii, metoda didactica, procedeu didactic - delimitari terminologice

didactica pedagogie+ Font mai mare | - Font mai micTehnologia instruirii, metodologia instruirii, metoda didactica, procedeu didactic - delimitari terminologice

Tehnologia instruirii

De la consacrarea sa si pana in prezent, conceptul de "tehnologie a instruirii" a cunoscut mai multe acceptiuni. In perioada anilor '60, supraevaluandu-se functiile si posibilitatile mijloacelor audio-vizuale, conceptul in discutie era corelat cu ansamblul mijloacelor tehnice de instruire - aparatele de proiectie, filmele, radioul si calculatorul. Mai tarziu, tehnologia instruirii a fost asociata cu programele instructionale propriu-zise, in special cu programele destinate masinilor si denumite in termeni tehnici software. Aceste programe sunt elaborate pe baza corelarii achizitiilor stiintelor despre comportament cu procesul invatarii si cu motivatia, aparatura fiind considerata un element cu importanta secundara, cu rol doar in prezentare.In realitate, conceptul isi dezvaluie semnificatiile numai printr-o abordare sistemica a tuturor componentelor implicate in procesul instruirii, prin asigurarea interdependentelor dintre componentele curriculumului scolar: obiective-continuturi-strategii de predare si invatare-strategii. Astfel, in conceptie moderna, tehnologia instruirii reprezinta un mod sistematic de proiectare, realizare, evaluare si reglare (autoreglare) a intregului proces de invatare si predare, in concordanta cu obiectivele pedagogice asumate. Cu alte cuvinte, tehnologia instruirii isi propune, in principal urmatoarele:

sa deplaseze accentul dinspre predare spre invatare si spre rezultatele invatarii

sa asigure un mediu educational propice pentru invatare

sa structureze si sa organizeze continuturile instruirii, in asa fel incat, acestea sa poata fi integrate in structurile cognitive ale elevilor

sa proiecteze strategii didactice eficiente pentru activitatile de predare, invatare si evaluare

sa integreze mijloacele de instruire in procesul predarii si invatarii.

Tehnologia instruirii reprezinta un concept integrativ si dinamic, alcatuit din doua subdiviziuni mai importante: metodologia activitatii didactice, mai bine dezvoltata si cu o istorie mai indelungata si mijloacele de invatamant, o subdiviziune foarte dinamica si cu influente semnificative asupra tuturor componentelor procesului instructiv-educativ.

Metodologia instruirii

Metodologia instruirii reprezinta teoria si practica metodelor si procedeelor didactice, stiinta care studiaza natura, definirea, statutul, functiile, clasificarea si cerintele de valorificare a acestora, pe baza unei conceptii unitare despre actul predarii si invatarii. Asadar, metodologia instruirii vizeaza, in principal, urmatoarele aspecte:

modul in care se transmit, se asimileaza si se aprofundeaza cunostintele

modul in care se formeaza si dezvolta abilitatile intelectuale si practice

controlul dobandirii cunostintelor si al formarii abilitatilor intelectuale si practice, respectiv stabilirea nivelului de insusire a cunostintelor gradului de dezvoltare a abilitatilor

valorificarea unor posibilitati de dezvoltare a unor calitati intelectuale si morale.

Metoda didactica/pedagogica/instructiv-educativa/ de predare-invatare/ de invatamant

Originea termenului, aflata in grecescul "methodos" ("metha" - catre, spre; "odos" - cale, drum), ii confera sensul de drum de urmat in vederea atingerii unui scop. In cazul particular al instruirii, este vorba de scopuri ale predarii si invatarii.

In conceptie moderna, metoda de invatamant reprezinta o modalitate de actiune, un instrument cu ajutorul caruia elevii, sub indrumarea profesorului sau in mod independent, isi insusesc si aprofundeaza cunostinte, isi formeaza si dezvolta priceperi si deprinderi intelectuale si practice, aptitudini, atitudini etc. Situatiile de invatare in care sunt plasati elevii se caracterizeaza prin grade de dirijare (dirijare realizata de catre profesor) diferite. Pentru a se asigura eficienta invatarii, tendinta este ca dirijarea realizata de profesor sa fie cat mai redusa, iar implicarea elevului cat mai accentuata. Astfel, situatiile de invatare se pot apropia si chiar identifica cu cele de cercetare stiintifica, de descoperire a adevarului gratie propriilor eforturi ale elevului.

Valorificarea metodei de invatamant presupune existenta unui sistem de operatii mintale si practice ale binomului educational, gratie carora, subiectul cunoscator, respectiv elevul, dezvaluie esenta evenimentelor, proceselor, fenomenelor in mod independent, sub dirijarea profesorului sau aceasta i se dezvaluie de catre profesor.

In sens restrans, metoda didactica reprezinta o tehnica, o modalitate de lucru, o maniera de a actiona practic in mod sistematic si planificat. Metoda este folosita de profesor si de elevi in actiunile de predare si, respectiv, de invatare, ea asigurand realizarea in practica a activitatilor anticipate si proiectate mintal, conform unei strategii didactice. Intrucat orienteaza si "programeaza" actiunile de predare si invatare, metoda ramane subordonata lor, fara sa se identifice cu ele. Practic, metoda constituie elementul de legatura dintre componentele procesului de invatamant la nivel micro: obiective operationale, continuturi instructiv-educative, resurse umane, resurse materiale, relatii educative s.a.

Procedeul didactic

Procedeul didactic reprezinta o componenta a metodei, care tine de executia actiunii, o tehnica particulara cu rol de instrument al metodei. El consta intr-un sistem de operatii intelectuale si/sau practice ale profesorului si ale elevilor, operatii care transpun in plan practic modalitatea de actiune a metodelor, contribuind la valorificarea lor eficienta. Asadar, o metoda poate fi considerata un sistem omogen de procedee, actiuni si operatii, selectionate functie de caracteristicile situatiei de invatare, ordonate, ierarhizate si integrate intr-un mod unitar de executie, subordonat metodei respective.

Relatia dintre procedeul didactic si metoda pe care o sprijina este flexibila si dinamica: o metoda poate deveni procedeu al unei metode considerata principala in activitatea instructiv-educativa, iar un procedeu poate dobandi statutul de metoda in situatiile de instruire in care este folosit, cu precadere, in activitatea didactica. De exemplu, modelarea materiala poate detine rol de procedeu in cadrul explicatiei, iar explicatia poate deveni procedeu in procesul modelarii materiale.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2995
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved