Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


Gradinita

Poezii si cantece

COPILUL SI MEDIUL NATURAL

Gradinita

+ Font mai mare | - Font mai micCOPILUL SI MEDIUL NATURAL

Educatia pentru protectia mediului a devenit o noua dimensiune a curricumului, cu scopul de a initia si promova o atitudine responsabila fata de mediu, de a-i face pe tineri sa constientizeze pericolele unei degradari accentuate a mediului. Educatia ecologica are ca scop formarea premiselor de intelegere a efectelor unui comportament necorespunzator asupra mediului, deci atitudinii de protejare a mediului. Scopul esential al educatiei ecologice la prescolari este de a le forma bazele unei gandiri si atitudini centrate pe promovarea unui mediu natural propice vietii, de a le dezvolta spiritul de responsabilitate fata de natura.Activitatea de educatie ecologica nu este o activitate de evaluare a cunostintelor acumulate in activitatile de cunoastere a mediului. Prin activitatile de educatie ecologica urmarim atitudinile, stimularea dorintei de participare a copiilor in orice activitate.

Copilul este dornic de a imita adultul, de a cerceta, de a cunoaste mediul prin propriile lui simturi. De aceea am raspuns intrebarilor copiilor, i-am pus in contact direct cu mediul, pentru o cunoastere concreta. Si le-am aratat consecintele unor fapte ale colegilor si adultilor asupra mediului.

Studierea mediului inconjurator de catre copii presupune perceperea unitara a aspectelor biologice, fizice si tehnologice. Prin intermediul observarilor spontane si dirijate copiii dobandesc cunostinte elementare despre unele fenomene din natura, de succesiunea anotimpurilor ( caderea frunzelor, ploaia, ceata, inghetul, topirea zapezii ). Pentru realizarea acestui scop copiii trebuie pusi in situatia de a observa. Intrebarile pe care le pun copiii dovedesc interesul de cunoastere al acestora, manifestat in toate ocaziile cu multa insistenta si prin intrebari variate.

In desfasurarea activitatilor din gradinita am aplicat variate procedee si modalitati. Una dintre modalitatile cu care am obtinut rezultate deosebite a fost observarea plantelor puse la germinat.

In doua ladite am semanat grau, observand plantele in dezvoltarea lor, copiii isi insusesc cunostinte, care le stimuleaza curiozitatea, dorinta de cunoastere. Mereu pun intrebari, doresc sa cunoasca legatura dintre om- planta- apa- lumina. Graul pus la incoltit era intr-un loc luminos, copiii au udat pamantul ( graul ) o data pe saptamana. Au fost foarte curiosi si impresionati cand au vazut ca din acele boabe mici creste graul. Pentru a trezi si mai mult interesul pentru relatia dintre plante si om si conditiile mediului inconjurator am cerut copiilor sa aduca de acasa un ghiveci cu pamant. In aceste ghivece am pus seminte de castreveti si boabe de fasole. Am asezat ghivecele intr-un loc unde pot fi observate zilnic.

Am stabilit impreuna cu copiii care sunt cerintele ca semintele sa incolteasca - apa, caldura si lumina. In fiecare saptamana copiii trebuie sa ude pamantul din ghiveci mai putin unul care n-a fost udat, iar unul a fost asezat la intuneric. Au sesizat asfel ca din pamantul neudat n-a rasarit nici o planta,

din cel de la intuneric plantele au rasarit dar plapande si ingalbenite. Si-au revenit dupa ce au fost mutate la lumina. Cu acest prilej le-am vorbit copiilor despre posibilitatile oamenilor de a imbunatati soiurile de plante, de a preveni si combate daunatorii. Unii dintre copii stiau de gandacul de colorado, care ataca frunzele cartofului, iar oamenii iau masuri pentru combaterea larvelor.

Le-am explicat copiilor ca este mult mai sanatos sa fie adunati gandacii si larvele decat sa fie tratate cu solutie, aceasta fiind nociva pentru om.

Pentru formarea comportamentului civic, etic, a deprinderilor copiilor de pastrare si iubire a naturii i-am antrenat in activitati menite sa contribuie la ingrijirea unor copaci si a spatiului verde din curtea gradinitei.

In curte au desfasurat activitati practic- gospodaresti, au sadit patru copacei si au plantat rasaduri de flori. Pentru aceste actiuni am pregatit cu o zi inainte gropile pentru copacei si rondourile pentru flori. Am impartit copiii in mai multe grupe astfel incat fiecare sa primeasca o sarcina. Baietii au plantat copaceii, iar fetele florile.

Avand in vedere ca s-a lucrat cu pamant si apa copiii au fost echipati in mod corespunzator si l-i s-a facut un scurt instructaj de protectie a muncii. La activitate au participat cativa parinti si un tehnician horticol care i-a indrumat si le-a explicat cum trebuie sa lucreze, ce au de facut in zilele urmatoare.

In timp ce lucrau, intre copii s-a nascut spiritul de competitie in privinta ingrijirii si ocrotirii plantelor, ei intrecandu-se de fiecare data, sa le ude, sa marunteasca pamantul si sa mentina curatenia in jurul lor. In felul acesta copiii au retinut mai usor ca plantele au nevoie de apa, caldura, lumina ca se hranesc cu saruri si substante minerale pe care le absorb din pamant, de aceea, daca nu sunt ocrotite si ingrijite ele se ofilesc si mor.

Plimbarile si drumetiile din jurul orasului au constituit un bun prilej pentru educarea dragostei fata de mediul inconjurator, oferind copiilor contactul direct cu natura, oferind un tablou cadru vegetal si animal, copiii avand posibilitatea de a observa nemijlocit interactiunea si interdependenta dintre populatii si diverse anotimpuri.

Urmarind educarea atitudinii ecologice fata de mediul inconjurator, cu prilejul plimbarilor in parc, le-am atras atentia copiilor asupra unor aspecte de distrugere a mediului: copaci cu tulpina scrijelita, resturi menajere, sticle de plastic, sticle sparte aruncate la intamplare etc. Pentru a nu proceda astfel si a intari comportamentul pozitiv de fiecare data cand ne-am dus cu copiii ( la iarba verde ) am adunat resturile gustarii in sac si le-am dus la un tomberon. Am controlat ca totul sa ramana curat in urma noastra. Ajunsi la gradinita am cerut copiilor sa povesteasca ce au vazut cand au fost cu parintii la picnic, daca ei au procedat corect, daca nu, sa spuna unde au gresit.Pentru ca, vara, majoritatea copiilor se duc cu parintii la plaja si scaldat la Somes am rugat copiii sa povesteasca ce fac ei intr-o zi de vara la Somes. Pe baza scurtelor intamplari povestite de copii, am stabilit reguli de comportare pe care trebuie sa le respecte impreuna cu parintii. Daca au spus ca au facut mici si gratare am stabilit unde se face focul si de ce, de ce trebuie stins focul si verificat locul unde afost facut, de unde s-au luat lemnele pentru foc, de ce nu ne jucam cu focul langa o padure.

Un copil a completat: " Eu cand am fost la bunica, am vazut un foc mare langa padure. Oamenii din sat au fugit sa ajute la stingerea incendiului. Bunica era suparata pentru ca acea padure nu mai creste decat peste foarte multi ani. Cand s-a intors bunicul mi-a spus ca a fost o greseala a cuiva, a uitat sa stinga focul dupa ce au fost la iarba verde".

In urma acestei povestiri am formulat cateva concluzii. Copiii au fost afectati de acea intamplare negativa si au spus ca ei si parintii nu au facut asa ceva niciodata.

Pentru a face o evaluare a cunostintelor dobandite de copii pe parcursul mai multor activitati am organizat concursuri.

Copiii au fost impartiti pe doua grupe, au primit fise de lucru. Fiecare fisa avand zece intrebari cu desene: ASA DA; ASA NU!

Scopul fiind cunoasterea regulilor de comportament civilizat si ocrotirea naturii.

Tema concursului: " Omul ocroteste natura".

1. un copil uda forile 1. un copil rupe florile

2. un copil sapa in jurul unui pom 2. un copil rupe crengile unui pom

3. copilul aduna gunoaie de langa padure 3. un copil lasa in urma lui mizerie

Fiecare copil va primi un numar de puncte in functie de raspunsul corect. Castiga echipa care a obtinut punctaj mai mare.

Se va analiza o lucrare care a primit numarul maxim de puncte si una care a primit numar minim de puncte.

In cadrul acestor activitati le-am precizat ca in tara noastra sunt protejate plantele si animalele. Exista rezervatii de parcuri naturale in care sunt ocrotite animalele si plantele. Exemple de rezervatii: Delta Dunarii, Muntii Retezat.

Urmarind impulsionarea exprimarii sensibilitatii copiilor fata de natura, in contextul unei activitati integrate le-am cerut sa-si imagineye o convorbire scurta cu o planta, o floare, un copac.

Iata un exemplu: Oana : " Buna dimineata, printesa mea muscata! Cum ai dormit asta noapte? Nu ti-a fost frig? Afara a fost un ger cumplit. Totul este inghetat. Daca nu stai bine aproape de geam, iti gasim un alt loc. A! Stai bine! Pentru ca ai lumina. Sa fii ascultatoare. Mai este putin si vine primavara, atunci ne mutam in gradina si o sa te intalnesti cu prietenele tale. Ele sunt acum in alta camera. La vara o sa aveti flori pe fiecare tulpina. Spui ca ale tale vor fi cele mai frumoase. La revedere, eu plec la gradinita."

Problema poluarii poate fi prezentata in activitatea de observare: " Apa si transformarile ei". Se pot face experiente prin decantarea apei cu impuritati imn mai multe vase, in sistem etajat. De asemenea se poate uda o planta cu apa cu ulei, sau apa cu petrol, sau motorina etc.. Astfel copiii au posibilitatea sa observe influenta pe care o are poluarea asupra florei. Voi explica copiilor ca plantele care traiesc in ape poluate au de suferit.

Copiii au observat ca dupa ploaie praful de pe frunze este spalat. Deci plantele au nevoie de apa, nu numai pentru hrana ci si pentru curatare.

Prin activitatile desfasurate cu prescolarii i-am invatat sa exploreze lumea inconjuratoare, sa o analizeze, sa puna intrebari in legatura cu aspectele intalnite, sa faca predictii pe baza datelor culese.

Bibliografie:

Programa instructiv-educativa Ed.2006

Educatia ecologica la varsta prescolara 2008

Revista de pedagogie nr. 1/2007

Revista de pedagogie nr. 3/4/2006

Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2609
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2023 . All rights reserved