Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

Gradinita

Poezii si cantece

CULOAREA - MIJLOC DE CUNOASTERE A VIETII INTERIOARE A COPIILOR PRESCOLARI

Gradinita

+ Font mai mare | - Font mai mic
CULOAREA - MIJLOC DE CUNOASTERE A VIETII INTERIOARE A COPIILOR PRESCOLARI

Culoarea, dincolo de perceptie si trairea ei afectiva, este o oglinda a personalitatii copiilor.
Specialistii pot interpreta aspecte ale personalitatii oamenilor in functie de preferinte pentru una sau unele culori. Noi. educatoarele, nu vom face acest lucru, insa ne este folositor sa cunoastem corelatiile existente intre copil si preferintele sale pentru anumite culori, acest lucru ajutandu-ne in anumite situatii spre a-i intelege personalitatea. Ne vom referi, indeosebi, la culorile cuprinse in testul Luscher in varianta prescurtata, cu trimiteri la semnificatia psihologica si rezonanta afectiva.

Secventa de 8 culori, daca este corect analizata, surprinde si prezinta destul de precis o imagine a personalitatii copiilor aflati sub observatie. Cele patru culori considerate fundamentale sau primare sunt: albastru-intunecat. verde-albastrui. rosu-oranj si galben stralucitor. Celelalte patru culori sunt considerate auxiliare: violet (rosu + albastru), maro (galben + rosu + negru), negru (care inseamna negarea tuturor culorilor), gri-neutru (neconditionand culoarea, si deci libera de influenta).

Cele patru culori fundamentale au importanta speciala si au semnificatii particulare, dupa cum urmeaza:

Albastru-intunecat reprezinta ..profunzimea trairilor si sentimentelor”, este concentric, posesiv, incorporativ, heteronom, senzitiv, perceptiv, unificativ. Ca rezonante afective exprima: linistea, multumirea, satisfactia, tandretea, dragostea si afectiunea.

Verde-albastrui reprezinta ..elasticitatea vointei” si este: concentric, pasiv, defensiv, autonom, retinut, neschimbabil. Aspectele sale afective sunt: persistenta, indrazneala, afirmarea de sine, abstinenta. incapatanarea, aprecierea de sine.

Rosu-oranj reprezinta „forta vointei” si este: excentric, activ, ofensiv-agresiv, autonom, locomotor, competitiv, operativ. Aspectele sale afective denota: dorinta, excitabilitatea, erotismul, sexualitatea.

Galben-strahicitor reprezinta ..spontaneitatea” si este ..excentric” activ, proiectiv, heteronom, expansiv, investigativ, aspirativ. explorativ. Rezonantele sale afective sunt: variabilitatea, expectanta (speranta), originalitatea, veselia.

in ceea ce priveste culorile auxiliare, specialistii spun ca preferinta pentru una din urmatoarele: gri, negru, maro este considerata ca indicand o atitudine negativa in fata vietii. Maroul si violetul au caracteristici pe care copilul sanatos le va plasa in aria functionala indiferenta sau le va respinge. Preferintele pentru culori ale copiilor (dupa D. Katz) sunt: rosu, albastru, violet, oranj, verde, galben. Corelatii semnificative au fost identificate si intre preferintele cromatice si tipul temperamental (F. Birren):

Rosu - tipul atletic;

Albastru - tipul cerebral-intelectual;

Galben - tipul egoist sau cu inclinatii metafizice:

Portocaliu - tipul amical, jovial:

Purpuriul - tipul artistic:

Studiile de specialitate amintite mai constata. in functie de natura introvertit/extrovertit a indivizilor:Cei care sunt retinuti, inchisi in trairile lor emotionale, prefera albastru-verde si evita rosu;

Cei care se exteriorizeaza liber si expansiv prefera rosu-portocaliu, galben si evita albastru, violet, negru;

Ca si linia, culoarea are o semnificatie generala, unanim acceptata:

Rosu este mai des asociat cu egoism, spirit de sacrificiu, abnegatie, lupta, vigoare, activare, initiativa, promovare;

Albastru - cu echilibru, stabilitate, fidelitate, aspiratie la libertate, speranta;

Galben - cu bogatie exterioara, noblete, cutezanta, dragoste de viata. optimism, expansivitate;

Verde - cu liniste, multumire, acceptare, conciliere;

Negru - cu gravitate, sobrietate, durere, regret, ostilitate, distructivitate, moarte.

Revenind la culorile variantei restranse a testului Luscher, este necesara o aprofundare a interpretarilor prezentate anterior.

Griul - este neutru. El poate reprezenta un gest de separare, o dorinta de libertate, de neimplicare, de izolare de orice influenta sau stimulare exterioara. De aceea contrastul puternic si eficace il echilibreaza. Culorile aparute in fata si in spatele griului sunt indicatii asupra unui stadiu de stress.

Albastrul - este calmul total. Contemplarea acestei culori are un efect linistitor. Cand subiectul este bolnav si epuizat, are nevoie de albastru in zona mecanismului de autoprotectie. Este culoarea preferata de subiectii aflati intr-o situatie de echilibru, armonie, relaxare, avand sentimente de stabilitate, unitate si siguranta.

Albastrul este loialitatea, profunzimea sentimentelor. Corespunde simbolic calmului, temperamentului linistit, este suav. continutul sau afectiv este tandretea. Este multumire si implinire, adevar si incredere, renuntare si devotament.

Verdele - reprezinta tensiunea elastica, vointa de actiune, perseverenta, tenacitatea; este expresie a fermitatii, a stabilitatii, a opozitiei la schimbare. Vrea ca opinia sa sa prevaleze, plasandu-se pe un piedestal, de unde va moraliza, va dascali. Doreste sa impresioneze, sa fie recunoscut. isi mentine punctul de vedere si gaseste o cale proprie impotriva opozitiei si a rezistentei.

Rosul - este cheltuiala de energie, expresia fortei vitale, a activitatii nervoase si glandulare, de a avea succes, viata intensa, este dorinta de a castiga si toate formele de putere, forta vointei, cauta aventura, experienta intensa.

Galbenul - sugestiv si stimulativ, stralucitor, este vesel exprima expansivitate neinhibata, larghete si relaxare. Are o activitate nesigura si tinde sa piarda din coerenta si forma. Subiectul „galben” este harnic dar inegal. Poate ti invidios, suspicios cu cei din jur, dar lupta pentru securitate, prestigiu.Violetul -incearca sa unifice lupta impulsiva si blanda abandonare a albastrului. Identificarea constituie un inalt tip de intimitate senzitiva: totul e gandit si dorit sa devina realitate. Violetul este o incantare, un stadiu magic in care sunt implinite dorintele. Subiectul violet vrea sa fie fascinat, dar vrea sa-i si farmece pe ceilalti, sa exercite un grad de fascinatie asupra celorlalti. Violetul este preferat de imaturi mental si emotional. Subiectul are nevoie de intelegere, sa fie aprobat pentru farmecul si fascinatia sa.

Maro - vitalitatea rolului este atenuata. Maroul isi pierde impulsul creator excesiv, forta vitala, activa a rolului. Culoarea maro este senzitiva, legata direct de corpul fizic (conditie senzoriala). Acorda importanta familiei, casei, companiei. Ii place siguranta, confortul, relaxarea. Aceasta inseamna un usor deficit de anxietate, care cere o anumita forma de compensare (dorinta de a trai unele senzatii fizice suprimate).

Negrul - negarea culorii, ideea de nimic, de stingere, comportament extremist, predare, abandonare, influenteaza culoarea care apare in acelasi grup, accentuandu-i caracteristicile. Subiectul care prefera negrul este revoltat impotriva vietii, capabil sa actioneze precipitat si neintelept. Este capabil sa renunte la tot, este anxios, iar starea de anxietate e provocata de pierderea a ceva sau deposedarea de ceva, subiectul considerand aceasta suparator si fugind de pericolul de a cere prea mult.

Observand si analizand in lucrarile copiilor culorile folosite, am incercat sa intelegem starea lor sufleteasca in lumina acestor studii psihologice, ceea ce ne-a permis aplicarea unor strategii adecvate in formarea personalitatii copiilor. Cunoasterea corelatiilor subiect-culoare ne poate ajuta in relatiile cu subiectii-copii, ajutandu-ne sa aflam raspunsuri corecte la intrebarile: cand. cum si cu ce mijloace, cu ce fel de ajutor sa intervenim in valorificarea potentelor formative ale desenului? Independenta in actiune, siguranta de sine, valorizarea sinelui, optimizarea comunicarii, spiritul liber. increderea in capacitatea educativa a frumosului, gustul pentru frumos, toleranta, apetenta pentru armonie, sunt trasaturi de caracter necesare unui adult implinit si ele pot fi formate inca din gradinita.

Totodata i-am condus pe copii spre descoperirea semnificatiilor culorilor, gasind titluri cat mai potrivite cromaticii folosite. Astfel, i-am angajat pe copii in decodificarea semnificatiei culorilor specifice anotimpurilor si le-am folosit in lucrarilor lor. Aceste activitati au fost insotite de ilustrari muzicale adecvate („Anotimpurile”, de Vivaldi). Astfel, au reprezentat: primavara in rosu-verde, vara in oranj-albastru, toamna in galben-violet, iarna in alb-negru.

In cadrul sectorului „Arta”, copiii au ales materiale (hartie, panza etc.) avand culorile potrivite, pe care le-am folosit, prin tehnica specifica colajului, in compozitii cu anumite subiecte, de exemplu: „veselia culorilor”, „jocul cu zmee sau baloane”, „in padurea cea umbroasa”. ..marea linistita”, „la plaja”, „furtuna pe mare” etc.

Prin exercitii-joc am sugerat doua registre afective: veselia si tristetea, lasandu-le libertatea sa-si aleaga culoarea preferata si subiectul cel mai potrivit.

Prin alte exercitii-joc am formulat scopul activitatilor astfel: sa coloram flecare, altfel decat stim. De exemplu, sa coloreze acelasi peisaj in patru variante, folosind subiectele: „toamna trista”, „toamna calda si uscata”, „toamna rece si ploioasa” si „culorile bucuriei”, cand „toamna este bogata”.

Deci. mesajul estetic consta si in semnificatia culorilor sau a compozitiilor coloristice, in proportia si armonia acestora. in varietatea si originalitatea procedeelor artistice. Culorile sunt semne, stimuli sau mijloace de expresie, purtatoare ale unor semnificatii de natura intelectuala, estetica si afectiva. Semnificatiile culorilor fac parte din structura mesajului estetic. in timp ce limbajul plastic utilizeaza simbolurile si semnele, transmitand, prin intermediul lor. anumite idei si sentimente.

Cel mai bine se poate verifica incriptarea semnificatiilor purtate de coloristica in lucrarile executate de copii studiind tema „Chipul mamei”, cu prilejul sarbatoririi Zilei Mamei. Copiii au utilizat culorile, fiecare in acord cu personalitatea sa si cu cea perceputa la mama. in realizarea portretului punandu-si in valoare sentimentele si trairile proprii. Am considerat aceste lucrari deosebit de valoroase datorita incarcaturii lor emotionale si semnificative si de aceea le-am pastrat intr-un catalog intitulat „Chipul mamei”. Acest catalog a fost consultat in cadrul expozitiei permanente organizate in camera parintilor.


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2407
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2021 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site