Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


Gradinita

Poezii si cantece

PROIECT DIDACTIC Grupa: 5 – 7 ani/ pregatitoare Bogatiile toamnei

Gradinita

+ Font mai mare | - Font mai micPROIECT DIDACTIC

Propunator:

Unitatea de invatamant: Gradinita cu Program Prelungit Nr. 3 Vatra Dornei
Nivelul/ Grupa: 5 – 7 ani/ pregatitoare

Tema anuala de invatare: Cand, cum si de ce se intampla?

Tema proiectului tematic: Rapsodii de toamna

Tema activitatii: Bogatiile toamnei

Modelul integrarii: ramificat

Elementele componente ale activitatii integrate:

Ø      ADP: ,,Ce bogatii ne-aduce toamna?” (convorbire),

,,Azi, cerul este ”(completarea calendarului naturii),

,,Facem ordine unde lucram”(rutina – deprinderea de a face ordine la locul unde au

lucrat),

Tranzitii: ,,Bate vantul” (joc muzical), ,,Toamna” de D. Botez (repetarea poeziei),

,,Parada bogatiilor toamnei” (exercitii de mers)

Ø      ALA 1: ,,De-ale toamnei”(fisa, convorbire, pictura)

Ø      ALA 2: ,,Serbarea toamnei” (cantece, poezii, dans)

Ø      ADE: DOS ,,Tablouri de toamna” (lipire, mototolire, rupere)

Scopul activitatii: sistematizarea cunostintelor referitoare la fenomenele, elementele, caracteristicile anotimpului toamna

Obiective operationale:

ACTIVITATI PE DOMENII EXPERENTIALE: DOMENIUL OM SI SOCIETATE

O1 – sa manuiasca materialele din natura si sintetice in vederea obtinerii unor imagini ce redau aspecte din realitatea inconjuratoare;

O2 – sa utilizeze depeinderea de a lipi, de a mototoli, de a rupe in vederea realizarii tablourilor de toamna;

O3 – sa descrie tehnicile prin care au realizat lucrarile propuse;

O4 – sa precizeze titlurile tablourilor realizate;

ACTIVTATI LIBER ALESE (I)

STIINTA

O1 – sa enumere fructele, florile, florile de toamna, animalele care hiberneaza;

O2 – sa descrie starea vremii specifica anotimpului toamna, precizand fenomenele specifice (bruma, ceata) si transformarile pe care le sufera natura;

O3 – sa identifice pe baza simtului gustului fructe si legume de toamna;

BIBLIOTECA

O4 – sa identifice raspunsurile la ghicitorile propuse pe baza caracteristicilor continute de acestea;

O5 – sa precizeze sunetul initial din cuvintele care denumesc legume si fructe de toamna;

O6 – sa asocieze sunetul cu litera corespunzatoare;

ARTA

O7 – sa picteze fructele si legumele de toamna cu culorile corespunzatoare;

O8 – sa obtina culorile binare necesare pentru colorarea elementelor de toamna prin combinarea culorilor principale;

ACTIVTATI LIBER ALESE (II)

O9 – sa redea gesturi, miscari, replici sugerate de textul melodiei audiate;

O10 – sa recite clar, corect si expresiv poeziile ce descriu elemente ale toamnei;

O11 – sa cant in grup cantecele despre toamna, armonizandu-si vocile.

Strategii didactice:

a)      Metode si procedee: conversatia, explicatia, exercitiul, munca independenta, tehnica lotus, problematizarea, jocul

b)      Elemente de joc: acoperirea ochilor cu o esarfa, aplauze, intrecerea, miscari

c)      Resurse materiale: cos de decor cu legume, fructe, frunze, planse A3, lipici, frunze uscate, lipici, seminte, acuarele, hartie de mabalaj de la flori, resturi textile, pahare, pensoane, acuarele, fructe, legume naturale, esarfa, siluete de omuleti, panou

d)      Forme de organizare: frontal, pe grupe, individual

Durata: o zi

Bibliografie:

Ø      Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului, Curriculum pentru invatamantul prescolar (3 – 6/ 7 ani), 2008

Ø      Metode interactive de grup, Silvia Breben, Elena Gongea, Georgeta Ruiu, Mihaela Fulga, Editura Arives, 2002SCENARIUL ACTIVITATII INTEGRATE

In cadrul intalnirii de dimineata, copiii se vor grupa in cerc si se vor saluta cu formula ,,Buna dimineata, frunza ruginie!”, miscare insotita de o mangaiere pe fata colegului, apoi toti copiii vor fi salutati de educatoare cu aceasta formula (salutul). Li se va cere copiilor sa precizeze cum e vremea in aceasta dimineata si cum au venit imbracati pana la gradinita, daca le-a fost cald sau frig si vor completa calendarul naturii, specificand ziua, data, luna, anotimpul, anul in care ne aflam cu ajutorul etichetelor tiparite si cu simboluri corespunzatoare. Apoi, vor completa tabelei prezentei – un parc de joaca, toamna cu siluete de omuleti, fiecare copil asezindu-si silueta in dreptul numelui sau. Se vor identifica absentii (spatiile din dreptul numelui ramase fara silueta), o fata va numara baietii prezenti, un baiat va numara fetele si se va numara, compara, care sunt mai multi/ putini.

Asezati pe covor in cerc, pe rind, copiii isi vor exprima preferintele pentru anotimpul toamna, raspunzand la intrebarea ,,De ce iti place toamna?” (impartasirea). Din acesta se va desprinde si mesajul zilei: ,,Toamna ne-aduce multe bogatii (mesajul zilei)”.

Li se va comunica copiilor noutatea zilei, respectiv faptul ca astazi ne vom bucura de bogatiile toamnei si ca vom incheia ziua cu o serbare a toamnei la care vor asista si parintii (noutatea zilei). Prin jocul muzical ,,Bate vantul” se va realiza tranzitia spre urmatoarea etapa a activitatii. Copiii se vor grupa in jurul unui cos decorat cu elemente de toamna. Il vor privi si vor preciza anotimpul la care ii trimite cu gandul acest decor. Li se va cere copiilor sa precizeze care sunt transformarile pe care le sufera natura toamna, care sunt activitatile oamenilor, copiilor, vietuitoarelor din acest anotimp, cum e vremea si care sunt bogatiile pe care le aduce toamna (legume, fructe, flori) – (stiinta). Cu ajutorul unor jetoane de forme diferite, copiii vor forma opt echipe, corespunzatoare celor opt flori de lotus (domeniul om si societate). O echipa va realiza un colaj cu frunze uscate ,,Toamna in parc”, alta echipa va lipi legume in cosulete ,,Cosuri cu legume”, alta va realiza barlogul ursului ,,Ursul se pregateste pentru hibernare”, lipind deseuri textile si frunze uscate, alta va mototoli hartia si va lipi fructe in pomi ,,In livada”, alta va realiza crizanteme ,,Vaza cu crizanteme” , lipind seminte de dovleac drept petale, alta va ilustra venirea copiilor la camin ,,A inceput gradinita!”, lipind omuleti din frunze, alta va pune muraturi, ,,Gospodinele pun muraturi”, lipind castraveti si gogosari in borcane si alta va mototoli harie si o va lipi pe norisor, ,,Norisorul cu ploaie”. Fiecare grup va prelua o tema dintre cele pregatite pe care o va rezolva. De la fiecare grup va fi desemnat un lider care sa prezinte lucrarea realizata, acestea fiind expuse pe panourile din sala de grupa.

Prin numarare 1, 2 se vor forma doua echipe care vor participa la un concurs despre toamna. Probele din concurs vor consta in ghicitori despre fructe si legume de toamna si intr-un joc senzorial, reprezentanti de la ambele echipe trebuind sa ghiceasca legati la ochi ce fruct sau leguma au gustat. Fiecare raspuns corect va fi punctat cu un omulet, se vor numara omuletii si se va desemna echipa castigatoare (stiinta). Copiii care au gustat legume vor forma echipa legumelor, iar cei care au gustat fructe vor forma echipa fructelor. Echipa legumelor va picta la centrul arta coronitele pentru serbarea toamnei, iar echipa fructelor va rezolva fise la centrul biblioteca.

Pentru ca toamna acesta a fost foarte darnica ne vom bucura de roadele ei cu un moment artistic. Cu coronite pe care este imaginea unui fruct, a unei legume, costumate ca si gospodine sau greieras, copiii vor recita, vor canta cantece despre toamna, vor imita cearta legumelor din ,,Supa de zarzavat” a Otiliei Cazimir si vor incheia cu un dans, leganandu-se precum frunzele in pasi de vals.

Nr. crt.

Etapele activitatii

Continut stiintific

Strategii didactice

Tipul de inteligenta activata

Metode si procedee

Mijloace de invatamant

Evaluare/

Metode si indicatori

1.

Captarea atentiei

Se va realiza prin prezentarea unui cos cu legume, fructe, frunze de toamna.se poarta o scurta disutie despre anotimpul toamna.

conversatia

cos cu legume, fructe, frunze

ev.orala:

conversatia cunostintele despre toamna

lingvistica

2.

Anuntarea temei si a obiectivelor

- Activitatea noastra de astazi se numeste „Bogatiile toamnei”, activitate in care vom realiza tablouri de toamna, vom rezolva fise, vom participa la un concurs si vom da o mica serbare a toamnei, la care vor asista parintii vostri.

explicatia

3.

Desfasurarea activitatii

Cu ajutorul jetoanelor de forme diferite, copiii se vor grupa in opt echipe, corespunzatoare celor opt flori de lotus pentru a realiza tablouri de toamna.

Se va trece pe la fiecare grup, li se va explica si, unde este nevoie, demonstra modul de lucru.

Copiii vor realiza tabloul in cadrul grupului.

Fiecare grup isi va desemna un lider care sa prezinte lucrarea grupului. Lucrarile vor fi expuse in sala de grupa

tehnica lotus

munca independenta

explicatia

foi A3, seminte, fire textile, frunze uscate, lipici, hirtie de ambalaj

tablourile

ev. practica:deprinderile de a lipi, mototoli, rupe, asambla

kinestezica

vizual - spatiala

lingvistica

Obtinerea performantei

Copiii vor participa la un concurs, formandu-se doua echipe prin numarare 1, 2. echipele vor trebui sa raspunda la ghicitori si sa ghiceasca, legati la ochi ce fruct sau leguma au gustat. Pentru fiecare raspuns corect echipele vor primi omuleti. In incheiere se va face punctajul, desemnandu-se echipa castigatoare.

Copiii care au gustat fructe vor forma echipa fructelor care va rezolva fise la centrul biblioteca, in care vor trebui sa precizeze cu ce sunet incepe denumirea fructului si sa il asocieze cu litera corespunzatoare, unind fructul cu litera initiala din denumirea sa. Cei care au gustat legume vor picta la centrul arta coronitele pentru serbare, colorand fructele si legumele cu culorile corespunzatoare.

problematizarea

jocul

munca independenta

panou, omuleti

legume, fructe, esarfa

fise,

creioane

acuarele,

coronite,

pensoane,

pahare

ev. orala:

concurs

cunostintele, reprezentarile copiilor despre legume si fructe

ev. practica

fise: identificarea sunetului initial si asocierea sunetului cu litera corespunzatoare

folosirea culorilor corespunzatoare

naturalista

lingvistica

vizual - spatiala

Evaluarea

Copiii vor purta pe cap coronitele realizate la centrul arta cu imaginea legumelor si fructelor de toamna, costumatii de gospodine si un copil va juca rolul toamnei. Fiecare copil va recita o poezie ce descrie rolul interpretat, vor canta si vor dansa.

jocul

coronite cu imaginea fructelor si legumelor, costumatie de gospodina si de toamna

ev. practica

recitarea poeziilor,

interpretarea cantecelor, executarea dansului

lingvistica

kinestezica

Aprecierea si incheierea activitatii

Copiii sunt apreciati pentru lucrarile realizate si pentru activitatea desfasurata. Sunt invitati si parintii sa faca aprecieri.

Din cosul toamnei, copiii vor fi rasplatiti cu fructe.

explicatia


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 5866
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2022 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site