Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
Gradinita

Poezii si cantece

EDUCATIV ,,UN CADOU VALOROS - UN PARINTE MAI BUN PENTRU COPILUL TAU!' - PARTENERIAT EDUCATIONAL INTRE GRADINITA SI FAMILIE

Gradinita+ Font mai mare | - Font mai mic

PARTENERIAT EDUCATIONAL INTRE GRADINITA SI FAMILIE

Motto:

,, Nu merge inaintea mea , pentru ca s-ar putea sa nu te pot urma.

Nu merge in urma mea , pentru ca s-ar putea sa nu ma poti ghida.

Mergi alaturi de mine si fii prietenul meu."

INFORMATII DESPRE PROIECT

Titlul proiectului:

,, Un cadou valoros - un parinte mai bun pentru copilul tau!"

Categoria in care se incadreaza proiectul:

Proiect care urmareste sprijinirea parintilor in vederea intelegerii si asumarii responsabilitatilor ce le revin cu privire la cresterea , ingrijirea si educarea propriilor copii.

Durata proiectului: 16 aprilie - 15 iunie

Coordonator de proiect:

Ed. Mihalcea Ioana

ARGUMENT

In urma anlizei SWOT, efectuata pe fondul datelor obtinute prin, observarea comportamentului copilului fata de parinti, remarcarea relatiei parinte-copil, discutii cu parintii , am costatat urmatoarele:

sunt parinti care nu acorda copiilor sai un timp calitativ pentru a se apropia si a transmite tot ceea ce au nevoie copiii;

nu toti parintii adopta un model bazat pe deschiderea fata de preocuparile si activitatile zilnice ale copiilor;

inexistenta, de cele mai multe ori, a unei ratiuni in stabilirea, aplicarea si respectarea unor reguli;

sunt copii carora parintii, in functie de varsta si gradul lui de maturitate, nu le ofera responsbilitate in rezolvarea unor probleme personale;

majoritatea parintilor nu adopta metode adecvate de actiune pozitiva in relatia cu copiii lor considerand ca este suficienta interventia educativa a gradinitei;

Necesiatatea acestui proiect rezulta din cele mentionate mai sus dar si datorita faptului ca perioada copilariei este unica si fiecare clipa pierduta ne trimite uneori mai departe de ei scapand din vedere esentialul, si anume responsabilitatea de a fi parinte.

Scopul principal al activitatilor este acela de ai determina pe parinti sa constientizeze faptul ca varsta prescolara reprezinta stadiul in care trebuie sa ofere copiilor mai multa responsabilitate in problemele personale favorizand deprinderea autonomiei prin implicarea si incurajarea participarii copilului in procesul de luare a deciziilor ce ii afecteaza viata, in functie de varsta si gradul lui de maturitate.

Proiectul isi propune sa contribuie la orientrea parintilor de la un model autoritar spre un model bazat pe: deschiderea fata de preocuparile si activitatile zilnice ale copilului, ratiune in stabilirea si aplicarea regulilor, afectiune in explicatiile date sau cerute, in vederea educarii copilului in spiritul responsabilitatii, autocontrolului si al egalitatii pregatindu-l in felul acesta pentru viata de adult.

,,Atunci cand ne nastem si urcam in trenul vietii intalnim oameni despre care credem, ca ne vor insoti pe tot parcursul calatoriei noastre: parintii nostri"

PREZENTREA PROIECTULUI

Obiectivul general al proiectului

Sprijinirea parintilor in vederea intelegerii si asumarii responsabilitatilor ce le revin cu privire la cresterea , ingrijirea si educarea propriilor copii.

RESURSE UMANE

educatoarea;

parintii copiilor;

copiii grupei mari;

reprezentantii ai autoritatilor locale.

OBIECTIVELE SPECIFICE

Sa constientizeze necesitatea derularii acestui proiect de parteneriat;

Sa stabilesca reguli pentru activitatea zilnica a copilului ce vor fi respectate de ambele parti ( parinti si copil);

Sa realizeze, la alegere, alaturi de copil o lucrare practica;

Sa manifeste interes fata de munca si comportamentul copilului, desfasurate in gradinita dar si in afara ei;

Sa organizeze pentru copii o ,, intalnire surpriza" cu ocazia zilei de 1 Iunie;

Sa gaseasca metode adecvate, de actiune pozitiva in relatia lor cu copiii.

Activitati propuse:

1.,, Impreuna pentru copiii nostri "

Parintii vor participa la intalnirea organizata cu prilejul lansarii proiectului, moment in care se vor face cunoscute tema si continutul proiectului. Va fi pusa in discutie necesitatea existentei unei legaturi reale intre gradinita si familie ca parteneri egali in educatia copilului. In cadrul acestei intalniri parintii au prilejul sa-si manifeste convingerea, pro sau contra derularii acestui program de parteneriat. Astfel, va exista o comunicare directa intre parinti - copii - educatoare .

2. ,,Cand si cat de autoritari trebuie sa fim cu copiii?"

In cadrul acestei activitati parintii vor relata situatii concrete de comportament neadecvat al copiilor si solutii pentru rezolvarea acelor situatii. Vor fi satabilite, in functie de particularitatile de varsta ale copiilor si de comun acord cu copiii, reguli referitoare la activitatile zilnice ale acestuia ce vor cuprinde indatoriri si drepturi. Copilul, in felul acesta va fi educat in spiritul responsabilitatii, autocontrolului si al eglitatii.

3. ,, Mic cu mare , lucram cu rabdare!"

Participarea parintilor alaturi de copii in vederea realizarii a unei lucrari la alegere. Vor invata cu aceasta ocazie sa acorde atentie copilului si rabdarea cuvenita in vederea efectuarii temei alese. In acest fel, vor avea ocazia sa-si manifeste interesul fata de rezultatele muncii copiilor lor. La sfarsit cu lucrarile realizate vom amenaja o expozitie.

4. ,, O copilarie fericita"

De 1 Iunie parintii vor organiza, pentru copiii din grupa, o ,, intalnire surpriza" moment in care atat parintii cat si copiii isi pot exprima sentimentele unii fata de ceilalti. Prin aceasta actiune doresc sa trezesc in sufletul parintilor, dar si al copiilor sentimente de dragoste si respect fata de fiinta draga lor.

,,Ce s-a intamplat!"

Discutii pe baza aplicarii unor metode adecvate de actiune pozitiva in relatia cu copiii, exemplificari ale situatiilor concrete supuse dezbaterii copiilor.

Parintii impreuna cu copiii vor completa chestionare despre legatura lor actuala.

Rezultatele asteptate

Ca urmare activitatilor desfasurate in cadrul proiectului ,, ,, Un cadou valoros - un parinte mai bun pentru copilul tau!", vor fi obtinute ca rezultate:

includerea activitatilor de partenerit in strategia gradinitei si in planurile sale operationle;

multiplicarea si diversificarea actiunilor ce pot sa faciliteze educarea copiilor;

petrecerea activa a unui timp liber mai mare al parintilor cu copiii;

o orientare a parintilor de la un model autoritar la unul bazat pe deschidere;

acordarea copiilor, de catre parinti, a unor responsabilitati in functie de varsta si gradul lui de maturitate;

amenajarea in holul gradinitei a unui panou pe care vor fi prezentate periodic mesaje catre parinti;

publicarea concluziilor programului desfasurat in revista scolii;

Modalitati de monitorizare

materiale informative despre proiect si activitatile sale, album cu fotografii, portofoluiul;

expozitie cu lucrarile copiilor realizate impreuna cu parintii;

realizarea panoului pe holul gradinitei unde vor fi prezentate mesaje catre parinti;

discutii cu parintii pentru a stabili rezultatele obtinute in raport cu cele asteptate;

interviuri cu persoane din comunitatea locala in vederea mentionarii nivelului de comunicare intre participantii la proiect.

Grup tinta

Grupul tinta caruia i se adreseaza proiectul este format din:

20 de prescolari din grupa mare;

parintii copiilor inscrisi in grupa;

educatoarea grupei mari.

Beneficiarii directi si indirecti ai proiectului:

20 de copii din grupul tinta;

parinti ai copiilor din grupul tinta;

gradinita;

comunitatea locala;

cadrul didactic implicat.

Impactul estimat al implementarii proiectului asupra grupului tinta si al celorlalti beneficiari

Parintii din grupul tinta vor dobandi abilitati si deprinderi noi in educarea copiilor. Vor adopta metode noi de actiune pozitiva in relatia cu copiii, relatie ce se va baza mai mult pe ratiune in stabilirea si aplicarea unor reguli, pe toleranta si afectiune, dar nu in exces. Dorinta de a-i explica copilului cu rabdare si pe intelesul lui pasii pe care trebuie sa-i urmeze in realizarea unei sarcini, va deveni o obisnuinta pentru parinti. Acestia trebuie sa-i ofere copilului exemple de comportament, sa stabileasca o relatie in cadrul careia copilul sa se simta iubit si in siguranta.

Copiii vor capata incredere in fortele proprii, vor deveni mai responsabili fata de actiunile lor. Dragostea si respectul fata de parinti, in special si fata de adulti in general, le sunt stimulate prin legatura directa cu acestia si prin desfasurarea diverselor activitati cu adultii.

Cadrul didactic va cunoaste mai bine parintii copiilor cu care lucreaza incercand sa consolideze relatia, familie - gradinita, in vederea cunoasterii de ambele parti a aspectelor de interes comun. Educatoarea va colabora cu parintii in scopul constientizarii si asumarii responsabilitatilor ce le revin acestora cu privire la cresterea si educarea propriilor copii.

Parintii vor deveni mai interesati de activitatile desfasurate la gradinita si se vor implica mai activ in derularea lor.

Familia, gradinita si comunitatea locala vor colabora in scopul dezvoltarii armaonioase a copiilor de azi, adultii de maine.

Comunitatea locala va avea prilejul de a se manifesta ca partener activ ai gradinitei si va dobandi familii cu parinti responsabili pentru cresterea si educarea copiilor.

Activitati de mediatizare si promovare a proiectului

In timpul implementariii proiectului vor fi afisate la gradinita pliante informative.

Se va organiza expunere de lucrari practice colective la gradinita si Casa Corpului Didactic.

Vor fi promovate pe plan judetean in cadrul cercurilor metodice ale cadrelor didactice, imagini de la activitati desfasurate.

Proiectul va fi cunoscut si promovat in articole de specialitate si la simpozioane tematice.

GRADINITA NR.1 GHERASENI, JUD. BUZAU

Nr. inregistrare.

COORDONATOR DE PROIECT,

Ed. Mihalcea Ioana

Tabelul activitatilor educative desfasurate cu parintii,

propuse pentru anul 2007

Nr.

crt.

Activitatea

Perioada de desfasurare

Coordonatori de activitate

,,Impreuna pentru copiii nostri"

Intalnire cu parintii organizata cu prilejul lansarii proiectului.

Discutie referitoare la necesitatea existentei unei legaturi reale intre gradinita si familie ca parteneri egali in educatia copilului.

19 aprilie 2007

Educ. Mihalcea Ioana

Comitetul de parinti:

Stoica Victorita Dumitrescu Petronela Miu Valerica

,,Cand si cat de autoritari trebuie sa fim cu copiii?"

Parintii vor stabili, de comun acord cu copiii, cel putin cinci reguli ce vor fi respectate pe parcursul derularii proiectului;

Copilul va primi zilnic o sarcina la relizarea carei va interveni unul dintre parinti, daca este cazul

10 mai 2007

Educ. Mihalcea Ioana

Comitetul de parinti al grupei

,, Mic cu mare , lucram cu rabdare!"

Realizarea de catre parinti a unei lucrari alaturi de propriul copil.

Amenajarea unei expozitii cu lucrarile obtinute.

21 mai 2007

Educ. Mihalcea Ioana

Comitetul de parinti al grupei

,, O copilarie fericita"

Organizarea de catre parinti cu prilejul zilei de 1 Iunie a unei ,,intalniri surpriza"

1 iunie 2007

Educ. Mihalcea Ioana

Comitetul de parinti al grupei

,,Ce s-a intamplat!"

Discutii pe baza aplicarii unor metode adecvate de actiune pozitiva in relatia cu copiii.

14 iunie 2007

Educ. Mihalcea Ioana

Comitetul de parinti al grupei

Viza unitatii,      Semnatura coordonatorilor,Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 5477
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved