Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


Gradinita

Poezii si cantece

Valorificarea resurselor umane in grupul scolar. Proiect de optimizare a activitatii in gradinita.

Gradinita

+ Font mai mare | - Font mai micMasterat: Management educational si comunicare institutionala

Caiet de seminar: Sociologia Profesiilor

Masterand: Sergiu-Corneliu Tamas
Valorificarea resurselor umane in grupul scolar.

Proiect de optimizare a activitatii in gradinita.

In anul scolar 2007-2008, primul meu an de experienta, am fost profesor la o grupa de prescolari (copii de 5 ani), la Gradinita Internationala Happy Kids din Cluj-Napoca. Desi plina de satisfactii, munca cu copiii nu imi aducea suficienta implinire din punct de vedere profesional. Este de inteles ca atunci cand mi s-a propus coordonarea gradinitei incepand cu luna Iulie 2008 am preluat cu entuziasm noile responsabilitati. Prin aceste cuvinte incerc sa fac trecerea la institutia pe care o coordonez la nivel educational in acest moment.

Gradinita Happy Kids este prima gradinita acreditata din Cluj-Napoca, avand o experienta de peste 15 ani in educatie. Cresa si Gradinita Happy Kids isi desfasoara activitatea intr-o cladire special construita pentru acestea, intr-un campus in care functioneaza si Școala Internationala Cluj. In acest fel oferim copiilor si parintilor posibilitatea continuarii educatiei de la cresa pana la liceu, cu un colectiv profesoral comun.

Temelia pe care construim in aceasta institutie este sistemul educational. Care sunt calitatile pe care dorim sa le formam prin educatie?: - copiii nostri:

sa comunice

sa gandeasca

sa invete continuu, de-a lungul intregii lor vieti

sa manifeste atitudini si comportamente pozitive

sa dovedeasca responsabilitate si adaptabilitate

sa poata lucra eficient in echipa (Mc. Laughlin, 1992).

In cele ce urmeaza voi detalia un proiect de optimizare a activitatii in acesta gradinita, urmarind trei aspecte majore:

Imbunatatirea comunicarii

Motivarea personalului

Dezvoltarea profesionala a cadrelor didactice.

Voi include si etapele anterioare acestei perioade (septembrie 2008 – ianuarie 2009), etape care fac parte dintr-un proiect mai amplu de eficientizare si de crestere a calitatii in gradinita.

Imbunatatirea comunicarii

a.           Intre management si profesori (educatoare)

Indiferent de sistemul social, intr-o organizatie comunicarea indeplineste mai multe functii : (1) informarea se refera la asigurarea accesului la infomatii, furnizarea informatiilor necesare desfasurarii unei activitati care sa permita realizarea obiectivelor si furnizarea informatiilor necesare implementarii deciziilor; (2) transmiterea deciziilor: comunicarea operativa a deciziilor; crearea unui climat care sa stimuleze asumarea responsabilitatii pentru indeplinirea deciziei; (3) influentarea receptorului: organizarea de dialoguri cu angajatii asigurandu-se feedback-ul; stimularea comunicarii dintre angajati; impulsionarea initiativei si creativitatii; (4) instruirea angajatilor: transmiterea cunostintelor necesare perfectionarii, pregatirii profesionale, dezvoltarii spirituale; dobandirea aptitudinilor si competentelor necesare exercitarii profesiei; amplificarea capacitatii de a percepe si interpreta fenomenele, de a aborda si solutiona eficient problemele; (5) crearea de imagine: asigurarea informatiilor necesare crearii de imagine personala si organizationala; formarea unei constiinte de apartenenta la organizatie; (6) motivarea angajatilor: furnizarea informatiilor menite sa consolideze interesul si participarea angajatilor la realizarea sarcinilor, recunoasterea realizarilor performante, evaluarea corecta a angajatilor, intretinerea unui climat favorabil de munca, stimularea increderii in sine, cresterea raspunderii personale; (7) promovarea culturii organizationale: transmiterea elementelor culturii organizationale (sloganuri, norme, sisteme de valori), largirea orizontului cultural al angajatilor, dezvoltarea imaginatiei si creativitatii, stimularea nevoilor etice si estetice.Imbunatatirea comunicarii intre membrii echipei de management si profesori poate fi realizata prin realizarea unui flux informational eficient. In acest sens, in lunile noiembrie-decembrie 2008 am organizat intalniri cu urmatoarele obiective:

Clarificarea atributiilor persoanelor din conducere

Clarificarea asteptarilor reciproce intre echipa de management si cadrele didactice.

Reguli interne de comportament

Feedback reciproc

Comunicarea in echipa.

b.          Intre profesori (educatoare) prin seminarii si training-uri de dezvoltare profesionala

Am organizat in acest scop seminarii cu urmatoarele teme:

Orientarea noilor profesori (Iulie si Septembrie 2008)

Comunicarea asertiva in echipa (Septembrie 2008)

Cum sa fii fericit ca profesor (cu prof. Elisabeth Mates) – Septembrie 2008

c.           Intre profesori (educatoare) si parinti prin implicarea parintilor in proiectele gradinitei:

Un exemplu este proiectul 'Copilul Saptamanii' - un mod prin care copiii se cunosc mai bine,      care ii ofera si parintelui posibilitatea de a fi in mijlocul copiilor, de a vedea cum e sa fii educatoare pentru o activitate. Fiecare copil din grupa ajunge sa fie 'Copilul Saptamanii'. Acest proiect presupune:

- luni, copilul aduce o scrisoare in care se prezinta, vorbeste despre pasiunile lui, despre familia lui sau lucruri interesante pe care le-a facut, o poza cu el mai mare pentru a fi pusa pe usa si o plansa cu poze cu membrii familiei;

- copilul le va prezenta colegilor lui familia sa iar educatoarea va citi scrisoarea;

- vineri, unul din parinti (sau ambii) sunt invitati sa tina o activitate la alegere impreuna cu copiii.

Motivarea personalului

La inceputul acestui an scolar am stabilit o strategie PRP (Performance Realted Pay) de motivare a personalului.

Angajatul sau profesorul lunii (Teacher of the Month[2]). Pornim de la ideea ca profesorii si ceilalti angajati joaca un rol important in vietile copiilor, familiilor, a scolii si bineinteles a societatii. Ne-am propus astfel ca in fiecare luna sa nominalizam un profesor ca “Profesorul lunii”. Acest premiu este acordat profesorilor care se evidentiaza in luna respectiva prin dedicatia lor, professionalism si munca. Cel care primeste premiul este nominalizat de catre copii/elevi, parinti, personalul administrative si de colegi. Premiul consta intr-un certificat de apreciere si intr/o suma de bani pe care profesorul poate sa o cheltuiasca dupa bunul plac.Cluburi si alte activitati complementare activitatii de la grupa. Prin astfel de activitati care pot fi sustinute de catre educatoarele din gradinita dupa programul de la grupa, ne propunem sa oferim posibilitatea cadrelor didactice de a castiga bani in plus, in functie de performante. In acest an am fost surprinsi sa constatam multiple initiative ale cadrelor didactice in acest sens: am initiat cluburi de alte limbi straine, in afara de limba engleza pentru cei mici, cluburi de muzica, arta si sport si chiar am organizat petreceri pentru zile de nastere. Atat angajatele, educatoare au avut de castigat, cat si institutia.

Plan de dezvoltare profesionala a cadrelor didactice

Acest plan a cuprins urmatoarele activitati:

Orientarea noilor profesori (Iulie – Septembrie 2008)

Realizarea curriculum-ului (acest proiect se desfasoara pe toata durata anului scolar)

a.       Themes across the curriculum/Themes across the centers

b.      Descrierea activitatilor si a materialelor utilizate la centrele din grupe

c.       Organizarea resurselor materiale din gradinita

Disciplinarea pozitiva in clasa

a.       Informare dintr-o lista de surse bibliografice in legatura cu disciplinarea pozitiva la prescolari

b.      Realizarea unor planuri de management al grupei (Classroom Management Plan)

Evaluarea cadrelor didactice

a.       Auto-evaluarea cadrelor didactice si stabilirea unor obiective de dezvoltare

b.      Program de asistente si interasistente la grupe (prima sesiune a avut loc in luna Noiembrie 2008 iar a doua in Ianuarie 2009)

Seminar „Metode de invatare interactiva”

Bibliografie:

Mc. Laughlin, T. (1992) Citizenship, Diversity and Education: a philosophical perspective, Journal of Moral Education, 21(3).

Jones, Louise., Jones, Vernon. (2001). Comprehensive Classroom Management:Creating Classrooms of Support and Solving Problems. Needham Heights, MA: A Pearson Education Company.https://modernizare.mai.gov.ro/documente/brosura%20comunicare.pdf


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1900
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2022 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site