Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

CATEGORII DOCUMENTE
loading...AnimaleArta culturaDivertismentFilmJurnalismMuzica
PescuitPicturaVersuri

Manual de fotografie

diverse

+ Font mai mare | - Font mai mic
DOCUMENTE SIMILARE

Trimite pe Messenger
Manual de Utilizare - NOISE EXPLORER Tip 7815
BATRANUL SI CLOPOTELUL
Telefonul mobil afecteaza barbatia?
INTERNATIONAL REGULATIONS FOR PREVENTING COLLISIONS AT SEA
Paradoxul lui Grelling -Nelson , un paradox semantic
PLOIESTI – THE CITY OF “BLACK GOLD”
MIJLOACELE DE ANTRENAMENT SAU DE LECTIE
ACCESORII PENTRU PRODUCEREA SPUMEI
Constiinta, inconstient si acte de limbaj
PROGRAM: PROTECTIE ANTIINCENDIU NIVEL AVANSATManual de fotografie

Introducere

Un curs de fotografie este esential oricarui iubitor de imagine ce vrea sa invete arta si tehnica exprimarii - sau macar a perceptiei iconografice - fara sa piarda prea mult timp cu repetarea unor erori, inerente oricarui inceput. In acest moment tehnica fotografica este intr-o cumpana cum nu a mai cunoscut niciodata in istoria sa de un secol si jumatate. Daca de la inceput pana acum tehnica fotografica a constituit un amalgam fantastic de inalte elemente de optica, mecanica, si apoi electronica, puse in slujba realizarii unei imagini din ce in ce mai controlabile pe film, acum asistam la, practic, decesul erei clasice - era de argint - si nasterea imaginii digitale - era de siliciu. Cu atat  mai mult, in momentul in care aparatele de fotografiat incep sa incorporeze memorii, sisteme de operare, sisteme de dialog cu fotograful, acesta trebuie sa cunoasca din ce in ce mai multa optica, mecanica, electronica, sa aiba cunostinte avansate despre soft si despre programele de procesare ale imaginii, care incet incet au trecut de fapt din computer in aparatul de fotografiat. Usurinta de a folosi un aparat de fotografiat din ziua de azi poate crea falsa iluzie ca o imagine de calitate se obtine usor. Dimpotriva, vazand noile tendinte estetice si editoriale ale imaginii contemporane, putem aprecia ca o imagine buna este realizata numai de cel care poate controla unealta de captat imagini - si acest lucru se poate face numai avand cunostintele necesare pentru a face selectia utila. Cand se foloseste flash-ul, cat si cum, ce raport intre lumina naturala si cea suplimentara se foloseste, ce sistem de masurare a luminii se utilizeaza si cand, ce profunzime trebuie sa aiba subiectul si deci ce diafragma sa punem, cand si cum apelam la sistemul de stabilizare al imaginii, cum se aleg zonele de masurare ale distantei din vizor, cum si de ce se memoreaza punerea la punct a claritatii, cand se folosesc aparate pe film de format mare si cand se pot folosi si aparate digitale si cu ce captor. Iata doar o parte a icebergului.

Un curs de tehnica fotografica este un curs despre penita poetului, despre dalta sculptorului, despre pantoful balerinei.

Cunoasterea perfecta a tehnicii fotografice este un atu important in creatia fotografica. Nu cred ca un alergator la cursele de masini nu stie si ultimul rulment sau ultima pala a compresorului de la masina sa, pentru a obtine tot ce se poate la un moment dat, dar mai ales pentru a fi invingator.

Este drept ca sunt multi care conduc o masina fara sa stie unde-i motorul, dar nu cred ca pe acestia ii vom vedea stropiti de sampania victoriei.

Aparatul de fotografiat: Definitie si componente

Aparatul de fotografiat: definitie si componente

Cel mai simplu aparat de fotografiat este o cutie opaca (camera obscura), cu un orificiu minuscul pe una din fete, pe fata opusa formandu-se imaginea. Desi foarte rudimentar, acest procedeu de fotografiere inca se mai utilizeaza si poarta denumirea de 'pinhole photography'.

Oricat a avansat tehnica in ultimii ani, aparatele de fotografiat au aceleasi componente de baza:

1. Corpul aparatului (camera obscura): este foarte important sa fie complet izolat, astfel incat sa nu permita intrarea luminii in interior, cu exceptia celei care intra prin obiectiv si e destinata impresionarii filmului. Corpul este proiectat conform unor principii ergonomice, astfel incat sa permuta accesul usor si rapid la facilitatile aparatului.

2. Obiectivul: obiectivul permite accesul luminii in aparat si focalizeaza imaginea pe film. Este elementul care determina in foarte mare masura claritatea si calitatea imaginii finale. Caracteristicile definitorii ale obiectivelor sunt distanta focala si luminozitatea.

Distanta focala a unui obiectiv se masoara in  milimetri si determina unghiul de camp. In  functie de distanta focala, obiectivele se impart in:

- superangulare, cu distanta focala pana in  40mm;

- obiective normale, cu distanta focala in  jur de 50mm;

- teleobiective, cu distanta focala peste 70mm.

Aceste valori sunt valabile pentru filmul de 35mm si cresc o data cu dimensiunile filmului folosit, astfel ca, de exemplu, pentru un aparat cu film 6x6cm, un obiectiv de 85mm este normal.

Luminozitatea reprezinta deschiderea maxima a diafragmei obiectivului.

3. Diafragma: diafragma controleaza deschiderea obiectivului si determina cantitatea de lumina care ajunge pe film. Se masoara cu ajutorul numarului f, care este de fapt un raport intre diametrul fizic al deschiderii si distanta focala, astfel incat, indiferent de obiectiv, o anume valoare a diafragmei inseamna aceeasi cantitate de lumina intrata in  aparat. De obicei, este controlata cu ajutorul unui inel de pe obiectiv.

Diafragma ia valori din scala 1; 1,4; 2; 2,8; 4; 5,6; 8; 11; 16; 22; 32; 64 etc., fiecare valoare reprezentand jumatate din cantitatea de lumina admisa de valoarea precedenta. De exemplu, o diafragma f/1,4 admite de doua ori mai multa lumina decat f/2.

4. Obturatorul: obturatorul este mecanismul care controleaza durata de expunere a filmului la lumina. Ca si in cazul diafragmei, controlul timpului de expunere se face in trepte, fiecare treapta dubland sau injumatatind timpul de expunere: 1/2000; 1/1000; 1/500; 1/250; 1/125; 1/60; 1/30; 1/15; 1/8; 1/4; 1/2; 1 etc. De exemplu, un timp de expunere de 1/1000 lasa sa treaca jumatate din lumina admisa intr-un timp de 1/500.

Obturatoarele pot fi de doua tipuri: centrale (leaf shutter) si focale (focal plane shutter).Pozitia B pe butonul care controleaza timpul de expunere reprezinta modul Bulb, in  care aparatul tine obturatorul deschis atata timp cat este tinut apasat butonul de declansare.

Pozitia T - mai putin folosita in  prezent - este asemanatoare, cu diferenta ca obturatorul se deschide la apasarea butonului de declansare si ramane deschis pana la a doua apasare a butonului de declansare.

Pozitia X indica sincronizarea cu blitzul, care se face la un anumit timp de expunere, in functie de modelul aparatului (1/60, 1/125 si chiar mai putin la modelele mai noi).

5. Vizorul: vizorul permite vizualizarea imaginii inainte de a fi inregistrata pe film, permitand controlarea compozitiei si, in functie de tipul aparatului, a claritatii.

In functie de tipul de vizor, aparatele se impart in:

- aparate foto cu vizare prin obiectiv (SLR - Single Lens Reflex) - cu ajutorul unei oglinzi, care se ridica in momentul expunerii, fotograful poate vedea exact imaginea care se va inregistra pe film.

- aparate foto cu vizare laterala - vizorul este separat de obiectiv, ceea ce creeaza probleme la fotografierea unui subiect apropiat. In  acest caz, imaginea care apare in vizor difera usor ca incadrare fata de imaginea care se inregistreaza pe film, fenomen denumit 'eroare de paralaxa'.

6. Sistemul de antrenare si pozitionare a filmului: un aparat mai avansat permite controlarea acestui sistem, oferind posibilitatea antrenarii cadru cu cadru, continua (aparatul declanseaza continuu, cateva cadre pe secunda, atat cat este tinut apasat butonul de declansare), expunere multipla (obturatorul este armat, insa filmul este mentinut pe pozitie pentru expunerea unei imagini suplimentare).

In afara de aceste elemente de baza, anumite situatii pot impune necesitatea folosirii unor accesorii: filtre, blitz, trepied, declansator flexibil etc.

Tipuri de aparate de fotografiat

Aparate foto compacte (aparatele P&S)

Aparatele compacte, asa cum sugereaza si numele, au ca principala caracteristica dimensiunile reduse si vizualizarea imaginii printr-un vizor lateral obiectivului. In  aceasta categorie se incadreaza toate aparatele de amatori (compact propriu-zis si zoom compact, aparatele de unica folosinta), precum si aparatele cu telemetru (RF, Rangefinder). Cu exceptia catorva modele de RF, aparatele compacte au obiectivul incorporat.

Aparatele compacte sunt cele mai intalnite pe postul de aparat 'de vacanta', preferate datorita pretului redus si a simplitatii. De aceea mai sunt numite si 'point-and-shoot cameras' (P&S, 'incadreaza si declanseaza').

In general, un aparat P&S are urmatoarele specificatii:

- obiectiv cca 26-35mm, cu diafragma fixa f/3,5-f/6;

- timp de expunere fix (1/100) sau, in orice caz, o plaja redusa de valori (1/50-1/500), limitare compensata prin latitudinea de expunere a negativelor moderne;

- incarcarea si tragerea automata a filmului;

- blitz incorporat.

- focalizarea este fie fixa (fixed-focus, profunzimea campului este relativ mare, astfel incat fotografiile tipice de vacanta - grupuri - ies clare oricum, iar unele modele ofera un buton pentru 'infinit' pentru fotografierea peisajelor), fie automata (AF, autofocus)

Modele de P&S de pe piata: seria Canon Prima, Pentax PC-3000, PC-5000, Minolta AF 35 Big Finder, AF 50 Big Finder, AF Big Finder, F 35 Big Finder Ricoh GR1S, R10, 35R, YF-10, LX-10

Aparatele zoom-compact

Zoom-compactele aduc in  plus un grad de libertate la compunerea imaginii, prin atasarea unui obiectiv zoom, in  locul obiectivului fix intalnit la compacte, precum si o serie de facilitati: autofocus, autoexpunere cu plaja mai larga de valori, blocarea focalizarii (focus-lock), diverse moduri de expunere.

Modele de zoom compact de pe piata: Nikon Lite Touch Zoom 120ED, 70W si One Touch Zoom 90, seria Pentax Espio, seriile Ricoh RZ, FZ si FF, seria Minolta Riva Zoom

Aparate cu telemetru (RF, rangefinder)

Aparatele compacte, desi mai simple, au un avantaj major fata de aparatele reflex: vizarea facandu-se lateral, nu mai este necesara prezenta unei oglinzi intre obiectiv si film. Astfel, dispar vibratiile puternice produse de ridicarea oglinzii la declansare (ceea ce reduce miscarea aparatului), dispare zgomotul produs de oglinda, iar vizorul nu mai este acoperit de oglinda in timpul declansarii, ceea ce permite observarea continua a subiectului. Pe de alta parte, distanta dintre obiectiv si negativ este mai redusa, ceea ce permite reducerea dimensiunilor obiectivelor, deci si a costurilor.

Aparatele compacte din ziua de azi, desi beneficiaza de aceste avantaje, nu se ridica la standardele cerute de profesionisti si amatori avansati (din cauza opticii de proasta calitate, a fiabilitatii reduse etc.), astfel incat, pentru acestia, alternativa o constituie aparatele cu telemetru.Acest tip de aparat a devenit foarte popular incepand cu seria Leica M, firma care ocupa si acum locul I in topul rangefinder-elor. Modelele avansate de aparate cu telemetru permit controlul expunerii (timp si diafragma), dar beneficiaza si de autoexpunere, TTL pe blitz, transport motorizat al filmului etc., oferind imagini de o calitate comparabila cu cea oferita de cele mai avansate aparate reflex. Un alt avantaj al aparatelor RF il constituie existenta obiectivelor interschimbabile cu optica de inalta calitate.

Modele de RF prezente la ora actuala pe piata sunt: Leica M6, Konica Hexar, Contax G2,Voightlander Bessa-R, Hasselblad X-Pan etc.

Aparate foto reflex (SLR, Single Lens Reflex)

Aparatele reflex au ca principala caracteristica vizualizarea imaginii direct prin obiectiv, cu ajutorul unei oglinzi care se ridica in  momentul declansarii. In  acest fel, fotograful vede imaginea exact asa cum apare pe film. Toate aparatele reflex au obiective interschimbabile.

Oferind posibilitatea controlarii avansate a expunerii si multe alte facilitati avansate, aceste aparate sunt destinate profesionistilor si amatorilor avansati, avand preturi in general mai ridicate decat ale celorlalte tipuri de aparate.

Caracteristicile principale ale reflexelor sunt:

- modul de expunere: auto program/prioritate de timp/prioritate de diafragma/manual

- timpi de expunere: aprox. 30s-1/8000s, bulb, time, sincronizare cu blitzul

- sistemul AF: tip, limita de functionare (EV), manual/AF

- sistemul de masurare a expunerii: tip, limita de masurare (EV), multisegment/integral/central/spot

- blitz: timp de sincronizare, TTL, caracteristicile blitzului incorporat (numar ghid, acoperire, functie anti-ochi-rosii etc.)

- alte caracteristici: tipul baionetei (difera de la o firma la alta), bracketing, cod DX, posibilitatea expunerii multiple, compensarea expunerii, conector pentru blitz, pentru declansator flexibil, hot-shoe etc.

Modele de aparate reflex sunt: Nikon F100, F5, N65, N80, F3, FM2, FM3a etc, Canon seria EOS, Pentax seria MZ, Minolta seria Dynax

Curatarea aparatului de fotografiat

Aceasta operatiune necesita cateva instrumente, pe care orice fotograf trebuie sa le aiba in geanta sa:

- bucata de tesatura care indeparteaza praful,

- o pensula fina,

- o pompita de cauciuc (asemanatoare parei de cauciuc ce se gaseste la centrele tehnico-medicale) .

Acestea servesc mai ales curatirii exterioare a aparatului. Exista la unele magazine de specialitate truse speciale ce includ si o pompita prevazuta cu pensula.

Trebuie avut grija ca sa efectuam operatiile de curatire cu delicatete, deoarece, printr-o manipulare prea agresiva, se pot produce deteriorari ale suprafetelor respective. Nu trebuie exagerat cu frecventa acestei operatiuni, mai ales ca nu praful este cel care deranjeaza la fotografiere, ci petele de grasime, care scad luminozitatea aparatului. Acestea trebuie sterse cat mai repede, altfel va fi mai dificil si pot degrada in timp pelicula antireflex de pe lentila frontala a obiectivului.

Mai intai vom curata corpul aparatului si fata obiectivelor cu bucata de tesatura, de preferinta bumbac sau, mai bine, microfibra speciala pentru astfel de operatiuni. Apoi vom folosi pensula fina pentru curatarea lentilelor, filtrelor si a interiorului aparatului.

Atentie! Nu incercati sa folositi spirt ori alte substante chimice care pot ataca stratul antireflex de pe obiectiv! Exista solutii speciale, gen sampon diluat, pentru curatarea lentilelor.

Atentie! Nu curatati obturatorul aparatului cu pensule ori alte mijloace! Lamelele obturatorului sunt extrem de fragile la actiuni mecanice, si o mica indoire a acestora poate duce la reparatii foarte costisitoare. Curatarea lui se va face doar de catre un specialist, ceea ce va costa cu siguranta mult mai putin decat o eventuala reparatie a sa.

Praful din interiorul aparatului si de pe obiective, care ramane dupa folosirea pensulei, poate fi indepartat cu ajutorul pompitei de cauciuc.

Nu trebuie uitat ca aparatul si obiectivele trebuie protejate de murdarie prin folosirea gentilor foto, a tocurilor speciale si a cutiilor pentru filtre. De asemenea, unii fotografi lasa permanent pe obiectiv un filtru UV [ultra violet] transparent, pentru protejarea acestuia.

Incarcarea si descarcarea filmuluiDupa alegerea tipului de aparat, primul pas spre obtinerea unei fotografii este incarcarea acestuia cu film. Desi este o operatiune relativ simpla, cateva detalii ne pot ajuta sa evitam unele situatii neplacute. Ceea ce veti citi mai jos se refera la majoritatea aparatelor de fotografiat de format mic, SLR sau compacte. Totusi, aparatul pe care il aveti ar putea avea anumite particularitati legate de aceste operatiuni, asa ca primul lucru pe care trebuie sa-l faceti e sa cititi manualul de utilizare, chiar daca vi se pare ca acolo sunt lucruri banale sau identice cu cele prezentate aici.

Inainte de a introduce un nou film e bine sa va asigurati ca aparatul nu are deja film. Oricat de putin probabil v-ar putea parea la inceput, se poate intampla, daca nu-l utilizati o perioada mai lunga de timp, sa uitati de lucrul asta si sa pierdeti imagini importante prin deschiderea lui.

La aparatele moderne acest lucru se poate verifica cu ajutorul ferestrei de pe capacul aparatului prin care puteti vedea caseta filmului, daca exista. In  lipsa ei porniti aparatul si verificati contorul de cadre. Daca indica '0', 'empty' sau doar 'E', inseamna ca nu aveti film in  aparat. La aparatele mai vechi verificati in primul rand contorul de cadre: daca arata un numar diferit de '0' e probabil sa fie film in  aparat. Daca  indicatia e 'S' sau reprezinta primul semn, aparatul nu are film.

O alta metoda, folosita si dupa incarcarea filmului, pentru a verifica daca s-a facut corect, se refera la aparatele cu avans manual al filmului. Incercati sa rotiti usor manivela pentru rebobinarea filmului in caseta. Daca opune rezistenta inseamna ca aveti film in aparat. Nu rotiti prea mult sau cu forta pentru a nu rupe filmul. Daca aveti totusi dubii, mai bine considerati aparatul incarcat si procedati ca atunci cand ati fi terminat filmul. In  felul asta, chiar daca raman cadre neexpuse, salvati restul fotografiilor facute, in eventualitatea ca ar exista.

O regula generala este de a nu face incarcarea sau descarcarea la lumina puternica, directa a soarelui, pentru a evita patrunderea acesteia in caseta filmului si aparitia unui voal la primele cadre. Acest lucru e valabil mai ales la filmele cu sensibilitate mare. Deci executati intotdeauna operatiunile la umbra, eventual la cea a propriului corp. Deschiderea capacului din spate al aparatului se face in general prin tragerea manivelei de rebobinare a filmului-la aparatele clasice, mecanice, sau prin apasarea unui buton aflat in partea laterala la aparatele mai noi. Verificati in  manualul de utilizare acest lucru. Daca nu reusiti sa deschideti aparatul, mai bine mergeti cu el la un laborator foto.

Incarcarea filmului intr-un aparat manual

Dupa deschiderea aparatului, puneti filmul la locul sau, de obicei in stanga, fixati carcasa impingand manivela de rebobinare, trageti capatul filmului usor pana ce il puteti prinde de rola de primire. Avansati filmul pana ce rotile dintate din partea dreapta a aparatului intra in perforatiile de pe marginea filmului si acesta este paralel cu ghidajele de pe aparat. Inchideti capacul si asigurati-l daca e nevoie. Daca intimpinati rezistenta, nu-l fortati, deschideti si verificati inca o data daca e asezata bine caseta. In  general, dupa ce ati tras filmul, e bine sa-l rebobinati usor pentru a fi intins, astfel si carcasa se aseaza bine la locul sau. Faceti cateva cadre cu capacul pus pe obiectiv pana ce contorul indica cifra '0', urmarind in acelasi timp daca manivela de rebobinare se invarte, indicand o incarcare corecta. Unele aparate au pe capacul din spate un 'memo-holder', un loc unde se poate pune una din partile laterale ale cutiei filmului pentru a sti tipul folosit.

Incarcarea filmului intr-un aparat automat

In cazul aparatelor moderne, cu autoincarcare, operatiunea e mult mai simpla. Dupa introducerea casetei la locul ei, trageti usor de capatul filmului pana ce ajunge la punctul marcat pe aparat, de obicei o linie sau un punct rosu situat in partea dreapta, jos. Verificati ca rotile dintate sa intre in  perforatiile filmului si filmul sa fie intins. Daca ati tras prea mult s-ar putea sa trebuiasca sa-l reintroduceti in caseta, cu grija sa nu-l scapati de tot. Inchideti carcasa aparatului si apasati declansatorul. Filmul va avansa automat pana la primul cadru. Verificati contorul de imagini, trebuie sa indice '1'. Daca apare 'ERR' (error) inseamna ca filmul nu a fost bine pozitionat. Deschideti aparatul si reluati incarcarea in aceasta situatie. Nu incercati sa faceti economie de film la incarcare, oricum primele 1-2 cadre pot suferi de voal din cauza luminii ce patrunde in carcasa si e pacat sa ratati o fotografie astfel. In mod obisnuit veti observa ca un film de 36 de cadre are in  general 38-39 pozitii posibile, depinde cum il incarcati. Daca totusi contorul depaseste aceasta cifra sau a ajuns aici si tot mai puteti face fotografii, inseamna ca s-a intamplat ceva, cel mai probabil s-au distrus perforatiile filmului intr-un loc si acesta nu mai avanseaza, sau e posibil chiar sa se fi rupt. In  acest caz cel mai bine e sa mergeti la un laborator foto ca sa scoateti filmul.

Descarcarea filmului

Dupa expunerea filmului, acesta trebuie rebobinat in carcasa, lucru ce se face fie automat la aparatele moderne, fie cu ajutorul manivelei situate in stanga aparatului, privit din spate, dupa ce in prealabil a fost oprit sistemul de avans al filmului prin apasarea butonului destinat acestui lucru, buton ce se gaseste in general pe partea inferioara a aparatului, in partea dreapta. E recomandat sa consultati si manualul de utilizare al aparatului. Odata rebobinat filmul, se poate deschide aparatul pentru extragerea lui. Derularea completa se poate verifica fie cu ajutorul contorului de cadre, care trebuie sa numere in sens invers pana ajunge la '0', fie incercand sa avansati filmul pentru o noua pozitie. Daca se invarte si manivela de rebobinare inseamna ca filmul nu a fost complet introdus in  carcasa.loading...


Politica de confidentialitate

DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 946
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2020 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site