Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AnimaleArta culturaDivertismentFilmJurnalismMuzica
PescuitPicturaVersuri

PREVEDERI REFERITOARE LA ANALIZA SI ALCATUIREA ANTISEISMICA A INSTALATIILOR SI ECHIPAMENTELOR

diverse+ Font mai mare | - Font mai micPREVEDERI REFERITOARE LA ANALIZA SI ALCATUIREA ANTISEISMICA A INSTALATIILOR SI ECHIPAMENTELORAnaliza functionala a instalatiilor si echipamentelor.

Categoriile seismice ale instalatiilor si echipamentelor.

Calificarea seismica si metode de calificare seismica a instalatiilor si echipamentelor.

Analiza functionala a instalatiilor si echipamentelor.

Subsistemul instalatii si echipamente trebuie sa aiba siguranta necesara in exploatare, impreuna cu toate celelalte subsisteme care alcatuiesc sistemul cladire. De aceea, in faza de proiectare, conformare, alcatuire se urmareste obtinerea unui raspuns seismic considerat favorabil, atat pentru subsistemele cladirii, care constituie totodata si suportul purtator al instalatiilor si echipamentelor, cat si pentru subsistemul instalatii sau echipamente insusi.

Analiza functionala a subsistemelor instalatiilor si echipamentelor constituie o etapa preliminara in procesul de proiectare si se refera la mai multe aspecte cu caracter general, constructiv si calitativ. Astfel, se urmareste identificarea tuturor subsistemelor, elementelor si componentelor de instalatii si echipamente ce intra in alcatuirea sistemului cladire (obiectivul analizat). Totodata se identifica punctele sau zonele de conexiune - ancorare, prindere, strapungere, traversare - intre instalatii sau echipamente si elementele purtatoare. In continuare se stabileste importanta tuturor subsistemelor, elementelor si componentelor instalatiilor sau echipamentelor in raport cu sistemul cladire, precum si importanta lor reciproca: subsistem - element, element - componenta. Etapa urmatoare consta in stabilirea nivelului de implicare al fiecarui subsistem sau parte a sa, pe categorii de instalatii/echipamente, in cazul producerii unui eveniment seismic. Tot acum se stabileste configuratia punctelor sau zonelor critice de conexiune dintre instalatii/echipamente si subsistemele sau elementele purtatoare, care in cazul producerii unui cutremur trebuie asigurate la un inalt nivel de siguranta in functionare-exploatare. La toate aceste aspecte ale analizei functionale, identificare, conexiune, importanta si nivel de implicare, participa toti factorii de raspundere: proiectant, investitor, executant.

Categoriile seismice ale instalatiilor si echipamentelor conform normativului P 100 - 92/96.

Asigurarea nivelului de siguranta in functionare - exploatare in cazul producerii unui eveniment seismic se refera, simultan, la trei serii de obiecte:

ansamblul subsistemului, elementelor si componentelor tuturor instalatiilor si echipamentelor;

subsistemele, elementele si componentele structurale si/sau nestructurale purtatoare de instalatii si echipamente;

conexiunile dintre aceste doua serii de obiecte mai sus mentionate, reprezentate de prinderi, ancoraje, traversari, strapungeri, sustineri etc. In cazuri speciale de instalatii/echipamente, conexiunile in cauza pot fi subansambluri complexe.

Referitor la toate subsistemele de instalatii si echipamente care se proiecteaza pe intregul teritoriu al tarii noastre, legislatia actuala prevede, conform  Normativului P.100 - 92/96, cinci (5) categorii seismice ale instalatiilor si echipamentelor. Acestea se deosebesc intre ele dupa exigentele de functionare si comportare in timpul evenimentului seismic sau dupa acesta. In acest sens, este important rolul indeplinit de instalatii/echipamente in cadrul subsistemului deservit precum si criteriul de performanta impus.

Categoria seismica A.

Rolul instalatiilor/echipamentelor este critic, deoarece acestea sunt necesare obiectivelor esentiale pentru mentinerea vietii sau a obiectivelor a caror iesire din functiune poate afecta direct functionarea altor instalatii/echipamente critice.

Criteriul de performanta impus consta in conservarea functionalitatii atat timp cat constructia in care sunt amplasate nu se prabuseste. Eventual, in functie de cerintele specifice, masuri de protectie pentru ipoteza prabusirii constructiei care le adaposteste sau a unor constructii sau obiecte invecinate care s-ar putea prabusi peste ele.

Categoria seismica B.

Rolul instalatiilor/echipamentelor este de sustinere, fiind necesare pentru sustinerea functionarii altor instalatii/echipamente cu importanta semnificativa.

Criteriul de performanta impus este conservarea partiala a functionalitatii prin masuri similare celor de la categoria A, apreciate de catre proiectant de la caz la caz, in functie de importanta in cadrul sistemului a instalatiilor sau echipamentelor sustinute.

Categoria seismica C.

Rolul este tot de sustinere. Instalatiile/echipamentele sunt necesare functionarii prelungite a unor obiective, prin puneri periodice in functiune.

Criteriile de performanta impuse sunt stabilite pe baza unor analize specifice, in functie de tipul si importanta instalatiei/echipamentului sustinut. Eventual, asigurarea la un nivel superior celui conventional stabilit pentru constructiile care le adapostesc.

Categoria seismica D.

Rolul este, ca si in cazul categoriei C, tot de sustinere. Se incadreaza in aceasta categorie diverse sisteme, instalatii sau echipamente portabile care nu fac parte din categoria A.

Nu sunt prevazute criterii de performanta speciale.

Categoria seismica E.

Rolul indeplinit este incadrabil sub specia "diverse". Astfel, sunt cuprinse aici sisteme, instalatii sau echipamente de uz curent sau altele similare acestora.

Criteriul de performanta satisface un nivel de asigurare similar celui conventional utilizat pentru constructiile in care aceste instalatii echipamente sunt amplasate.

Observatii:

pe baza planului de protectie antiseismica si a analizei functionale a ansamblului instalatiilor si echipamentelor, proiectantul determina categoriile seismice in care se incadreaza diversele elemente si componente, conform categoriilor precizate mai sus (categoriile A-E);

dupa acceptarea de catre beneficiar, categoriile seismice odata precizate vor fi incluse in tema de proiectare ca date obligatorii de tema;

analiza functiunilor instalatiilor si echipamentelor din punct de vedere al raspunsului seismic si al categoriilor seismice din care fac astfel parte este astfel obligatorie.

3. Calificarea seismica si metodele de calificare seismica a instalatiilor si echipamentelor.

Activitatea de verificare a modului in care sunt satisfacute performantele instalatiilor si echipamentelor asociate categoriilor seismice din care fac parte, constituie calificarea seismica a instalatiilor si echipamentelor.

Calificarea seismica se va determina prin cel putin una dintre urmatoarele metode de calificare seismica:

a. prin analize complexe de calcul, care se vor face pe baza spectrelor de etaj pentru componente de instalatii/echipamente amplasate intr-un singur loc sau prin generalizari ale acestor spectre pentru componente amplasate in mai multe zone cu miscari seismice diferite. Spectrele de etaj si generalizarile acestora vor fi determinate prin considerarea oscilatiilor spatiale ale structurii portante principale, asociate criteriilor de performanta specifice categoriilor seismice din care fac parte componentele de instalatii/echipamente respective.

b. pe baza incercarilor experimentale, cand caracteristicile ciclurilor de solicitare dinamica alternanta vor fi astfel alese incat sa reproduca cat mai fidel si acoperitor spectrul de etaj specific zonei de amplasare a componentei sistemului de instalatii/echipamente.

c. pe baza analizelor prin calcul simplificate, cand se vor utiliza relatii de calcul cu un grad de aproximatie acceptabil, prin care se tine seama de efectele dinamice induse in sistemele si componentele de instalatii/echipamente de catre miscarea seismica a structurii portante principale.d. pe baza unor rationamente ingineresti, care inlocuiesc metodele a-c, si care sunt de fapt analize elaborate de colective de experti recunoscuti prin care sa se ateste faptul ca nivelele de protectie antiseismica ale componentelor de instalatii/echipamente care se proiecteaza, stabilite pe baza categoriilor seismice si importantei acestora in cadrul sistemului, sunt asigurate.

Observatii:

Metodele de calificare se aplica diferentiat, in raport cu categoriile seismice de calificare A,B,C,D,E. Astfel, tinand seama de nivelele ridicate de protectie antiseismica specifice categoriilor seismice A si B, calificarea componentelor din aceste categorii se face cu deosebita atentie. Se urmareste eliminarea riscului de rasturnare, alunecare sau pierdere a lichidelor depozitate.

Ulterior se intocmeste raportul de calificare seismica. Acesta va cuprinde mai multe piese specifice, in functie de metoda de calificare utilizata. Acestea sunt:

specificarea spectrului sau spectrelor de calcul stabilite de proiectant pentru miscarea seismica a suportului pe diferite directii;

criteriile de verificare considerate;

metodele de calcul sau de evaluare utilizate, precum si modul de interpretare si argumentare privind verificarea satisfacerii criteriilor specifice;

modelarea matematica a instalatiei sau echipamentului;

rezultatele analizei prin calcul;

descrierea echipamentului de incercare si a modului sau de functionare;

descrierea modului de inducere a solicitarii: separat, succesiv pe fiecare directie, simultan etc.

descrierea modului de masurare a functionarii echipamentului de incercare;

justificarea faptului ca spectrul de etaj a fost acoperit de catre spectrul sau spectrele miscarii sau miscarilor succesive imprimate suportului instalatiei sau echipamentului;

datele experimentale rezultate din masurarea sau inregistrarea unor parametri ai comportarii instalatiei sau echipamentului (acceleratii, tensiuni etc.)

constatarile privind eventuala producere a unor anomalii de functionare in timpul incercarii;

justificarea prin care se atesta integritatea instalatiei/echipamentului in timpul incercarii;

semnalarea eventualelor sensibilitati ale instalatiei sau echipamentului;

justificarea prin care se atesta integritatea instalatiei/echipamentului in cazul producerii unui cutremur cu parametrii corespunzatori spectrului sau spectrelor de calcul;

aprecieri asupra riscului de avariere sau iesire din functiune;

concluzii privind acceptarea solutiilor propuse pentru fiecare instalatie sau echipament.
Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2061
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved