Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AnimaleArta culturaDivertismentFilmJurnalismMuzica
PescuitPicturaVersuri

Proiectare De Produs

diverse+ Font mai mare | - Font mai micDESIGNProiectare De Produs

Produs: Mixer de bucatarie

Caracteristici generale

-mixer electric

-mixer fara suport

Cuprins Dosar

Context general

Mixerul ca si obiect casnic

Tipuri de mixere

Situatia pe piata

Analiza preliminara

Factori ergonomici

Factori estetici

Documentatie

3.1 Chestionar

3.2 3 Studii de caz

3.3 Concluzie

4. Propunere

4.1 Schite

4.2 Caracteristici finale ale obiectului propus (forma, functie, materiale, gabarit)

Elaborarea proiectului

5.1 Desene de prezentare finala A3

Caiet de sarcini - Tabel cu materialele folosite

Capitolul 1

Mixerul ca si obiect casnic

 
In anul 1870 se patenteaza primul model de mixer intitulat "Batator de oua". A fost patentat de William Turner din comitatul Providence din statul Rhode Island SUA.

In figura alaturata se poate observa primul model de mixer actionat manual prin rotirea unei roti dintate care pune in miscare cele doua batatoare. Sistemul batatoarelor a fost in asa fel incat unul din batatoare se invarte in sensul acelor de ceasornic iar celalat in senul opus , evitand contactul intre cele doua palete.

Primul mixer electric a fost inventant in anult 1908 de catre Herbert Johnston si a fost comercializat de catre renumita firma producatoare de mixere Kitchen Aid.

Prin urmare mixerul electric apare pe piata mondiala abia la inceputul secolului al XX-lea. Primele marci americane care au inceput sa produca mixerul ca si produs industrial a fost KitchenAid si Sunbeam. Primul model de mixer a fost comercializat de KitchenAid in 1908 iar Sunbeam se lanseaza pe piatza in 1930.

Aceste mixere erau defapt un motor inchis intr-o carcasa de plastic cu un maner atasat. In dotarea mixerelor intra si cele trei tipuri de palete de procesare a alimentelor: telul, carligele pentru aluat si "lamele" pentru pisare. Primele mixere aveau in dotare doar trei viteze. Mixerele pe parcursul secolului nu prea si-au schimbat forma de baza (motor inchis intr-o carcasa cu maner). Acestui produs fiindu-i forma bine definita inca de la inceput.

Tipurile de mixer

La ora actuala pe piata mondiala se comercializeaza doua tipuri de mixere. Mixerele de mana folosite de orice bucatar amator sau profesionisti si cele cu suport folosite doar de bucatarii profesionisti.

Mixerele cu suport sunt caracterizate prin capacitatea uriasa pe care o pot prelucra (in general 90 de litri), puterea foarte mare a motorului si deoarece carcasa motorului se impreuneaza cu piciorul de suport.

Datorita puterii mari a motorului acest mixer nu poate fi tinut in mana deoarece produce vibratii puternice si greutatea mare a motorului reprezinta o problema utilizatorului.

Aceste tipuri de mixere sunt des intalnite in bucatariile bucatarilor profesinisti. Aceste tipuri de mixere sunt destinate acestei categorii de utilizatori datorita nevoii de prelucrare a cantitatilor mari. Fiind fixate pe suport ele nu necestia manuire ele sunt foarte practice si usor de utilizat.

Un dezavantaj al mixerelor cu suport este greutatea si spatiul mare pe care il ocupa.

Mixerele cu suport sunt ideale pentru retete la care trebuie adauga treptat ingredientele lasand mainile bucatarului libere.

Mixerele de mana. Mixerul de mana este cea mai cunoscuta varianta de mixer. Acest mixer este destinat tuturor tipurilor de bucatari. Diferenta dintre acest mixer si cel cu suport este: mixerul de mana este prevazut cu un maner pentru o manuire dupa bunul plac, motorul este mult mai mic deoarce cu aceste tipuri de mixere proceseaza cantitati mai reduse, pot fii cu suport sau fara. Cantitate pe care o poate procesa acest tip de mixer este undeva in jur a 4 litrii.

Sunt atat de populare datorita pretului foarte mic (este cel mai ieftin "robot de bucatarie") si spatiului redus pe care il ocupa.

Sunt usor de depozitat, sunt usoare si practice. Sunt atat de usoare datorita materialelor din care sunt compuse (in mare mase plastice) pe cand cele stand sunt realizate in mare din metale.

Situatia pe piata

Cele mai ieftine mixere sunt cele de mana iar cele cu picior sunt mult mai scumpe.

Pretul mixerelor de mana sunt atat de mici datorita: motoarelor mici, materialelor ieftine din care sunt alcatuite si dimensiunile mici. Pretul acestor mixere pornesc de la 10$ pana la 100$.

KitchenAid - 80$

 

Toastmaster - 12$

 


Pretul mixerelor cu suport sunt mari datorita motorului puternic, accesorilor, si a materialor scumpe din care sunt realizate(metale in general). Ele pornesc de la 150$ pana la 500$

Viking - 450$

 

Bosch - 150$

 


Capitolul 2

Factori ergonomici

Elementele unui mixer de mana care sunt legate de ergonomie sunt: forma si pozitia manerului, accesul la butoane si greutatea mixerului.

Forma si pozitia manerului

-suprafata de contact a manerului trebuie sa aiba o lungime de 12 - 13 cm

-conform schitelor se observa ca pozitia (1) este mult mai eficienta deoarece majoritatea incheieturilor stau intr-o pozitie confortabila. In figura (2) majoritatea incheieturilor sunt flexate deteminand utilizatorul sa stea intr-o pozitie mai incomoda

Figura 1.  Figura 2.

 

 


-prin urmare pozitia manerului fata de pamant trebuie sa aiba un unghi ( peste 30 de grade "referinta la manerul fererestraului").(3)


-datorita acestui unghi se reduce atat unghiul incheieturilor in timpul manuirii mixerului dar si tensiunea exercitata tendoanelor incheieturii mainii.

-manerul trebuie sa fie prevazut cu elemente care sa previna scaparea obiectului. Aceste elemente pot fii suprafete antiderapante, denivelari sau suprafete curbe. Exemplu(4)

-acesul la toate butoanele trebuie sa se poata face cu un singur deget(degetul mare sau degetul aratator) fara a lua celalte degete de pe maner.

-fiind un mixer de mana greutatea trebuie sa fie mai mica de 1,5 kg.

-forme rotunjite, lipsa colturilor si muchiilor ascutite.

Mixerul este un aparat care nu este tinut in mana mai mult de  30 - 40 de minute, dar pentru bucatarii profesionisti se poate sa depaseasca acest interval de timp. Indeplinirea acestor condiiti ii fereste de anumite traume in urma folosirii obiectului.

Tipuri de traume ce pot aprea in urma utilizarii unui produs care determina utilizatorul sa stea in conditii incomode.Aceste traume pot aparea in urma utilizarii unui produs in condiiti incomode pe o durata lunga de timp.Aceste traume sunt cauzate de:

Tinerea articulatiilor sau incheieturiilor intr-o pozitie incomoda pentru o durata lunga de timp cauzeaza un muschi sau o grupare de muschi sa oboseasca mai repede.

Postura non-neutra, adica pozitionarea incheieturii sau articulatiei intre flexiune si inflexiune. Aceasta postura este considerata a avea un rist cu distress musculoscheletic.

Vibratiile pot cauza si ele aceste traume. Mixerul este un aparat electric care produce vibratii in masuri mai mici sau mai mari.

Factori estetici

Estetica unui mixer de bucatarie rezulta din imbinarea cu success a reperelor principale din care acesta este alcatuit. Un mixer cu calitati estetice superioare va avea o tinuta unitara, manerul carcasa interfata de control a acestuia imbinandu se cu success intr un produs viabil atat din punct de vedere functional cat si estetic. Cromatica este deasemenea importanta. O gama  cromatica ce este complementara formei brute a aparatului va avea efecte estetice positive. Gama cromatica folosita la acest tip de obiect industrial va fii formata in principiu din griuri colorate, culori deschise, alternanta dintre culori calde si reci. Folosirea a doua culori maxim. Folosirea suprafetelor metalice (suprafete nichelate, cromate, etc.) combinate cu negru sau alte culori.

Capitolul 3

Documentatie directa

Chestionar/Interpretare chestionar


Interpretarea chestionarului

-Cele mai importante trasaturi ale mixerului

Concluzii Chestionar

~Sa nu alunece

~Pretul

~Dimensiuni reduse

~Rezistenta la socuri si lovituri repetate

~Siguranta

-La ce operatii este cel mai supus un mixer

~Amestecare

~Batere

~Framantare

~Pasare (maruntire)

-Calitatiile unui mixer in urma sondajului

~Durabilitate

~Siguranta

~Sa nu oxideze

~Sa se curete usor

-Ce conditii trebuie sa indeplineasca butoanele

~Sa fie accesibile

~Sa aiba un numar redus de butoane

~Placute la atingere

-Ce proprietati trebuie sa aiba accesorile mixerului

~Sa aiba sistem de protectie

~Sa reziste la multiple cicluri de utilizare

~Paletele sa se schimbe usor

-Cele mai importante proprietati ale motorului

~Sa fie silentios

~Sa aiba putere mare

~Consum redus

~Vibratii reduse

-Durata de viata a unui mixer - peste 5 ani

-Pretul optim pentru acest produs - 10$ - 30$

Studiu de caz

Am cautat sa descriu 3 tipuri de mixere a caror raport calitate/pret sa fie foarte mic.

Hamilton Beach Performance plus 6-speed mixer

 


Trasaturi specifice:

-Cablul se poate ascunde intr-un locas special

-Carcasa este prevazuta cu un dispozitiv de prindere pe vas.

-290 wati puterea motorului

-viteza 1 speciala (putere mare la turatii mici destinata framantarii aluatului)

-este prevazut cu 3 tipuri de ustensile de lucru (paletele normale, tel si ustensile de facut milkshake)

-dimensiuni relative reduse, se poate depozita usor

-trasatura specifica a acestui mixer este carcasa Snap-on

-este prevazut cu doua butoane, primul buton este cel ce actioneaza vitezele, apasand acest buton creste turatia indiferent de ce viteza este folosita, cel de-al doilea buton este butonul de scoatere a ustensilelor de lucru

-tip mixer de mana

-nu este prevazut cu un micior

-el poate fii sprijinit pe anumite vase de metal, de sticla sau ceramica, a caror greutate este mai mare

-in spatele mixerului se afla o talpa, pentru a putea fii asezat pe masa de lucru fara ca paletii sa atinga alte suprafete

-telul pentru acest produs (wire beaters) este o ustensila care indeplineste foarte bine toate proprietatiile mixerului

-motorul asigura o putere destul de mare

-butonul de bust (care mareste turatiile) este un buton fara nici un rost deoarece viteze mixerului completeaza procesele fara probleme

-pretul acestui mixer este undeva pe la 28-30$ (84ron)

-pretul in raport cu calitatea este foarte bun

-conform statisticilor mixerul functioneaza foarte bine indeplinind cu success procesele din bucatarie, este un mixer usor de utilizat, este echipat complet cu toate accesorile.

-acest mixer este considerat de catre gospodine si specialisti conform pretului unul un chilipir

-design-ul folosit este unul modern forme rotunjite, pastreaza inca forma originala de mixer

-greutatea mixerului este de 1,8 kg, dimensiuniile sunt de 25,25 x 11,25 x 25 cm

Pro-> 6 viteze, palete foarte eficiente, tel si "drink mixer", carcasa de stocare eficienta

Contra-> butonul de bust inutil

Sunbeam Heritage Hand Mixer

Trasaturile mixerului:

-este un mixer de tip hand

-puterea motorului este de 250 wati

-este prevazut cu 6 viteze

-are si functia de burst/bust

-ustensile cromate

-dimensiuniile mixerului 7,72 x 9,90 x 7,24 inci si cantareste 1.7 kg

-mixerul are un design retro simplist folosind negrul si argintiul

-are un corp eficient si simplu prevazut cu un maner ( deschis ). Pe suprafata manerului este folosit material antiderapant si placut la atingere

-puterea mixerului este foarte mare pentru motorul mic de doar 250 wati

-mixerul este prevazut cu 2 butoane, unul pentru actionarea vitezelor, iar al doilea pentru a tura motorul (burst)

-mixerul este foarte bine echilibrat, poate fii asezat pe vas, el isi va pastra foarte bine pozitia datorita acestui bun echilibru distribuit egal intre partea din fata si cea din spate

-butonul de ejectare a ustensilelor este acelasi cu cel de viteze

-se comercializeaza cu un suport pentru mixer si ustensile

-dimensiuni relative mici ale mixerului

-pretul mixerului este mic undeva intre 25-31$ (pana in 80 de ron)

-conform statisticilor mixerul este: din punct de vedere al costului este un chilipir in raport pret/calitate. Un aparat performant , se descurca cu succes indeplinind orice problema. Nu este echipat cu multe accesori, fiind un mixer "retro".

-in mare mixerul isi merita banii, functiile positive sunt mai multe decat cele negative

Pro-> puternic, dotat cu un motor eficient si un balans excelent

Contra-> probleme cu butonul de ejectare a paletilor

Black & Decker PowerPro 250 watt Mixer

Trasaturile mixerului:

-Puterea motorului este de 250 wati

-Un mixer usor ca si greutate dar si foarte usor de folosit

-Designul mixerului este foarte confortabil, in urma folosirii indelungate a mixerului acesta nu produce dureri incheieturii

-Mixerul este prevazut cu mai multe accesorii:o pereche de palete, o pereche de teluri, o spatula pentru amestecat, un suport pentru a putea fii pus pe vas, si un suport pentru mixer inpreuna cu accesorile acestuia.

-Acest mixer este prevazut cu un atasament pentru vase, acest dispozitiv consta din "doua componente" , prima componenta este un suport pentru mixer montat separat peste ustensilele de lucru, iar a doua componenta este o clema pe partea inferioara a mixerului

-Acest mixer are doar 5 viteze si este prevazut si cu un buton de burst

-Mixerul se descruca cu usurinta in orice situatie dar vitezele mici sunt mult prea rapide fata de cum ar fii trebuit sa fie

-Mixerul este foarte bine adaptat pentru procese de mare viteza si pentru blending

-Este prevazut cu un singur buton: pentru viteze, butonul burst si cel pentru eliberarea instrumentelor de lucru

-Datorita acestui singur buton mixerul este considerat ca fiind foarte usor de operat

-Pretul mixerului este foarte mic undeva pana in 70 ron

-Se descruca relativ bine cu prosele din bucatarie

-Un dezavantaj mare este turatia prea mare la viteze mici

-Este un mixer foarte usor de folosit dar si foarte confortabil

-Acesorile sunt indeajuns, mixerul fiind aproape complet

-Nu este prevazut cu picior datorita sistemului de prindere pe vas

-Este un mixer de o calitate medie

Pro->un design foarte usor si confortabil, si un motor puternic ce indeplineste cu usurinta si repede procesele la viteze mari.

Contra->atasamentul este greu de folosit, incurca si vitezele mici cu turatie mare fiind inutile la procesele gentile

Capitolul 4

Schite

Capitolul 5

Desene de prezentare

Capitolul 6

Caracteristici finale ale obiectului propus

(forma, functie, gabarit)

-Denumirea mixerulului este Ballix.

-Acest mixer este un mixer de mana.

-Mixerul Ballix a fost conceput avand ca scopuri mai multe teme precum:simplitate, simetrie, usurinta, invoatie si confort.

-Mixerul este realizat din cat mai putine elemente ce formeaza carcasa cu scopul de a putea fi curatat cu usurinta.

-Acesta este foarte usor de utilizat datorita simplitatii designului. Este foarte usor de operat deoarece este prevazut cu un buton "multitask", un singur buton ce indeplineste trei procese. Aceste procese sunt si se actioneaza astfel: prin apasarea butonului paletele sun ejectate, prin impingerea butonului mixerul este pornit si prin apasarea repetata schimba vitezele dintr-o viteza inferioara in alta superioara, iar prin tragerea butonului schimba viteza dintr-una superioara in alta inferioara.

-Butonul mixerului

-Acest mixer are centrul de greutate in spatele centrului gaurii manerului. Datorita amplasarii motorului atat de in spate si inclinarea manerului undeva peste 20˚ se respecta legiile impuse in Capitolul "Analiza preliminara" sub titlul "Factori Ergonomici"

-Acest mixer este un mixer de dimensiuni foarte reduse  20 cm/6 cm/15 cm , datorita acestei trasaturi se poate deduce:

~ Mixerul este usor de depozitat

~ Locasul motorului este foarte mic

-Este prevazut cu un maner inchis datorita evitarii altor accidente de acelasi tip.

-Gaura manerului este prevazuta cu un material caciucat pentru a impiedica alunecarea mixerului din mana in orice situatie.

-Raportul gabarit/putere al acestui mixer este inclinat mai mult spre putere.

-Mixerul poate fi asezat in pozitie verticala, spatele formand un plan care permite posibilitatea acestuia de a sta.

-Motorul mixerului este construit pe carcasa, adica elementele si piesele motorului (bobina, rotorul, rotitele dintate pentru transferul energiei) vor fii montate direct pe carcasa. Motivul de ce este montat astfel motorul este deoarece spatiul alocat motorului este foarte mic, deoarece in felul acesta se elimina multe alte piese grele din motor precum sasiul motorului.

-Datorita amplasarii si felului in care este amplasat motorul, ar putea cantarii intregul mixer undeva sub un kilogram jumatate.

-Mixerul are cele 2 fete simetrice, ceea ce face mixerul accesibil dreptacilor dar si stangacilor.

-Mixerul are un cablu de alimentare de un metru jumate. Cablul este standard un mecanism retractabil ocupand prea mult loc in carcasa acestui micut mixer.

-Din pacate mixerul nu este echipat cu un picor sau un fel de suport, una din mainiile utilizatorului fiind ocupata in tot timpul manevrarii mixerului.

Capitolul 6

Caiet de sarcini

Tabelele cu materialele folosite

COMPONENTA

CARCASA

MATERIALE

Polipropilena

PROPRIETATI FIZICE

Densitate

0.89-0.91 g/cm3

Interval de fuzionare a cristalelor

160-165 Sc

PROPRIETATI MECANICE

Rezistenta la tractiune

44 N/mm2

Alungire pana la rupere

>

Modul de elasticitate

1300 N/mm2

PROPRIETATI TERMICE

Temp. de prelucrare

C

Temp. de vitrifiere

130-140C

Intervalul de temp. de rezistenta continua

-20C-120C

Dilatatie termica la formare

AVANTAJE

-Se poate steriliza pana la o temperatura de 120C

-Material rigid.

-Nu absoarbe apa

-Rezista la acizi si baze slabe

-Nu are gust si miros

-Stabil la UV

COMPONENTA

BUTON

MATERIALE

Polipropilena

PROPRIETATI FIZICE

Densitate

1.15-1.35g/cm3

Absorbtie de apa

PROPRIETATI MECANICE

Alungire pana la rupere

>

Modul de elasticitate

95 - 130 MPa

PROPRIETATI TERMICE

Temp. de prelucrare

C

Temp. de vitrifiere

-20 - 90C

Intervalul de temp. de rezistenta continua

-20C-120C

Dilatatie termica la formare

AVANTAJE

-Material flexibil si moale

-Rezistent la acizi si baze slabe

-Se poate utiliza in indrustria alimentara

DEZAVANTAJE

-Instabili in alcooli, esteri , cetone, eteri, benzoli , benzina

-Temperatura relativ mica de utilizarePolitica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2344
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved