Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AnimaleArta culturaDivertismentFilmJurnalismMuzicaPescuit
PicturaVersuri

Chirurgie veterinara

Medicatia aparatului digestiv

Chirurgie veterinara+ Font mai mare | - Font mai micFarmacologie

Medicatia aparatului digestiv

I) MODERATORI AI SECRETIILOR SI MOTILITATII GASTRO-INTESTINALE (ACTIVATORI)

substante digestive (=eupeptice) = imbunatatitor al poftei de mancare. Stimuleaza secretiile digestive, impresioneaza papilele gustative de la nivelul limbii (=> hipersecretie gastrica, salivara). Ele se administreaza de obicei cu 15-30 minute inainte de tain.Indicatii

Anorexie, la animalele slabite si in convalescenta, hipoaciditate gastrica, in dispepsii, meteorism cronic.

a) digestive amare = sunt constituite din droguri vegetale care contin substante cu gust amar, ce stimuleaza receptorii de la nivelul papilelor gustative si declanseaza pe cale reflexa hipersecretie. Ele se utilizeaza sub forma de pulbere, infuzii, decocturi, tincturi. Doze: animale mari: 10-25g

animale mijlocii 3-5g

animale mici 0,5 3 g

=> radacina de gentiana sau ghintura : principii amari- gentiogenina, gentiopicrina, gentiamarina.

=> radacina de papadie principiul amar = taraxacina.

=> partile aeriene de la tintaura (sau fierea pamantului= herba centauri)

=> partile aeriene de la trifoiul de balta (trifoiste)

In medicina umana se utilizeaza tinctura amara, in doza de 10-15 picaturi/zi, inainte de masa. In F.R.X este trecuta tinctura de coji de portocala, gentiana, nuca vomica.

b) digestivele aromatice = sunt reprezentate tot de droguri vegetale care contin pe langa principii amare, care actioneaza pe cale reflexa, si uleiuri volatile (principii aromatice) care actioneaza pe cale directa.

=> partile aeriene de la pelin

=> fructele de ienupar (ienibahar)

=> fructele de chimen (chimion), anason

=> partile aeriene de la leustean, marar, etc.

Se utilizeaza ca si digestivele amare (aceleasi doze)

c) digestive saline (saruri)= fie actioneaza pe cale reflexa, fie maresc secretiile prin actiunea osmotica. Ele se mai numesc si purgative ale tesuturilor, adica atrag apa din tesuturi. Se administreaza o singura data, de exemplu NaCl sub forma de solutie hipertonica 10-20%. Se administreaza la animale mari 200-2000 ml; animale mijlocii 50-300 ml; animale mici 25-100 ml, avand rol digestiv si remineralizant.

=> bicarbonatul de Na = pulbere alba, ce se poate utiliza ca digestiv, antiacid gastric, antiacid sistemic, alcalinizant al secretiilor, expectorant si fluidifiant. Doze: cal 75g; bovine 30-100g; rumegatoare mici 5-15 g; porc 2-5 g ; caine 0,5-2g.

=> sulfatul de Na = sarea lui Glauber, tot pulbere alba, partial solubila in apa, si care se foloseste ca purgativ osmotic. Doze : animale mari 30-50g; animale mijlocii 10-15g; porc si animale mici 2-5g.

=> sarea de Karlsbadt = amestec de sulfat Mg 22g, Bicarbonat Na 18g, NaCl 9g, sulfat K 1g. are efect digestiv, expectorant, diuretic, coleretic. Doze ca si la sulfatul de Na.

d) inlocuitori ai secretiilor digestive (digestive fiziologice)

=> HCl = 35%, fiind considerat cel concentrat, 1% cel diluat. Se administreaza in hipo si anaciditate. Doze: bovine 15-30g; rumegatoare mici 2-5g, cal 10-20g, porc1-2g. In lipsa HCl, in aceleasi situatii, se pot folosii alti acizi precum: acidul glutamic, citric, lactic, ascorbic.

=>fermenti digestivi- pepsina, tripsina, amilaza, lipaza

Pepsina= ferment proteolitic, se obtine ca medicament din mucoasa stomacala de la porc, rumegatoare. Este o pulbere galbuie, gust dulceag, care de administreaza la animalele mari 2-5g; animale mijlocii 0,2-1g si animale mici 0,05-0,5g.

Produsul comercial= Cheag.

In general enzimele enumerate se utilizeaza mai ales la animalele mici, sub forma unor preparate de uz uman:

- Triferment (Trienzime, Kreon, Mezime)= sub forma de drajeuri, contine tripsina, lipaza, amilaza. Se administreaza in dispepsii, anorexie, meteorism, 3-6 drajeuri sau capsule/zi la carnivore si suine.

In insuficienta pancreatica, dispepsii, exces alimentar, intoleranta la grasimi se utilizeaza:

- Cotazym forte: contine pancreas uscat si extract de bila de bou.

- Digestal (Festal) : pancreatina, extract de bila de bou, hemicelulaze.

- Panzcebil (Zimogen) : enzime pancreatice, extract bila de bou, lichenaze, hemicelulaze.

medicatia atoniei rumenale se utilizeaza in: atonia prestomacelor, indigestii prin impastare, supraincarcarea rumenului, timpanism cronic.

Medicamentele folosite intensifica contractiile si secretiile.

Preparate:

=> Rumisan (Dygestim azi) extract de veratrum, tinctura de pelin, ienupar, HCl, apa. Se foloseste in indigestii. La bovine 1-2 linguri amestecate in 0,5-1 l apa, la vitei 1 lingura la 300-400 ml apa, la animalele mari 25-50 ml; animele mijlocii 10-15 ml, animele mici 2-5 ml.

=> Ruminol injectabil, hiperperistaltic si hipersecretor.

=> Rumdigestin pe baza de extract din rizomul de veratrum, in atonii , dispepsii.

medicatia timpanismului in general in timpanism se folosesc derivati ai Siliciului sub forma de polisiloxani. Acestia reduc tensiunea superficiala a bulelor mici de gaz, iar acestea conflueaza ridicandu-se deasupra continutului ruminal

Produse:

- Silibovon, Blotrol, Sicaden = 20-50 ml diluati cu 1-5 l apa la rumegatoarele mari, 5-10 ml diluati cu 1 litru apa la rumegatoarele mici.

- Timpany substanta activa este dimeticon. Circa 100 ml in 1-2 litri apa.

- Tympasol administrat 25 ml la 3-5 l apa la rumegatoarele mari si pentru circa 4 oi.

medicatia acidozei rumenale

pH-ul rumenal este 6,2-7. In acidoza scade sub 5 => favorizeaza dezvoltarea lactobacililor care produc acid lactic si pH-ul scade si mai mult. In astfel de situatii sufera motilitatea, microfauna, microflora, sinteza vitaminelor din grupul B. Cauza o constituie excesul de hidrati de carbon in ratie.

Tratament: masuri dietetice, ruminotomie, administrarea de suc rumenal de la un animal sanatos, administrarea de antibiotice care inhiba bacteriile acidofile, antihistaminice, vitamine din grupul B. Per os se administreaza preparate antiacide.

medicatia alcalozei rumenale

Se datoreaza formarii de amoniac, care este cauzata de excesul de proteine, uree, carbonat de amoniu in ratie, furaje myrdare sau prost insilozate.

Tratament : initial se administreaza un purgativ salin, apoi acid acetic sau HCl. Dupa 6 ore se administreaza suc rumenal de la un animal sanatos.

medicatia pentru normalizarea microflorei si microfaunei rumenale.

Un remediu eficace este sucul rumenal de la un animal sanatos. Se mai pot adauga drojdie de bere si mucilag din seminte de in. se pot folosi propionati de Na si Ca care neutralizeaza aciditatea prestomacelor.

Preparate:

=> Pansenstimulans se amesteca cu apa, se administreaza 1-2 x/zi in atonii rumenale, supraincarcari, impastari.

=> Ruminatorio H calciu carbonic (creta furajera), propionat de Ca, carbacol. Se administreaza in indigestii, atonii, timpanism, pentru stimularea rumegarii.

substante purgative

Clasificare: dupa mecanismul de actiune:

1. purgative care maresc cantitatea de apa din fecale cu actiune asupra chemoreceptorilor

- cu actiune asupra baroreceptorilor

2. purgative care declanseaza reflexul de evacuare

3. laxative uleioase

4. purgative speciale ( parasimpaticomimetice)

Dupa o clasificare mai veche: dupa efect: - laxative

- purgative drastice.

1. purgative care maresc cantitatea de apa din fecale, cu actiune asupra chemoreceptorilor.

Acestea actioneaza prin iritarea mucoasei intestinale si declanseaza secretie intensificata cu eliminare de apa si electroliti.

Acestea pot fi cu actiune asupra: - intestinului subtire

- intestinului gros

Intestinul subtire

=> ulei de ricin lichid uleios, culoare galbena, gust gretos. Se obtine prin presarea semintelor de ricin, contine trigliceride ale acidului ricin-oleic, care hidrolizeaza sub actiunea lipazei pancreatice. Prin hidrolizare elibereaza histamina si astfel stimuleaza activitatea intestinului subtire. La caine efectul este mai slab datorita actiunii reduse a lipazei pancreatice. Este un purgativ bland, lipsit de toxicitate, efectul apare la om si animale mici dupa 2-6 ore, iar la animelele mari dupa 12-18 ore. Eliminarea continutului se produce fara eforturi sau dureri.

Doze: vitei si manji: 20-60ml ; cal 250-400 ml; caine 5-25 ml; pisica 3-10 ml.

Se corecteaza gustul gretos prin amestec 1:2 cu apa sarata.

Preparat: Laxatone laxativ si lubrifiant si se administreaza de la 1 jumatate lingurita pana la 1 lingurita, mai ales la pisica si caine, pentru eliminarea ghemelor de par.

Intestinul gros

=> derivati antrachinonici- se absorb in intestinul subtire, se elimina circa 3% prin mucoasa intestinului gros. Sufera un ciclu entero-hepato-enteric. La nivelul intestinului gros, sub actiunea florei se transforma, devenind iritanti. Efectul purgativ este drastic, apare dupa 8-12 ore. Defecarea este insotita de colici si tenesme, iar fecalele sunt lichide.

s-a folosit aloe sucul plantei aloe vera sau felox; la cal istizim (dar e cancerigen).

Azi se folosesc droguri vegetale ce contin antrachinone: scoarta de crusin, rizomul de revent, frunzele de sena. Intra in componenta unor preparate comerciale precum: Ceai laxativ, Cortelax, Laxatin.

=> fenolftaleina pulbere alba, insolubila in apa, sub actiunea sucurilor intestinale se dizolva lent, avand efect iritant, mai ales la nivelul intestinului gros. Are efect purgativ, mai ales la om, carnivore, porc. Parcurge un circuit entero-hepato-enteric.

Preparate comerciale; Ciocolax, Cortelax< Laxatin

Purgative care maresc cantitatea de apa din fecale, cu actiune asupra baroreceptorilor.

Sunt purgative - osmotice

- Coloizii vegetali

Purgative osmotice

Nu se absorb la nivelul intestinului. Stagneaza in tubul digestiv, atrag apa din tesuturi. Continutul intestinului se fluidifica, ansele intestinale se destind, determina excitatie asupra baroreceptorilor din mucoasa si submucoasa, pe cale reflexa se declanseaza reflexul de evacuare.

Ca purgative osmotice se recomanda: solutii hipertone, intrucat izotonizarea se produce tarziu, iar efectul apare tardiv (10-12 ore), este foarte puternic. Efectul este insotit adesea de deshidratarea animalului. In cazul solutiilor izotone efectul apare la circa 2-3 ore. In cazul rumegatoarelor efectul apare la 12-18 ore.

=> sulfatul de Na- in general, este folosit in doze mici sub forma de brevaj, sulfatul de Na are rol digestiv, folosit in doze mari efectul devine purgativ. Doze mici -zeci grame/animal; doze mari sute grame/animal. Ca purgativ 0,5-1 g/kg, cu mentiunea ca nu este recomandat la porci si pasari (sunt sensibili la sodiu)

=> sulfatul de Mg sarea amara- tot pulbere alba, e foloseste la fel ca sulfatul de Na. La om 15-30g.

In general, purgativele osmotice sunt bine suportate, putandu-se administra si femelelor gestante si in lactatie. Sunt recomandate si in caz de intoxicatie , efect rapid. Daca se folosesc saruri anhidre (deshidratate), doza se reduce la jumatate (fecalele sunt lichide).

Coloizi vegetali

Aici intra semintele de in, taratele de grau, produse ce se obtin din unele alge marine. Acestea se imbiba cu apa, nu se absorb si nu se digera.

Preparat: Galcorin din carageen (alga marina), sub forma de granule , 2-6 linguri /zi, efectul aparand dupa 12-24 ore.

2. purgative care declanseaza reflexul de evacuare

Glicerina = se prezinta sub forma de lichid siropos, gust dulceag, higroscopica, irita mucoasele, se recomanda ca purgativ per rectum la animale mari 50-100g diluata cu 1 litru apa; la animele mici supozitoare cu glicerina.

3. laxative uleioase

Uleiul de parafina = bun lubrefiant, nu se absoarbe, se poate administra si in constipatia spastica, doza fiind 0,5-1 ml/kg. Cel mai folosit ulei ca purgativ.

Alte uleiuri vegetale: ulei de masline, din floarea-soarelui, migdale.

4. purgative speciale = vezi parasimpaticomimetice : pilocarpina, vasoperif, evelina, arecolina.

medicatia antidiareica

=> substante mucilaginoase inlocuiesc mucusul protector si diminua absorbtia enterotoxinelor. Exemplu: mucilag de guma arabica, carboximetilcelulaza, substante mucilaginoase din droguri vegetale.

=> substante adsorbante: carbunele medicinal, care mai poseda si actiune detoxifianta, antiseptica, antiputrida.

=> substante astringente subnitrat de bismut, care se combina cu hidrogenul sulfurat din intestin si diminua motilitatea. Are si efect antimicrobian. Exemple: apa de var, solutie de hidroxid de Ca, concentratie 1,5. Efectul astringent al acesteia este datorat clorurii de Ca, care se formeaza in prezenta HCl.

Clorura de Ca, taninul si derivatii sai, drogurile astringente ( scoarta de stejar, frunzele de menta, fructele de afin)

=> substante antibacteriene sulfamide, antibiotice , chimioterapice.

Preparate comerciale cu actiune antidiareica:

Dizenter, Enterotract, Piglet protect, Sinenter ,Enteroguard, Enidiarom, Antidiareic, Diacin , Diarex, Azovit , Amfuridon.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1937
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved