Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

AnimaleArta culturaDivertismentFilmJurnalismMuzicaPescuit
PicturaVersuri

Chirurgie veterinara

OPERATIA IN OTHEMATOM

Chirurgie veterinara

+ Font mai mare | - Font mai mic
DOCUMENTE SIMILARE

Trimite pe Messenger
OPERATIA IN ANCHILOBLEFARON
OPERATIA IN PROLAPSUL RECTAL
OPERATIA IN TICUL SUPTULUI LA BOVINE
OPERATII IN DISLOCARE A ABOMASULUI
OPERATIA IN HERNIA INGHINALA
ACCIDENTE SI COMPLICATII IN CASTRARE LA MASCULI
ABOMASOTOMIA LA OVINE
TREPANATIA CAVITATILOR NAZALE
RUMENOTOMIA LA BOVINE
OPERATIA IN ENCANTISOPERATIA IN OTHEMATOM

Hematomul auricular are origine traumatica si se formeaza pe traiectul arterelor sau venelor auriculare, formand o colectie bine delimitata cu crestere progresiva daca se mentine cauza: pruritul, durerea din otitele externe, mai ales cele parazitare, care determina animalul sa scuture capul, traumatisme directe, fragilitate vasculara etc. Se intalneste mai frecvent la carnivore, dar si la alte specii. Sangele se acumuleaza intre piele si cartilajul auricular.

Tratamentul este chirurgical si consta in evacuarea continutului printr-o deschidere larga, urmata de ligaturi vasculare si sutura sau asteptand organizarea hematomului, cicatrizarea vaselor si evacuarea continutului dupa 7-8 zile de la aparitie. In acest interval, se inlatura cauza: otita externa, intoxicatia, corpi straini etc.

Anestezie: generala sau infiltratie loco regionala.

Contentie: decubit lateral pe partea opusa.

Tehnica operatorie: In functie de circumstante, se poate opta pentru una din urmatoarele variante de tratament chirurgical:

1. In hematoamele mici, se decupeaza o rondela circulara de 3-4 mm in diametru sau se deschide cu un cauter in punctul cel mai decliv pentru asigurarea drenajului. Urechea se imobilizeaza sub un pansament absorbant, care se schimba zilnic pana la vindecare, manifestata prin refacerea tesutului conjunctiv si mentinerea pansamentului uscat.

De obicei othematomul se deschide pe partea interna a pavilionului, decupand si din cartilajul conchiei portiunea corespunzatoare.

2. Hematoamele mari, stabilizate, necesita incizia larga, dreapta sau in 'S' pe partea interna, evacuarea continutului si sutura tuturor straturilor in puncte separate, asezate ca tabla de sah pentru mentinerea suprafetelor in contact.Incizia transversala este riscanta, deoarece poate sa modifice definitiv pozitia urechii dupa cicatrizare. Se protejeaza conductul auditiv pentru a nu se scurge sange sau serozitati la acest nivel. Marginea plagii ramane nesuturata, iar firele aplicate pentru impiedicarea refacerii colectiei in spatiul neoformat se vor scoate dupa 10-12 zile. Metoda este recomandata la rasele care in mod obisnuit tin urechile in pozitie cazuta (Cocker, Caniche, Brac etc.).

3. Incizia longitudinala dreapta sau in 'S' care intereseaza pielea si tesutul conjunctiv, evacuarea cheagului si sutura in puncte separate in 'U', penetrante pe toata suprafata de proiectie a hematomului pentru a preveni recidiva.

Metoda este recomandata mai ales la animalele cu urechi mobile, purtate vertical.

Postoperator, pansamentul usor compresiv schimbat zilnic este un factor pozitiv in evolutia plagii. Este recomandabil ca urechea sa fie mentinuta sub pansament intr-o pozitie cat mai apropiata de cea obisnuita. In mod normal, tratamentul local este suficient pentru vindecare, dar se poate lua in consideratie tranchilizarea sau reducerea permeabilitatii vasculare, stimularea coagularii sangelui etc.

Fara tratament chirurgical sau interventia incompleta (extragerea continutului cu seringa, incizie prea mica), hematomul auricular duce la deformari ireversibile ale pavilionului cu consecinte estetice si functionale deosebit de grave.Politica de confidentialitate

DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 3249
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2020 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site