Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AnimaleArta culturaDivertismentFilmJurnalismMuzicaPescuit
PicturaVersuri

Chirurgie veterinara

Capriorul -Capreolus capreolus

Animale

+ Font mai mare | - Font mai micDOCUMENTE SIMILARE

Trimite pe Messenger
Complexul juxtaglomerural
PLANTELE SI ANIMALELE DIN DESERT CU POZE
Leul african - Panthera leo krugeri
SISTEME SI TEHNICI DE PRODUCTIE APLICATE CRESTERE ANIMALE
CURIOZITATI DIN LUMEA INSECTELOR
TEHNOLOGIA CRESTERII VIERMILOR DE MATASE (SERICULTURA)
CERBUL
CURIOZITATI DIN LUMEA ANIMALELOR
BRONSITA PREPELITEI
HEPATITA CU CORPI INCLUZIONALI

TERMENI importanti pentru acest documentCapriorul -Capreolus capreolus

Biotopul. Prefera padurile si crangurile de la munte pana la campie, dar si

vastul spatiu agricol din campie. Mai este intalnit in padurile, gradinile si incintele cultivate din Delta Dunarii. Conditiile naturale cele mai favorabile acestei specii sunt trupurile mici de padure (100-500 ha) situate in mijlocul zonelor agricole. In trupurile de padure de mare intindere din zona deluroasa sau de campie, fara poieni sauenclave, capriorul se gaseste mai mult la margine, in apropierea culturilor agricole. Este un animal fidel fata de locul sau de trai, avand o mica raza de miscare.

Densitatea admisa oficial, socotita la 1.000 ha padure, depinde de categoria de bonitate a terenului, de pilda, in categoria I-a, 90-110 capriori, iar in categoria a IV-a, 5-49 capriori.

Hrana capriorului este exclusiv vegetala, fiind insa pretentios in alegerea ei. In timpul

iernii este constituita din ierburi, frunze, lujeri, muguri, mai rar coaja unor arbori si arbusti tineri. Ea este completata cu fructe de lemn cainesc, maces, paducel, artar, ghinda, jir si altele. In campul agricol cultivat apeleaza la gramineele verzi insamantate toamna. Vara prefera culturile agricole cerealiere, fara a produce prejudicii. Pentru a lega capriorul de teren, sarea este indispensabila in teritoriul fondului de vanatoare.

Vanarea. Ca metode de vanare se utilizeaza panda si dibuitul si admisa folosirea chematorilor mecanice cu ajutorul carora se poate ademeni tapul. Este indicata folosirea armei cu glont, calibru 5,6x43 in sus, dar admisa si vanarea cu proiectil unic tras din armele lise. Recolta aprobata in sezonul de vanatoare 2004-2005 a fost de 7.081 de exemplare, din care 1.645 la nivelul R.N.P. si 5.436 la nivelul asociatiilor de vanatori. Trofeul il constituie coarnele cu craniu sau cu parte din acesta. Selectia masculilor se face dupa aspectul exterior al corpului si al trofeului. Considerentele si procentele privind selectia sunt aceleasi ca si in cazul cerbului comun si lopatar. Impuscarea este permisa numai cu glont.Pagubele cauzate de caprior, in culturile forestiere sunt neinsemnate. Numai in conditii

de necesitate, in timpul iernii roade coaja arborilor. In schimb, in plantatii pagubele pot fi mai mari, prin roaderea varfului puietilor, ceea ce afecteaza viitorul arborilor.

Atitudinea omului. Combaterea vanatorii abuzive, a daunatorilor si mentinerea

efectivelor optime. La aceste orientari se mai adauga aplicarea masurilor de selectie si de completare a efectivelor, precum si imbunatatirea hranei.


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1021
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2022 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site