Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AnimaleArta culturaDivertismentFilmJurnalismMuzicaPescuit
PicturaVersuri

Chirurgie veterinara

Celenteratele - animale exclusiv acvatice

Animale+ Font mai mare | - Font mai micCelenterateleCnidarii sunt animale exclusiv acvatice, fixate sau libere, al caror corp saculiform are o simetrie radiara. In interiorul corpului prezinta o singura cavitate gastrica, saciforma, care la formele mai evoluate se complica intr-un sistem gastrovascular. Atat cavitatea gastrica cat si sistemul gastrovascular comunica cu exteriorul printr-un singur orificiu, care indeplineste functia de orificiu bucal si anal.

Peretele corpului este format din doua straturi de celule: unul extern, ectodermul si altul intern, endodermul, intre ele gasindu-se o masa gelatinoasa, mai mult sau mai putin groasa, fara structura celulara (anhista) numita mezoglee. Celulele ectodermului sunt morfologic diferentiate, in corelatie cu functiile pe care le indeplinesc, in celule senzitive, mioepiteliale, nervoase, cnidoblaste. Cele mai caracteristice sunt cnidoblastele (celule urzicatoare), specializate in vederea atacului si apararii. Digestia este intra celulara, ca la protozoare si spongieri, dar apare si digestia extracelulara, in cavitatea gastrica. Cnidarii nu au aparat respirator, circulator si excretor. Formele fixate se numesc polipi iar cele libere, in majoritate cu aspect de umbrela, sunt numite meduze. Cnidarii se inmultesc asexuat (prin inmugurire) si sexuat, existand la multe specii o metageneza. Majoritatea populeaza apele marine si foarte putine traiesc in apele dulci. Polipii sunt de trei tipuri: hidropolipi, scifopolipi si antopolipi, iar meduzele prezinta doua tipuri: craspedota (cu val) si acrapeda (fara val). Hidropolipul are forma de sac cu peretele cavitatii gastrice circular, lipsit de cute radiare. Orificiul buco-anal este si el circular, situat pe un con numit hipostom, inconjurat de un numar mai mic sau mai mare de tentacule simple, tubulare.

Scifopolipul are aspect de cupa (scyphos = cupa). Peretele cavitatii gastrice prezinta 4 cute radiare ale endodermului, numite septe, care impart cavitatea gastrica in patru loje. Orificiul buco-anal, de forma patrata, este plasat in varful unei prelungiri tubulare, numita proboscis. El este inconjurat de un numar de tentacule pline. Antopolipul seamana cu o floare (anthos = floare), avand cele doua extremitati latite ca un disc. Cu discul bazal, polipul se fixeaza de suport, iar cel distal (oral) este inconjurat de opt tentacule tubulare, penatiforme, sau de sase ori multiplu de sase tentacule simple si tubulare. In centrul discului oral se deschide orificiul buco-anal situat la capatul unui tub care se rasfrange in interiorul cavitatii gastrice, formand un faringe, captusit de ectoderm. Cavitatea gastrica este impartita in opt loje, prin opt septe sau in sase loje ori multipplu de sase loje prin septe provenite din cutarea endodermului. Lojelor le corespund la exterior tot atatea tentacule. Meduza craspedota (craspedon = val) este o forma libera, cu corpul moale, gelatinos, cu aspect de umbrela, avand fata inferioara (subumbrelara) concava iar cea superioara (exumbrelara) foarte convexa. Din mijlocul fetei subumbrelare se prelungeste un tub (manubriu) la capatul caruia se deschide orificiul buco-anal iar pe marginea umbrelei se gasesc patru sau multiplu de patru tentacule. Tot pe fata subumbrelara, de pe marginea umbrelei, se observa o resfrangere a ectodermului, de forma unei membrane (velum sau craspedon) care se prelungeste ca o perdea circulra spre manubriu, inchizand un spatiu, cu rol in deplasare. Prin transparenta corpului se vede cavitatea gastrica sub forma unui sistem gastrovascular. Meduza acraspeda (fara val) se aseamana ca infatisare generala cu meduza craspedota dar prezinta unele deosebiri, ca: umbrela de forma discoidala sau cubicasi zgarcioasa, manubriul cu patru muchii, iar orificiul buco-anal este patrat. Nuare velum (acraspeda) iar pe marginea umbrelei prezinta numerosi lobi si tentacule, care variaza ca numar de la gen la gen.

Se cunosc peste 9000 de specii de cnidari. Dupa tipul de ppolip si de meduza, Phylum Cnidaria se imparte in trei clase.

Clasa Hydrozoa

Clasa Hydrozoa cuprinde cnidari cu structura de hidropolip si de meduze craspedote.

Subclasa Hydroidea

Subclasa Hydroidea este reprezentata, in general, prin polipi izolati sau in colonii si prin meduze craspedote. La formele care traiesc in colonii, indivizii se inmultesc prin inmugurire. Viata coloniala creeaza indivizilor conditii care duc la specializarea lor functionala, devenind polimorfi. La astfel de colonii polimorfe se deosebesc indivizi hranitori ai coloniei (gastroizi), indivizi reproducatori (gonofori), aparatori ai coloniei (dactiloizi), etc.

Chlorohydra viridissima (hidra verde)

Subclasa Hydrocoralina

Conine colonii masive, cu cenosarcul (partea cornoasa a coloniei) inconjurat de un schelet calcaros dezvoltat.

Subclasa Siphonophora

Este concretizata prin colonii care duc viata libera, inotand in largul marilor si oceanelor. Indivizii polimorfi sunt extrem de specializati in legatura cu functia pe care o indeplinesc si foarte deosebiti intre ei ca forma. In general, colonia este alcatuita dintr-un stolon (ca suport), in varful caruia se afla un individ lutitor numit pneumatofor iar sub acesta clopotele inotatoare, nectozoizii. Restul indivizilor sunt grupati in cormidii, in alcatuira carora intra: filozoidul, cu rol protector si de plutire, gastrozoidul, cu rol hranitor, gonozoizii, de obicei doi (un mascul si o femela) intr-o cormidie, etc.

Clasa Scyphozoa

Clasa Scyphozoa este reprezentata prin meduze acraspede (fara val) si scifopolipi. In aceasta clasa predomina tipul meduza iar polipul constituie un stadiu trecator in ciclul evolutiv.

Ordinul Stauromedusae

Cuprinde meduze in forma de cupa, fixate pe un peduncul aboral. Pe marginea umbrelei se afla opt brate, terminate fiecare cu cate un buchet de tentacule, prevazute cu cnidoblaste. In centrul fetei superioare, foarte concave, se deschide orificiul bucal, situat la capatul unui manubriu. Stomacul prezinta patru cute iar glandele genitale, in forma de banda, se intind pana in brate.

-Lucernaria quadricornis

Ordinul Cubomedusae

Grup primitiv, cuprinde animale cu umbrela cubica, prelungita cu velarium avand rolul velumului hidromeduzelor. Cnidoblastii sunt veninosi.

-Carybdea

Ordinul Coronata

Au exumbrela cu doua regiuni separate printr-o baza circulara, cea periferica avand lobi.

-Periphylla

Ordinul Semaeostomeae

Ordinul Semaeostomeae au umbrela turtita cu marginea lobata.

-Aurelia aurita (meduza de apa rece)

-Pelagia

-Cyanea

Ordinul Rhizostomeae

Ordinul Rhizostomeae sunt microfage, avand gura primitiva inlocuita printr-un sistem de pori

-Rhizostoma (Pilema) pulmo (meduza de apa calda, inima marii)Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1930
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved