Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AnimaleArta culturaDivertismentFilmJurnalismMuzicaPescuit
PicturaVersuri

Chirurgie veterinara

SISTEMUL COTELOR DE LAPTE

Animale+ Font mai mare | - Font mai micSISTEMUL COTELOR DE LAPTE

Uniunea Europeana actioneaza in domeniul agriculturii printr-o politica agricola comuna realizata prin doi piloni. Pilonul I - denumit "Organizatii comune de piata" se realizeaza prin preturi, stocare, ajutoare financiare (plati directe, restitutii la export etc), cote si protectie vamala. Pilonul II - denumit "Dezvoltare rurala" are un program stabilit prin Agenda 2000, cuprinzand      masuri acompaniatoare si pentru modernizarea si diversificarea exploatatiilor agricole.Sistemul de cote a aparut in anul 1984, ca o necesitate a stabilizarii pietei si rentabilizarii sectorului de lapte si produse lactate. Cota de lapte se refera numai la laptele de vaca si reprezinta cantitatea maxima ce o poate produce o exploatatie (gospodarie) pentru comercialzare prin vanzare. Vanzarea poate fi pentru procesare (prelucrare) si directa (alte persoane fizice sau juridice). Laptele folosit pentru autoconsum (familie) si hrana animalelor nu intra in cota de lapte.

Cantitatea se exprima in Kg lapte (efectuandu-se transformarile necesare cand se vinde in litri sau alte produse - branzeturi, smantana, iaurt, cascaval etc) si in Kg grasime rezultat.

Cota este data individual si la cerere in Kg lapte si grasime. Anul de cota se deruleaza in perioada 01.04 an curent - 31.03.an urmator.

Romania are cota de lapte negociata la 3,057 mil. Tone, calculat pentru 826.216 vaci la o productie de 3700 kg lapte. Din aceasta cota 1,093 mil. Tone (36%) sunt destinate procesarii, iar 1,964 mil. Tone (64%) sunt destinate vanzarilor directe. Pentru Romania cantitatile dintre aceste doua destinatii mai pot fi modificate in functie de anul de referinta 2005 - 2006, ceea ce inseamna ca in acest an trebuie sa livram cat mai mult lapte la procesare, directie in care contabilizarea este reala si sigura.

Romania beneficiaza de o rezerva de cota de 188.400 tone care se va distribuii doar dupa 2009. Cei care vor putea beneficia de ea vor fi tineri crescatori care se indreapta spre acest sector sau cei care isi dezvolta activitatea. Procentul de referinta pentru grasime nu a fost stabilit pentru Romania, acesta urmand sa fie dupa realizarea anului de referinta 2004 -2005, recent incheiat. Romania in cazul aderarii in anul 2007, va intra in anul de cota la 01 -04 2007, care va tine pana la 31.03.2008.

Cota de lapte reprezinta un bun castigat, care se poate mosteni, transmite, inchiria sau vinde. In U.E. pretul mediu de vanzare este de 1 Euro/kg lapte, (Olanda 2,2 Euro, Austria 1,2 Euro, mai scazut in tarile nou intrate - Ungaria 40 Forinti). Este obligatoriu ca dupa distributia cotei de lapte producatorul sa realizeze minim 70%. In situatia nerealizarii (exceptie cazuri de forta majora - boli, cutremure, accidente etc), diferenta pana la 70% este preluata de stat, care poate interveni si sa cumpere cota de lapte spre redistribuire la cei care isi dezvolta activitatea si tinerii crescatori aparuti in acest sector (in functie de politica statului).

Situatia laptelui predat la procesare se depune de cel care realizeaza prelucrarea laptelui pana la data de 15 mai, (termen 45 zile), iar plata penalitatilor pentru depasirea cotei se realizeaza pana la 31 august (termen 5 luni). Situatia laptelui destinat vanzarii directe se realizeaza in principiu pe declaratie pe propria raspundere de catre cel care are cota. Romania nu a stabilit modul de gestionare a cotei vanzarilor directe.

Trebuie spus ca legislatia europeana privind cota de lapte este stabilita prin Regulamentul Consiliului (CE) numarul 1225/1999 si 1788/2003 si Regulamentul Comisiei (CE) numarul 595/2004. Aceasta este in limba engleza, traducerea nefiind autorizata pentru a fi evitata confuzia de termen si sens.

Romania, desi mai are 23 luni pana la aplicare nu a aprobat nici o documentatie specifica gestionarii cotei de lapte si de stabilire a unei organizatii care sa o gestioneze. Aceasta situatie este ingreunata si de faptul ca 90% din exploatatii (gospodarii) au 1 -2 vaci (circa 1 mil. exploatatii) si 10% din exploatatii au peste 3 vaci (circa 100.000 exploatatii), realizanduse o medie de 1,7 vaci pe exploatatie. De retinut faptul ca doar 47% din vaci vor beneficia de cota de lapte, diferenta trebuind orientate spre carne.

Datorita situatiei speciale din tara noastra, Romania beneficiaza de o perioada de tranzitie de 3 ani (pana la 31.12 2009) privind cerintele comunitare a fermelor de vaci de lapte, a calitatii laptelui crud, modernizarea si retehnologizarea unitatilor de procesare a laptelui si organizarea centrelor de colectare.

Concluzionand putem spune ca nu vor putea beneficia de sistemul de prime si subventii decat beneficiarii de cota, iar aceasta o data castigata asigura crescatorului la incheierea activitatii un castig (sprijin) deosebit ( 20 vaci x 7000 kg/cap x 1 Euro = 140.000 Euro).

Crescatori atentie

Daca nu veti avea cota de lapte in 2007, nu veti putea desfasura o activitate economica in domeniu !

Daca abia atunci va veti hotara sa aveti o ferma de vaci, va trebui sa cumparati cota de lapte impreuna cu cantitatea de grasime, sa inchiriati (se reinnoieste anual - Olanda 0,13 Euro/kg) sau in caz fericit dupa 2009 sa apelati la rezerva de stat!

Cota de lapte reprezinta perspectiva si siguranta pentru crescatorul roman !Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1397
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved