Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AnimaleArta culturaDivertismentFilmJurnalismMuzicaPescuit
PicturaVersuri

Chirurgie veterinara

Semnificatia continutului laptelui in celule somatice

Animale+ Font mai mare | - Font mai micSemnificatia continutului laptelui in celule somatice

Un "lapte curat" este acela care nu contine impuritati telurice (pamant) si organice, nu este incarcat, peste masura, cu microbi, care se gasesc din abundenta in adapost si pe corpul animalelor si este lipsit de resturi de puroi, provenit din ugerul bolnav al vacilor cu mamita (mastita).
Numarul de celule somatice din lapte se foloseste in prezent in toate tarile cu zootehnie avansata, nu numai pentru a masura gradul de poluare al laptelui cu microbi si puroi, ci mai ales pentru a capata informatii rapide despre gradul de sanatate a ugerului vacilor dintr-o ferma, cu scopul de a lua masuri urgente de prevenire si tratare a mastitelor
subclinice (care nu pot fi observate).
De unde provin microbii din lapte?
Incarcatura de microbi din laptele proaspat muls provine nu numai de pe corpul si ugerul vacilor incorect intretinute in adapost sau de pe instrumentele de muls necuratate corespunzator. Microbii din lapte provin si de pe canalele interioare ale ugerului si ale sfarcului inflamat, care ajung aici prin evacuarea lor cu ocazia mulsului. Procesul
inflamator al unui uger bolnav are doua faze: una de inceput, care nu poate fi evidentiata cu ochiul liber si alta, mai tarzie, care poate fi sesizata cand sfertul ugerului devine mai cald, este de culoare mai rosie si dureros. Exista si infectii ale ugerului care nu se manifesta clinic si, in consecinta, mulgatorul nu le poate observa. Laptele obtinut de la astfel de vaci este incarcat cu microbi, iar la o examinare mai atenta se va putea observa ca el contine si cateva flacoane de puroi. Se intelege ca laptele obtinut de la astfel de vaci nu se va mai putea numi un "lapte curat". Daca el va fi amestecat cu laptele recoltat de la alte vaci din ferma, atunci tot laptele muls in aceea zi va putea fi clasificat drept un lapte care nu este "curat" si, in consecinta, el se va exclude din consum.
Cum sa prevenim infectarea intregii cantitati de lapte muls cu microbi de la vacile cu mastita cronica (care nu se pot observa)?
Doua cai sunt posibile:
1) Sa probam laptele muls cu substante speciale pentru a observa modificarile de structura a laptelui produs de catre fiecare din cele patru sferturi ale unei mamele infectate.
2) Sa facem saptamanal culturi de microbi din laptele muls din fiecare sfert al ugerului, tuturor vacilor din ferma.
Ambele metode sunt insa scumpe si greu de infaptuit.
Cea mai usoara operatie care poate sa fie realizata, cu ocazia mulsului, este numararea automata a celulelor somatice existente in lapte. Numarul lor ne spune daca ugerul este sanatos sau este bolnav.
Ce sunt de fapt celulele somatice din lapte?
Ele nu sunt altceva decat celule albe sangvine numite leucocite, ajunse aici din sange cu scopul de-a pazi canalele interioare ale ugerului de infectie. Canalul sfarcului, cisterna laptelui si canalele galactofore din compozitia glandei care se deschid la acest nivel se apara impotriva microbilor in doua feluri:
1) printr-un strat de proteine speciale numite cheratine, care formeaza un film protector peste stratul de celule epiteliale, facand imposibila patrunderea in tesut a microbilor.
2) prin intermediul unor celule numite leucocite, sosite aici din sange care sunt in stare sa recunoasca bacteriile ca fiind straine si sa le fagociteze (le mananca).
La un uger neinfectat numarul de celule albe (leucocite) care se gasesc pe traiectul canalelor galactofore este mic si aproape constant. Cand insa in uger au patruns microbi si infectia s-a instalat, intreg organismul este sesizat si intra in alarma, alertand astfel intregul sistem de aparare. Urmarea va fi extravazarea din sange a unui mare numar de leucocite si ajungerea lor in lumenul canalelor ugerului. Cand laptele este evacuat din uger cu ocazia mulsului, acestea sunt spalate si ajung in lapte. Reiese de aici ca un uger infectat sau care a intrat, de curand, in conflict cu microbii, va trimite in lapte o cantitate de leucocite mult mai mare decat un uger sanatos. Aceasta inseamna ca numarul de
leucocite numite si "celule somatice" care se gasesc la un moment dat in lapte poate da indicatii indirecte, dar destul de precise, despre starea de sanatate a ugerului vacii. Din aceasta cauza, autoritatile sanitare care supravegheaza calitatea laptelui au fixat un anumit prag al numarului admisibil de celule somatice in lapte. Un numar mic de celule somatice per mililitru de lapte recoltat dintr-o ferma inseamna un "lapte curat", iar un numar de celule somatice mai mare decat limita admisibila inseamna un lapte insalubru, neigienic). Asociatiile de crescatori, dar si statul, incurajeaza obtinerea "laptelui curat", prin initierea de concursuri locale si regionale urmate de acordarea de bonificatii substantiale, in functie de incarcatura in celule somatice a laptelui recoltat de la ferma pe timpul unui an. Am convingerea ca si la noi laptele va fi platit, in curand, nu numai dupa continutul lui in grasime si proteine, ci si dupa continutul sau in celule somatice. Sa ne pregatim de pe acum pentru acest moment!

Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1704
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved