Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AnimaleArta culturaDivertismentFilmJurnalismMuzicaPescuit
PicturaVersuri


Antropologie - true/false

Arta cultura



+ Font mai mare | - Font mai mic



ANTROPOLOGIE - TRUE/FALSE

   1.   
Antropologia culturala si antropologia sociala sunt discipline diferite.

ANS:   F

   2.   
Antropologia culturala, sociologia, istoria si psihologia sunt stiinte ale naturii.

ANS:   F

   3.   
Viziunea asupra lumii este o harta a cerului.

ANS:   F

   4.   
Mitul este o poveste.

ANS:   F

   5.   
Familia este intalnita numai in societatile moderne

ANS:   F

   6.   
Religia este intalnita numai la popoarele arhaice

ANS:   F

   7.   
Postul este un fel de regim alimentar.

ANS:   F

   8.   
Spatiul si timpul sunt categorii ale fizicii moderne pe care populatiile arhaice nu le cunosteau.

ANS:   F

   9.   
Categoria de cauza este o categorie a stiintelor moderne pe care arhaicii nu o cunosteau.

ANS:   F

   10.   
Darul (a darui) este un comportament intalnit numai la romani

ANS:   F

   11.   
Antropologie sociala este terminologia preferata in SUA
pentru studierea culturilor

ANS:   F

   12. Antropologie culturala este terminologia preferata in Marea Britanie pentru studierea culturilor

ANS:   F

   13.   
In Franta antropologie si etnologie pot fi utilizati ca sinonime

ANS:   T

   14.   
In Bucuresti exista un institut cu titulatura „Centrul de Cercetari Antropologice”

ANS:   T

   15.   
In Universitatea din Bucuresti exista un centru de excelenta in „Antropologia vizuala”

ANS:   T

   16.   
In Bucuresti si Sibiu exista un Muzeu al Satului

ANS:   T

   17.   
In Bucuresti exista un Institut de Etnografie si Folclor

ANS:   T

   18.   
In Universitatea de Vest din Timisoara exista Facultate de Sociologie si Antropologie Culturala

ANS:   T

   19.   
In Universitatea din Bucuresti exista Master de Antropologie culturala

ANS:   T

   20.   
In Bucuresti exista un Muzeu al Taranului Roman care prezinta si colectii reprezentative pentru cultura taraneasca a celorlalte etnii din Romania

ANS:   T

   21.   Antropologia culturala studiaza numai societati traditionale

ANS:   F

   22.   In descrierea unei culturi antropologul procedeaza la fel ca botanistul in descrierea unei plante

ANS:   F

   23.   Antropologia este o stiinta „de cabinet”

ANS:   F

   24.   Antropologia este o stiinta „de laborator”

ANS:   F

   25.   Antropologia este o stiinta „de teren”

ANS:   T

   26.   
Terenul antropologic nu presupune prezenta antropologului in cadrul culturii studiate

ANS:   F

   27.   Primele mari anchete de teren au fost expeditii colective

ANS:   T

   28.   Antropologul poate sa realizeze singur un teren, cu ajutorul unui personal subaltern (translatori, informatori, ghizi, paznici)

ANS:   T

   29.   
Politicul nu constituie un domeniu de interes pentru antropologul cultural

ANS:   F

   30.   
Economicul constituie un domeniu de interes pentru antropologul cultural

ANS:   T

MULTIPLE CHOICE

   1.   
Obiectul antropologiei culturale si sociale il constituie:
a.   Populatiile exotice
b.   Pestii exotici
c.   Omul ca fiinta culturala, sociala
d.   Omul integrat culturii sale, grupului sau

a.   c+d
b.   a+c
c.   a+b


ANS:   A

   2.   
Definitia culturii considerata canonica in antropologia culturala, conform careia “cultura sau civilizatia, inteleasa in sens larg, etnografic cuprinde acel tot complex care include legea, credinta, cunoasterea, arta, morala, ”a fost data de:

a.   
E. Durkheim
b.   Max Weber
c.   R. Williams
d.   Edward Tylor
e.   
Mircea Eliade


ANS:   D

   3.   
Pentru antropolog, orice om are o cultura, chiar daca nu a reusit sa termine nici un fel de scoala:
a.   Da, daca a urmat cel putin doua din cele patru clase primare
b.   Da, daca a invatat alfabetul
c.   Da, chiar daca nu a urmat nici o scoala, cultura sa este constituita de tot ceea ce a invatat ca membru al comunitatii din care face parte (familie, sistemul de rudenie, biserica, sat etc.)
d.   Nu, pentru antropologul cultural numai cei cu studii superioare au o cultura


ANS:   C

   4.   
Dintre toate speciile, cele care au o cultura sunt:

a.   omul care are studii superioare de 5 ani, master si doctorat finalizat.
b.   omul si unele specii de animale (gorile, furnici, albine)
c.   numai omul traieste mediat cultural raportul sau cu natura
d.   toate speciile, in afara de extraterestri


ANS:   C

   5.   
Procesul de asimilare a culturii de fiecare individ este denumit:
a.   evolutie culturala
b.   enculturatie
c.   aculturatie
d.   absolvire


ANS:   B

   6.   
Procesul prin care doua culturi vin in contact pentru un timp mai indelungat si prin care isi imprumuta una alteia unele elemente culturale(limba, portul, obiceiurile, practici rituale, prctici culturale alimentare, religia, modul de viata, sistem de gandire, viziunea globala despre lume etc.)  este denumit de antropologia culturala:

a.   enculturatie
b.   subculturatie
c.   aculturatie
d.   multiculturatie


ANS:   C

   7.   
Exemple de subculturi.
a.   Grupuri de gang
b.   Gasti de la bloc
c.   Grupuri de cartier
d.   Grupuri de lucru
e.   Grupuri folclorice

a.   a+d+e
b.   a+b+c
c.   b+c
d.   d+e


ANS:   B

   8.   
Limba materna se invata astfel:
a.   pe baza unui manual de gramatica mama preda copilului limba ei materna
b.   prin “impregnare”, imitare, repetare in cadrul interactiunilor sociale pe care copilul le performeaza in multitudinea situatiilor de viata
c.   in primii patru ani de scoala
d.   pe baza unor cursuri pe CD invata cuvintele limbii sale materne repetandu-le de mai multe ori


ANS:   B

   9.   
Identificati din lista urmatoare un autor important pentru analiza mitului:

a.   Francisc Rainer
b.   Alfred Schutz
c.   Claude Levi-Strauss
d.   Creatorul anonim al “Mioritei”


ANS:   C

   10.   
Intre religie si magie exista asemanari si deosebiri. In viziunea lui E. Durkheim distinctia radicala dintre magie si religie este constituita de:

a.   fiinta spirituala care este rugata sa intervina pentru a rezolva o problema
b.   tipul de adresare diferit in religie(rugaciune, rugaminte, adresare directa) fata de magie (incantatie, invocare, adresare prin intermediul unui animal sau pasare etc.)
c.   dupa Durkheim, nu exista nici o deosebire radicala inre religie si magie
d.   diferenta radicala dintre magie si religie o constituie existenta intotdeauna a unei biserici in cazul religiei, in timp ce in cazul magiei nu exista niciodata un grup de credinciosi reuniti intr-o biserica, ci o relatie de tip client-servicii oferite de magician.



ANS:   D

   11.   
Interdictiile sau tabuurile reprezinta in toate culturile:

a.   mod de a stabili distinctii intre regiuni radical distincte ale realitatii, de ex. intre sacru-profan, permis/nepermis, accesibil/interzis.
b.   rituri pozitive
c.   reguli irationale intalnite numai la popoarele  necivilizate
d.   reguli de comportament intalnite numai la popoarele civilizate


ANS:   A

   12.   
Pentru antropologul cultural, calendarul are, in toate culturile, urmatoarea semnificatie:

a.   mersul trenurilor de calatori
b.   expresia sintezei experientei timpului in cultura respectiva
c.   o forma de a evita sarcinile nedorite
d.   lista scrisa a tuturor activitatilor ce trebuie desfasurate in comunitate


ANS:   B

   13.   
Dintre lucrarile lui Emile Durkheim, cea mai importanta pentru teoria antropologica este:

a.   Diviziunea muncii sociale
b.   Regulile metodei sociologice
c.   Formele elementare ale vietii religioase


ANS:   C

   14.   
In ce raporturi se afla antropologia, etnologia si etnografia:

a.   In raporturi de concurenta, isi disputa obiectul de cercetare (cultura si culturile)
b.   In nici un fel de raporturi, fiecare are obiectul sau de studiu, diferit de al celeilalte
c.   In viziunea lui Cl. Levi-Strauss, ele sunt mai degraba momente diferite ale aceluiasi demers, studierea culturilor
d.   Folosirea unui termen sau altul exprima diversitatea traditiilor nationale, a programelor tematice, a optiunilor teoretice si metodologice in studierea culturilor.


ANS:   D

   15.   
Metoda-etalon a antropologiei culturale si sociale este:

a.   Descrierea etnografica
b.   Comparatia
c.   Ancheta prin sonda
d.   Interviul
e.   
Observatia participanta


ANS:   E

   16.   
Printre lucrarile importante pentru practicile de teren ale antropologilor se numara:
a.   M. Mauss, Manuel d’ethnographie,
b.   E. Durkheim, Regulile metodei sociologice,
c.   M. Griaule, Methode de l’ethnographie,
d.   A. Van Gennep, Riturile de trecere
e.   B. Malinowski, Argonautii Pacificului occidental.
a.   b+c
b.   a+b+d
c.   a+c+e


ANS:   C

   17.   
„Fapt social total” este un concept propus de:

a.   C. Levi-Strauss
b.   E. Durkheim
c.   M. Mauss
d.   Ion Ionica


ANS:   C

   18.   
Intre temele „privilegiate” ale antropologiei culturale si sociale se afla:
a.   agricultura in societatile tribale
b.   istoria populatiilor arhaice
c.   religia
d.   mitul
e.   etnobotanica
f.   rudenia

a.   c+d+f
b.   a+c+d
c.   e+f


ANS:   A

   19.   
Cele mai mari traditii nationale in antropologia culturala si sociala au fost:
a.   chineza
b.   americana (SUA)
c.   britanica
d.   franceza
e.   portoricana
f.   germana
g.   sovietica

a.   a+d+e+f
b.   b+c+d+f
c.   a+b+e


ANS:   B

   20.   
Intre clasicii antropologiei culturale si sociale se numara:
a.   B. Malinowski
b.   A.R. Radcliff-Brown
c.   M. Foucault
d.   F. Boas
e.   L. Morgan
f.   E. Tylor
g.   Derrida
h.   E. Leroi-Ladurie

a.   a+b+d+e+f
b.   a+d+g+h
c.   e+f+g


ANS:   A

   21.   
Analizand diversitatea tipurilor de casatorie putem spune ca omul este o fiinta:

a.   poligama
b.   monogama
c.   poliandrica
d.   conjugala


ANS:   D

   22.   
Urmatoarele cuvinte reprezinta termeni de rudenie din sistemul terminologic al rudeniei in societatea romaneasca
a.   cumnat
b.   socru
c.   lele
d.   mama vitrega
e.   mama padurii
f.   tante
g.   vecin

a.   a+d
b.   a+c+d
c.   a+b+d


ANS:   C

   23.   
Darul si a darui exista in multe societati si reprezinta o expresie a:

a.   coruptiei
b.   raporturilor de reciprocitate din societate
c.   schimbului valutar


ANS:   B





Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1009
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved