Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AnimaleArta culturaDivertismentFilmJurnalismMuzicaPescuit
PicturaVersuri


Manipularea presei prin controlul informatiei

Jurnalism+ Font mai mare | - Font mai micManipularea presei prin controlul informatiei

Cea mai eficienta tehnica de manipulare pe scara larga este reprezentata de controlul informatiei. Plecand de la premisa ca "mass-media participa nu numai la geneza, ci si la manipularea opiniei publice", studiile facute asupra presei, ca parte a sistemelor de manipulare active ale opiniei publice, au relevat faptul ca aceasta reprezinta o "arma teribila" sub raportul potentialului de influentare. (Buzarnescu, Stefan, 1995, p. 61).Cercetatori seriosi, oameni cu influenta, lideri de opinie au analizat, au decretat si au impus ceea ce astazi este dogma in randul multor oameni: presa este o mare putere. Filosofii germani de prin deceniul al patrulea al secolului XX au fost primii care au teoretizat puterea media, subliniind influenta socio-politicului si socio-economicului asupra media.

Presa contribuie nestingherit la construirea realitatii fiecaruia dintre noi. Prin continutul mesajelor prezentate (care deja au fost selectate si valorizate), precum si prin insusi faptul ca publicul afla anumite informatii doar prin intermediul ei, presa reuseste extrem de bine sa ne atraga atentia asupra a ceea ce hotaraste ea ca este important.

Presa este asadar o mare putere prin aceasta manipulare/influentare a publicului. Viata politica moderna este aproape de neconceput fara presa, iar in campaniile electorale bataliile se poarta indeosebi in aceasta arena. Lectura ziarului, ascultarea radioului permit oamenilor de a fi informati asupra vietii sociale si politice. Prin lectura presei cititorul stie ce se petrece, are impresia ca patrunde in secretele lumii, "cumparand un ziar, cititorul cumpara in acelasi timp o imagine a lui insusi". (Stan, Sonia-Cristina, 2004, p. 94).

Presa scrisa este astazi privita ca un mijloc puternic, gata sa influenteze profund indivizii. "Facand o comparatie intre un jurnal si un invatator, papa Paul VI spunea la 2 mai 1963 ca diferenta este formidabila in favoarea jurnalului, proportionala cu forta sa de persuasiune si cu numarul de cititori". (Sonia Cristina Stan, p.95, in Cayrol Roland - Les Medias, P.U.F, Paris, 1991, p.425). Presiunea ziarului este deci zilnica. El vorbeste zi de zi multimii despre tot ceea ce se petrece in lume, oferindu-i insa numai ceea ce crede      de cuviinta ca merita, trebuie sau este in interesul publicului sau al ziarului.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1664
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved