Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AnimaleArta culturaDivertismentFilmJurnalismMuzicaPescuit
PicturaVersuri


Noii actori ai scenei politice

Jurnalism

+ Font mai mare | - Font mai micNoii actori ai scenei politice

In contextul descris, determinat de influenta imperativelor mediatice, pe scena politica actuala evolueaza mai multi actori decat acum cateva decenii : politicienii, jurnalistii, publicul, sondajele de opinie, toate fiind subiecte de analiza sociologica. Echilibrul de forte este, de asemenea, modificat, in functie de conjuncturi si momente dar, in general, jurnalistiitind sa aiba o pozitie dominanta in relatie cu politicienii.Politicienii sunt din ce in ce mai mult supusi presiunii evenimentelor si mass-media iar strategiile lor electorale trebuie sa urmeze logica mediatica: imaginea lor este construita in mare masura de catre media, respectiv jurnalisti, de ale caror pareri trebuie sa tina cont, sa-si urmareasca evolutia popularitatii in functie de imaginea lor in media, sa isi revizuiasca continutul si forma comunicarii in functie de imperativele media. Comunicarea politica este, in cea mai mare masura, (inter)mediata de mass-media, de specialistii din relatii publice si comunicare, sefi de campanie etc. care constituie tot atatea filtre in interactiunea politicieni - public.

Jurnalistii nu mai sunt spectatori , ci actori ai jocului politic, ei sunt cei care relateaza, comenteaza, interpreteaza evenimentele si prestatia oamenilor politici, ei sau colaboratorii lor interpreteaza rezultatele sondajelor de opinie. Influenta lor nu este neglijabila pentru politicieni. Unii cercetatori considera ca apropierea prea mare a jurnalistilor, a media in general, de sfera politica duce la scaderea credibilitatii acestora in randul publicului, deoarece "jurnalistii isi asuma mai putin rolul de adevarati purtatori de cuvant ai opiniei publice si, pentru a le vorbi oamenilor politici, se adapostesc in spatele sondajelor" (Rieffel, 2008, p.21).

Publicul, respectiv alegatorii-cetateni, sunt supusi unei multitudini de mesaje si scenarii vehiculate in media, in functie de care este posibil, intr-o oarecare masura, sa-si stabileasca sau modifice optiunile politice. Problematica efectelor media asupra publicului, a constituit o permanenta preocupare a cercetatorilor.Cele mai plauzibile teorii recunosc existenta unor efecte conjugate ale media si ale factorilor sociali asupra atitudinilor si comportamentelor receptorilor. Comunicarea dintre politicieni si public este, de cele mai multe ori, mediata de catre mass-media, dar publicul are si posibilitatea unei comunicari directe, de tip traditional (adunari si mitinguri politice in locuri publice) sau in contextul unor emisiuni in care reprezentanti ai publicului pot interveni direct.Sondajele de opinie, sunt de parere unii cercetatorii, nu pot fi considerate imagini fidele a opiniei publicului. In acelasi timp insa, oamenii politici si mass-media le utilizeaza intens, considerandu-le reprezentative.Oamenii politici sunt pusi in situatia de a-si stabili sau modifica strategiile in functie de rezultatele acestora, ceea ce face ca influenta lor asupra acestor actori de pe scena politica sa fie tot mai insemnata. Utilizarea, de catre jurnalisti, a sondajelor de opinie ca instrumente de legitimare a rolului lor si ca arma simbolica in confruntarea cu politicienii a devenit o practica curenta.

Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1015
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved