Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AnimaleArta culturaDivertismentFilmJurnalismMuzicaPescuit
PicturaVersuri


Metode de manipulare prin mass-media

Jurnalism+ Font mai mare | - Font mai micMetode de manipulare prin mass-mediaDintre toate mijloacele de comunicare in masa, mass-media este principalul support prin care se pun in practica strategiile de influenta si manipulare. Aceasta este vectorul care contribuie la formarea imaginii, dar si la distrugerea ei. Puterea ei este deosebita fiindca are doua atu-uri: se misca liber si se bucura de o mare credibilitate.

Daca Gutenberg a dat posibilitatea intregii lumi sa aiba acces la informatie, prin inventarea in 1434 a tiparului, iar Marconi si radioul sau au permis ca aceasta sa fie receptata intr-o arie si mai larga, cu o viteza uimitoare, televiziunea a dus acest proces la apogeu, telespectatorul fiind martor la scrierea istorie, in direct, prin intermediul camerelor de luat vederi.

In secolul vitezei, cel mai de pret bun este si continua sa ramana informatia. Nu de putine ori s-a afirmat ca informatia inseamna putere, iar exemplele care pot confirma aceata afirmatie sunt extrem de numeroase pe parcursul istoriei.

De prea multe ori informatia a fost folosita cu buna stiinta in scopuri care contravin eticii morale, in goana unor personaje avide dupa faima, putere si control al maselor. Hitler, Stalin, Mao sau Ceausescu sunt exemplele cele mai graitoare. Ei au ramas in istorie prin cruzimea de care au dat dovada, dar si prin abilitatea cu care au reusit sa manipuleze atat de usor milioane de oameni.

Instrumentele care au facut posibile aceste fapte sunt radioul, televiziunea si ziarele. Metodele utilizate sunt dezinformarea, discreditarea si propaganda. Popoare intregi au fost manipulate si innvrajbite unul contra altuia, secolul ce tocmai a trecut facandu-se remarcat prin doua conflagratii mondiale soldate cu milioane de morti, raniti si invalizi. Este nevoie doar de crearea unei anumite ideologii pe care o masa de oameni sa o imbratiseze si de o scanteie care sa genereze conflictul.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1306
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved