Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AnimaleArta culturaDivertismentFilmJurnalismMuzicaPescuit
PicturaVersuri


Pentru televiziunile din Romania nu exista nuante, ci doar extreme

Jurnalism

+ Font mai mare | - Font mai micPentru televiziunile din Romania nu exista nuante, ci doar extreme.

Ilustrator in acest sens este modul in care a fost transpusa in media aderarea la Uniunea Europeana. Cezar Paul-Badescu dezbate in Dilema Veche, luna ianuarie 2007, curentul "euroturmei" si constata ca televiziunile noastre au un comportament asemanator cu cel al oilor in turma: se duce una intr-un loc si apoi dau toate navala dupa ea. De cele mai multe ori, dupa cum spune si vorba din popor, se duc "de rapa" sau in zone mlastinoase si pestilente. Descopera Pro TV deliciile stirilor de la ora cinci, cu babe violate, amante hacuite si betivi injunghiati la carciuma satului - se iau toate dupa ea. Prinde drag aceeasi mare televiziune de manelisti - personajele "cu ghiul, lanturi de aur si unghia degetului mic lasata, sic, sa creasca, invadeaza toate micile ecrane". Toate acestea pentru ca asa se realizeaza audienta, asa se stabileste "ce cere publicul".Badescu mentioneaza cum televiziunile, cu ocazia aderarii, s-au intrecut in titluri care au folosit particula "euro" sau care au facut trimitere la Uniunea Europeana. Au existat materiale la stiri despre "eurobebelusi", "eurolautari", "europorci", iar cand ningea se numea ca "ne-am integrat in zapada".

In ultimele saptamani ale anului 2006, stirile erau pline de materiale care prezentau "realizarile revolutionare ale poporului roman in drumul spre cele mai inalte culmi de construire a societatii europeano-capitaliste multilateral dezvolate", comenteaza acid Badescu.

S-au vehiculat multe povesti de succes, in principal ale romanilor stabiliti si realizati in Europa, care au pornit de jos si acum au devenit respectati de vecini, si, ceea ce a fost mai impresionant pentru telespectatorul roman, care au ajuns sa castige foarte bine: "Telespectatorul, din fotoliul sau, face ochii mari cand vede cat castiga taranca plecata din Maramures sa faca menajul la Paris sau ce masini au niste nuntasi romani care petrec in Spania - si zice romanul in sinea lui: Romanu e dat dracului!. A urmat Revelionul, iar televiziunile au dat glas euforiei aderarii. Artificii, discursuri entuziaste, hora bucurie. Mare sarbatoare mare, de inceput de lume".Cum a inceput lumea pentru televiziuni, inca de a doua zi? Asa cum inainte de 1 ianuarie fusese moda stirilor cu romani realizati peste hotare, dupa noaptea aderarii televiziunile au schimbat la unison "placa" si au inceput sa dea materiale cu sate rupte de lume, neelectrificate, aflate in urma cu cel putin un secol, numindu-le ironic "sate europene". De aici si preferinta pentru extreme si neglijarea nuantelor pe care televiziunile romanesti le opereaza cand vine vorba de stiri si castigarea de puncte de rating.

Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 769
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved