Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AnimaleArta culturaDivertismentFilmJurnalismMuzicaPescuit
PicturaVersuri


Proiect de practica jurnalistica

Jurnalism

+ Font mai mare | - Font mai micUNIVERSITATEA SPIRU HARET

FACULTATEA DE JURNALISM, COMUNICARE SI RELATII PUBLICEFACULTATEA DE FILOSOFIE SI JURNALISM

Sectiunea A

A I: Alcatuirea unui reportaj

1:Cartierul in care locuiesc

Anul acesta,in cartierul in care locuiesc,cel mai cunoscut din Romania,adica Pantelimon sau PTM dupa cum este cunoscut de multi,s-au petrecut numeroase evenimente,de la binecunoscutele scandaluri,la actiunile organizate de primarul Neculai Ontanu,pentru amenajarea de locuri de parcare si de joaca pentru copii.

In afara de incidentele neplacute,locuitorii PTM-ului se declara multumiti de ideile puse in practica de actualul edil al sectorului 2 si mare parte dintre acestia spun ca la urmatoarele alegeri,il vor vota din nou pentru ca acesta "este un primar adevarat".

2:Mijloacele de calatorie de la locuinta la facultate

Zilnic,numai in Bucuresti,zeci de mii de studenti se duc la cursuri.

Fiind intrebati care este mijlocul de transport preferat,majoritatea au declarat ca prefera metroul,intrucat,in ultima vreme,acesta este cel mai rapid mijloc de transport. Conditiile nu mai sunt ca altadata, deoarece aglomeratia de multe ori este sufocanta pentru toti,numai ca siguranta de a ajunge la timp acolo unde doresc ii face sa suporte si neplacerile calatoriei cu transpotul in comun.

Tramvaiul,troleul si autobuzul au ramas pe ultimele locuri in preferintele studentilor,pe cand cei care poseda autovehicule spun ca nu renunta la comfortul oferit de masina,chiar daca aglomeratia din trafic le cauzeaza deseori neplaceri.

A II: Un interviu cu:

1. un medic

2. un librar

3. patronul unui magazin

4. un vanzator din piata

5. o personalitate a culturii romane contemporane.

1: Interviu cu un medic

Interviu cu seful Centrului de Chirurgie Urologica, Dializa si Transplant Renal Fundeni, Prof.Dr. I. Sinescu

- Ce face d-nul profesor Sinescu, un medic celebru, sef de clinica in fiecare zi de lucru?
- Progamul meu zilnic inseamna sculat devreme, pentru ca la ora 6 sa fiu in spital. Dar nici nu cred ca as putea sa ma descurc altfel pentru ca o fac de 26 de ani, mai precis din 3 ianuarie 1980. Atunci am ajuns in Fundeni, incadrat ca asistent stagiar in aceasta clinica. Profesorul Proca m-a avertizat ca este o clinica unde se munceste mult.

- Si munciti, cu adevarat, foarte mult. Dupa ce ajungeti in spital, la ora 6, ce faceti?
- Nu exista clinica mare pe mapamond fara munca multa. Nici nu-mi imaginez ca intr-o clinica mare, care are aproape 200 de paturi, cu 22 numai de terapie intensiva, cu 9 sali de operatie, cu 30 de interventii chirurgicale in fiecare zi, efortul medicilor sa nu fie unul pe masura. - Dumneavoastra acoperiti interventiile chirurgicale?
- Le acoperim noi toti, sfaff-ul clinicii, in proportii diferite, in masura in care fiecare dintre noi are adresabilitate. Vreau sa va spun un lucru, cred singular, ca intr-o clinica de asemenea marime toti medicii au paturi, deci bolnavi, au independenta profesionala, au responsabilitate si trateaza tot, in baza competentei fiecaruia. In pricincipiu, sunt cel putin 9 subspecialitati in urologie, o specialitate extrem de complexa, iar fiecare medic face cat poate de mult, insa aprofundeaza 2-3 aspecte, in asa fel incat, cand le reunim, rezulta un intreg si ca suprafata si ca profesiune, ceea ce ne da, fara falsa modestie, o competitivitate deosebita nu numai in Europa - prin cazuistica deosebita, prin abundenta, prin densitatea ei si prin rezultatele obtinute. N-as vrea sa creada cineva ca exagerez, dar noi ne comparam cu centrele mari, mai ales americane. - Autoritatile vorbesc tot mai mult de remunerarea medicilor in functie de performanta medicala. Cum se cuantifica, in fapt, performanta?
- La nivelul Romaniei este mai greu. Noi, in clinica, avem toate unitatile de masura, ca sa spun asa, pentru a aprecia activitatea medicala. Ea poate sa priveasca aspectele consultatiei medicale, a diagnosticului, de ambulatoriu, de activitatea de spital, ceea ce inseamna, in mod obligatoriu, interventii chirurgicale - nu conteaza ca este vorba de chirurgie deschisa, de cancere care se extind undeva intr-un segment al aparatului urinar, de reconstructie de tip vezica urinara sau alte interventii care presupun un grad inalt de dificultate si complexitate. Vreau sa spun ca toata urologia noastra este standardizata si bazata pe protocoale. Din pacate, ele nu pot fi indeplinite in totalitate din cauza lipsurilor, resimtite, din pacate, in fiecare zi, mai mult de bolnavi decat de noi. Daca este sa dau niste exemple, o persoana oarecare, cu o suferinta in sfera aparatului urinar si care efectiv nu ajunge la investigatii, fie ca este vorba de o colica renala, fie ca este vorba de piatra, nu mai spun de urina tulbure sau, si mai rau, de urinare cu sange, care are intotdeauna o cauza organica, foarte adesea, neoplasmul. Evident, unde nu exista diagnostic, nu exista tratament. Intr-un tarziu, cand acel pacient ajunge intr-un centru specializat, constatam ca avem un cancer extins, chiar imposibil de extirpat chirurgical, iar prognosticul in aceste situatii este modest. - Care este incidenta cancerelor in urologie?
- Incidenta este deosebit de mare in tara. Pot sa va spun ce se intampla in clinica noastra, cea mai mare dealtfel din Romania. Inainte de '89, se operau cca 30 de cancere renale pe an, iar acum depasim confortabil un numar de 250 pe an. - De ce o explozie de cancere? Merge lumea mai des la doctor?
- A crescut incidenta generala. A doua cauza ar fi nonangajarea serviciilor de specialitate din intreaga tara. - In ce masura, noul context legislativ va influenta urologia?
- Nu avem cum sa lucram la parametri optimali intr-un sistem cu foarte multe probleme, fie de finantarea, organizare, adresabilitate, fie de comunicare intre centrele de specialitate. Daca ar vrea cineva sa indrepte lucrurile, prima data ar trebui pusa la punct reteaua de medicina primara. In momentul in care eu, cetatean al acestei tari, care azi ma simt bine, dar maine am o simptomatologie care tine de aparatul urinar, sa am cui sa ma adresez. Ma refer mai ales la jumatatea populatiei tarii care traieste la tara si unde sunt localitati fara medic de circumscriptie medicala. Si atunci eu, din Campia Baraganului de undeva, dintr-o comuna izolata, am o suferinta pe care nu o dezvalui nimanui pentru ca nu am cui. Suferinta aceasta poate ascunde un cancer. Refacerea retelei primare asigura adresabilitatea unui om sanatos la un centru medical primar, care sa asigure investigatii de rutina: sa poata sa faca o glicemie, o creatinina, o ecografie abdominala, sa realizeze care este suferinta acelui pacient si sa stie unde sa-l indrepte, daca acea problema nu poate fi rezolvata. De asemenea, ar trebui reorganizata asistenta medicala din centrele de diagnostic, pentru a reduce costurile mari ale spitalelor. - As vrea sa vorbim despre activitatea de transplant, care este finantata, ca peste tot in lume, de stat.
- In acest moment noi suntem un centru de transplant renal de nivel european, atat prin numarul de transplante cat si prin rezultatele obtinute - peste 97% dintre pacientii transplantati sunt functionali la un an de zile. Sunt rezultate excelente, dar avem si probleme care trebuie discutate. Intai de toate, faptul ca transplantam, in proportie de 85%, receptori cu rinichi prelevati de la donatori in viata, deci de la oameni in viata. Fireste ca un astfel de donator o face cu toata dragostea, dar trebuie sa admitem ca este si un sacrificiu. De aceea, la nivel national se impune o campanie sustinuta pentru cresterea donatorilor aflati in moarte cerebrala.

2: Interviu cu un librar

Interviu cu d-nul Mihai Alexandrescu,patronul librariei "Mihail Sadoveanu" din Bucuresti

-Buna ziua. Va multumesc ca ati acceptat acest interviu.
-Cu placere, si eu va multumesc pentru interesul pe care il aratati pentru libraria noastra.
-Libraria dumneavoastra este deschisa de mai bine de zece ani, ati vazut in aceasta perioada si bune, si rele. Care au fost dificultatile pe care le-ati intampinat?
-Cele mai mari dificultati cred ca au fost cele legate de publicitate, apoi de gasirea unui staff competent.
-In ce au constat aceste dificultati?
-Nu dispuneam de prea multi bani, asa ca a trebuit sa ne limitam la suma pe care o aveam. Am tiparit fluturase si le-am distribuit pe strada. Un prieten de-al meu s-a oferit sa imi faca reclama pe site-ul firmei sale, fara nici o obligatie, timp de doua luni.
-Ati spus ca ati avut si ceva probleme cu staff-ul. Cum trebuie sa fie angajatul perfect, din punctul dumneavoastra de vedere, pentru a putea lucra intr-o librarie?
-Da, am avut asemenea probleme. A trebuit sa facem o separare a angajatilor, in functie de domeniile in care aveau experienta.De exemplu, un angajat a citit foarte multe carti SF, asa ca va lucra la raionul de carti SF. In felul acesta va putea sfatui clientii, le va putea recomanda carti, in functie de preferintele lor, si multe alte avantaje. Problemele au constat in faptul ca nu am gasit angajati care sa fi citit destul de mult pentru a putea lucra la noi.
In concluzie, angajatul perfect trebuie sa aiba o cultura destul de extinsa, sa fie atent cu persoanele care ne viziteaza libraria, si sa fie o persoana cu idei inovatoare. Accept orice sfaturi care ar putea duce la imbunatatirea librariei noastre.
-Mai primesc ceva pregatire din partea dumneavoastra?
-Desigur, primesc review-uri pentru cartile pe care le comandam de la edituri. Sau pot citi chiar cartile, daca au timp.
-Care sunt metodele pe care le folositi pentru a va stimula clientii?
-La sfarsitul lunii, avem intotdeauna un mic concurs. Un client isi va putea alege carti in valoare totala de 150 RON.
-Cum functioneaza acest concurs?
-La intrarare in librarie, fiecare client primeste un mic bon, cu un cod unic. Cei ce sunt de acord cu participarea la concurs, vor fi introdusi in baza noastra de date. In cazul in care vor castiga, sunt anuntati prin e-mail sau telefonic. Pot veni apoi sa isi aleaga cartile, in termen de 10 zile de la data cand au fost anuntati.
-In ce categorie de varsta se incadreaza clientii dumneavoastra?
-Avem clienti cu varste cuprinse intre 14-60 de ani. Am incercat sa facem oferta noastra de carti cat mai cuprinzatoare, nu ne-am fixat ca target o singura categorie de varsta, vrem sa eliminam aceste diferente.
-Ne puteti spune mai multe despre libraria dumneavoastra?
-Sigur ca da. Am incercat sa facem cititorii sa se simta ca acasa in libraria noastra. Folosim un sistem audio pentru a reda muzica ambientala; genul acesta de muzica relaxeaza, cred eu, pe oricine. Culorile folosite pentru decorarea interiorului sunt ca si cele din natura, iar o camera am transformat-o intr-un adevarat colt de natura. Am dat impresia unui trunchi de copac ce strabate acea camera, scaunele folosite au un aspect vegetal, iar pe fundal se aud sunete din natura. E folosita ca separeu, avem clienti care isi cumpara carti si vor sa le citeasca si sa se simta bine,intr-o atmosfera din povestirile lui Sadoveanu. Pot servi si un ceai sau o cafea, taxa pentru a putea citi in acea camera este destul de redusa, din punctul meu de vedere.
-Care este modalitatea de taxare? Clientul plateste la ora de lectura?
-Da, o ora in camera de lectura costa 20 lei,iar in acest pret este inclusa si servirea unui ceai sau a unei cafele calde.
-Care ar fi domeniile care se vand cel mai bine?
-In ultima vreme am observat un interes crescut pentru religie si pentru paranormal. Persoanele tinere, pana in 25 de ani, in general, prefera aceste carti. Dupa acestea, sunt cele de dezvoltare personala, cel mai mic interes aratat este fata de cartile specializate pe domeniile matematica si fizica.
-Mai am o ultima intrebare. Unde va vedeti in viitorul nu prea indepartat?
-Sper sa imi deschid mai multe librarii, sa pot lansa o adevarata retea de librarii, vreau sa simt ca am contribuit cu ceva la dezvoltarea culturii si a societatii.

3:Interviu cu patronul unui magazin

Interviu cu dl. Paul Draja, directorul SC 'Foto Enigma' SRL Arad


Luni,8 decembrie 2008, in Arad, str. Lacului, nr. 6, FOTO STUDIO ENIGMA a deschis al III-lea magazin. Au participat personalitati aradene, reprezentanti ai MASS MEDIA. Cu acest prilej, am luat un interviu patronului firmei.- Iata, cel de-al treilea MAGAZIN FOTO a luat fiinta; dupa cum aradenii si nu numai cunosc, firma FOTO-STUDIO ENIGMA mai are doua magazine, unul in Arad, Bd. Revolutiei 80, si unul in C.A. Vlaicu, Bl. I-3. Ce reprezinta noul magazin in cadrul firmei dvs.?

- ENIGMA 3 s-a nascut dupa o perioada destul de lunga de pregatiri deoarece, pe langa serviciile aduse clientilor nostri la celelalte doua puncte de lucru, am vrut sa venim cu ceva nou, atat in ceea ce priveste serviciile, cat si aspectul magazinului.

- Am vazut, la inaugurare, alaturi de toata mass-media aradeana, ca aveti o carte de vizita deosebita

- Intr-adevar, spatiul este modern si cuprinde magazinul propriu-zis, in care clientii pot cumpara o serie de produse de profil (filme, aparate foto, rame, baterii, casete audio, video etc.), de la preturi modice pana la cele mai scumpe, bineinteles cu un plus de firma. Apoi, tot aici, dispunem de un STUDIO unde clientii pot face fotografii diverse (pentru acte, vize, permise, buletin etc. -, sau chiar artistice: nunti, amintiri diverse, poze de absolventi). De asemenea, avem un laborator tip MINILAB, care executa fotografii si in regim de urgenta.

- Da, este foarte frumos A costat mult?

- A fost pentru noi un efort financiar mare. Am cautat an de an sa reinvestim, pentru a tine pasul cu tot ce este mai modern in domeniu.

- Apropo de modernitate Vorbiti-ne de fotografia digitala.

- Avem un echipament complet (calculator performant, doua imprimante foto, scanner foto), care ne permite sa realizam fotografii digitale, ce se remarca printr-o definitie deosebita si o perfecta selectie a culorilor.

- Pretul?

- Nu este mai mare, la acte de pilda, ca la o fotografie POLAROID. Prin urmare, este un pret acceptabil.

- Acest tip de poza este ultima realizare tehnica pe plan mondial?

- In strainatate, a fost o noutate prin 1997-'98. La noi nu prea a patruns Doar la nivel de tentativa!

- Dvs. sunteti, deci, functionali in fotografia digitala?

- Da, bineinteles. Noi de un an de zile am perfectionat acest sistem de lucru. La deschiderea magazinului, am acumulat deja experienta necesara pentru a lucra efectiv in satisfacerea pretentiilor clientilor.

- Domnule Draja, traiti o satisfactie vis-a-vis de ceea ce ati infaptuit pana acum?

- Orice om normal, care se zbate pentru ceva, isi sacrifica timpul si chiar sanatatea, uneori, pentru acest ceva nu poate sa nu aiba o satisfactie cand ideile se materializeaza in fapte, in rezultatele scontate.

- Domnule Draja, in 1992, cand ati fiintat firma dvs. ati banuit ca veti deveni reprezentativi si competitivi in domeniul acesta, pe plan judetean, luand la pas pulsul modernitatii practicata pe plan european?

- Sincer, am vrut sa fim foarte buni, dar, in acel moment, cand am iesit din cooperatie, cu aparatura existenta la acea data, nu credeam ca peste cativa ani, vom vorbi despre fotografia digitala.

- La cele trei magazine exista un volum mare de munca. Cu cine duceti mersul firmei?

- Dispunem de un colectiv inchegat, bine pregatit profesional, cu solicitudine fata de clienti in permanenta. Nu credem ca, cineva de buna credinta ar putea pleca nemultumit de la noi. Ne bucuram de aportul adus de: Adrian Ostafi, Siska-Szabo Zoltan, Rosenbach Melinda, Svalya Karina, Rodica Avram, Radu Iovin, Gabriela Buha, Monica Drig, Peter Iuliana, Katai Rodica, Tuta Ene.

- Domnule Draja, mai aveti proiecte?

- In perspectiva, am vrea sa modernizam cele doua magazine, din centru si Vlaicu. De asemenea, vrem sa ne facem o pagina pe Internet (www.fotoenigma.ro)

- Ne-a ramas ceva?

- Avand in vedere faptul ca suntem in luna sarbatorilor de iarna, uram tuturor clientilor si colaboratorilor nostri Sarbatori fericite! si 'La multi ani!'.

- Va multumim si noi, 'Viata aradeana', pentru sprijinul acordat pana acum. Speram intr-o colaborare la fel de fructuoasa si pe mai departe.

- Si noi suntem multumiti.

4: Interviu cu un vanzator din piata

Interviu cu d-nul Nicolae Bibanu,vanzator in hala Obor, la pescarie

-Buna ziua domnule Bibanu,ma scuzati ca va deranjez din lucru,am cateva intrebari pentru dvs ,daca se poate.

-Buna ziua,nu este niciun deranj,spuneti va rog!

-Pentru inceput,as dori sa stiu cum incepe ziua dvs de lucru?

-Pai,cam in fiecare dimineata ma trezesc devreme,pe la ora 4 jumatate,ca sa pot ajunge sa fac aprovizionarea cu peste pentru intreaga zi.

-Si de unde va aprovizionati?exista un fel de engros pescaresc din cate stiu,chiar la iesirea din Bucuresti,la intrarea pe autostrada Soarelui.

-Da,este adevarat,chiar de acolo ma aprovizionez zilnic,intrucat noaptea vin tirurile cu pestele proaspat ,iar imediat dimineata l-am si luat spre vanzare.

-Cu ce cantitate va aprovizionati dvs in fiecare zi?

-Cantitatea variaza in functie de sezon,iar vara de exemplu,eu insumi iau spre vanzare aproximativ 200 de kg pe zi,iar de obicei, comerciantii vand in jur de o tona de peste proaspat in doua zile.

-Intr-adevar este o cantitate record,asta inseamna ca romanii consuma peste in cantitati apreciabile!

-Da,insa de cativa ani,noi,vanzatorii de peste suntem pusi in pericol de concurenta cu supermarketurile si hipermarketurile care vand peste la preturi avantajoase,insa nu ne temem de ei deoarece clientii nostril stiu ca pestele oferit de noi este cel mai bun,mai proaspat. In plus,pentru a atrage clientii oferim servicii suplimentare,constand in taierea si curatarea pestelui viu ales de catre clienti in doar cateva minute,iar preturile noastre sunt chiar mai bune comparative cu magazinele mari. De altfel suntem foarte amabili si dispusi sa recomandam cumparatorilor soiul de peste potrivit pentru o anumita masa. Alteori, daca un client cumpara un peste proaspat si apoi isi aminteste ca trebuie sa mai treaca si pe la alte magazine, il lasa la noi sa il pastram la rece pana se intoarce. Asa ne pastram clientii.

-Pe viitor ce planuri aveti?

-Pai,in primul rand,imi doresc sa fiu sanatos si restul se va face de la sine.Sper doar ca efectele crizei financiare sa nu se rasfranga si asupra noastra ,a pescarilor .In orice caz suntem dispusi sa facem si reduceri pentru a face fata crizei, si mai ales pentru a ne pastra clientii. In rest, Doamne ajuta!

5: Interviu cu o personalitate a culturii romane contemporane

Interviu cu d-nul Mircea Platon,scriitor si membru fondator al revistei Biserica

Despre cultura, despre injuraturi si politeturi si despre diverse tornade

- Domnule Mircea Platon,unii va elogiau pentru nervul polemic si bagajul intelectual, altii pareau sa spuna, ca in scrierile lui Ilf: "Are 33 de ani. Si ce-a realizat? A creat vreo teorie? A rostit predici? L-a inviat cumva pe Lazar?". Cum va explicati naveta aceasta intre "tanarul carturar" si "papagalul", "nemernicul complexat"?

Insultele sunt o constanta a vietii literare romanesti. Faptul ca cineva te injura pentru ce-ai scris dovedeste ca respectivul te-a citit si ca nu e capabil sa-ti raspunda altfel. Daca nu poate participa la turnir, te pandeste din boschetii "sferei publice". Debitul si agresivitatea insultelor la adresa mea sunt surprinzatoare avand in vedere ca mai toate cartile mi-au aparut in tiraje mici, la edituri mici, si ca mediatizarea mea e nula. Nu am rubrica la ziar, nu apar la televizor, si asta e primul interviu pe care l-am dat vreodata. Cand, marginal fiind, te injura oameni din "mainstream", inseamna ca, de fapt, acei oameni isi dau seama ca sunt niste impostori, a caror pozitie in ierarhia culturala oficiala nu e legitima. Daca sunt injurat deci de oameni mult mai bine plasati in actualele structuri culturalo-mediatice, e pentru ca, probabil, ceea ce scriu eu ii atinge. Ceea ce ma bucura.

-Cum arata peisajul cultural romanesc vazut din Columbus, Ohio?

Peisajul cultural romanesc vazut din Columbus, Ohio, arata ca nesfarsite pagini de web. Am fost, si am ramas, un avid cititor de reviste literare si de ziare asa ca, daca in tara cumparam reviste literare cu bratul, aici citesc pe internet tot ce se poate citi, in ordine alfabetica, de la Arca la Ziarul de Duminica. Precizez toate acestea pentru a face clar ca am un contact mediat si imperfect, chiar daca sustinut (unii din prietenii mei imi spun ca stiu, de aici, mai multe decat ei, in Romania), cu viata culturala romaneasca. Asadar, ce vad prin hubloul internautic? Vad multe figuri noi, dar vad aceeasi desfasurare a frontului. Viata culturala romaneasca imi apare ca o tornada care sta pe loc. Citesc polemici uriase, pamflete naprasnice, chiuituri sangeroase, care nu schimba nimic. Si asta pentru ca, mi se pare, aceste invalvorari nu au drept scop lamurirea unor situatii sau concepte, ci reclama, promovarea produsului, legitimarea si autolegitimarea cuiva.

De exemplu, tanarul marxist Nul il ataca pe mare filosof Sastisit. Nul il ataca pe Sastisit nu pentru ca ar sti mai mult sau altceva decat Sastisit, ci pentru ca vrea sa-si faca publicitate pe seama lui Sastisit. Sastisit, vulpe batrana, simte acest lucru, asa ca se retrage in propria barba si evita polemica directa si la ora de maxima audienta cu Nul pentru a nu-i face reclama acestuia, pentru a nu-l lansa polemizand cu el. Logica polemicii romanesti e asadar una strict publicitara. Nici Nul, nici Sastisit nu spun ceva decisiv, sau cu miza, contra sau in favoarea marxismului. E un fel de tiribomba, in care cei de sus nu pot decat sa coboare daca ies din staza care ii mentine in varful rotii.

Acest tip de logica publicitara ar putea sugera ca, in Romania, exista o piata culturala, si ca aceasta impune distorsionarea discursului cultural, transformarea lui din maieutica in advertising. Din pacate, nu piata libera impune acest lucru, ci tocmai absenta unei asemenea piete, monopolul pe care il au cateva mari edituri, televiziuni sau lanturi de difuzare asupra cererii si ofertei de idei. Ceea ce s-a intamplat dupa 1989, dar mai ales dupa 1996 cand a inceput sa se "stranga surubul", in Romania, a semanat mai mult a indoctrinare decat a raspuns la o anumita cerere (asa cum a fost, de exemplu, initiativa editurilor Humanitas, Anastasia, Christiana, Agora, de a re/publica scrierile generatiei interbelice). Ce mi s-a parut ciudat a fost ca, desi critica "sistemul capitalist" pentru modul in care excita false nevoi pentru a te determina sa consumi, stanga noastra (neomarxista sau mizerabilista) a aparut tocmai ca o astfel de falsa nevoie. E o stanga de eprubeta, un soi de generatie de homunculusi incubata in laboratoarele de propaganda ideologica ale Poliromului. E o facatura. Nu natiunea e o inventie, ci cariera literara, sau brand-ul, tanarului Nul. Desi racneste impotriva monopolurilor capitaliste, stanga noastra culturala e tocmai produsul unui astfel de monopol mediatico-universitar.

Ceea ce ma intereseaza deci nu e confruntarea dintre cele doua monopoluri, cel al unei asa-zise drepte - care e de fapt o stanga liberal-(a)gnostica - si cel al unei stangi pretins revolutionare, dar care e de fapt o nomenclatura in formare, ci semnele de autenticitate si spontaneitate in ambele tabere. Ma intereseaza ceea ce depaseste previzibila politica de cadre si logica publicitar-institutionala - de genul "ocupati garile", universitatile, fundatiile etc. - a celor doua ordii. Ii citesc deci cu placere, interes si/sau seninatate pe Dan C. Mihailescu, Sorin Lavric, Dan Puric, Daniel Cristea-Enache, Vianu Muresan, Vlad Muresan, Bogdan Cretu, Doina Rusti, Dan Stanca sau Razvan Codrescu, dar si pe un Ciprian Siulea, de exemplu, ale carui memorabile pagini despre blocurile comuniste din Retori, simulacre, imposturi le asez alaturi de cele ale lui Augustin Ioan, un alt preferat al meu.

Imi plac personajele ireductibile, si cred ca ele se gasesc mai degraba la dreapta decat la stanga din pricina ca preocuparea constanta a stangii cu "masele" (majoritare sau minoritare), "relatiile de productie" si "procesele/deconstructiile mecanice" nu favorizeaza ireductibilitatea. Cum lucrul cel mai indepartat de o reteta a mantuirii e crestinismul-ortodox, cred ca e cumva normal ca personajele care-mi capteaza atentia sa se miste in haloul traditionalist. Pentru ca, trebuie spus, conservatorismul nu e intepenire, ci eliberare de sub robia determinismului mecanicist, utilitarian, rasist sau de orice alt fel. Asadar, de vazut vad multe, dar de retinut retin putine din viata culturala romaneasca.

-Avem asadar o cultura minora?

Nu stiu daca avem o cultura minora, dar mi-e teama sa nu avem o cultura impaiata, moarta. Si, la noi, pana si moartea e tot un fel de minorat. Cultura romana, daca a murit, nu a murit apoteotic, ci viclean. Nu poti canoniza o cultura care a murit din lasitate. Si cultura romana sufera de faptul ca nu vrea sa supere pe nimeni. E curios cum, cu o tara plina de intelectuali tafnosi si dificili precum Romania, singurul lucru spontan la acesti intelectuali e machiavelismul. O cultura e afirmarea prezentei unui popor/imperiu etc. in lume. Ori noi nu afirmam, ca sa nu suparam pe cineva. Noi suntem moderati. Fermi in moderatie. Moderati in fermitate. Politicosi. Sau nu, dupa cum e cazul. Dupa cum se cere. S-a tot vorbit de faptul ca eseismul e semnul lautarismului culturii romane. Dupa parerea mea nu eseismul ne transforma in lautari, ci faptul ca suntem gata mereu sa cantam ce ni se cere.

Azi, marxism lacanian sau neoconservatorism, ieri comunism ceausist sau stalinist. Nu eseul e vinovat de lautarismul nostru. Cele trei minute ale unui capriciu de Paganini sau ale unui vals de Chopin si aroma lor de madeleina aurala nu sunt cu nimic mai putin transfiguratoare decat o simfonie de Brahms. Sunt niste "bagatele" cu personalitate. Or, culturii romane, fie si in avatar de tratat, ii lipseste personalitatea (ca o exceptie, printre cateva altele, vezi dictionarul literaturii romane pana la 1900 scos de istoricii literari ieseni in anii '80; minunat tom!). Avem deci o cultura mare, sau mica? Nu stiu. Avem insa, ca sa-l parafrazez pe Primarul (Victor Rebengiuc) din Balanta lui Lucian Pintilie, o cultura "atat cat ne trebuie". Cultura unor oameni complicati, nu complecsi. O cultura firoscoasa, in care rarele afirmari de personalitate au corespuns cu rarele momente de triumf cultural: de la generatia Junimista, la cea interbelica. Statura unei culturi cred ca se masoara dupa numarul intrebarilor pe care si le pune si dupa modul in care isi asuma raspunsurile pe care (crede ca) le gaseste acelor intrebari.

-V-ati trait adolescenta lucrand ca factotum la o editura, Agora, fondata de tatal Dvs. Ce importanta a avut acea perioada in viata Dvs.?

Acea perioada a fost cea mai frumoasa etapa a vietii mele. Si nu e vorba numai de faptul ca s-a petrecut intre 17 si 24 de ani. Nu a fost numai entuziasm adolescentin, a fost si bucuria de a gasi oameni adevarati, de a dezgropa ceea ce comunistii incercasera si mai incercau inca sa ascunda. A fost, ca si in cazul anticariatelor, energia pe care ti-o da epifania trecutului. Asa i-am intalnit pe Pan M. Vizirescu si pe Ovidiu Papadima, pe care i-am si publicat, alaturi de alti interbelici precum Grigore Tausan, Ion Petrovici, Ernest Bernea, Ion Siugariu sau Coriolan Ghetie. Asa am apucat sa-i cunosc pe Romulus Vulcanescu, pe Axente Sever-Popovici, sau pe minunatul pictor si creator de muzeu Horia Bernea. Nu ne-am publicat cartile cu subventii de la stat sau de la "fundatii". Am fost adevarati "mici intreprinzatori". Asa am cunoscut si "bucuriile" monopolului statului sau fostilor securisti in (ne)difuzarea cartii, si holurile kafkiene si birocratii scamosi ai Ministerului Culturii, am invatat ce greu ii e micului intreprinzator in Romania, am invatat despre cum a functionat monopolul marilor edituri dupa 1989, am invatat ce studenti frumosi si dornici de invatatura am avut imediat dupa 1989. Nu a fost numai o experienta intelectuala, ci o experienta de viata care ma fereste acum de excesele elitiste ale "intelectualilor" care nu pot face nici un pas fara acompaniamentul unui cor birocratic, al subventiilor sau al unei liste de semnaturi de-ale fartatilor. Am invatat singuratatea editorului de cursa lunga. Si chiar daca editura Agora a disparut la capatul a aproape zece ani de activitate, continuu sa editez, sa "plasez" si sa descopar manuscrise si carti interesante. Continuu sa practic guerilla culturala. Nu m-am predat inca.A III: O stire despre

1. alegerile anticipate

2. dinamica preturilor la piata

3. Romania si vecinii sai

4. Locurile de munca pentru tineret.

1: Stire despre alegerile anticipate

Alegerile anticipate nu reprezinta o prioritate a electoratului

. releva un sondaj CURS Ideea organizarii alegerilor anticipate este respinsa de majoritatea electoratului roman, releva un sondaj realizat de Centrul de Sociologie Urbana si Regionala-CURS, dat publicitatii ieri intr-o conferinta de presa. Potrivit CURS, 59 la suta din repondenti s-au declarat impotriva organizarii unor astfel de alegeri, in timp ce doar 41 la suta s-au exprimat favorabil. Defalcarea electoratului pe partide a relevat faptul ca votantii UDMR (60 la suta) sint cei care resping categoric un asemenea demers, in timp ce alegatorii PSD (50 la suta) si cei ai Aliantei D.A. (48 la suta) se pronunta pentru organizarea de alegeri parlamentare inainte de 2008. Pe de alta parte, un procent consistent (65 la suta) din cei care nu au optiuni in favoarea unui anumit partid resping de asemenea ideea alegerilor anticipate. Prezent la conferinta de presa, presedintele Asociatiei Pro Democratia, Cristian Parvulescu, a atras atentia asupra faptului ca declansarea alegerilor anticipate nu reprezinta o garantie pentru Alianta in vederea formarii unei majoritati parlamentare consistente. 'Ar putea fi posibil chiar ca Alianta sa piarda alegerile avind in vedere faptul ca exista aceasta tendinta din partea electoratului, care ar putea duce la demobilizare. Faptul ca un mare procent din electori nu doresc alegeri anticipate ar putea conduce la un vot de sanctiune', a spus Cristian Parvulescu. Analistul politic a subliniat ca daca aceste alegeri vor fi percepute ca rezultat al unei manipulari, electoratul Aliantei PNL-PD ar putea lipsi de la vot. Sondajul CURS a fost realizat in perioada 21-26 martie, pe un esantion de 1.100 de subiecti, cu virste de peste 18 ani.

2. Dinamica preturilor la piata

Pretul la alimente nu a crescut conform estimarilor cu 30%- 40%

Cresterea preturilor la produsele alimentare in luna februarie s-a plasat sub asteptarile pietei si reprezinta o evolutie incurajatoare, mai ales in contextul declaratiilor repetate care anuntau scumpiri cu 30-40%, a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.

Cresterea preturilor la produsele alimentare in luna februarie s-a plasat sub asteptarile pietei si reprezinta o evolutie incurajatoare, mai ales in contextul declaratiilor repetate care anuntau scumpiri cu 30-40%, a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.

Seful bancii centrale a afirmat, intr-un interviu acordat, miercuri, agentiei MEDIAFAX, ca temperarea cresterii preturilor in luna februarie a fost ajutata si de stabilitatea cursului de schimb, aratand, totodata, ca deprecierile sporadice ale leului trebuie vazute in corelatie cu intarirea euro pe pietele internationale, moneda unica atingand in ultima perioada maxime istorice succesive in raport cu dolarul. Astfel ca romanii nu trebuie sa se teama prea tare de preturile alimentelor de baza precum legume,carne,oua,lapte,dupa cum afirma Isarescu.

In opinia guvernatorului BNR, pietele din Romania sunt inca in proces de maturizare, dar ca sectorul imobiliar se va confrunta, inevitabil, cu un test de consolidare.

3. Romania si vecinii sai

Dezbateri despre Uniunea Europeana

Universitatea Al. I. Cuza si Centrul Cultural Francez gazduiesc, pe 27 si 28 noiembrie 2008, dezbateri si ateliere de lucru privind procesul decizional si felul in care functioneaza mecanismele institutionale ale Uniunii Europene (UE). La discutii participa reprezentanti ai UE din Belgia, Franta si Romania, respectiv invitati din Republica Moldova.

Temele abordate de participantii la aceste conferinte sunt axate pe etapele cele mai importante privind constructia europeana, evolutia institutiilor si modul in care se iau deciziile in cadrul institutiilor UE, cum ar fi Consiliul Europei, Curtea de Justitie a Comunitatii Europene, Banca Centrala Europeana. In cea de-a doua zi a manifestarii vor avea loc discutii pe tema 'Europa cetatenilor', respectiv politici ale UE fata de vecinii sai si in special relatia Romaniei cu Republica Moldova. Lucrarile se vor incheia cu discutii referitoare la importanta legaturii si transmiterii informatiilor prin intermediul mass-media, care sa informeze clar si rapid cetateanul privind rolul UE catre toti cetatenii statelor membre intr-o maniera uniforma si precisa.

4. Locurile de munca pentru tineret.

Targ de locuri de munca pentru tineret

Bucuresti,29 noiembrie 2008,

Pe parcursul desfasurarii Tirgului persoanele aflate in cautarea unui loc de munca au avut posibilitatea sa se informeze despre locurile de munca libere prezentate la targ si sa negocieze direct angajarea in campul muncii cu agenti economici, care si-au prezentat ofertele in cadrul acestei manifestatii.

55 de agenti economici din municipiul Bucuresti au pus la dispozitia participantilor la Targ peste 2000 locuri de munca libere. Au manifestat initiativa si spirit de colaborare privind organizarea si participarea la targul locurilor de munca un sir de agenti economici, printre care se pot enumera: SA "Pro Credit", SA "Floare-Carpet", SA "Midgard Terra", ICS "Fourchette", II "Creator - IU. Bors", SA "Artima", SA "Forjacom", Grupa Companiei "Allas", Banca de Economii s.a,Flanco,Mobexpert,Carrefour,Bricostore,Burger King,KFC,MC Donald's,Grawe Roma Locurile de munca libere prezentate la targ au fost atat pentru muncitori, cat si pentru persoanele cu studii superioare. Agentii economici au prezentat locuri de munca libere pentru ingineri diferite profiluri, medici, profesori diferite disciplini, educatori, manageri, consultanti, asistenti sociali, magazioneri, tehnicieni, administratori, economisti, contabili, conducatori auto, agenti comerciali, cusatorese, vanzatori, muncitori in constructie etc.

La Targul locurilor de munca au fost selectate de catre agentii economici pentru o viitoare angajare peste 1800 de persoane tinere. Cele mai multe persoane au fost selectate de urmatoarele intreprinderi: Firma "Magic VS", SA "Autoprezent, SRL "Agat-D", Directia asistenta Sociala si SRL "Intermag". Angajarea in campul muncii a tinerilor selectati la targ continua, iar rezultatele finale vor fi dupa data de 15 mai 2009.

Toti participantii la Targul locurilor de munca au avut posibilitatea sa se informeze cu locurile de munca libere disponibile la moment in municipiul Chisinau, cat si din tot teritoriul republicii. Informatia a fost vizualizata din baza de date computerizata.

Pe tot parcursul desfasurarii targului toti solicitantii au beneficiat de consultatii si informatii juridice in domeniul muncii, de diverse pliante informative privind serviciile oferite gratuit pe piata fortei de munca, inclusiv servicii de mediere a muncii, orientare si formare profesionala, intocmirea CV, prezentarea la interviu la angajator,etc.

A IV. Editorialele despre evenimentele considerate importante in luna respectiva.

Ion Cristoiu ar putea sa se retraga din emisiunea 'Sinteza zilei'

Bucuresti/12:39,02.12.2008

Jurnalistul Ion Cristoiu a declarat pentru MEDIAFAX ca ar putea sa se retraga, la sfarsitul lunii decembrie, din postura de invitat permanent al emisiunii 'Sinteza zilei', de la Antena 3, daca Partidul Conservator va avea oameni in noul Guvern.

Posibila retragere a lui Ion Cristoiu din emisiunea 'Sinteza zilei' are la baza faptul ca telespectatorii ar putea considera ca jurnalistul 'face jocurile patronatului', in conditiile in care televiziunea Antena 3 face parte din trustul Intact, detinut de familia Voiculescu.

Dan Voiculescu este presedintele fondator al Partidului Conservator.

'Nu este vorba ca ma tem de presiuni din partea patronatului. Ma tem de faptul ca telespectatorii vor interpreta indiferent ce voi spune. Daca as lauda, admitand ca noul Guvern face ceva bun, telespectatorii vor spune ca fac jocurile patronatului, daca voi critica, vor spune ca joc o comedie () Este vorba ca telespectatorii interpreteaza indiferent ce voi spune si eu m-as simti stanjenit. Este foarte greu sa te simti in largul tau, cand stii ca toata lumea te interpreteaza', a spus Ion Cristoiu.

El a precizat ca va parasi emisiunea moderata de Mihai Gadea numai daca PC va avea oameni in noul Guvern.

'La sfarsitul acestui an, noi trebuie sa ne reinnoim contractul () PC nu are cum sa iasa din alianta cu PSD, poate sa ramana in Parlament, insa este vorba despre asumarea actului de guvernare, prin ministri si secretari de stat', a explicat jurnalistul.

Intentia lui Ion Cristoiu vizeaza doar emisiunea 'Sinteza zilei', nu si celelalte emisiuni ale sale, realizate la televiziuni ale trustului Intact, respectiv 'Zig-Zag cu Ion Cristoiu' (Antena 3) si 'Ora presei' (Antena 2).

Totodata, Ion Cristoiu spune ca va scrie in continuare editoriale la Jurnalul National, care face parte tot din trustul Intact.

'Este vorba doar de emisiunea Sinteza zilei, care este o emisiune de analiza politica. La alte emisiuni sunt jurnalist. Nu se pune in legatura cu alte emisiuni, nici cu Jurnalul (National, n.r.), unde scriu si nu sunt sub privirile telespectatorilor', a precizat Cristoiu.

Ion Cristoiu este jurnalist, scriitor si analist politic. In prezent, el este moderatorul emisiunii 'Zig-Zag cu Ion Cristoiu' si invitat permanent al emisiunii realizate de Mihai Gadea, 'Sinteza zilei', ambele programe fiind difuzate de televiziunea Antena 3, dar si realizator al emisiunii 'Ora presei' la Antena 2. In plus, Ion Cristoiu este editorialist la cotidianul Jurnalul National.

De asemenea, pe 18 septembrie, Cristoiu a fost ales, in sedinta Consiliului Uniunii Scriitorilor, membru al Uniunii Scriitorilor din Romania (USR).

Libraria Carturesti va fi prezentata publicului newyorkez

NEW YORK / 13:35, 04.12.2008

Libraria Carturesti va fi prezentata publicului newyorkez care va vizita Galeria Institutului Cultural Roman (ICR) din metropola americana, unde vor fi aduse cateva sute de carti si CD-uri si va fi amenajata o ceainarie pentru redarea atmosferei de la Carturesti, potrivit reprezentantilor librariei.

In zilele de 3 si 7 decembrie, romanii, dar si americanii din New York vor putea rasfoi sute de carti romanesti expuse in Galeria Romana a ICR, unde va fi servit ceai, intr-un spatiu amenajat precum ceainaria Carturesti.

Nu este vorba de o expozitie cu vanzare, scopul prezentarii librariei romanesti la New York fiind acela de a testa reactiile publicului de acolo inainte de a infiinta o librarie Carturesti, in aceeasi locatie, anul viitor.

Arhitectul Serban Sturdza, care s-a ocupat de amenajarea Librariei Carturesti in cladirea de pe Strada Arthur Verona, din Bucuresti, va face o prezentare a acesteia si a evenimentelor pe care le-a gazduit de-a lungul timpului, miercuri, la ICR New York.

Prima librarie Carturesti a fost deschisa in anul 2000, pe Strada Edgar Quinet din Capitala.

Cartile pe care Libraria Carturesti le va prezenta la New York sunt publicate de edituri romanesti si sunt predominant titluri noi, pentru a-i tine conectati pe romanii de peste Ocean la aparitiile editoriale din tara, dupa cum au explicat reprezentantii librariei.

De asemenea, vizitatorii Galeriei Romane de la New York vor avea de completat chestionare, pe baza carora se vor lua decizii privind felul in care va fi exportat 'satul cu carti' Carturesti in orasul american.

Televizorul, sursa de incredere a romanilor de la oras

BUCURESTI / 13:25, 8.07.2008
Televiziunea este cel mai de incredere mediu de informare pentru consumatorii de media de la oras, urmata de radio, internet si presa scrisa, potrivit datelor furnizate de raportul 'Evaluarea nivelului de competenta in mass media', prezentat, marti, de Agentia de Monitorizare a Presei-ActiveWatch.

Pe o scara de la 1 la 7, media increderii in mijloacele de comunicare in masa a fost de 4,53 pentru intreg esantionul, televiziunea fiind mediul care beneficiaza de cea mai mare incredere (medie de 4,74), fiind urmata de radio (medie de 4,35), internet (medie de 4,14) si presa scrisa (medie de 3,89).

Internetul reprezinta, pentru tinerii cu varste cuprinse intre 15 si 20 de ani din mediul urban, o sursa importanta de informare, aproape trei sferturi dintre acestia declarand ca navigeaza pe internet aproape zilnic. De asemenea, internetul este plasat de cei mai multi dintre respondentii tineri pe primul loc in ordinea increderii acordate informatiilor provenite pe diverse canale media.Consumatorii de media afirma ca, in ceea ce priveste increderea acordata informatiilor provenite din mass-media, acestea sunt evaluate, in primul rand, dupa modul in care ele interactioneaza cu cunostintele detinute anterior. Pe de alta parte, institutia media care transmite informatia conteaza mai mult in evaluarea increderii acordate unei informatii decat jurnalistul care transmite informatia. La nivelul intregului esantion, cercetare arata ca televiziunea este tipul de media considerat a transmite informatiile cele mai de incredere.

Conform raportului de cercetare, accesul locuitorilor din mediul urban la mass-media este cel mai bine reprezentat de dezvoltarea infrastructurii de acces la canalele de televiziune, 99% dintre locuitorii din orase avand cel putin un televizor in gospodarie, iar 82% au acces la serviciile furnizorilor de televiziune prin cablu. Astfel, televiziunea este, la nivel urban, cel mai consultat mediu de comunicare in masa, 92% dintre respondenti declarand ca se uita cel putin o ora la televizor pe parcursul unei zile de lucru.

Cei mai multi dintre cei care se uita la stirile de televiziune, si anume 70%, urmaresc, pe parcursul aceleiasi zile, emisiunile informative a doua sau mai multe canale de televiziune. Pe de alta parte, la consumul de stiri radio, doar 16% dintre cei intervievati au declarat ca asculta stirile difuzate de mai multe posturi radio in aceeasi zi, in timp ce, pentru presa scrisa, doar 32% dintre respondenti au afirmat ca citesc articolele mai multor publicatii pe parcursul aceleiasi zile.

Din punct de vedere al respondentilor, emisiunile de stiri ar trebui sa prezinte informatii exacte si noi, sa prezinte solutii atunci cand aduc in discutie probleme si sa nu fie controlate politic.

Majoritatea celor intervievati au declarat ca mass-media ar putea sa aiba influenta asupra opiniilor si a comportamentelor indivizilor, altii decat ei insisi, in principal prin continuturile violente prezentate in programe de stiri si filme. Dintre respondenti, doar o mica parte au declarat ca s-au gandit la influenta mass-media asupra propriilor persoane. Astfel, tinerii considera ca mass-media ar avea o influenta asupra opiniilor si comportamentelor lor mai ales atunci cand promoveaza modele de reusita in viata.

Pe de alta parte, respondentii au declarat ca informatiile preluate din mass-media sunt, cel mai adesea, comentate impreuna cu membrii familiei. Discutiile cu prietenii sunt, totodata, importante in ceea ce priveste utilizarea informatiilor din media in interactiunile sociale, acesta fiind unul dintre motivele pentru care consumatorii de media consulta informatiile din presa scrisa.

Raportul mai arata ca 74% dintre romani nu s-au gandit vreodata la influenta mass-media asupra parerilor si comportamentelor lor, in timp ce 26% dintre romani s-au gandit la influenta mass-media asupra lor.

Pe de alta parte, cercetarea arata ca publicul din mediul urban cunoaste, in mare masura, care este institutia cu rol de sanctionare in cazul abaterilor constatate in cazul televiziunilor si al radiourilor, respectiv Consiliul National al Audiovizualului (CNA), dar nu cunosc foarte concret institutia care are rol in reglementarea activitatii editoriale in presa scrisa.

Cercetarea realizata de AMP a avut ca obiectiv general investigarea opiniei populatiei prin intermediul unei anchete realizate pe un esantion reprezentativ pentru populatia cu varsta cuprinsa intre 15 si 65 de ani, din mediul urban din Romania. Esantionul ales pentru realizartea cercetarii este de 1.037 de persoane, din 71 de localitati urbane, dintre care sase reprezinta sectoarele Bucurestiului.

Perioada de desfasurare a interviurilor a fost 10 noiembrie- 5 decembrie.

Sectiunea B:

1: Cele mai dezbatute subiecte economice din ultima saptamana din presa

Subiectele cele mai dezbatute din ultima saptamana din presa scrisa sunt urmatoarele:

-Decizia Curtii in cazul procesului cu Ucraina acorda Romaniei 9700 de kilometri patrati de zona economica exclusiva si platou continental, reprezentand 79,34% din totalul suprafetei in disputa.

- Ministrul de Interne, Liviu Dragnea, a anuntat, luni, ca demisioneaza din functie - la zece zile de la numire - invocand fondurile insuficiente primite de MAI prin proiectul de buget pe 2009.

- O persoana si-a pierdut viata si alte sapte au fost ranite intr-un accident rutier care a avut loc, marti dimineata, pe DN 1, intre Ploiesti si Bucuresti.

- Dupa cresterile accelerate din primele zile din acest an, cursul euro/leu si-a luat un binemeritat ragaz, rastimp in care cotatia a ramas intr-un coridor de variatie bine definit, situat intre nivelurile de 4,2 lei pentru un euro si 4,34.

- 250 de detinuti au beneficiat de intreruperea pedepsei din motive medicale, iar 129 dintre ei s-au facut nevazuti si sunt cautati de ani de zile de politie.

Riscul ascuns al economiei iese la suprafata: 4,4 milioane de romani au rate la banci, iar 1.5 milioane au rata la doua banci.

2: Reportaj despre metroul bucurestean

Anul acesta s-au implinit 30 de ani de la inceperea lucrarilor la metroul din Bucuresti, opera de arta inginereasca de mare utilitate publica si complexitate tehnica, executata de specialisti si firme romanesti in exclusivitate. Majoritatea tunelurilor au fost realizate la adancimi cuprinse intre 8 pana la 30 m. Lungimea actuala a metroului este de aproximativ 75 km. Vagoanele au o lungime de 18,6 m, latimea de 3,1 m, cu o capacitate de 200 de pasageri, dintre care 34 pe scaune. Viteza de deplasare maxima este 75 km/h.
Capacitatea maxima de transport este de 50.000 pasageri/ora, anual de peste 250 milioane pasageri.
Siguranta circulatiei este asigurata de sisteme automate de comanda controlate computerizat.
Metroul din Bucuresti este considerat ca unul dintre cele mai moderne din Europa.

3: Semnalati pericolul pe care il prezinta pentru vecinii din bloc, batranii singuri si bolnavi.

Nu de putine ori am auzit cu totii de problemele batranilor singuri si bolnavi,uitati de lume si de rude. Cel mai grav insa este faptul ca acestia,dupa o viata intreaga de munca si suferinte,in loc sa aiba parte de liniste,caldura familiala si ingrijiri,isi petrec ultima si cea mai grea perioada din viata in cele mai mizere conditii.

Pericolul care ii pandeste pe vecinii acestora este deseori dat la o parte,si in cele mai multe cazuri ne confruntam cu probleme mari.

Acesti batrani nu au mancare,apa proaspata si nici de ingrijiri medicale nu au parte,iar vizitele vecinilor sunt din ce in ce mai rare,ajungandu-se in cele mai grave cazuri ca acestia sa moara singuri in casa,fara lumanare si sa fie gasiti prea tarziu de catre vecinii chinuiti de miros.

Este imposibil ca intr-o tara europeana sa se traiasca asa!

De aceea,autoritatile au luat masuri de protectie si ingrijire a batranilor,asistentii sociali monitorizeaza mereu situatia,pentru a nu scapa de sub control.

Este lipede ca in lipsa ajutorului Statului,problema batranilor nu ar fi putut fi macar reabilitata,daca nu chiar rezolvata.

4: Interviu cu directorul hotelului MARA din Sinaia,D-nul Daniel Grigore

-Buna ziua ,domnule Daniel Grigore si in primul rand,felicitari pentru munca dumneavoastra la realizarea acestui proiect devenit astazi realitate,pe nume "Hotel Mara"! As dori sa imi faceti o prezentare a acestui loc primitor pentru turistii pasionati de munte.

-Buna ziua si va multumesc pentru urari! Intr-adevar,au fost 2 ani de munca pentru realizarea acestui hotel,insa dupa parerea mea,a meritat din plin,pentru ca acum,ca director si proprietar al acestui hotel pot spune ca sunt multumit. Am cautat sa creez tot comfortul necesar turistilor,ba chiar mai mult,sa vin cu oportunitati si mai multe de distractie,relaxare si buna dispozitie. Astfel ca, aflat la aproximativ 4 kilometri distanta de centrul statiunii, Hotel Mara Sinaia este una dintre cele mai bune structuri de cazare din tara. Din centrul statiunii Sinaia, se poate ajunge la Hotelul Mara dupa aproximativ 8 minute de mers cu masina.
Serviciile sunt impecabile, iar camerele spatioase ofera o excelenta panorama montana.

Structura de cazare cuprinde 138 de camere, dintre care 22 single, 18 double twin, 50 double matrimoniale, 20 duble matrimoniale de lux, 19 duplex, 4 apartamente Junior, 4 apartamente Senior si un apartament de lux.
Dotarile camerelor cuprind televizor color, minibar, telefon cu acces international, instalatie de aer conditionat, baie cu cada, uscator de par, dus, conectare la internet. Hotelul mai pune la dispozitia turistilor si sali conferinta: Valea Regilor 200 loc - Panorama 180 loc - Magura 80 loc - Foisor 70 loc - Poiana 40 loc; 3 sali atelier - 45 de locuri fiecare, luminate natural, dotate cu instalatie de aer conditionat; Restaurant clasic - 150 de locuri, Bar de zi - 80 de locuri; Servicii de secretariat - fax, copiator, echipament audio-video, conectare la internet; Piscina acoperita si in aer liber, sauna.

- Acestea fiind spuse,va doresc sa aveti cat mai multa bafta si atractie pentru clienti si bineinteles,multa sanatate. Mi-a facut o deosebita placere sa stau de vorba cu dumneavoastra!In viitor voi fi unul dintre clientii dumneavoastra fideli!

-Cu mult drag va asteptam pe la noi! La revedere!

5: Reportaj despre parcul Cismigiu

Pe locul actualului parc Cismigiu,pe vremea lui Alexandru Ipsilanti se gasea o mare balta, numita balta lui Dura negutatorul. Numele actual l-a capatat de la mai marele peste cismele (cismigiu) care isi avea casa in apropiere. In 1847 sub indrumarea peisagistului vienez Carl F.W.Meyer au inceput lucrarile de amenajare, iar in anul 1854 a avut loc inaugurarea oficiala. Gradina impresioneaza si astazi prin aranjamentele florale, colectia deosebita de material dendrologic, aici gasindu-se unele exemplare declarate arbori ocrotiti. Cismigiul nu este niciodata pustiu, vara fiind cautat pentru racoare, vegetatie si lacul sau intesat cu barci si care iarna devine un patinoar natural.

6: Interiu cu un organ al politiei romane,D-nul politist Niculae Gheorghe

-Buna ziua domnule politist,as avea cateva intrebari pentru dumneavoastra,daca se poate bineinteles!

-Buna ziua ,domnule,desigur spuneti,cu mare placere va raspund!

-As dori sa stiu care sunt problemele cu care se confrunta politia cel mai frecvent in ultima vreme.

-In primul rand,furturile sunt cea mai cunoscuta si grava problema cu care organele de politie se confrunta,mai ales in situatia crizei economice in care ne aflam. Problema hotilor este faptul ca aproape toata lumea nu mai umbla cu bani cash,ci doar cu carduri,asa ca furturile din buzunare nu mai sunt o alternativa buna pentru dansii. Grav este insa ca au trecut la spargrea in masa a apartamentelor pentru a fura lucruri de valoare,spre a le comercializa ulterior.

Problema furtului telefoanelor s-a inrautatit si ea,tot,dupa cum am zis,din cauza lipsurilor datorate crizei financiare.

Cazurile de violenta in familie au crescut si ele ca numar ,tot datorita lipsei banilor,iar tot mai multi copii ajung sa plece pe strazi. Zilnic incercam sa ii ducem pe copii deveniti boschetari la sediile Asistentei Sociale pentru a gasi solutii pentru ei insa,ei ne considera dusmani poate si fug de noi.

Rata criminalitatii este posibil sa creasca,tot din cauza banilor,insa suntem mereu pe pozitii si gata sa actionam la timp.

In cadrul Circulatiei,amenzile aplicate soferilor neglijenti la regulile de circulatie i-au facut pe acestia sa fie mult mai atenti la ceea ce fac pentru ca in conditiile in care omul nu mai are atatia bani,nu mai este dispus sa ii dea pe amenzi,si acest lucru este benefic din acest punct de vedere.

Politia romana spera ca in viitor sa fie cat mai putine cazuri de nerespectare a legilor.

-Asadar ,din cele prezentate mai inainte,domnule Niculae,trebuie sa ne asteptam la ce este mai rau sau cum?

-Nu as dori sa sperii pe nimeni,insa fac apel la toti cetatenii sa fie mai atenti si mai precauti cu bunurile lor,sa isi incuie foarte bine locuintele,sa tina mereu legatura cu vecinii pentru a afla ce s-a petrecut in lipsa lui,si mai ales pentru ca acestia,in cazul in care sesizeaza un caz de furt,sa sune de urgenta la politie,pentru ca numai daca suntem uniti vom scapa de infractori!

Politia face tot posibilul pentru a inlatura raul provocat de acestia ,le aplica pedepse

usturatoare si lungi,insa numai cu ajutorul cetatenilor poate reusi!

-Sa intelegem ca toata lumea care nu respecta legea catusi de putin ,va fi sanctionat usturator?

-Desigur! Nimic nu va mai fi trecut cu vederea.Dorim prin acest lucru tocmai ca cetatenii sa inteleaga ca au obligatia de a respecta legea,iar cei care nu o respecta vor fi aspru pedepsiti!

-Intr-adevar,va multumesc pentru timpul acordat si mult spor la prins infractori!

-Mi-a facut placere sa stau de vorba cu dumneavoastra si va doresc sa aveti parte de cat mai multa vigilenta!
Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1299
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved