Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AnimaleArta culturaDivertismentFilmJurnalismMuzicaPescuit
PicturaVersuri


Factorii artei interpretarii cvartetului de coarde

Muzica+ Font mai mare | - Font mai micFactorii artei interpretarii cvartetului de coarde

Analizand factorii artei interpretarii cvartetului de coarde vom observa, fireste, ca factorii obiectivi       la fel ca si factorii subiectivi, se intrepatrund, se leaga si coexista impreuna, fiecare primind rolul si importanta cuvenita, determinand intr-o anumita masura calitatea interpretarii cvartetului de coarde.1. Factori obiectivi

1.1. Calitatile tehnice - cunoasterea perfecta a instrumentului

Tehnica folosita cu scop artistic-interpretativ are rolul de a exploata intensiv structura emotional ideatica a partiturilor si de a o pune in valoare. Chiar si studiul gamelor, fara a viza o finalitate artistica reprezinta o grava eroare. De la bun inceput ele trebuie tratate ca un material sonor ce se doreste executat cu respect si muzicalitate si nu privite ca o "doctorie amara" ce trebuie neaparat luata.

1.2. Cultura generala, calitatile intelectuale si muzicale al membrilor cvartetului de coarde

Relatia de interdependenta intre calitatea interpretarii, cultura si calitatile intelectuale ale membrilor unui cvartet de coarde, reprezinta coordonatele ce confera ansamblului adevarata valoare, puterea de a re-compune muzica imaginata de compozitori si de a marca cu o aleasa spiritualitate constiintele ascultatorilor.

Enumeram ceilalti factori obiectivi:

Capacitatea de auto-motivare a componentilor in cadrul procesului colectiv de interpretare

Calitatea muncii individuale si de ansamblu, modalitatea de efectuare a repetitiilor

Calitatea instrumentelor

Repertoriu (relatia repertoriu - public)

Relatiile impresariale, mass-media, publicitate, management

Calitatile fizice ale interpretilor

2. Factorii subiectivi

2.1. Personalitatea artistica, talentul, inzestrarea individuala

Personalitatea artistica are si o latura subiectiva unde coabiteaza factori ca: structura psihica, structura afectiv-emotionala, forma fizica si talentul. Sa nu uitam marele adevar ca muzica este ce mai abstracta dintre arte. Apare atunci si mai pregnant reliefata singura modalitate prin care aceasta arta va avea sansa de a fi transmisa auditoriului prin intermediul personalitatii artistice a interpretului, adica prin talentul sau de a transforma ceva abstract, nevazut, intr-o frumoasa si concreta lume sonora.

Aceasta acumulare de aptitudini ale unui interpret, cum ar fi de exemplu dorinta si capacitatea de a produce un sunet de calitate, priceperea de a recunoaste si a reda corect inaltimea unui sunet, de a construi si a reda imagini sonore oranduite dupa o logica si o estetica clara, sunt denumite fara echivoc drept talent.

2.2. Structura afectiv-emotionala

Exprimarea concreta a starilor si trairilor muzicale declansate de actul interpretativ se poate explica numai printr-un concept afectiv-emotional prefigurat anterior de catre interpret. Executia publica aduce cu sine o serie de probleme, impedimente sau reactii adverse ce pot apare in timpul actului interpretativ; despre toate acestea se va vorbi pe larg in subcapitolul ce va avea drept subiect psihicul interpretului, emotia artistica, tracul, experienta muzicala scenica.

2.5. Aptitudinile ideale ale unui interpret, component al cvartetului de coarde

Asadar vom face o recapitulare, structurand schematic aptitudinile ideale ale unui interpret, membru al unui cvartet de coarde.

o tehnica impecabila si o perfecta cunoastere a instrumentului

calitati intelectuale cat mai dezvoltate

calitati afectiv-emotionale exceptionale

calitati psihice si fizice deosebite, precum si o mare rezistenta la stres

sa fie o personalitate scenica, sa aiba un caracter bine conturat si de calitate, sa fie o persoana extrem de sociabila

sa fie tolerant si sa iubeasca munca in colectiv cu specificulPolitica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1141
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved