Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AnimaleArta culturaDivertismentFilmJurnalismMuzicaPescuit
PicturaVersuri


Tainele spirituale ale muzicii

Muzica+ Font mai mare | - Font mai micTainele spirituale ale muziciiMarele intelept al antichitatii, Pitagora, considera sanatatea ca fiind rezultatul unui echilibru intre suflet si corp, echilibru care poate fi restabilit cu ajutorul muzicii. El vedea, de altfel, intregul univers cladit pe principiul unei depline "armonii a sferelor". Acest aspect este sustinut si de actualele teorii cosmogonice ale super-stringurilor, propuse de fizicienii John Schwarz si Michael Green, teorii despre care se presupune ca pot descrie toate fortele fundamentale, inclusiv gravitatia, toate particulele cunoscute si toate cele care urmeaza a fi descoperite. Cercetari efectuate recent au evidentiat corespondente uluitoare intre frecventele diferitelor oscilatii cosmice si frecventele universului sonor, familiar noua. Privit astfel, Universul este un urias concert, o inefabila simfonie bazata pe armonia de vibratie a corzilor cosmice.
 
Intepatura unui paianjen veninos poate fi vindecata prin muzica

Muzica si dansul au fost folosite de mii de ani in intreaga lume in scop terapeutic. Prin miscarile trupului (rotatii, salturi, rasuciri), avand o semnificatie foarte precisa, dansul pe o anumita muzica are ca efect reechilibrarea organismului si a personalitatii. Medicul german Kircher a vindecat in secolul al XVII-lea prin muzica intepatura veninoasa a periculosului paianjen Tarantula (specie care se gaseste in Italia si in Franta). Efectul mortal al intepaturii era anihilat printr-un dans neintrerupt in ritmul vivace al unei melodii speciale, care era numita "tarantelle". O astfel de practica era cunoscuta si in traditia populara romaneasca: pana nu demult, langa cei bolnavi se executa stravechiul dans al calusului, considerat un veritabil "dans al vietii si al mortii", existand credinta ca acest dans poate sa vindece datorita calitatilor curative "imprumutate" de la Soare. Indienii americani aveau anumite dansuri considerate sfinte prin care se urmarea vindecarea celor bolnavi. La triburile africane, vracii faceau "pase magnetice in ritmul magic al tobelor". In Tibet, sunetele scoase de anumite vase, clopote, mici trompete sau tobe special construite in acest sens, sunt folosite intr-un mod aparent lipsit de sens - cel putin pentru occidentalul neinitiat - pentru a vindeca migrenele, unele boli psihice, precum si dezechilibrele metabolice.

Fluierele "psihedelice"

In Noua Guinee exista instrumente sacre de forma unui fluier, insa mult mai groase care - prin vibratia cu totul speciala a aerului, care apare atunci cand se sufla in ele - genereaza stari modificate de constiinta, precum si capacitati premonitorii. In Maroc, cantaretii jonjonka utilizeaza fluiere care scot sunete de inalta frecventa. Acestea, combinate cu sunetul tobelor, trezesc capacitatile paranormale de perceptie a lumilor subtile paralele. Civilizatia maya folosea niste "lampi de ulei" de o forma foarte ciudata. Mult timp ele au fost considerate simple obiecte de uz casnic. Insa intr-o zi, un tanar arheolog a suflat ca din intamplare intr-o astfel de "lampa de ulei". S-a auzit un sunet foarte pur, cu o vibratie foarte inalta, avand o nuanta pulsatorie, care a determinat fulgerator o stare de dedublare astrala a cercetatorului. In unele triburi, strigatele speciale foarte inalte sunt folosite pentru a provoca anumite viziuni sau pentru a dobandi puteri magice.

Reactii enzimatice pe note muzicale

Un anumit tip de sunete, esalonate pe frecvente bine stabilite, are efecte miraculoase pentru buna functionare metabolica a intregului corp. O astfel de muzica poarta numele de "muzica metabolica". Initiatorul ei este cercetatorul rus A. Zameatnin, care si-a bazat studiile pe oscilatiile periodice ale enzimelor, comparabile cu impulsurile acustice. Cu alte cuvinte, o reactie enzimatica produce un anumit tip de oscilatii periodice, comparabile cu impulsurile acustice purtatoare de sunete. Biochimistii au observat ca numarul ciclurilor diferitelor enzime care realizeaza un anumit proces, in unitatea de timp, corespunde cu frecventele specifice ale unor sunete muzicale. Biofizicianul rus a pus pe note sunetele corespunzatoare tuturor reactiilor enzimatice, iar pe baza lor a compus o scurta piesa muzicala.

In loc sa vedem harta cerului, sa-i ascultam simfonia celesta

Exista oameni de stiinta care au urmarit sa redea ceea ce in limbajul ezoteric poarta numele de "muzica sferelor". Astrofizicianul Fiorella Terenzi a studiat indeaproape posibilitatea transformarii radiatiei provenite de la diferite obiecte cosmice in sunete. Dupa cercetari laborioase, el a reusit sa produca primul album de muzica galactica, intitulat "Music from the Galaxies", editat de casa de discuri Island Records. Dr. Fiorella Terenzi a observat ca undele radio provenind de la un obiect cosmic erau similare notelor muzicale, ambele avand o anumita intensitate si o anumita frecventa. Utilizand un sintetizator, un sampler si un osciloscop, ea a reusit sa preia si sa combine muzical semnalele digitale procesate de calculator, realizand astfel prima simfonie celesta, alcatuita din "sunete" provenite din spatiul cosmic. "In loc sa privesc o imagine a universului, in loc sa ma uit la fotografii infatisand diferite stele, eu urmaresc sa cant si sa redau efectiv prin sunete acest univers. Doresc sa ascult sunetul radiatiei provenite de la stele".

Partiturile pot fi corelate cu efecte vizuale

Dar experimentele muzicale nu s-au terminat! La Kiev, inginerul Iuri Pravdiuk a construit o sala de concerte cu o capacitate de 150 de locuri, in care melomanii sunt purtati pe aripile muzicii nu numai cu urechile, ci si cu ochii, sunetele fiind insotite de o adevarata paleta coloristica. Pe un ecran aflat in fata spectatorilor-auditori, apar, corelate cu muzica, diferite combinatii de culori si forme, proiectate de 16 aparate originale, dotate cu filtre si tambururi armonice. Interpretul le controleaza miscarea, ritmul si claritatea. Efectul extraordinar al acestei muzici colorate vizeaza in special armonizarea si imbogatirea starilor emotionale ale omului. Desi partitura este poate bine cunoscuta, ascultatorii au impresia ca o aud pentru prima data in toata frumusetea ei.

Muzica clasica este condimentul bucatariei japoneze

Cercetarile recente au demonstrat ca sunetele armonioase sunt placute si pentru plante. Sunt deja bine cunoscute preferintele lor pentru muzica clasica, in special pentru sonetele de Bach, Rapsodia Albastra de Gershwin, muzica lui Brahms, Beethoven etc. Dar brutarii japonezi afirma in plus ca muzica clasica favorizeaza obtinerea unei paini foarte bune. Unii dintre acesti brutari asculta muzica clasica lenta in timp ce aluatul dospeste, afirmand ca painea este mai afanata si are gust mai bun. Dar si unele distilerii de sake (bautura traditionala japoneza) au preluat metoda, stimuland fermentatia cu muzica de Mozart, de doua ori pe zi!

Muzica se adreseaza diferitelor niveluri ale personalitatii, ea poate revela adevaruri, poate pune intrebari profunde despre existenta sau poate fructifica in mod creator gandirea abstracta. In ansamblu, muzica este un ritm armonios, ea da imaginea unui echilibru. Tot muzica poate favoriza proiectia in lumi paralele, transcenderea dimensiunilor spatio-temporale, facand loc unor trairi sublime.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1467
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved