Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AnimaleArta culturaDivertismentFilmJurnalismMuzicaPescuit
PicturaVersuri


Iannis Xenakis (1922-2001)

Muzica+ Font mai mare | - Font mai micIannis Xenakis (1922-2001)

Nascut la Braila, luptator in rezistenta greaca in al doilea razboi mondial, naturalizat francez in 1965.Pregatirea sa ca inginer si arhitect are o importanta aparte asupra compozitiilor sale, el infiintand in Paris si un Centru de studii al muzicii matematice si automate, in 1966. In anii `50-60, muzica sa deriva din procese matematice derivate din calculul probabilitatilor, principii stiintifice precum teoria cinetica a gazului si legea lui Bernoulli a numerelor mari. Xenakis isi va defini metoda drept stocastica, in care mase sonore sunt configurate conform probabilitatii matematice. Compozitorul calculeaza forma si comportamentul maselor compozite de sunete alcatuite din multiple evenimente sonore scurte. Muzica sa este adesea dominata de enorme clustere sau "nori" sau "particule" sonore, toate incepand, terminandu-se si fluctuand in densitate precum ploaia sau grindina atunci cand se lovesc de o suprafata tare.

Doua lucrari timpurii care ilustreaza acest tip de gandire sunt Metastasis pentru 61 de instrumentisti (1954) si Phitoprakta pentru 50 instrumente       (1956).

Exista o dimensiune spatiala in unele piese de Xenakis in care instrumentistii orchestrei sunt raspanditi in mijlocul audientei (Nomos Gamma pentru orch., 1968).

MUZICA SPECTRALA: Gerard Grisey (1946-1998), Tristan Murail (n.1947).Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1143
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved