Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AstronomieBiofizicaBiologieBotanicaCartiChimieCopii
Educatie civicaFabule ghicitoriFizicaGramaticaJocLiteratura romanaLogica
MatematicaPoeziiPsihologie psihiatrieSociologie


Consideratii teoretice despre durata de stralucire a Soarelui

Astronomie+ Font mai mare | - Font mai micConsideratii teoretice despre durata de stralucire a Soarelui.

Prin durata de stralucire a Soarelui se intelege intervalul de timp (exprimat in ore si zecimi de ora), din cursul unei zile, in care razele solare directe iau contact cu suprafata terestra intr-un punct dat. Este un element care se interconditioneaza si influenteaza direct cu nebulozitatea si cu plafonul norilor.Teoretic, durata de stralucire ar trebui sa fie egala cu timpul scurs de la rasaritul si pana la apusul Soarelui. Acest lucru nu se realizeaza totdeauna, deoarece in atmosfera au loc o serie de procese fizice care genereaza aparitia norilor si a cetei cu cer invizibil, care impiedica razele Soarelui sa ajunga in contact direct cu suprafata terestra. In acest sens se folosesc notiunile de :durata posibila zilnica de stralucire a Soarelui si durata efectiva zilnica de stralucire a Soarelui.

Durata posibila zilnica de stralucire este intervalul cuprins intre rasaritul si apusul Soarelui in care razele ar putea ajunge in contact cu suprafata terestra, daca nu ar intalni in calea lor nici un obstacol. Fiind legata de momentul rasaritului si al apusului Soarelui, durata posibila zilnica se calculeaza astronomic pentru orice punct de pe glob, in functie de latitudinea acestuia.

Durata efectiva zilnica de stralucire este intervalul cuprins intre rasaritul si apusul Soarelui in care razele ajung in contact direct cu suprafata terestra (atunci cand discul solar nu este acoperit de nori sau de ceata) intr-un anumit punct.

Durata efectiva poate deveni egala cu durata posibila de stralucire numai in conditiile unei zile cu cer senin.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1422
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved