Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AstronomieBiofizicaBiologieBotanicaCartiChimieCopii
Educatie civicaFabule ghicitoriFizicaGramaticaJocLiteratura romanaLogica
MatematicaPoeziiPsihologie psihiatrieSociologie


DIN ISTORIA CERCETARII ASTRONOMICE IN ORASUL ORADEA

Astronomie

+ Font mai mare | - Font mai micDIN ISTORIA CERCETARII ASTRONOMICE IN ORASUL ORADEA

Cultura Renasterii cu ideologia ei umanista a influentat aproape toate tarile din Europa. Prin insasi caracterul sau progresist, care pune in centrul preocuparilor sale omul a dat un mare avint literaturii, artei si in special stiintei. in aceasta perioada gindirea umana incepe sa inla­ture unele limite care o mentineau in obscurantism, patrunde adinc in tainele naturii care treptat isi desvaluie enigmele. In aceasta epoca in care au aparut marii giganti ai omenirii, in astronomie se clarifica con­ceptia heliocentrica despre univers de catre Copernic care apoi este confirmata de catre Galileo-Galilei pe baza observatiilor astronomice.
In aceasta epoca stiintele matematice si astronomia iau un marc avint. In jumatatea a doua a secolului XVI-lea la Praga, Viena, Heidel­berg, Cracovia se preda matematica, perspectiva si astronomia. Transil­vania gasindu-sc in imediata apropiere a acestor mari centre a fost influen­tata direct de ideologia umanista a Renasterii. Astfel, aceasta cultura si-a tfasit loc pe linga biserici si curtile episcopale. In scolile preotesti din Transilvania inca din anul 1130 (1) se preda pe linga teologie, si cultura generala in care un loc important ocupa astronomia. Astfel de scoli exis­tau la Alba Iulia si Oradea. Prin insasi pozitia sa geografica orasul Oradea a primit direct influentele marilor centre europene, devenind in aceasta perioada cel mai mare centru cultural al Transilvaniei. Aici isi desfa­soara activitatea intre anii 1445—1465 loan Vitéz, episcopul Oradiei, loan Vitéz se naste in anul 1408 la Zredna in Croatia, este intilnit apoi la Curtea lui Iancu de Hunedoara ca educator a lui Matei si Ladislau. A fost unul din reprezentantii de seama a umanismului in Transilvania, pasionat al literaturii, artei, muzicii si in special al astronomiei. In pe­rioada cit sta la Oradea ca episcop, a pus bazele preocuparilor astrono­mice initiind primele observatii astronomice din aceasta parte a Europei. In aceasta perioada astrologia (o pseudostiinta) stapanea multe minti omenesti era cultivata in special pe linga curtile imperiale si era spri­jinita de biserica. In activitatea sa si prin natura preocuparilor sale (fiind episcop) loan Vitéz a fost influentat de acest curent. Punind accent insa pe observatiile astronomice pe aprofundarea stiintifica, preocupindu-se de explicarea unor fenomene astronomice a eliminat partial influentele negative produse de astrologie. Fiind lipsit insa de instrumentele astro­nomice necesare observatiilor, Vitéz incearca sa atraga la Oradea oameni de stiinta de prestigiu din marile centre stiintifice ale lumii mai ales din Viena. Gasim la Oradea in aceasta perioada oameni de toate nationa­litatile, loan Vitéz face eforturi pentru a pune bazele unui observator astronomic. Pentru realizarea acestei dorinte ia legatura cu celebrul ma­tematician si astronom Georg Peurbach din Viena (1423—1461) si loan Nihili din Praga. Astfel Georg Peurbach este invitat la Oradea (pe baza unor oferte materiale mari) pentru a sprijini infiintarea observatorului astronomic. Acesta nu paraseste catedra universitara din Viena dar ra-mine un credincios prieten si colaborator al lui loan Vitéz. Georg Peur­bach, sistematic trimite observatiile sale astronomice la Oradea, iar pentru al sprijini pe Vitéz in infiintarea observatorului ofera multe din instru­mentele sale astronomice lui Vitéz. Aceste instrumente sint instalate la curtea episcopala din Oradea, unde sint folosite la efectuarea observatiilor

astronomice. Printre instrumentele trimise lui Vitéz trebuie amintite un ,,gnomon geometricus' care era folosit la masurarea inaltimii stelelor pre­cum si un ceas solar insotit do instructiu­nile do folosire (2). Dintre fenomene­le astronomice caro produceau mare pa­nica in rindul popu­latiei, eclipsele de Soare si Luna ramin pina tirziu neexplica­te corect. Pentru a da o mai mare pre­cizie observatiilor astronomice loan Vi­téz il roaga pe Georg Peuerbach sa-i intoc­measca    tabele de prevedere a eclipse­lor de Soare. Cu tot volumul mare de lu­crari (calcule matematice) care trebuia efectuat, Peuerbach• indeplineste rugamin-
F:g. 1. Harta cerului cuprinzind principalele
astre.

voltata si inchegata ca teorie de Copernic. loan Vitéz isi desfasoara activi­tatea astronomica la curtea episcopala, unde pe linga biblioteca foarte bine inzestrata mai avea si o camera destinata astronomiei un mic observator astronomic personal. Preocuparile astronomice ale lui Vitéz sint dovedite si de interesul sau pentru literatura astronomica, pentru intocmirea unor schite si harti a boltii ceresti. Astfel pe ultima pagina a unui exemplar a Almagestului lui Ptolemaeus se gaseste o harta a cerului unde sint trecute pozitiile celor mai stralucitoare astrc, Soarele. Luna, Sirius, etc. in diferite constelatii.Harta se pastreaza la biblioteca de stat din Viena.

Fig. 4. Glob ceresc.


in anul 1465 Vitéz este chemat de regele Matei Corvin, iar in anul 1467 infiinteaza o universitate la Bratislava el fiind cel care numeste corpul profesoral. in aceasta perioada ia legatura cu eminentul matema­tician si astronom Regiomontanus care intocmeste pentru loan Vitéz tabele astronomice pentru determinarea orbitelor planetare precum si deviatiile lor (1). Dupa plecarea lui loan Vitéz din Oradea nu se mai

cunosc date exacte referitoare la dezvoltarea observatorului astronomic datorita faptului ca multe documente s-au pierdut in decursul anilor, pierderi provocate de incendiile care au distrus fosta cladire episcopala. Presupunem insa ca Oradea a ramas un mare centru cultural stiintific, iar ca o marturie a preocuparilor astronomice ramin citeva instrumente pastrate la muzeul oradean.

Astfel in colectia acestui muzeu exista un compas astronomic, folosii probabil pentru masuratori de coordonate orizontale.

Un ceas solar pentru masurarea orei cu ajutorul Soarelui, precum si un glob ceresc pe care sint desenate principalele constelatii.

Instrumentele sus amintite sint pastrate in conditii bune la muzeul din Oradea. insasi instalarea ceasului cu Luna in anul 1795 in turnul bisericii cu Luna, care este un complicat mecanism ce pune in miscare un glob sub forma de sfera, care cu o precizie foarte mare indica fazele Lunii, fiind pus in concordanta cu fenomenul natural atit de bine cunos­cut, atesta 'cele mai sus amintite. Toate acestea ne demonstreaza faptul ca la Oradea sint cele mai vechi preocupari astronomice, cel mai vechi observator astronomic de pe teritoriul patriei noastre. Observatorul din Oradea functioneaza intr-o perioada de mare avint al stiintelor cind inca luneta astronomica nu era inventata. Acest observator este mai vechi chiar decit observatorul construit de Tycho Brahe in Danemarca.

in concluzie putem spune ca:

Tabelele oradene au la baza conceptia heliocentrica asupra univer­sului, teorie care a fost definitivata si dezvoltata ulterior de catre Copernic si sustinuta printre altii de catre Galileo-Galilei pe baza obser­vatiilor efectuate cu prima luneta astronomica inventata de el.

Dupa cunostintele de azi observatorul din Oradea este primul de •u-fsi fel din tara noastra inaintea celui din Alba Iulia.


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 908
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2021 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site