Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AstronomieBiofizicaBiologieBotanicaCartiChimieCopii
Educatie civicaFabule ghicitoriFizicaGramaticaJocLiteratura romanaLogica
MatematicaPoeziiPsihologie psihiatrieSociologie


Planeta Gliese

Astronomie+ Font mai mare | - Font mai micPlaneta Gliese

Planeta Terra este singura planeta din sistemul nostru solar, favorabila vietii, datorita distantei "normale" de la Soare. Insa trebuie sa stiti ca nu vom popula la nesfarsit aceasta planeta.

Probabil ati auzit ca nu va mai fi viata pe Terra dupa ce se va stinge soarele. Ei bine, este o mare minciuna. Soarele este la mijlocul "existentei" lui, iar acest lucru nu este bine deloc. La fiecare milliard de ani, capacitatea de incalzire a Soarelui creste cu 6%, de aici si incalzirea globala. Asta inseamna ca, peste 5 miliarde de ani Terra nu va fi altceva decat o planeta cuprinsa de flacari, asemanatoare planetei Mercur, fara posibilitatea de a gazdui viata. Deci, va trebui sa migram!Vestea buna este ca avem unde migra pentru ca in 2007 s-a descoperit o planeta numita Gliese. Aceasta este foarte asemanatoare planetei Terra, cu posibilitatea de a gazdui viata.Vestea proasta este ca Gliese se afla foarte, foarte departe de noi. Poate ati auzit de sonda spatiala Voyager 1 care a fost lansata in 1977 de catre americani si care astazi este in functiune. Aceasta se deplaseaza cu 18 km/s, parcurgand pana in prezent 104,7 unitati astronomice (1 UA=150 mil. km ) fata de Soare. Daca peste 5 miliarde de ani, omenirea va gasi o naveta spatiala care sa se deplaseze de 100 de ori mai rapid decat Voyager, atunci pana la Gliese am face 73 de ani. Asta inseamna ca o generatie de om va trebui sa suporte calatoria pana la Gliese. Inca o dovada ca tehnologia va trebui sa avanseze considerabil pentru ca rasa umana sa poata supravietui. Acest fapt ne arata cat de expusi suntem unui atac extraterestru la fiecare moment. Poate nu v-ati gandit , dar este posibil ca alte rase extraterestre sa fi pornit deja spre planeta noastra, in cautarea unei noi case.

Chiar daca vom fi invadati, supravietuirea noastra nu se va incheia aici. Peste 7 miliarde de ani, datorita vechimii si expansiunii universului, se va produce Big Crunch-ul, opusul Big Bang-ului, prin care universul va intra in colaps total transformandu-se intr-o singularitate de tipul unei gauri negre. Asta inseamna ca va trebui sa gasim alte universuri, sa exploram pana la infinit si sa nu lasam timpul sa ne invinga.

In concluzie, nu vom stii niciodata cu siguranta ce se va intampla. Daca ne intrebati ce a fost inainte de Big Bang, habar n-avem, omenirea nu stie despre adancul oceanelor cat stie despre suprafata lunii.

Insa de un lucru suntem siguri: daca am stii raspunsul la toate intrebarile nu ar mai fi nimic de descoperit!Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2084
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved