Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AstronomieBiofizicaBiologieBotanicaCartiChimieCopii
Educatie civicaFabule ghicitoriFizicaGramaticaJocLiteratura romanaLogica
MatematicaPoeziiPsihologie psihiatrieSociologie


SATURN

Astronomie+ Font mai mare | - Font mai mic

CARACTERE ASTRONOMICE SI FIZICE

Saturn, a doua planeta ca marime, este una dintre cele mai frumoase privelisti din sistemul solar.

Planeta Saturn, este situata intre Jupiter si Uranus si se afla la 9,55 unitati astronomice (1.428 milioane km) fata de Soare, in jurul caruia se roteste in 29,46 de ani. Distanta medie fata de Soare este aproape dubla fata de cea la care se afla Jupiter.

In mitologia romana Saturn este zeul agriculturii, si este identificat cu Cronos din mitologia greaca. Potrivit mitului, dup[ ce a domnit un timp ca divinitate suprema, Saturn a fost detronat de Jupiter si adapostit in Latium, unde i-a invatat pe locuitori agricultura si a instaurat o "varsta de aur", de pace si de abundenta. In amintirea acestei epoci, se celebrau la Roma, intre 17 si 19 decembrie, Saturnaliile, cand orice munca era intrerupta, nu se declarau razboaie si se suspenda puterea stapanilor asupra sclavilor.

Planeta este cunoscuta inca din perioada preistorica. Galileo Galilei a observat planeta Saturn in anul 1610, cu ajutorul unui telescop. El a notat tot ceea ce a vazut dar nu a stiut sa explice observatiile facute. Acestea au fost explicate in anul 1662 de catre Huygens.

Inelele planetei au ramas unice pana in anul 1977 cand au fost descoperite si in jurul planetei Uranus.

Saturn face parte din grupa planetelor mari, avand diametrul egal cu 9,47 diametre terestre, fiind mai turtita la poli. Volumul sau este de 700 de ori mai mare decat volumul Pamantului. Masa planetei Saturn este de 95,22 de ori mai mare decat cea a Pamantului, densitatea medie de 0,69 g/cm3 si perioada de rotatie la Ecuator de 10 ore si 14 minute. Saturn este singura planeta a sistemului solar cu o densitate mai mica decat a apei. Are o densitate asa de mica incat ar putea pluti intr-o cada gigantica. Oricum nu vom pune planeta Saturn intr-o cada. De ce Pentru ca ar "lasa" un inel.

Pe cer apare ca o stea galbena, stralucitoare, iar vazuta prin telescop - o sfera aurie traversata de o serie de benzi colorate.

Cand cerul este intunecat planeta Saturn este vizibila si cu ochiul liber. Totusi nu este nici pe departe la fel de stralucitoare ca Jupiter. Este usor de identificat pentru ca ea nu straluceste ca celealte stele. Inelele si satelitii mai mari pot fi vazuti si cu un mic telescop astronomic.

Saturn, ca si planetele Jupiter, Uranus si Neptun, este acoperit de o atmosfera densa, formata in principal din hidrogen si heliu, cu urme de metan si amoniac (sub forma de cristale de gheata care alcatuies norii). Are o sursa de caldura interna, radiind mai multa caldura decat primeste. Temperatura superficiala este de -1500C. Unul dintre satelitii sai, Titan, poseda o atmosfera de metan.

Pe suprafata planetei se observa sisteme de benzi paralele cu Ecuatorul, insa mai putin intense decat cele ale lui Jupiter.

Ca si planeta Jupiter, Saturn are un miez de roca, un invelis de hidrogen metalic lichid (de unde rezulta puternicul camp magnetic pe care-l are) si un invelis de hidrogen molecular.

Saturn are o emisie de unde radio, descoperita in 1957, mai putin puternica decat emisia planetei Jupiter.

Vantul sufla cu o viteza de 1.770 km/h. cele mai puternice vanturi fiind descoperite in zona Ecuatorului, in directie estica. La latitudini mari viteza vantului scade uniform.

Saturn a fost interceptata de trei sonde spatiale: Pioneer 11 (1979), Mariner 11 si Mariner 12, Voyager 1 (1980) si Voyager 2 (1981). Se asteapta ca sonda Cassini, lansata in 1997, sa atinga planeta Saturn in anul 2004.

Printre informatiile noi aduse de sondele Voyager se numara descoperirea unei magnetosfere (o regiune care contine particole elementare, in special electroni, protoni si ioni grei, capturati in parte din atmosfera satelitului Titan) care include 13 dintre satelitii planetei Saturn si sistemul de inele.

LUNILE PLANETEI SATURN

Saturn are 19 sateliti. Titan este cea mai mare luna a planetei Saturn. Are atmosfera care se observa din imaginile luate de sonda Voyager. Presiunea ei este de 1,6 ori mai mare decat cea de pe Pamant si este formata in principal de nitrogen cu aproximativ 1% concentratie de metan. Temperatura ei este de aproape -1800C. atmosfera este foarte opaca datorita faptului ca razele Soarelui interactioneaza cu cu hidrocarburile.

Norii, probabil, sunt compusi din nitrogen lichid si picaturi de metan; si se speculeaza ca Titan poate fi acoperita cu lacuri sau oceane de hidrocarburi (metan si etan). Aproape toate elementele chimice organice care au determinat aparitia vietii pe Pamant sunt prezente si pe Titan, dar pare a fi prea frig pentru ca sa existe viata.

ALTE LUNI ALE PLANETEI SATURN

Celelalte luni ale Saturnului au suprafetele acoperite de gheata ce prezinta cratere formate in urma impactului cu diferiti meteoriti. Densitatile acestora sunt de 1.0 - 1.5 g/cc, ceea ce arata faptul ca sunt formate mai mult din gheata.

Rhea si Iapetus sunt alti doi sateliti ai planetei Saturn. Pe Rhea se observa multe cratere datorate impactului cu meteoriti.

Iapetus are o parte de 10 ori mai intunecata decat cealalta.

O alta luna a Saturnului este Mimas, care are un crater de ¼ din diametrul lunii.

Enceladus poate fi activ din punct de vedere geologic pentru ca are o legatura cu fluxul incalzirii planetei Saturn.

Tethys are un crater ce are lungimea de aproximativ ½ din diametrul lunii si prezinta, de asemenea, un canion foarte mare.

Au mai fost descoperite inca doua luni de dimensiuni mai mici, una care este pe aceeasi orbita cu Tethys si alta pe aceeasi orbita cu Dione. Aceasta impartire a orbitei nu a mai fost vazuta inainte de investigarea detaliata a sistemului planetei Saturn.

SISTEMUL DE INELE

Cea mai importanta caracteristica a planetei Saturn este un sistem concentric de inele, format dintr-o multime de mici corpuri si pulberi, care se rotesc in jurul planetei, aproape in acelasi plan.

Originea acestor inele este necunoscuta. Sistemul de inele nu este stabil. El trebuie regenerat prin diferite procese, cum ar fi ruperea unui satelit mai mare.

Diametrul inelului este de 276.000 km iar grosimea sa de mai putin de 20 km. Din cauza pozitiei relative a planetei fata de Pamant, deschiderea aparenta a inelului variaza in asa fel incat, din 15 in 15 ani, cand Pamantul trece prin planul inelului, el se infatiseaza pe muchie. Inelul este impartit in trei regiuni concentrice.

Acesta a fost observat pentru prima data de Galileo in anul 1610 dar interpretarea corecta a dat-o Christian Huygens in anul 1659.

Inele saturnine au fost considerate unice pana in 1977 cand s-au descoperit astfel de sisteme si in jurul planetelor Uranus, Jupiter si Neptun.

De pe Pamant, sistemul pare a fi alcatuit numai din doua inele stralucitoare notate A si B; acestea sunt separate de o banda intunecata - descoperite de astronomul Gian Domenico Cassini - si cunoscute sub numele de diviziunea lui Cassini.

Sondele Voyager 1 (1980) si Voyager 2 (1981) au adus noi informatii, conform carora sunt sute de inele subtiri, grupate in 7 inele mari, dintre care trei sunt mai stralucitoare si au fost notate cu literele A, B si C.

Sistemul de inele este divizat in cinci componente majore, notate cu literele G, F, A, B, C (din exterior spre interior). In realitate aceste inele sunt divizate la randul lor in alte mii de inele individuale. Inelele G si F sunt subtiri si greu de vazut, pe cand inelele A, B si C sunt mult mai usor de depistat.

Originea inelelor este necunoscuta, dar se crede ca ele s-au format din sateliti mai mari care au fost spulberati de impactul cu comete sau meteoriti.

Fotografia pe care o vedeti a fost facuta pe data de 21 noiembrie 1995, imediat dupa ce Soarele a coborat sub planul de inele.

SISTEMUL DE SATELITI

Saturn are 18 sateliti naturali confirmati de cercetarile efectuate de sondele spatiale.

In ordinea scaderii distantei fata de planeta, ei sunt:

Ø     Pan - descoperit in anul 1990 de Showalter;

Ø     Atlas - descoperit in anul 1980 de Terrile;

Ø     Prometheus - descoperit in anul 1980 de Collins;

Ø     Pandora - descoperit in anul 1980 de Collins;

Ø     Epimetheus - descoperit in anul 1980 de Walker;

Ø     Janus - descoperit in anul 1966 de Dollfus;

Ø     Mimas - descoperit in anul 1789 de Herschel;

Ø     Enceladus - descoperit in anul 1789 de Herschel;;

Ø     Tethys - descoperit in anul 1684 de Cassini;

Ø     Telesto - descoperit in anul 1980 de Reitsema;

Ø     Calypsoy - descoperit in anul 1980 de Pascu;

Ø     Dione - descoperit in anul 1684 de Cassini;

Ø     Helene - descoperit in anul 1980 de Laques;

Ø     Rhea - descoperit in anul 1672 de Cassini;

Ø     Titan - descoperit in anul 1655 de Huygens;

Ø     Hyperion - descoperit in anul 1848 de Bond;

Ø     Iapetus - descoperit in anul 1671 de Cassini;

Ø     Phoebe - descoperit in anul1898 de Pickering.

Se asteapta ca datele sa fie completate la intoarcerea sondei Cassini, care a fost trimisa pentru studierea detaliata a planetei Saturn, si anume: inelele, magnetosfera, satelitii de gheata, satelitul Titan.

Cele trei perechi Mimas - Tethys, Enceladus - Dione si Titan - Hyperion interactioneaza gravitational in asa fel incat sa mentina stabila relatia dintre orbitele lor: perioada orbitei Mimas este exact jumatate din cea a lui Tethys, ele fiind intr-o rezonanta de 1:2; Enceladus - Dione au aceeasi rezonanta (1:2) iar Titan - Hyperion 3:4.

Un sistem regulat de sateliti este format de cele doua luni ale planetei, ale caror orbite sunt aproape circulare in planul ecuatorial. Exceptie face Iapetus, a carui orbita este inclinata la 15º, si Phoebe a carui orbita este inclinata la 175º.

Exceptand Hyperion si Phoebe, toti ceilalti sateliti se pare ca au orbite sincrone, astfel incat au aceeasi situare fata de Saturn, ca Luna fata de Pamant.

Cel mai mare satelit, Titan, cu un diametru de 5150 km, este singurul satelit natural al sistemului solar care are atmosfera.

Saturn are 6 sateliti glaciari care pot fi usor observati cu un telescop de pe Pamant.

BIBLIOGRAFIE:

Ø     "Enciclopedia copiilor", editura Aquila, 1993

Ø     Revista "Terra Magazin", nr. 4, aprilie, 2006

Ø     https://ro.wikipedia.org/wiki/Saturn_(planet%C4%83)Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1810
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved