Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AstronomieBiofizicaBiologieBotanicaCartiChimieCopii
Educatie civicaFabule ghicitoriFizicaGramaticaJocLiteratura romanaLogica
MatematicaPoeziiPsihologie psihiatrieSociologie


Aminoacizi

Biologie

+ Font mai mare | - Font mai micDOCUMENTE SIMILARE

Trimite pe Messenger
Traducerea codului genetic si biosinteza proteinelor
Domeniile de viata ale Globului
RADIOIMMUNOASSAY / RIA
TESUTUL STRIAT CARDIAC SAU MIOCARDIC
Apa - Functiile apei in organism
Fazele matricei citoplasmatice
Genul Coxiella
Clasa Scyphozoa
Mecanismele generale ale diferentierii celulare
Clasa Cestoda (lat. cestus cingatoare)


Aminoacizi   

Aminoacizii se folosesc in industria alimentara ca aditivi, in farmacologie si in industria chimica. Majoritatea aminoacizilor se obtin prin sinteza chimica, dar rezulta forme DL, optic inactive. Aminoacizii, in forma L sunt produsi pe cale microbiologica. Pe cale chimica se obtin amestecuri racemice (D si L), ce nu pot fi utilizate in scopuri biologice.
Producerea industriala a aminoacizilor este impusa de faptul ca, singurele organisme care isi sintetizeaza toti aminoacizii necesari sunt plantele. Omul si animalele au pierdut capacitatea de a face sinteza unor aminoacizi (lizina, treonina, valina, metionina, triptofanul, leucina si izoleucina), care se numesc aminoacizi esentiali. Aportul lor pentru necesitatile organismului este exogen.

Aminoacizii sunt produsi de bacterii, levuri, fungi filamentosi, actinobacterii

Adausul de aminoacizi mareste valoarea nutritiva a alimentelor de origine vegetala, deficiente in continutul unor aminoacizi: de exemplu, faina de porumb nu contine lizina si triptofan.

Pe cale microbiologica, se sintetizeaza in special acidul glutamic (produs de Corynebacterium glutamicum), lizina (cu Brevibacterium flavum), acidul gluconic (folosit in farmaceutica sub forma gluconatului de Ca, pentru corectarea deficitului de Ca), acidul aspartic si fenilalanina (utilizati ca ingredienti ai indulcitorului aspartam, pentru producerea bauturilor racoritoare). Cel mai important este acidul glutamic, utilizat ca agent de aromatizare (glutamat monosodic).Majoritatea microorganismelor elimina in mediul de crestere, cantitati mici de aminoacizi, in amestec. Pentru stimularea sintezei unui singur aminoacid se folosesc mutante auxotrofe pentru aminoacizi, dar si interventii la nivelul cailor de reglare metabolica. Prima treapta enzimatica a biosintezei aminoacizilor este supusa inhibitiei feed-back prin produsul final al caii. In bioindustrie se folosesc mutante bacteriene, la care, prima enzima a caii nu mai este sensibila la inhibitia prin feed-back. In general, metabolitii esentiali, asa cum sunt aminoacizii nu sunt excretati. Pentru a evita inhibitia prin feed-back, este necesara o mutanta care sa excrete aminoacizii in mediu.


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 650
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2022 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site