Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AstronomieBiofizicaBiologieBotanicaCartiChimieCopii
Educatie civicaFabule ghicitoriFizicaGramaticaJocLiteratura romanaLogica
MatematicaPoeziiPsihologie psihiatrieSociologie


Aparatul fotosintetic

Biologie



+ Font mai mare | - Font mai mic



Aparatul fotosintetic

Aparatul fotosintetic este o structura accesorie, prezenta numai la bacteriile fotosintetizante si este reprezentata de complexul de structuri membranare si particulate, care participa la procesul de conversie a energiei luminoase, in energie chimica. Spre deosebire de celulele eucariote, la care aparatul fotosintetic este localizat in structuri specializate, delimitate de membrana (cloroplastul), la bacterii aparatul fotosintetic este localizat la nivelul unor diverticuli ai membranei plasmatice, de forma tubulara, veziculara sau lamelara care, in general pastreaza legatura fizica cu membrana plasmatica de origine. De aceea, membrana plasmatica este considerata ca sediu al sinergonului fotosintetic.

La bacteriile verzi (Chlorobiaceae) aparatul fotosintetic este format din vezicule care nu au legatura structurala cu membrana plasmatica. Fiecare vezicula este delimitata de o membrana monostrat. Continutul vezicular este omogen. Formarea veziculelor are semnificatia unei modalitati de compartimentare celulara a functiei fotosintetice intr-un organit specializat al celulei procariote (veziculele de Chlorobium).



La bacteriile purpurii(rosii)(Chromatiaceae si Rhodospirillaceae), diverticulii membranari de forma veziculara sau lamelara, sedii ale pigmentului fotosintetic, pastreaza legatura cu membrana.

La cianobacterii, aparatul fotosintetic este constituit dintr-un sistem de saci membranari, structural independenti de membrana plasmatica, aplatizati, denumiti corpi tilacoizi (tilacos, grec = punga). Aici se gasesc pigmentii fotosintetizanti si sistemul transportor de electroni.

A II-a structura majora cu rol in captarea luminii sunt ficobilisomii, asezati in siruri ordonate pe suprafata sacilor tilacoizi.



Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1080
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved