Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AstronomieBiofizicaBiologieBotanicaCartiChimieCopii
Educatie civicaFabule ghicitoriFizicaGramaticaJocLiteratura romanaLogica
MatematicaPoeziiPsihologie psihiatrieSociologie


COMPORTAMENTUL MOTRIC

Biologie



+ Font mai mare | - Font mai mic



COMPORTAMENTUL MOTRIC

Motricitatea si locomotia animalelor in mediul terestru se face in majoritatea cazurilor cu ajutorul unui singur picior in cazul melcilor sau cu mai multe picioare ca la arahnide (paianjeni , scorpioni) , miriapode (urechelnita , scolopendra , sarpele orb) , insecte - reprezentate prin numeroase specii si animale vertebrate (amfibieni , unele reptile , pasari , mamifere).



Exista si animale lipsite de picioare (apode) asa cum este , de exemplu , sarpele care are un alt sistem de locomotie .

Melcii care traiesc si se integreaza in ecosistemele terestre isi asigura motricitatea si locomotia prin tarare cu ajutorul piciorului . Acesta este un organ musculos cu forma de talpa latita . In timpul miscarii , undele de contractie se propaga de la partea posterioara spre cea anterioara a piciorului . Tararea se face cu incetineala si este inlesnita de un mucus secretat de glandele care se gasesc in picior . In caz de primejdie , melcii isi retrag tentaculele intorcandu-le pe dos ca degetul de manusa , apoi isi retrage capul si piciorul complet in cochilie , datorita contractiei muschiului columelar , care are un capat rasfirat in picior , iar celalalt capat fixat de coljumela (axa aflata in mijlocul cochiliei) .

Arahnidele : au moduri diferite de motricitate. Paianjenii merg cu usurinta pe panza pe care si-o construiesc cu ajutorul picioarelor prevazute cu doua gheare dintate ca niste piepteni , iar pe pamant sau pe zid se folosesc in mers de ghearele simple aflate cate una , dedesubt , intre celelalte gheare dintate . Scorpionii merg pe sol cu ajutorul a 4 perechi de picioare articulate , care sunt din ce in ce mai lungi catre partea posterioara ; picioarele se termina cu cate doua gheare . In Romania , scorpionul carpatin (Euscorpiuo carpaticus) , lung de 3-4 cm , traieste in Muntii Olteniei si Buzaului . Ziua sta ascuns pe sub pietre si noaptea iese la vanat .

Miriapodele , reprezentate de urechelnita (Lithobius forficatus) prezenta de obicei prin frunzarul padurii , scolopendra (Scolopendra morsitans) , intalnita in Dobrogea si in lungul Dunarii , pe sub pietre sau pe sub stanci , in locuri uscate , dar niciodata in padure , si sarpele orb (Inulus terrestres) , adeseori frecvent prin paduri sau pe sub busteni , se deplaseaza in mediul lor de viata cu ajutorul mai multor picioare terminate prin gheare. Urechelnita si scolopendra sunt foarte energice in miscari . Sarpele orb are viteza de reactie mai redusa .

Insectele , in majoritatea cazurilor folosesc pentru locomotie picioarele . Exista insecte cu picioare pentru alergat si mers , la care toate partile componente sunt dezvoltate aproape uniform in lungime si grosime ; insecte cu picioare adaptate pentru sarit , cum sunt speciile de lacuste .

Amfibienii isi realizeaza locomotia pe uscat cu ajutorul membrelor . Motricitatea lor se face diferentiat in functie de specie si se bazeaza pe contractia si relaxarea muschilor care pun in miscare oasele si deci intregul corp . Urodelele , peste 150 de specii , sunt amfibienii cu coada . Ele se deplaseaza prin tarare . Anurele (broastele fara coada) se deplaseaza pe uscat prin salturi. Cand stau pe loc tin picioarele posterioare indoite sub corp . Cand sar , acestea sunt intinse brusc si corpul este aruncat inainte . La revenirea pe pamant , se sprijina pe picioarele anterioare .

Reptilele terestre , in marea lor majoritate realizeaza locomotia prin tarare. Speciile apode (serpii) sau cele care au membre slab dezvoltate, cand se deplaseaza, ating pamantul cu partea lor ventrala. Serpii se tarasc datorita miscarilor ondulatorii ale corpului. Ondulatiile sunt produse de partea din spatele capului, prin contractia musculaturii laterale longitudinale, pe o parte, si relaxarea musculaturii laterale, pe partea opusa. Inaintarea este facilitata de solzii ventrali care se sprijina de asperitatile solului si nu permit alunecarea inapoi, ci proiectarea spre inainte .

Soparlele au patru membre terminate cu degete si gheare. Membrele sunt asezate atat de lateral incat ele ajuta mai mult la impinsul corpului decat pentru sprijinirea si purtarea acestuia. Astfel comportamentul lor motric se bazeaza pe tarare.

Broastele testoase de uscat din biocenozele Romaniei se folosesc pentru deplasarea pe uscat de picioare scurte si late. Ele se misca foarte incet, tarandu-se aproape cu corpul de pamant.

Pasarile : (circa 9000 de specii) se deplaseaza pe sol cu ajutorul membrelor posterioare. Comportamentul lor motric se bazeaza pe mers domol, alergat si sarit. Sunt si pasari care au caractere morfologice aparte. De exemplu strutii. Neputinta lor de a zbura este compensata de existenta a 2 picioare puternice, prevazute numai cu doua degete puternice la strutul african si cu trei degete la strutul american, sub fiecare existand o pernita elastica. Acestea amortizeaza socul in timpul alergarii si impiedica infundarea piciorului in nisip.

Mamiferele folosesc in realizarea comportamentului motric 4 membre (picioare), cu exceptia cangurului, iepurelui si a omului care folosesc numai membrele posterioare. Mamiferele saritoare se recunosc usor dupa dispozitia in Z a diferitelor segmente ale membrelor posterioare, mult mai lungi si mai puternice decat membrele anterioare. De exemplu, iepurele comun si iepurele -de-vizuina se deplaseaza prin sarituri. Oricat de incet s-ar misca, nu merg niciodata la pas, ci totdeauna sar. Cand realizeaza o saritura, picioarele dinapoi depasesc pe cele dinainte. Veverita, desi este un mamifer arboricol, cand se deplaseaza pe sol, o face prin salturi din loc in loc. Mamiferele care folosesc pentru mers si fuga in egala masura cele patru membre evidentiaza comportamente diferite dupa felul cum calca pe sol. Exista mamifere cu comportamente motrice plantigrad, digitigrad si unguligrad.

Comportamentul motric plantigrad este intalnit la mamiferele care calca pe sol cu intreaga suprafata a piciorului. Asa fac ariciul, ursul, jderul, dihorul, hermelina, vidra, viezurele, maimuta si omul. Mersul lor este lent.

Comportamentul motric digitigrad este intalnit la feline (pisica, ras, vulpe, sacal.). Felinele sunt mamifere digitigrade cu gheare retractile, ascutite, ascunse in teci, iar canidele sunt mamifere digitigrade cu gheare neretractile si tocite. Membrele acestor animale se sprijina pe sol numai cu degetele. Rasul, in cautare de hrana merge noaptea cu pasul mare lasand pe sol amprentele membrelor anterioare si posterioare unde se distinge clar pozitia degetelor care ascund ghearele.

Comportamentul motric unguligrad se desfasoara pe baza unor adaptari speciale care constau in reducerea accentuata a partii de sprijin pe sol. Aceste animale se sprijina pe substrat numai in varful degetelor si sunt invelite de copite. Numarul de degete functionale s-a redus la unul in cazul cabalinelor si la doua in cazul bovinelor, ovinelor, caprinelor si porcinelor. Restul degetelor sunt atrofiate. De exemplu calul alearga mai repede decat cerbul, caprioara, capra etc. La cerb pozitia urmei fata de directia de mers este inclinata, varfurile unghiilor sunt mai apropiate si egale ca lungime. Urmele cerbului lopatar se deosebesc de cele ale cerbului comun. Ele sunt mai mici si mai lunguiete. Lungimea pasului la taurul de cerb lopatar este de 45-47 cm, iar la ciuta de cerb comun este de 57 cm. Diferenta de 10 cm edifica precis carei specii apartin urmele lasate. In urma -tipar la cerbul lopatar are semne lasate de pernite aproape cat jumatate din lungimea urmei, iar la cerbul comun acestea reprezinta abia o treime.

Rezolvati urmatoarele sarcini de lucru :

  1. Incercuiti literele din dreptul mamiferelor saritoare :
    1. iepurele
    2. vulpea
    3. veverita
    4. ursul

Completati urmatoarea fraza :

Melcii care traiesc si se integreaza in ecosistemele terestre isi asigura ..........si.......... prin tarare cu ajutorul ........ In timpul miscarii undele de contractie se propaga de la partea .........spre cea......

Subliniati cuvintele care desemneaza mamiferele ce folosesc in realizarea comportamentului motric membrele posterioare : cerb, om, capra neagra, cangur, iepurele.

Realizati un rebus care sa contina pe verticala cuvantul "motricitate".

Alcatuiti un scurt eseu in care sa participe o parte din animalele mentionate in referat.

Pasari zburatoare :

a.    gaina

b.    uliul

c.    curcanul

d.    vulturul

Adevarat sau fals.

a.    Exista si animale lipsite de picioare, care isi realizeaza locomotia in alt fel.

b.    Paianjenii nu pot merge pe panza pe care o construiesc.

c.    Serpii se tarasc datorita miscarilor ondulatorii.

d.    Broastele testoase de uscat din biocenozele Romaniei, se folosesc pentru deplasare pe uscat de picioare scurte si late.

e.    Mamiferele digitigrade se recunosc dupa dispozitia in Z a segmentelor membrelor posterioare.

Alcatuiti un tabel in care sa prezentati felul de locomotie (deplasare) al animalelor.

Scrieti semnul "+" in dreptul fiecarui tip de locomotie pentru animalul respectiv.

Tipul de locomotie

Denumirea animalului

Alcatuiti un mic catren cu ajutorul urmatoarelor cuvinte : picior, locomotie, ecosistem(-e), melc(_i), terestru(_e).



Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1995
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved