Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

AstronomieBiofizicaBiologieBotanicaCartiChimieCopii
Educatie civicaFabule ghicitoriFizicaGramaticaJocLiteratura romanaLogica
MatematicaPoeziiPsihologie psihiatrieSociologie


FUNCTIA DE REPRODUCERE

Biologie


FUNCTIA DE REPRODUCERE

Reproducerea este o caracteristica fundamental a vietii.
Reproducerea sexuat comport participarea a doi indivizi de sexe diferite si implica obligatoriu fecundatia, care const in contopirea unui gamet femel (ovul) cu unul mascul (spermatozoid). La om, ovulul fecundat se fixeaz pe mucoasa uterului unde se dezvolt, devenind embrion, apoi fat, care este expulzat prin actul nasterii.

SISTEMUL GENITAL FEMININ
Ovare
Produc ovule si hormoni
Oviducte Fac legatura intre ovar si uter
Uter Adapostete ovulul fecundat, care devine embrion, apoi fat
Vagin Organ copulator si canal de nastere

Ovarul produce ovule, gametii sexuali feminini.La suprafat este inconjurat de un epiteliu de
acoperire. Prezint dou zone: - zona medulara, situat central, format din tesut conjunctiv lax in care se gsesc vase sangvine, limfatice si fibre nervoase

-zona corticala, situat periferic, prezint foliculi ovarieni in diverse stadii de dezvoltare (primordiali plini, cavitari si maturi). La nastere, in ambele ovare se gsesc cca 400 000 de foliculi ovarieni primordiali. Cei mai multi degenereaza,
doar 300-400 ramanand sa se matureze in perioada de fertilitate, formand ovule. Ciclul ovarian cuprinde totalitatea fazelor prin care trece un folicul de la stadiul primordial pana la maturare. Foliculul primar devine folicul secundar, apoi folicul de Graaf (cavitar). Cavitatea foliculara se mreste progresiv, pan cand membrana foliculului proemin in afara ovarului, se rupe si elibereaz ovulul (aflat in stadiu de ovocit secundar), proces numit ovulatie. Foliculul devine corp galben, care secret progesteron si estrogeni. Daca ovulul nu a fost fecundat, corpul galben degenereaz in cca 10 zile. Dac ovulul a fost fecundat, corpul galben persist si desfoar o activitate endocrinà intensa in primul trimestru al sarcinii.
Ovulul expulzat in timpul ovulatiei este captat de fimbriile trompelor uterine si condus ctre uter.

Functiile ovarului sunt:
1. Ovogeneza - producerea de gamei feminini (ovule).
Ovogoniile (celulele germinative primare diploide) se divid prin mitoz, rezultand ovocite de ordin I, diploide. In timpul ovulatiei are bc prima diviziune meiotic, rezultand ovocitul de ordin II (hapboid), care este expuizat din ovar In trompa uterin, i primul globul polar. Ovocitub de ordin II se divide mitotic in trompa uterina, rezultand ovotida (preovulul haploid) si al doilea gbobul polar. Preovulul se matureaz devenind ovul fecundabil.
2. Secretia de hormoni ovarieni (estrogeni si progesteron) este rezultatul activitlii foliculibor ovarieni, a corpului galben si a placentei (in timpul sarcinil). Cantitati mici de estrogeni si progesteron sunt secretate si de corticosuprarenale si testicule.
Uterul este un organ cavitar in form de parà cu varful in jos. La extremitatea sa inferioara (colul uterin) se continua cu vaginul. Sub aciunea hormonibor ovarieni, mucoasa uterin sufer modificàri care se desfàoara pe parcursul a 28 de zile (ciclul menstrual). Ciclul ovarian cuprinde trei faze:

menstruala (Intre prima si a 5-a zi), in care nivelul sczut de hormoni ovarieni determinà dezintegrarea stratului superficial al mucoasei uterine si ruperea vaselor de sange la acest nivel. Stratul superficial al mucoasei uterine se elimma in vagin Impreuna cu ovulul nefecundat, proces insotit de hemoragie;

proliferativa (Intre a 6-a si a 13-a zi), in care, sub influenta estrogenilor, mucoasa uterina (endometrul) se ingroasa, dezvolt glande si vase sangvine;

ovulatia (a 14-a zi);

- secretorie (din a 15-a pan intr-a 28-a zi), in care, sub infIuena progesteronului, endometrul ii dubleazà grosimea si produce o secretie vascoas pentru a gzdui embrionul. Daca fecundatia nu a avut loc, corpul galben degenereaz, nivelul hormonal scade si are loc menstruatia.

Glandele mamare sunt organe anexe ale aparatului genital feminin. Sunt de tip tubulo-acinos, find alctuite fiecare din cate 12-24 bobi, care se descarc la nivelul mamelonului prin canalele galactofore.

SISTEMUL GENITAL MASCULIN
Testicule - produc sperma si hormonii sexuali
Epididim - maturarea si depozitarea spermei
Cai excretoare - depoziteaza si conduc sperma
Veziculele seminale - furnizeaz lichid seminal ;
Prostata - furnizeaz lichid seminal
Uretra - conduce sperma
Glandele bulbouretrale - furnizeaza lichid seminal
Penis - Organ copulator

Testiculul este invelit de albuginee, o membran fibroas din care pornesc spre interior septuri conjuntive care impart testiculul in 200, 300 lobuli. La partea superioara, albugineea se ingroas, formand mediastinul testiculului, strbtut de vase sangvine, canale excretoare si nervi.
Lobulul testicular contine 1-4 tubi seminiferi contorti, in interiorul carora se formeaz gametii masculini (spermatozoizii). Intre tubii seminiferi se aflà tesut conjunctiv interstilial in care se gsesc vase sangvine, nervi si ceulele interstitiale Leydig, care secret hormonii androgeni.
Tubul seminifer este alctuit din mai multe straturi de celule seminale (productoare de spermatozoizi), printre care se gsesc celule de sustinere. Tubil unui lobul se unesc intr-un tub drept (colector) care se deschide intr-o retea de canale neregulate, apoi in 10-12 canale eferente, care se indreapt spre epididim, unde se deschid in canalul epididimar. Acesta se continua cu canalul ejaculator, care se uneste cu canalul de excretie al veziculelor seminale, strbate prostata si ajunge in uretra. Lichidul secretat de veziculele seminale serveste la hrànirea spermatozoizilor.

Functiile testiculului sunt:
1. Spermatogeneza - producerea de gameti masculini (spermatozoizi).
Pe membrana bazal a tubilor seminiferi se gasesc spermatogonii (celule germinative primare), care au setul complet de cromozomi (sunt diploide). Spermatogoniile se divid prin mitoz, rezultand spermatocite de ordin I, diploide. Dupa maturare, acestea se divid meiotic, rezultand spermatocite de ordin II (haploide). Spermatocitele de ordin II se divid mitotic, rezultand spermatide (haploide) care, prin maturare, se transform in spermatozoizi.
Spermatozoidul este alcatuit din cap, piesa intermediara si flagel. La partea anterioar prezint acrozomul, un corpuscul ce conline o enzim care facillteaz ptrunderea spermatozoidului in ovul in timpul fecundaiei. Piesa intermediar contine glicogen, care furnizeaza energie pentru miscrile spermatozoidului. Flagelul asigur mobilitatea spermatozoidului.
2. Secreia de hormoni androgeni consta in principal in secretia de testosteron de cte celulele interstitiale Leydig

BOLl ALE SISTEMULUI GENITAL
Boli cu transmitere sexuala:
1. Candidoza
este provocat de o ciuperca microscopica (Candida albicans) si se caracterizeaza prin secretii vaginale albicioase si prurit vulvar;
2. Gonoreea (blenoragia) este provocatà de o bacterie (Neisseria gonorrhoeae) si se caracterizeazà prin durere la urinare si secretie uretral vascoasà, verzuie. Infectia netratat duce la inflamatie pelvica, ce afecteaz canalele excretoare, la brbat, sau oviductele, la femeie. Pe msura ce inflamatia se vindeca, conducturile mentionate se umplu cu tesut cicatricial, ceea ce determin infertilitate.
3. Clamidoza este provocat de o bacterie (Chlamydia trachomatis). Este cea mai frecvent boal cu transmitere sexualà. Cele mai multe persoane nu prezintà nici un simptom. Pot aprea, ins, simptome ca scurgeri genitale si senzatii de arsur in timpul urinarii. Femeile pot prezenta dureri abdominale iar brbatii, dureri testiculare. Netratata, clamidoza poate provoca infectii dureroase ale organelor genitale si sterilitate. De asemenea, pot produce inectii oculare si penumonie la copii nascuti de mame infectate. 4. Herpesul genital este provocat de un virus de tip herpes si se manifest prin aparitia de pete rosiatice si vezicule in zona genitala, insotite de febra, durere la urinare si ganglioni limfatici màriti. Trece de la mama la fat si produce orbire, surditate, retardare mintal si, in final, moartea nou-nascutului.
5. Trichomoniaza este produsa de un parazit si se manifest prin scurgeri vaginale urat mirositoare, prurit, iritatii, disconfort in timpul contactului sexual. Barbatii nu prezint simptome.
6. Sifilisul este provocat de o bacterie (Treponema pallidum). Boala are trei stadii, separate prin perioade de latent.
a. dup 21-27 de zile de la contaminare apare sancrul moale, caracterizat prin aparitia de leziuni rosiatice nedureroase cu margini dure, de obicei la nivelul organelor genitale si a zonelor inconjuràtoare. La sfarsitul stadiului primar, sancrul sifilitic dispare chiar fr tratament, mrind astfel riscul de ignorare a bolii;
b. stadiul secundar apare dupa 6 sptmani de la instalarea stadiulul primar si dureaz 2-3 ani. Se caracterizeaz prin inrosirea pielii corpului, inclusiv pe palme si pe tlpi;
c. stadiul tertiar este latent, asimptomatic. Survine dupa 2-20 ani de la aparitia stadiului primar. In acest ultim stadiu, boala afecteaza sistemul cardiovascular si nervos, ducand la retardare mintal, orbire, paralizie, surditate, psihoz. Pe corp si pe suprafata organelor interne apar ulceratii de dimensiuni mari. Bacteria poate traversa placenta, afectand si dezvoltarea fatului.Politica de confidentialitate

DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2282
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved