Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AstronomieBiofizicaBiologieBotanicaCartiChimieCopii
Educatie civicaFabule ghicitoriFizicaGramaticaJocLiteratura romanaLogica
MatematicaPoeziiPsihologie psihiatrieSociologie


Increngatura ANNELIDA

Biologie



+ Font mai mare | - Font mai mic



Increngatura ANNELIDA

Anelidele reprezinta unul din grupele cele mai importante de nevertebrate din punct de vedere evolutiv. Sunt nevertebrate cu corpul vermiform, cilindric, alcatuit din numeroase segmente (de unde si denumirea grupului de viermi inelati - lat. annelus - inel)



Morfologic, anelidele prezinta o zona cefalica, care poarta organele de simt si la nivelul careia se deschide orificiul bucal, trunchiul sau soma formata dintr-un numar variabil de segmente si pigidiul, ultima regiune a corpului, formata dintr-un singur segment, pe care se deschide orificiul anal. In fata pigidiului se gaseste o zona caracterizata prin faptul ca aici exista celule proliferative, care genereaza segmente noi.

Anelidele sunt animale celomate, in fiecare segment al somei existandcate o cavitate celomica, izolata de cele ale segmentelor vecine prin disepimente strabatute de tubul digestiv, sistemul nervos, excretor si circulator. Zona cefalica si pigidiul sunt lipsite de cavitate celomica.

In mod primitiv, segmentatia corpului este de tip homonom, segmentele corpului fiind identice in ceea ce priveste morfologia si structura. La formele specializate, apar modificari la nivelul diferitelor segmente, in acest caz segmentatia devine heteronoma. Segmentele corpului prezinta expansiuni laterale denumite parapode, care servesc la deplasare prin inot sau tarare. Parapodele sunt in opinia specialistilor inceputul liniei evolutive care a dus in final la formarea picioarelor articulete de la artropode.

In cadrul grupei anelidelor mai apar si alte achizitii evolutive importante: branhiile ca organe respiratorii, pigmentii respiratori si un sistem circulator inchis, format dintr-un vas dorsal si unul ventral unite intre ele prin vase circulare, sistemul nervos de tip scalariform. De asemenea in ontogenia anelidelor apare o larva caracteristica - larva trocofora - asemanatoare cu larvele turbelariatelor si nemertienilor.

Din punct de vedere sistematic, anelidele se impart in patru clase - Archiannelida, Polychaeta, Oligochaeta si Hirudinea, la care se adauga doua grupuri descrise mai recent - pogonoforele si vestimentiferele, cu valoare taxonomica variabila, in functie de autori; dupa ultimele cercetari echiuridele sunt un grup filogenetic apropiat de anelide, in vreme ce mizostomidele sunt apropiate de plathelminti.



Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1759
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved