Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

CATEGORII DOCUMENTE

AstronomieBiofizicaBiologieBotanicaCartiChimieCopii
Educatie civicaFabule ghicitoriFizicaGramaticaJocLiteratura romanaLogica
MatematicaPoeziiPsihologie psihiatrieSociologie


Increngatura SPOROZOA (APICOMPLEXA)

Biologie

+ Font mai mare | - Font mai mic
DOCUMENTE SIMILARE

Trimite pe Messenger
Functiile membranei celulare: exocitoza
Insusirile proprii ale celulei: integritatea si heterogenitatea interna
TEST BIOLOGIE CLASA A IX-A
FACTORI EXOGENI
REACTIA DE PRECIPITARE
ARTICULATIILE VERTEBRELOR ADEVARATE
CAPUL: OCHII, GURA SI NASUL, URECHEA
Mitocondria. Conversia energiei celulare. Organite specializate in producerea energiei celulare.
MIJLOACE DE IDENTIFICARE A BACTERIILOR
Diferentierea celulara in ontogeneza

Increngatura SPOROZOA (APICOMPLEXA)Sporozoarele reprezinta un grup polifiletic de protozoare parazite exocelular sau endocelular, caracteristic grupului fiind prezenta in ciclul de dezvoltare a stadiului de spor. Sistematica sporozoarelor este inca un domeniu controversat, motiv pentru care exista la ora actuala in circulatie un numar apreciabil de variante de clasificare. In cele ce urmeaza, am adoptat o clasificare bazata in mare parte pe tipurile de cicluri de dezvoltare care apar la sporozoare si pe tipurile de spori.
Ciclul de dezvoltare al sporozoarelor cuprinde trei faze caracteristice : faza schizogonica, faza gamogonica, faza sporogonica. Faza schizogonica incepe la infestare, cand sporozoizii parazitului patrund intr-un fel sau altul in gazda (de regula, sporozoizii patrund prin intermediul secretiilor unui vector – insecta hematofaga sau acarian). Patruns in gazda, schizozoidul se fixeaza in anumite celule, unde se hraneste si dupa un timp se va divide schizogonic, aparand astfel numerosi schizozoizi. Acesti schizozoizi _ indivizi rezultati prin schizogonie – infesteaza noi celule, unde schizogonia continua. Dupa un timp oarecare si dupa un sir de diviziuni schizogonice, parazitul intra in faza gamogonica. Astfel, schizozoizii se opresc din transformarile normale ale fazei schizogonice si se transforma intr-o noua faza – ce ade gamonti. Gamontii pentru a-si putea continua dezvoltarea trebuie sa ajunga din nou in prima gazda. Acolo, dezvoltarea continua, si din gamonti iau nastere gametii, urmand fecundarea si formarea zigotului. Cu formarea zigotului se incheie faza gamogonica si incepe faza sporogonica a ciclului de dezvoltare. In urma mai multor diviziuni succesive, din zigot se formeaza sporul, al carui nucleu sufera numeroase diviziuni care duc in final la formarea sporozoizilor. Intr-un fel sau altul, sporozoizii ajund din nou in corpul celei de-a doua gazde si ciclul reincepe.

Cele mai multe sporozoare au ciclul de dezvoltare cu cele trei faze succedandu-se obligatoriu in aceasta succesiune ; acestea formeaza grupul telosporidiilor, la care formarea spoului urmeaza obligatoriu gamogoniei. Exista insa si alt grup de sporozoare – neosporidiile – la care sporul se poate forma in orice moment al ciclului de dezvoltare, iar succesiunea stricta infestare – faza schizogonica – faza gamogonica – faza sporogonica nu se mai respecta. In plus, aceste sporozoare au spori de tip pluricelular, ceea ce arata originea lor ­in metazoare.

Politica de confidentialitate

DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1165
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2020 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site